С децата в почивните дни (22 и 23 март)

С децата в почивните дни (22 и 23 март)

© Ronen Zvulun, Reuters"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на [email protected]

СЪБОТА:
- София - Семейна събота в моя музей представя "Денят на патиланците" за всички, които харесват белите и палавите приключения в литературата. Инициаторите от Националния литературен музей и фондация "Моят музей" канят децата на среща в патиланското царство на Ран Босилек. В програмата за деня има литературна игра, ателие "Рисувай с мен" с художник от Националната художествена академия, документална изложба, посветена на Ран Босилек и обявяване на победителите от литературния конкурс "Денят на патиланците". Мястото е къща музей "Н. Й. Вапцаров" (ул. "Ангел Кънчев" 37, ет. 4), а времето - от 11 до 13 ч.


С децата в почивните дни (22 и 23 март)

- София - Инициативата на фондация "Моят музей" и Детски университет към НБУ канят децата на поредно творческо пътешествие, този път с "Първи стъпки в модата". По портретите на холандски автори в галерия "УниАрт" (Нов Български Университет, ул. "Монтевидео" 21) децата ще могат да отсъдят как да се обличали хората през 17 век. От 10 ч. малките дизайнери до 7 години, а от 11:30 ч. техните каки и батковци ще могат да научат повече за костюма през епохата на Барока, за причудливите яки "рюш", за това как модата като изкуство рефлектира върху историята на живописта и обратното с помощта на дизайнер от НБУ. Той ще покаже и интересни примери от света на модата, почерпили идеи от бароковия костюм, а след това всички ще могат да направят скици и колажи на свои костюми. 


"Първи стъпки в модата" с "Моят музей" и НБУ

"Първи стъпки в модата" с "Моят музей" и НБУ

- София - КъЩатА - Център за малки изследователи предлага следните ателиета за тази събота. От 11 до 12:30 ч. е ателие "Рециклатор", в което децата ще правят пролетни цветя от сламки и картон. После от 13 ч. е време за регулярното "Творческо писане", което продължава два часа. Телефон за информация и записване - 0889 932 451.


- София - По повод навършването на една година от създаването на Детския музейно-образователен център към Националния исторически музей (НИМ) в събота ще има тържество. От 11.00 часа посетителите ще могат да се запознаят с обичаите на празника Благовещение и настъпването на пролетта. Празничната програма е посветена на Деня на водата (22 март), ще има песни и танци. Специално за празника ще бъде уредена и малка изложба за създаването и развитието на детския център. В ателиетата посетителите ще могат да работят на грънчарско колело, да рисуват, апликират и моделират, да изработят сапуни. Ще има много подаръци и изненади, обещават от НИМ. Входът е безплатен за всички.


- София - От петък е открита изложбата "Приказният свят на вълшебната флейта в илюстрациите на Пенко Гелев" в Националната художествена галерия. В нея са включени 150 подготвителни рисунки, ескизи и илюстрации на художника и илюстратор Пенко Гелев за специалното издание на книгата в комплект с музикален диск с аудио на приказката и на музиката към "Вълшебната флейта" на Моцарт. От 12 ч. художникът ще води безплатни творчески работилници в залите на галерията, в които децата ще могат да надникнат през очите на художника и сами да създадат своя собствена приказка.


Снимки на рисунки от книгата "Приказка за вълшебната флейта"

© Издателство "Ентусиаст"

Снимки на рисунки от книгата "Приказка за вълшебната флейта"


- София - По повод Световния ден на водата в музея "Земята и хората" от 10:30 и 14 ч. екипът на Детска архитектурна работилница ще води открито ателие за деца на тема "Мостовете - съоръжения, които се използват за преминаване над водни площи". Не са необходими предварителни записвания.


- София - Творческа събота сутрин в "Тринити Кидс" кани тази седмица малките си гости на занимания, посветени на герои от игри и анимационни филмчета:
- от 10 до 11 ч. в ателие по приложни изкуства заедно момчетата ще правят самолети, взаимствани от филмчето "Самолети", а момичетата - вълшебните крила на Камбанка от анимацията "Питър Пан". Материалите са естествени;
- от 11 до 12 ч. в ателие "100 грама вкусотийки" малките кулинари ще приготвят вкусен кейк Angry Birds с ягоди;
- от 12 до 13 ч. в ателие по изобразително изкуство децата ще се потопят в приключенския свят на пиратите и ще рисуват карти на скрити тайни съкровища.
Всички необходими материали за изброените занимания са осигурени на място. Крайният срок за записване е до 17 ч. в петък, 21 март на e-mail: [email protected] или на тел: 088 411 3980. Цената на отделно занимание е 6 лв. и е подходящо за деца над 4 години.


- София - Сити Център София и образователен център Advance поставят началото на програмата ADVANCE in Life. Това е интегрирана част към обучението по английски език и цели да помогне на всеки оучаващ се при постигането на собствено личностно развитие и напредък. Темата на първото събитие от нея е "Време за хранене! Готови! На масата!". Занятията ще се проведат в парти зоната на ет. 3 и са разделени на три части: От 11:30 до 12:50 - за деца между 5 и 6 години; от 13:30 до 14:50 - за деца между 8 и 9 години (2 и 3 клас); от 16:00 до 17:20 - за деца между 7 и 8 години (1 и 2 клас). Входът е свободен, но броят на участниците в различните групи е ограничен. За да заявите участие, се свържете с Виолета Цонкова на тел. 0882 884 642 или е-мейл: [email protected].


- София - Арт студио "Камбана" ще представят куклената пиеса "Кой покори Слънцето?" от Цвете Янева в Детски център "Късметлийчета" (Младост 1, бл.24, вх.5, офис 2). Началото е от 10:30 ч.. Такасата за дете с придружител е 12 лв., а след това от 12 до 14 ч. има работилничка "Майсторете ръчички", в която децата ще правят пролетна украса. За участието в нея таксата е 6 лв.


- София - "Дворжак в Америка" е нов проект на "Фортисимо Фамилия", който цели да достигне до по-висока възрастова група - ученици и зрели хора, които биха имали интерес от разширяване на своите познания в областта на класическата музика. Специално за учениците са разработени примерни занятия, които организаторите на поредицата искат да предоставят на учителите по музика безплатно, с което да подпомогнат тяхната работа в клас и да им дадем възможност да свържат изучавания материал с концертната зала. В "Студио Музика" в концертен комплекс "България" от 11 ч. проф. Горица Найденова ще представи материалите пред желаещите да участват в проекта учители на деца от прогимназиалния и гимназиалния курс. За повече информация - пишете на контактите на сайта на "Фортисимо Фамилия".


- София - Всяка събота между 11 и 13 ч. центърът за деца и музика Music Circle (ул. "Шандор Петьофи" №55) кани всички малки ентусиасти да открият "вируса на музата" и да се присъединят към оркестъра от малки музиканти. След загряване с музикална гимнастика, започва свирене, пеене, танци, композиране и игра с различни музикални инструменти. Заниманията са подходящи за деца от 3 до 7 години. Водят се Цветина Панайотова, която концертиращ цигулар с бакалаварска степен от Guildhall School of Music and Drama (Лондон) и Национална музикална академия "Панчо Владигеров". Цената за един час е 8 лв. Препоръчително е предварително записване на [email protected] или 0894760154. Носете си пантофки.


- София - Театър "Сириус" представя постановки за малки и пораснали деца в зала "Сириус" в ОКИ "Красно село". Началният час е 17 ч., а пропуски се дават от охраната на мястото. Тази събота представлението е "Грозното патенце".


- София - Софийската опера и балет  продължава да радва най-малките си зрители до 3 години с "Концерти за бебоци" всяка събота и неделя от 11 ч.. Билетите за придружители и деца над 3 години са по 8 лв., а за бебоците - безплатно. За резервации: 02 800 62 66 или [email protected]


- София - В ателие Music Box може да изберете различни различни занимания, свързани с музиката, под мотото "Никога не е късно, но по-добре навреме!". Освен уроци за деца от всякакви възрасти, там може да намерите и уроци по пеене и пиано независимо от възрастта. През уикендите може да се уговорите за групово посещение на деца или индивидуални уроци. Телефон за записвания и информация - ​0887419771​​​.


- София - Забавен английски за деца се организира всяка събота в залата на завода "Електроника". Този път часовете за участие са между 15 и 16 ч., а телефонът за записвания - 0888 527 457;


- Варна - По случай Деня на Земята, който е 22 март, в града се организира регионален ученически конкурс "Сръчни ръце". Целта е да се стимулита интересът на учениците към екологичните проблеми на Земята. Право на участие имат всички деца от 1 до 12 клас, като конкурсът е индивидуален. Участниците се разделят в три възрастови групи. Темата за първите групи е свободна, а за по-горните е модулно оригами или творби, направени от пластмасови бутилки. За допълнително информация тел. 052/612 107 или 0878 126028, на сайта на организаторите www.odk-varna.com или на е-мейл: [email protected]


НЕДЕЛЯ:


Концерти на възглавници

© Дневник

Концерти на възглавници


- София - Поредицата "Концерти на възглавници" продължават тази седмица с "Магически концерт на възглавници" от 11 и от 13 ч. в Съюза на архитектите с участието на пианистките Лили Богданова и Инес Симеонова, както и Симона Ковачева в ролята на вълшебницата-разказвачка. Записвания и резервации могат да се правят на сайта на поредицата.


Music Circle

Music Circle


- София - Детското ателие "Приказките оживяват" (за деца над 3 години) в къщата за четящи хлапета "Приказка без край" представя на най-малките по забавен начин познати и обичани приказни истории под формата на куклена драматизация, в която участват самите деца. Детето се превръща в истински участник, актьор и преживява активно приключенията на избран от него герой, участва в препятствията, противопоставя се на враговете и помага на приятелите му и всичко, което се случва в избраната история. Тази неделя приказката, която децата ще могат да видят на живо е "Магарешка кожа", а началото е от 11 ч. Ателието води Ани, която вече много години се занимава с малки деца както индивидуално, така и в група. Завършила е театрална режисура, занимава се с психодрама на приказката. Обича децата и вярва, че разказването и разиграването на приказки подрежда света им, помага им да израстват здрави и цялостни, развива въображението и артистичността. Цената на занимание е 10 лв..


- София - Тази неделя "Био Игри" в Националния природонаучен музей е с ателие на тема "Всичко е свързано. Тропически гори". В него децата ще участват в игра-търсене на животните от тропическите гори из Националния природонаучен музей в София. Те ще разгледат животните и ще научат повече за тях по време на забавна беседа-разказ на тропически природоизследовател. След това децата ще участват в ролева игра, която има за цел да демонстрира взаимовръзките между животните, растенията и неживата природа в джунглите. Ателието завършва с кратка дискусия и изработването на животно от тропическите гори. Групите са разделени според възрастта - от 11:30 до 12:30 ч. е за деца между 5 и 7 години, от 13:30 до 14:30 ч. - за деца от 7 до 9 години и между 15:30 и 16:30 - за деца от 5 до 9 години. Необходимо е предварително записване на+359 882 523 281 и [email protected]. Цената за участие е 10 лв. и включва билет за музея за детето и неговия придружител.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK