Хляб с домати и маслини

Този хляб с домати и маслини е чудесна компания на супа, салата или основно

© Ирина Катеринска

Този хляб с домати и маслини е чудесна компания на супа, салата или основно



Дайте на едно дете топка тесто и буквално можете да наблюдавате как вдъхновено ще се забавлява с него минимум един час. Удоволствието, с което дори и най-малките малчугани месят, е вдъхновяваща гледка, а хлябът или питките, които се получават след това, са още по-вкусни заради вложената радост.


Установих обаче, че след изтичането на предназначения за месене период, отнемането на тестото от детските ръце е доста трудна задача. Бихте имали сравнителен успех без поток от сълзи, ако предложите на детето "фалшиво" тесто, замесено набързо само от вода, брашно и малко мазнина, с което да продължи да си играе. Тогава истинското може да се запъти към фурната по предназначение и след известно време всички да се насладят на резултата.


А месенето на хляб в неделя би било удоволствие за всички у дома, особено когато от фурната започне да се разнася онова специфично и приятно ухание на препечена коричка. Варианти за тестени изделия има много, но този хляб с домати и маслини от днешната рецепта е особено ароматен и вкусен, чудесна компания на супа, салата или основно, а дори и просто така – разчупен още леко топъл от нетърпеливи малчугани.




За направата му са нужни: 175 мл. хладка вода, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар, 1 с.л. зехтин, 200 г кисело мляко, 250 г бяло брашно, 250 г типово брашно, 1 пак. суха мая, 100 гр. чери домати – нарязани на четвъртини, 100 гр. черни маслини – без костилки, нарязани на парченца


Киселото мляко, водата, зехтина, солта и захарта се смесват и разбъркват добре. Отделно се разбърква брашното със сухата мая и първата смес се добавя към него. Омесва се меко тесто, което да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. След това се разстила и разточва внимателно на набрашнена повърхност. Наръсва се с доматите и маслините. Завива се на руло и се усуква няколко пъти с набрашнени ръце, тъй като от течността на доматите тестото започва да лепне.


След това се завива на кравай и се слага в кръгла тавичка или дълбока йена. Отгоре се намазва със зехтин. Слага се в студена фурна, която се включва на 200 градуса. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви и хване коричка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 568 Неутрално

    Мушнете вътре и един суджук

  2. 2 Профил на Time is on my side
    Time is on my side
    Рейтинг: 1405 Неутрално

    Пресните доматчетата могат успешно да се заменят с резенчета сушени.

    “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3042 Неутрално

    Хляб с маслини и прясно мляко или айрян е една от любимите закуски в Гърция.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1596 Неутрално

    До коментар [#2] от "дъждовита":

    И аз слагам сушени домати - освен, че се избягва течността от доматите, сушените са с по-концентриран аромат и придават специфичен, превъзходен вкус на хляба.
    Иначе - поздравления за рецептата, тъкмо ме подсети "да врътна" един домашен хляб.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  5. 5 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 684 Весело

    Най- обичам боба, леба и да...

  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5888 Неутрално

    Ние го правим с изсушени домати и бекон. може маслините да са зелени или и двата вида.може вместо бекон да се сложи прошуто.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на Time is on my side
    Time is on my side
    Рейтинг: 1405 Неутрално

    До коментар [#4] от "Jessika":

    Италианските в зехтин трябва да се отцедят, но и да остане малко, няма да навредят на хляба - ще бъде по-дълго време мек.

    “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
  8. 8 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3857 Неутрално

    Миналата седмица колегата Торбеш си беше дал труда да опише подробно как се прави тесто само с мая, вода и зехтин, което е основа на пици, чабата и фокача. Който пости, може да замеси постен хляб.
    Аз винаги съм предпочитала сушените домати по причина, обяснена от Джесика. Най-хубавото в подобни рецепти е възможността да се разнообразяват.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  9. 9 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 909 Неутрално

    Ей сега метнах една питка със слънчогледови семки.

  10. 10 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7466 Неутрално

    много е хубава и пресната пита с шарена сол и червено винце - сега за постите , който пости . ха на здраве .

  11. 11 Профил на Goblin
    Goblin
    Рейтинг: 515 Неутрално

    И колбас сложете, не се правете на вегани, то без месце не е ядене!

  12. 12 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3277 Неутрално

    Като деца любимото ни беше пресен,още топъл хляб,един домат и сирене! Всичко това домашно производство...

  13. 13 Профил на Svetoslava Dimitrova
    Svetoslava Dimitrova
    Рейтинг: 451 Весело

    Звучи много вкусно, ще се пробва!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK