Хляб с домати и маслини

Този хляб с домати и маслини е чудесна компания на супа, салата или основно

© Ирина Катеринска

Този хляб с домати и маслини е чудесна компания на супа, салата или основно



Дайте на едно дете топка тесто и буквално можете да наблюдавате как вдъхновено ще се забавлява с него минимум един час. Удоволствието, с което дори и най-малките малчугани месят, е вдъхновяваща гледка, а хлябът или питките, които се получават след това, са още по-вкусни заради вложената радост.


Установих обаче, че след изтичането на предназначения за месене период, отнемането на тестото от детските ръце е доста трудна задача. Бихте имали сравнителен успех без поток от сълзи, ако предложите на детето "фалшиво" тесто, замесено набързо само от вода, брашно и малко мазнина, с което да продължи да си играе. Тогава истинското може да се запъти към фурната по предназначение и след известно време всички да се насладят на резултата.


А месенето на хляб в неделя би било удоволствие за всички у дома, особено когато от фурната започне да се разнася онова специфично и приятно ухание на препечена коричка. Варианти за тестени изделия има много, но този хляб с домати и маслини от днешната рецепта е особено ароматен и вкусен, чудесна компания на супа, салата или основно, а дори и просто така – разчупен още леко топъл от нетърпеливи малчугани.




За направата му са нужни: 175 мл. хладка вода, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар, 1 с.л. зехтин, 200 г кисело мляко, 250 г бяло брашно, 250 г типово брашно, 1 пак. суха мая, 100 гр. чери домати – нарязани на четвъртини, 100 гр. черни маслини – без костилки, нарязани на парченца


Киселото мляко, водата, зехтина, солта и захарта се смесват и разбъркват добре. Отделно се разбърква брашното със сухата мая и първата смес се добавя към него. Омесва се меко тесто, което да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. След това се разстила и разточва внимателно на набрашнена повърхност. Наръсва се с доматите и маслините. Завива се на руло и се усуква няколко пъти с набрашнени ръце, тъй като от течността на доматите тестото започва да лепне.


След това се завива на кравай и се слага в кръгла тавичка или дълбока йена. Отгоре се намазва със зехтин. Слага се в студена фурна, която се включва на 200 градуса. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви и хване коричка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 541 Неутрално

    Мушнете вътре и един суджук

  2. 2 Профил на Имоция
    Имоция
    Рейтинг: 1346 Неутрално

    Пресните доматчетата могат успешно да се заменят с резенчета сушени.

    Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1813 Неутрално

    Хляб с маслини и прясно мляко или айрян е една от любимите закуски в Гърция.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1575 Неутрално

    До коментар [#2] от "дъждовита":

    И аз слагам сушени домати - освен, че се избягва течността от доматите, сушените са с по-концентриран аромат и придават специфичен, превъзходен вкус на хляба.
    Иначе - поздравления за рецептата, тъкмо ме подсети "да врътна" един домашен хляб.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  5. 5 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 648 Весело

    Най- обичам боба, леба и да...

  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5555 Неутрално

    Ние го правим с изсушени домати и бекон. може маслините да са зелени или и двата вида.може вместо бекон да се сложи прошуто.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на Имоция
    Имоция
    Рейтинг: 1346 Неутрално

    До коментар [#4] от "Jessika":

    Италианските в зехтин трябва да се отцедят, но и да остане малко, няма да навредят на хляба - ще бъде по-дълго време мек.

    Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  8. 8 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3671 Неутрално

    Миналата седмица колегата Торбеш си беше дал труда да опише подробно как се прави тесто само с мая, вода и зехтин, което е основа на пици, чабата и фокача. Който пости, може да замеси постен хляб.
    Аз винаги съм предпочитала сушените домати по причина, обяснена от Джесика. Най-хубавото в подобни рецепти е възможността да се разнообразяват.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  9. 9 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 906 Неутрално

    Ей сега метнах една питка със слънчогледови семки.

  10. 10 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9599 Неутрално

    много е хубава и пресната пита с шарена сол и червено винце - сега за постите , който пости . ха на здраве .

  11. 11 Профил на Goblin
    Goblin
    Рейтинг: 541 Неутрално

    И колбас сложете, не се правете на вегани, то без месце не е ядене!

  12. 12 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3249 Неутрално

    Като деца любимото ни беше пресен,още топъл хляб,един домат и сирене! Всичко това домашно производство...

  13. 13 Профил на Svetoslava Dimitrova
    Svetoslava Dimitrova
    Рейтинг: 416 Весело

    Звучи много вкусно, ще се пробва!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK