
© Ирина Катеринска
Този хляб с домати и маслини е чудесна компания на супа, салата или основно
Дайте на едно дете топка тесто и буквално можете да наблюдавате как вдъхновено ще се забавлява с него минимум един час. Удоволствието, с което дори и най-малките малчугани месят, е вдъхновяваща гледка, а хлябът или питките, които се получават след това, са още по-вкусни заради вложената радост.
Установих обаче, че след изтичането на предназначения за месене период, отнемането на тестото от детските ръце е доста трудна задача. Бихте имали сравнителен успех без поток от сълзи, ако предложите на детето "фалшиво" тесто, замесено набързо само от вода, брашно и малко мазнина, с което да продължи да си играе. Тогава истинското може да се запъти към фурната по предназначение и след известно време всички да се насладят на резултата.
А месенето на хляб в неделя би било удоволствие за всички у дома, особено когато от фурната започне да се разнася онова специфично и приятно ухание на препечена коричка. Варианти за тестени изделия има много, но този хляб с домати и маслини от днешната рецепта е особено ароматен и вкусен, чудесна компания на супа, салата или основно, а дори и просто така – разчупен още леко топъл от нетърпеливи малчугани.
За направата му са нужни: 175 мл. хладка вода, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар, 1 с.л. зехтин, 200 г кисело мляко, 250 г бяло брашно, 250 г типово брашно, 1 пак. суха мая, 100 гр. чери домати – нарязани на четвъртини, 100 гр. черни маслини – без костилки, нарязани на парченца
Киселото мляко, водата, зехтина, солта и захарта се смесват и разбъркват добре. Отделно се разбърква брашното със сухата мая и първата смес се добавя към него. Омесва се меко тесто, което да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. След това се разстила и разточва внимателно на набрашнена повърхност. Наръсва се с доматите и маслините. Завива се на руло и се усуква няколко пъти с набрашнени ръце, тъй като от течността на доматите тестото започва да лепне.
След това се завива на кравай и се слага в кръгла тавичка или дълбока йена. Отгоре се намазва със зехтин. Слага се в студена фурна, която се включва на 200 градуса. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви и хване коричка.
yokicha
Рейтинг: 568 НеутралноМушнете вътре и един суджук
Time is on my side
Рейтинг: 1405 НеутралноПресните доматчетата могат успешно да се заменят с резенчета сушени.
“In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 3042 НеутралноХляб с маслини и прясно мляко или айрян е една от любимите закуски в Гърция.
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Jessika
Рейтинг: 1596 НеутралноДо коментар [#2] от "дъждовита":
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”И аз слагам сушени домати - освен, че се избягва течността от доматите, сушените са с по-концентриран аромат и придават специфичен, превъзходен вкус на хляба.
Иначе - поздравления за рецептата, тъкмо ме подсети "да врътна" един домашен хляб.
ръпончо
Рейтинг: 684 ВеселоНай- обичам боба, леба и да...
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 5888 НеутралноНие го правим с изсушени домати и бекон. може маслините да са зелени или и двата вида.може вместо бекон да се сложи прошуто.
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!Time is on my side
Рейтинг: 1405 НеутралноДо коментар [#4] от "Jessika":
“In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez DavilaИталианските в зехтин трябва да се отцедят, но и да остане малко, няма да навредят на хляба - ще бъде по-дълго време мек.
Bramasole
Рейтинг: 3857 НеутралноМиналата седмица колегата Торбеш си беше дал труда да опише подробно как се прави тесто само с мая, вода и зехтин, което е основа на пици, чабата и фокача. Който пости, може да замеси постен хляб.
Най-хубавото в подобни рецепти е възможността да се разнообразяват.
"Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис КоулАз винаги съм предпочитала сушените домати по причина, обяснена от Джесика.
Firefly
Рейтинг: 909 НеутралноЕй сега метнах една питка със слънчогледови семки.
Peni Nikol
Рейтинг: 7466 Неутралномного е хубава и пресната пита с шарена сол и червено винце - сега за постите , който пости . ха на здраве .
Goblin
Рейтинг: 515 НеутралноИ колбас сложете, не се правете на вегани, то без месце не е ядене!
deaf
Рейтинг: 3277 НеутралноКато деца любимото ни беше пресен,още топъл хляб,един домат и сирене! Всичко това домашно производство...
Svetoslava Dimitrova
Рейтинг: 451 ВеселоЗвучи много вкусно, ще се пробва!