Над 90 на сто от 15-годишните не се справят със задачата да си купят билет за метро от автомат (обновена)

Над 90 на сто от 15-годишните не се справят със задачата да си купят билет за метро от автомат (обновена)

© Мария Съботинова, СГ/ИИЕдва 7 на сто от 15-годишните български ученици могат да се справят напълно със задача с условие да си купят билети за метро от автомат. Само 40 на сто могат да намерят най-краткия маршрут от точка "А" до точка "Б" за определено време с дадени всички необходими данни - време за пътуване на всяка отсечка и дори брояч на общото време. С подобни задачи се справят над 90 на сто от връстниците им от повечето азиатски държави, например.


Това са част от резултатите от международното изследване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в частта за възможността на учениците да решават проблеми. Данните бяха представени днес в Министерството на образованието.


Предпоследни
България заема предпоследното 43-то място в представителното проучване, което се е провело в началото на 2012 г. сред 2122 ученици на 15-16 години от 186 училища от цялата страна. В световното изследване участват 44 държави.


Средният брой точки на всички ученици е 500. Българските деца имат среден резултат 402, като зад тях са единствено връстниците им от Колумбия със 399 точки. Близки резултати са постигнали учениците в Обединените арабски емирства - 411, Черна гора - 407 и Уругвай - 403.


Задачата за метрото - http://www.oecd.org/pisa/test/testquestions/question4/

Задачата за метрото - http://www.oecd.org/pisa/test/testquestions/question4/


Първенци са учениците от азиатски държави, като на първо място заема Сингапур - 562 точки, следвана от Южна Корея - 561, Япония - 552, Макао-Китай и Хонконг-Китай с по 540, както и Шанхай-Китай с 536 и Китайски Тибет - 534.


Такъв тип изследване се провежда за първи път в цял свят. То е компютърно базирано и всеки въпрос е придружен и с анимация или подвижна графика. Идеята му е да се провери дали децата могат да прилагат житейски наученото в училище и как изобщо ще се реализират в живота си. Общият брой въпроси е бил 42, от които 15 са наречени статични, а останалите - интерактивни. Имало е въпроси с избираеми отговори и със свободни.


Една от задачите за придвижване. Тя е достъпна тук - http://www.oecd.org/pisa/test/testquestions/question2/

Една от задачите за придвижване. Тя е достъпна тук - http://www.oecd.org/pisa/test/testquestions/question2/


Част от питанията са били свързани със задачи от ежедневния живот, а други са наречени обществени. Днес обаче бяха представени само изводи от житейските въпроси, като няколко от тях бяха и цялостно разсекретени. В следващите месеци ще бъдат представени резултати от казуси по обществените теми.


Задачите


Всеки въпрос, заедно със своето условие, е представен на отделен екран. След като премине към следващия въпрос, ученикът не може да се върне отново към предишния, като винаги се появява съобщение, в което се изисква ученикът да потвърди, че желае да продължи, пише в българския доклад, публикуван на сайта на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование.


Данните за у нас, сравнени със средните за ОИСР

Данните за у нас, сравнени със средните за ОИСР


Използвани са различни формати за посочване на отговорите, сред които радио бутони и падащи менюта за въпросите с избираем отговор и текстови кутийки за останалите въпроси. От PISA днес публикуваха в интернет няколко от задачите, свързани с ежедневни дейности, на всички езици, включително и на български.


Сред тях е виртуален апарат за продажба на билети за метрото - пробвайте задачата тук на английски език. На него учениците могат да избират с клик различни опции. В една от задачите те трябва да купят два билета с ученическо намаление. Решението на практика изисква те да посочат опция "Метро", след това да отбележат, че имат отстъпка, и накрая да изберат два броя билети и да натиснат "Купувам". Така, както на практика работят и автомати за храна, напитки и други продукти.


Тази - на пръв поглед елементарна задача, не би трябвало да затрудни участвалите в изследването български ученици. Едва 7 на сто от тях обаче са се справили успешно, което ни поставя в дъното на класацията. Най-добре са се представили учениците в Южна Корея - близо 60 на сто, а заедно с нас лошо представяне са реализирали децата в Уругвай, Малайзия, Черна гора и Колумбия.


Друга задача е нарисувана карта с отсечки с написана дължина, а задачата е да се открие разстоянието от дома до определено място - пробвайте я на английски език. Децата са нямали ограничение да пробват различни маршрути. С това предизвикателство са се справили само 43 на сто от българските ученици, което също ги поставя в дъното на класацията.


Разликите в резултатите между момчетата и момичетата у нас

Разликите в резултатите между момчетата и момичетата у нас


Изводите


Над 30% от участвалите в изследването български ученици са под първо ниво, което се определя за най-ниското. За сравнение средно за всички държави процентът е 8.2. Тези, които са достигнали до първо ниво, у нас са 23.3 на сто при средно 13.2%. Те могат да достигнат частично до решение, например на базата на лични наблюдения, но не и да се справят сами с ежедневни задачи.


Над половината от българските ученици - 56.6%, не успяват да решат проблемите на второ и по-високите равнища от скàлата, т.е. резултатите им са под критичния праг на постижения.


Дъното на класацията

Дъното на класацията


Второ ниво покриват 22.1% от българските ученици, какъвто е и средният размер за страните участници в проучването. Това е най-ниското ниво, което младите могат да покрият, за да могат да живеят нормално във високотехнологичния съвременен свят, пише в доклада. Това означава, че те трудно се справят в работата си с непознато цифрово устройство - могат да извършват една една-две последователни операции на него.


Следващо ниво покриват 14.1 на сто при средно - 25.6%, българските ученици покрили четвърто ниво са 5.6% при средно 19.6 на сто, пето - 1.4% при 8.9 на сто, а най-високо шесто - 0.2% при средно 2.5 на сто.


У нас момичетата са се справили по-добре с решението за задачите и са получили средно 16 точки повече от момчетата. Тенденцията е противоположна за повечето от останалите страни. Анализаторите изразяват опасения, че разликите в обучението между половете у нас нараства, защото данните за знанията по математика и български език от минали години също показват драстични разлики.


Среден резултат на българските ученици (в точки) според вида на тяхнатаучилищна подготовка

Среден резултат на българските ученици (в точки) според вида на тяхнатаучилищна подготовка


Не е подминат и изводът, че в България социалната среда на децата оказва голяма роля за тяхното образование. Средно близо 100 точки е разликата между резултатите на ученици от семейства с добри доходи спрямо тези от семейства с проблеми.


Същевременно учениците от профилираните гимназии имат среден резултат - 444 точки, професионалните училища - 375, а средните общообразователни - 362.


Клисарова обещава


Министърът на образованието Анелия Клисарова посочи, че данните са много лоши и е време българската образователна система да премине от XX в XXI век. Тя каза, че ще бъдат променени учебните програми, макар това да отнеме време, ще бъдат заложени и средства за извънкласни дейности, които по принцип се управляват от местната власт.


През тази година още 25% от училищата най-накрая да бъдат свързани с интернет и ще бъдат оборудвани с компютърни кабинети. Така общо половината училища ще бъдат обхванати от новите технологии.


Същевременно Клисарова каза, че трябва да се мисли за отделянето на средства децата от по-малките градове, които да пътуват до София, да виждат какво е метро, да знаят как да си купят билет, да отидат на театър, на кино... "Трябва да се мисли за обучение на по-възрастните учители, както и все повече млади да навлизат в професията", посочи тя.


Целият доклад - прочете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Неутрално

  колко не грамотни деца има , някога не беше така - през 70 и 80 год. на миналия век децата се учеха и отличниците бяха повече .

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3082 Весело

  Има напредък !
  Преди време ги беше страх да стъпват по трамвайните релси , за да не ги хване тока !!!

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  А от вендинг автомат с 8 вида кафе, сметана, захар и бъркалка защо могат? Пак бомбастично заглавие, а когато прочетем истинскта задача, ще се окаже нещо с група ученици, чиито стотинки са корен кваратен на обиколката на екватора и с тях трябва да комбинират 4 маршрута.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Образование - nein, здравеопазване - nein, енергетика - nein, обществена сигурност - nein. Ами за какво да ѝ плащам данъци на тази "държава"?

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Амчи то софийското метро е лесно: пускаш стотинки докато автоматът ти изплюе билетче.... тва със седемте не го вярвам... тотален абсурд...

 6. 6 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Това е лоша новина, но се чудя, какъв ли ще е процентът при 60+ годишните ?

 7. 7 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 472 Неутрално

  На кой континент и на коя раса принадлежи бъдещето е повече от ясно и без подобни тестове.

 8. 8 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ще свикнат , но в началото наистина ще им бъде трудно, с всяко едно нещо се свиква стига човек да има желание.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3260 Весело

  А за какво им е, след като метро има само в София?
  При това го ползват основно люлинци и от Младост?

  А колко от 15-годишните софиянчета могат да се оправят в селски хоремаг?
  Да не говорим в пернишка дискотека?

 10. 10 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":

  [quote#1:"peni_nikol.53."]през 70 и 80 год. на миналия век децата се учеха и отличниците бяха повече . [/quote]

  Така е, аз съм жив пример

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 11. 11 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Я малко повече информация за таз статистика - кои ученици са били питани, на какъв език са били въпросите, ако може линк към картинките от интерактивните въпроси. То верно, че образованието е зле, ама това е нереално.

 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1232 Весело

  А на времето нямаше метро, но всички можеха да си купят билети от машината

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Весело

  Това е предпоставка за повече работни места, в държавата с най-ниски доходи и една от най-високите безработици на стария континент!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  [quote#1:"peni_nikol.53."]колко не грамотни деца има , някога не беше така - през 70 и 80 год. на миналия век [/quote]

  А колко "не грамотни" са си останали такива от онези години, да не говорим...Но то тогава беше лесно - имаше телефонни кабини с 5 стотинки само за градски разговор, междуселският беше само от пощата. Сега стана сложно - вендинг автомати, автомати за билети, банкомати...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 15. 15 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Заглавието е лееееко тенденциозно. В задачата става въпрос за пресмятане на най- краткия път.

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1442 Разстроено

  [quote#1:"peni_nikol.53."]колко не грамотни деца има , някога не беше така[/quote]

  Не вЕрвам...

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Има логика да мислят така, след като виждат как работят бащите им, пият 300 грама ракия всяка вечер и сутрин псуват че трябва да ходи на работа. Възможно е и да ги хване тока.

 18. 18 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Но пък за сметка на това учениците ни са сигурно най-добрите зубрачи на света.Просто системата на образование и голяма част от учителите ни са застинали накъде в 20 век.

 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2868 Весело

  Верно е...у наше село даже и бабите не знаят как се влиза у метрото...затова ходят у МЕТРО...

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3260 Весело

  До коментар [#3] от "cinik":
  Истинската задача ...

  Ми ... "изследването" е проведено ... 2012 година.
  То си е написано ...
  А тогаз покрай метрото се снимаше и рекламен филм за 1 милион лева, ако си спомняте ...
  И се рекламираше една Особа, което пък нЕма как да са забрай, толкоз напоително и досадно беше ...

 21. 21 Профил на mr. z
  mr. z
  Рейтинг: 423 Неутрално
 22. 22 Профил на skch
  skch
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Да, наистина покъртително. Чудно ми е 80% от децата дето не са виждали метро, щото представете си НЕ ЖИВЕЯТ В СОФИЯ (да има и такива, колкото и да е странно) защо не са се научили да позлват автомата за билети?
  А наистина едно време не беше така, цяла България ползваше автомати за билети за софийския градски транспорт, нямаше и нито един случай на насилие в интернет, децата не си гледаха айфона...

 23. 23 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#12:"#оставка"]А на времето нямаше метро, но всички можеха да си купят билети от машината[/quote]
  Нищо че нямаше машини за билети

  Аз не получавам грант!А ти?
 24. 24 Профил на koteshkoshishche
  koteshkoshishche
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Някак си предпочитам да гледам реалните постижения пред резултатите от поредното оправдаване на финансиране и съществуване на Х брой организация...
  Пример: Единствените бели деца, които побеждават на олимпиадите по математика азиатчетата са българчетата. Или това не важи според "ОИСР"?

  Моят народ е русофилски, политиците ми са англофили, генералите-германофили, жена ми е италианка, само аз съм единственият българофил в царството.Цар Борис III
 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  ++++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  А в Макао-Китай на децата им сече пипето, защото през свободното си време в казината изкарват кинти за Ролс-Ройс.... тези пък от Тибет-Китай - защото са роднини на кикотещия се Далай Лама.

 27. 27 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 505 Весело

  До коментар [#6] от "Додо":

  Няма значение.. 60+ годишните са традиционалисти и ползват трамвай ;Д..

 28. 28 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 684 Весело

  Да заглавието се отнася към статията,
  както ПИЗА тестовете спрямо тези от видеото https://www.youtube.com/watch?v=W2FM3Tb17ro

 29. 29 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  След като мутрите си имат държава и тя е чалгаджийница, не се изненадвам.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 30. 30 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#4:"don_horhe"]Ами за какво да ѝ плащам данъци на тази "държава"? [/quote]
  Отговора е прост: за да има пари за обществени поръчки, от които обществото едва ли ще има каквато и да е полза в болшинството от случаите.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#23] от "Млад овчар":

  Как да е нямало машини за билети???

  Имаше - само дет бяха големи колкото една будка... отиваш слагаш си парите на един долап и от вътре се появява една ръка даваща билетче и ресто

 32. 32 Профил на Violeta Keremidchieva
  Violeta Keremidchieva
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":
  Мразя забележки за правописа, мисля, че отвличат вниманието от целта. Но когато правиш сам забележка, не е лошо да си написал "неграмотен" правилно.

 33. 33 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пълна глупост. Първо, на колко от 15 годишните в България, или дори София, им се налага да използват метро? Второ, някой да е забелязал тълпи от 15 годишни около автоматите за билети които да молят случайни минувачи да им купят билет?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 34. 34 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#22] от "skch":

  Задачата на ПИСА най-вероятно е била математическа и не имала нищо общо с пускането на стотинки в машината на софийското метро. Заглавието на статията е подвеждащо.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 35. 35 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Учениците на 15 имат карти и НИКОГА не им се е налагало да купуват билет за метро от автомат.

  Умен и красив жълтопаветник.
 36. 36 Профил на koteshkoshishche
  koteshkoshishche
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Ето какво правят български ученици в свободното си време, докато другите се возят в метрото.

  http://vbox7.com/play:090bb33bad&start=350

  Моят народ е русофилски, политиците ми са англофили, генералите-германофили, жена ми е италианка, само аз съм единственият българофил в царството.Цар Борис III
 37. 37 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#21:"mr. z"]Честит първи април.[/quote]


  Бива ли такива спойлери още в 21-вия коментар?

  I had a dream, Joe
 38. 38 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това е от техния сайт:

  The CORRECT answer involves buying a ticket for:
  “City Subway/Concessions/Single Ticket(s)” with four trips AND visiting the BUY screen for the case "City Subway/Concession/Daily Ticket" to compare the prices.

  NATURE OF THE TASK

  Use targeted exploration to accomplish a task. Buy tickets with a ticket machine, adjusting to feedback gathered over the course of the task to comply with all constraints: the ticket bought not only complies with three explicit instructions, but the student compared prices between the two possible options before making a selection, thus checking the constraint to buy the cheapest ticket. Execution of the solution involves multiple steps.

  The problem is interactive i.e. not all information is disclosed at the outset and some information has to be uncovered by exploring the problem situation. The setting is technology because the problem involves a technological device and the focus is social because the problem involves the community or society in general.

  Общо взето целта пред учениците е била да изберат най-бързия маршрут и да си купят най-евтиния билет, който да им свърши работа.... тоест две оптимизации под условие.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 39. 39 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 457 Разстроено

  До коментар [#16] от "Graf":

  Да, така е, и аз не вЕрвам - доста от тогавашните "грамотни" деца и досега ни управляват... и произвеждат себеподобни.

 40. 40 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1315 Весело

  Е като го сметнАх най-краткия път от Диаманта до Айнщайн пак Вуте,Асан и азека сме с еднакви права за гласуване,ма на них им дават по 20 лв.,а аз плащам данъци.Толкоз.

 41. 41 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  БАси статистиката, статията направо идва да каже, че тийновете имат нужда от кучета водачи. Малко раздувка ми се струва.

 42. 42 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Е, значи съм 15- годишен ..)
  Това да се чува :)
  Никакво удоволстиве не е да пътуваш в дупките , като къртица , но ..цивилизасион ..))
  Не одобравям и подземните , многоетажни гаражи - въртиш се като пумпал вътре:
  А някой казват ,че съм американофил :))

  BIG AL
 43. 43 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 741 Весело

  1ви Апри настрана, трябва да уточним. Задачите не са дали могат да си купят билет, а дали могат да следват инструкциите в задачата. Задачата с най-краткия маршрут може съвсем лесно да бъде объркана заради недоглеждане - аз самия седях и около 30 сек. гледах защо имаме същия път, а моето време е по-дълго, преди да видя, че съм избрал една допълнителна лента извън маршрута ми.
  Купувал съм билет от вендинг машина в Холандия, и за метро и за автобус. Специално от тези за автобус има стари модели, които освен ако не си братовчед на конструктора - успех...

  България, къде е нашия change we can believe in?
 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Когато губиш време да МИСЛИШ за най- краткия път или да си търсиш място за паркиране в Моловете , тогава
  НЕ можеш да мислиш , за ..по- важните неща в ..живота :))

  BIG AL
 45. 45 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 628 Неутрално

  А най-интересното е, че сега ще натамънИм учебниците (че и нови ще напечатаме) с единствената цел - на следващата ПИСА да сме с по-добри резултати. ... Нещо като учене на английски за Тойфел.

 46. 46 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Че как ще се справят!??
  Почти всички кадърни, интелигентни и умни избягаха от страната. За съжаление тук остават другите и децата им.
  Въпросът е защо е така и в какво е причината!

 47. 47 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Изследователите не могат да се справят със същата задача в София на 100 %!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 48. 48 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Винаги сме готови да обвиним учителите, образователмата система или когото и да е но не нас си! Какъв пример виждат децата - пари не се правят с ум и разум, а с мускули (на врата...) за момчетата и с инпланти и чалга за момичетата... И с крадене. И понеже е 1-ви април - в статистиката липсва едно - 90% от децата си чешат онези работи...

 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  [quote#3:"cinik"]А от вендинг автомат с 8 вида кафе, сметана, захар и бъркалка защо могат? [/quote]
  Защото не е необходимо да разчитат карта, да изберат маршрут според зададен критерий и да калкулират цената на билетите. На вендинг машините натискаш картинки.
  Не подценявай нивото на неграмотност в България. Има деца които се учат но само благодарение на усилията на семействата им. Голямата част са оставени на самотек и ще пострадат много. Ако на 15 години не можеш и не знаеш да учиш - край. Нищо няма да ти помогне. За университет или колеж и дума не може да става. Едно време имаше СПТута и професионални училища където поне можеше да се научи някакъв занаят. Сега не знам дали ги има. И ако ги има икономиката която поглъщаше тези "майстори" сега я няма. Остава избора - шофьор на такси, охранител, келнер, продавач на бутка за момчетата и келнерка, продавачка, проститутка за момичетата. Не е много голям дори и този избор.

  California Über Alles
 50. 50 Профил на muny
  muny
  Рейтинг: 402 Гневно

  Я стига глупости, колко от тук присъстващите са си купували билет за метро от автомат!? И кога за първи път се качихте на метро в България (София)!?

  Стига сте укорявали само децата. Нашите деца са умни деца, само дето всички родители в България чакат някой друг да им възпитава и образова децата.

  Сравняват децата ни с азиатците - Япония, Южна Корея, Сингапур, Хонг Конг. Хубаво е да се целим високо, но някой има ли представа как учат децата в тези страни; на какъв стрес са подложени от системата им; как на 4 годишна възраст почти всяко дете започва с уроци по пиано, цигулка, балет, някакъв спорт, да не говорим като стартира училището. И това се регулира от родителите, за да имат максимален шанс децата им за по-добър живот.

  Колко родители в България се занимават стриктно с извънкласните форми на децата си, с допълнителни уроци през целия учебен курс, не само кандат-студентски кампании?

  И нека не се оправдаваме с липса на време, пари, система, политици и т.н.

  Ако искаме по-добро бъдеще за децата си, това зависи много,много от нас - родителите.

 51. 51 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Весело

  А, сигурно не обичат да дават пари просто.

  Тук по традиция билетите се наследяват, не се купуват

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 52. 52 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 458 Гневно

  Това проучване е безумно съжалявам. Просто е безумно. 7% от 15- годишните могат да пуснат монета в процеп за да вземат билет... това са пълни глупости. ако утре "престижна" международна организация ви каже, че едва 1% от българите могат да пишат пак ли повярвате...

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
 53. 53 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1670 Любопитно

  До коментар [#43] от "Gavril":

  Бе аз ги следвам инструкциите в задачата много внимателно и ми дава, че такъв билет няма. Чак такъв идиот не съм.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 54. 54 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "Едва 7 на сто от 15-годишните български ученици могат да се справят със задачата да си купят билет за метро от автомат."
  ..
  ..
  Не е срамно човек да не може нещо. Срамно е да не иска да се научи.

 55. 55 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Този материал е преписан 1: 1 от немската преса и касае нивото на немските ученици !
  Поне да бяхте изчакали да мине една седмица ...
  Срамота !

 56. 56 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "Решението на практика изисква те да посочат опция "Метро", след това да отбележат, че имат отстъпка, и накрая да изберат два броя билети и да натиснат "Купувам". Така, както на практика работят и автомати за храна, напитки и други продукти."

  АМИ НЕ. Решението не е това и ако от Дневник бяхте отворили сайта със задачата, щяхте да видите. Решението е да ПРОБВАШ да направиш това, но "автоматът" да ти изпише, че няма такива билети и ти накрая да си вземеш билет БЕЗ отстъпка.

 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  [quote#52:"2easy"]
  Това проучване е безумно съжалявам. Просто е безумно. 7% от 15- годишните могат да пуснат монета в процеп за да вземат билет... това са пълни глупости.[/quote]
  Ти явно си от 90%. Не ти е дадено да схванеш че това не е практическа задача в Софийското метро а по-абстрактна задача за което и да е метро. И не оценява декстерити за пускане на монети а способността да разчетеш карта, инструкции и да вземеш елементарно решение в зависимост от зададени критерии.
  Вярно, какво искаме от децата като гледаме какви са им родителите, които щом са в този форум поне могат да четат и да ползват компютър? Те попадат в категорията на функционално неграмотните - могат да прочетат една страница но не могат да отговорят на въпросите свързани с текста.
  Ако още веднъж някой ми даде за пример Софийското метро под тази статия ще обявя и форумците за 90% неграмотни.

  California Über Alles
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Спокойно , ще дочàкаме момента и на шутове да реагират автоматите - за всичко , на този свят ..)
  / като в американските филми - когато не пускат кОлата или сандвича / ...)))
  ...............................
  Преди години , автомат за кафе в един Институт :
  Пред него ,един грък си пуска монетата, обаче чашката не пада и кафето потича и гъркът - ЗАПУШВА с пръст дупката и започва да вика : НЕМА ЦАСА, нема цаса , нема цаса ...ооооххххх...))))

  BIG AL
 59. 59 Профил на skch
  skch
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#34] от "FvH":

  Напълно съгласен съм, едва ли е била за софийските автомати точно, но все пак е добре като пишат журналистите малко да мислят и най-вече да си избият от главите, че извън София не живеят хора

 60. 60 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#53] от "Хриси":

  Хриси, абе и аз уж не съм, ама е - на Айде тук е за без пари. В Холандия един път ми глътна 10 евро един автомат. Балканеца у мен го стегна миокардата

  България, къде е нашия change we can believe in?
 61. 61 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ангелина":
  С какво да свикнат с 'автоматите за билети' ли?
  Идеята е не да се научи нещо конкретно (купуване на билет от автомат), а да се следват определени 'елементарни' инструкции за да се случи нещо. Това утре може да бъде инструкция за поправяне на нещо и какво ли още не. А PISA просто показва колко кухо ни е образованието - преподава се теория, но не се прави никаква връзка за какво може да ти бъде полезна. Децата не я разбират, завършват и после се чудим защо работната ни ръка с висше образоване никой не я иска.
  А това, че наши деца печелели състезания - те са единици и са специално обучавани, а PISA просто показва общото ниво, а то е отчайващо. Само вижте кои страни са на първите места - Корея, Китай, Канада, Австралия...за какво говорим?!

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  [quote#24:"koteshkoshishche"]Единствените бели деца, които побеждават на олимпиадите по математика азиатчетата са българчетата. Или това не важи според "ОИСР"?[/quote]Първо не е вярно. Китайците май само американци и руснаци успяват да ги бият - и то не винаги. Също има поне още поне 10-тина нации, които като цяло се представят по-добре - корейци, поляци, украинци, британци и др. Второ, във встъпителния курс по статистика става дума за неща като максимум, минимум, средна стойност, медиана и т.н. В случая българският максимум може да не е много по-зле от китайски максимум, но българските среден резултат/медиана явно са доста по-зле от китайските такива. В крайна сметка това е по-меродавния резултат защото отборите по математика се състоят от по 5 човека, но за икономиката е важно как се представя масовия случай.

 63. 63 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Примера друго казва, ама кой да чете?

 64. 64 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif":
  +++++++++++++
  Абсолютно съм съгласна - изпреварил си ме с коментара.

  До коментар [#52] от "2easy":
  Докато има хора, които тълкуват текст като теб - това ще е нивото, колкото и да се гневиш.

 65. 65 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  [quote#63:"eyewitness"]Примера друго казва, ама кой да чете? [/quote]

  За заблуждаващи етикети глобява Комисията за защита на конкуренцията, а за заблуждаващи заглавия не знам..Видя ли такова, не чета надолу...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 66. 66 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  [quote#53:"Хриси"]Бе аз ги следвам инструкциите в задачата много внимателно и ми дава, че такъв билет няма.[/quote]Това е част от задачата. Като вземете правилното според обстоятелставата решение излиза екран и Ви обяснява, че най-очевидното решение е било деактивирано за да видят как бихте реагирали. Оценява се не просто резултата, а как точно сте стигнали - тестът запомня пътя, който сте минали до решението. Явно са искали да проверят как се реагира при нестандартна ситуация - която, обаче, е доста реалистична защото неадекватни интерфейси дал Бог.

 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#24] от "koteshkoshishche":

  Не важи, тук се мерят СРЕДНИТЕ резултати, не най-добрите.

 68. 68 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Впрочем, на задачата с билетите ми е интересно дали преводът е бил направен адекватно. В оригиналния английски вариант се казва, че си ученик и МОЖЕ да ползваш билет с намаление.

  Въпросът е дали при превода не са се объркали и написали, че ТРЯБВА да ползваш билет с намаление. Тогава задачата няма решение.

 69. 69 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1670 Весело

  До коментар [#56] от "blaf":

  Абе, извинявай, ама в реалния случай, като видя, че не се получава два пъти, на третия ще питам някой наблизо, който си купува билет. Няма да седя да цъкам по тъчскрийна като алтава.
  Освен това, в още по-идеалния случай, си има много точни указания какви билети за какво трябват.
  Не е като да не съм се оправяла с автомати за билети на места с доста по-големи транспортни мрежи.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 70. 70 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#57] от "Pontif":

  90% от форумците няма да спат спокойно довечера и ще старадат силно.

  В живия живот тия горните ще намерят по-функционални решения от теб.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 71. 71 Профил на gmm
  gmm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#24] от "koteshkoshishche":
  "Пример: Единствените бели деца, които побеждават на олимпиадите по математика азиатчетата са българчетата. Или това не важи според "ОИСР"?"
  Това въобще не е вярно!! Може да прегледате резултатите от международните олимпиади по математика и информатика и да се убедите, че не е така. Медиите обикновено пресилват резултатите от олимпиадите, за да могат да направят "новина". Не подценявам резултатите на децата, още повече, че съм родител на едно такова дете, но трябва да виждаме истината.

 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#53] от "Хриси":

  Именно. Това е и целта. Да се види как ще решиш проблема си след като разбереш, че не става.

 73. 73 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#69:"Хриси"]Абе, извинявай, ама в реалния случай, като видя, че не се получава два пъти, на третия ще питам някой наблизо, който си купува билет. [/quote]

  Абе, извинявай, ама задачата не е отражение на реална ситуация. Със същия успех можеше да е банкомат и да ти искат да изтеглиш 50 лв, но като избереш 50 и да ти пише, че няма наличност. Обаче пък примерно да може да избереш 2х20 + 1х10.

  Тази задача не е "да се справим с купуването на билет за метро от автомат", а "да съобразим какво да направим според условието, както и да съобразим дали част от условието е задължаващо или препоръчително".

 74. 74 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif":

  За съжаление си прав, но се съмнявам, че ще те разберат, ще си помислят, че нарочно ги обиждаш. Мислех, че форумът на Дневник е на малко по-високо ниво, но... вече не съм съвесм сигурна.

 75. 75 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  "Същевременно Клисарова каза, че трябва да се мисли за отделянето на средства децата от по-малките градове да пътуват да София, да виждат какво е метро, как да си купят билет, да отидат на театър, на кино... "

  Господи, щом и министершата не е схванала какво точно са проверили ор ПИСА... какво искаме от децата?!

 76. 76 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#61] от "kimik":
  "
  Това утре може да бъде инструкция за поправяне на нещо и какво ли още не.
  "
  Много добър пойнт! Хлапето ми вече е в колеж но си спомням в училище непрекъснато правеха проекти. Винаги в група по 4 до 6 деца. Задачите обикновено са от типа - на туристически остров сте. имате $5,000. Трябва да отворите бизнес.
  оставят ги сами да си изберат кой да е лидера. Оставят ги да се карат докъто изберат идея. Имат да предават "етапи" всяка седмица - идея. план, финансиране, изпълнение, и накрая презентация пред целия клас. А също и всеки член на групата дава оценки на другите и на себе си.
  Помисли малко и ще видиш колко са важни тези неща. Научават се че винаги трябва да работиш в група и да се справяш с мързеливи, глупави, подли ... групите са винаги различни за да не могат да се сработят. Научават се бързо че единствения начин да успеят е да си изберат правилния лидер и да изберат правилна роля за всеки член. Разбират също че има отговорности и дори когато се оценяват системата маха най-високите и най-ниските оценки и накрая се получава че всеки член получава горе долу честна оценка отразяваща труда му. Тези проекти не са с много голяма тежест. На всяка оценка се слагат коефициенти на тежест. И са градирани - домашни, проекти, средни контролни, финално контролно. Това ти дава възможност ако работиш добре през срока да вземеш добра оценка дори и ако не си много добър на финалното контролно. Освен това се научават да работят от идея до представяне на проекта пред публика. Всеки семестър имаше поне по един проект - нещо направено - макет, експеримент, който всяка група излага в класната стая. Родителите ходят задължително и децата стоят пред проекта си и го обясняват на всеки който се спре да гледа. повечето не се интересуват много но децата се научават да могат да обясняват и да представят нещата си дори и пред отегчени и незаинтересувано родители.
  Аз докъто бях ученик и студент в България никога на са ни учили да говорим пред публика и да можем да защитаваме проектите си пред много хора. Аз съм доста добър инженер но ми отне няколко години докъто се науча да си представям работата пред отдела и шефовете. В САЩ това е много важно и нямаш никакъв шанс да се издигнеш ако не можеш да си защитиш бюджет, срокове, хората, изпълнението. Все неща абсолютно непознати за мен но лесни за Американските ми колеги. После хлапето като взе да ходи на училище разбрах откъде идва тази разлика.
  НЕ може да се подценява образованието!!!!!!! Няма да имаме бъдеще без добро образование.

  California Über Alles
 77. 77 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif":

  хаха, а даже няколко човека са се засегнали и са ти сложили минуси. Но ако може да влезем в 1во априлската тематика - явно трябва да благодарим на Столична Община, че са се съобразили със средното ниво на населението и са инсталирали автомати на които не се натиска и не се избира нищо...а също така и за отказа им да създадат интегриран градски транспорт

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 78. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#68] от "blaf":

  Не са объркали, именно там е заровено кучето правилно си се ориентирал.

 79. 79 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#75] от "luda_krava":

  Да, не съм сигурен да се смея ли или да плача. Жалко е, просто е жалко. А начинът, по който медиите отразяват събитието също е жалък - "не можели да си купят билет от автомат". Това е също толкова жалко заглавие, колкото отговорът на Клисарова.

  Очевидно според написаното в статията дори писачите от Дневник не са могли да се справят със задачата (защото са написали невярно решение). Т.е. дори писачът Георги Марчев не може да си купи билет за метрото, ха!

 80. 80 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#73] от "blaf":

  Ами прав си. Както каза задачата не е да постигнеш просто някакъв резултат, а да успееш да постигнеш оптимален/най-добър резултат. Например - ученикът би могъл да си купи дневна карта/билет за 10 лв (без намаление), но е важно да съобрази, че като ученик ползва отстъпка и да зададе на машината да изчисли необходимото намаление и да му даде отстъпката. ПРИМЕР: в германия студентите могат да си купуват карти за градския транспорт с намаление от автомати. Необходимите стъпки са:1) да избереш тип карта и зоните в които искаш тя да бъде валидна (там цените варират от обхвата на картата ти от по-евтина с малък обхват - идеален център напр. до скъпа за цялата мрежа - вкл. и близки селца), 2)да зададеш, че ползваш отстъпка (може да е пенсионерска,студентска, ученическа и тн.), 3) в случай че си студент/ученик да въведеш номера на студентската/ученическа книжка - ако си студент и си си платил семестъра получаваш картата, респективно ако си ученик получаваш съответната отстъпка. Това са целите. Тук може да се наложи да се ползва подобно нещо ако се въведе възможността да закупуваш билети/карти на различни цени: примерно с намаления, за седмица,за ден, за брой пътувания, за наземен+метро и тн. В софия десетки хиляди ползват метрото на ден, но все още трябва да се редят на опашки за картите си вместо да го правят и на автомат за да се улесни процедурата. Другата задача също изисква не просто да стигнеш до зададената цел но да го направиш с най-малко ресурс - в случая ресурсът ти е време, в други случаи може да е гориво, в трети случаи може да е амортизацията на автомобила например (да избереш по дълъг но по-лесен маршрут или по къс но офф роуд например) и тн .. задачите са практически и показват действително, че учениците ни са зубрачи и не могат да мислят/действат продуктивно и аналитично когато това се налага. Да се поправя - не всички но явно масата ученици са така.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 81. 81 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е, не съм на 15, но имам GPS на телефона, често го ползвам, не съм от София, но има приложение и за градския транспорт. Честно казано - бях на студентска бригада в Англия преди 3 години, всичко свързано с транспорт е доста улеснено, тук ми е по-трудно с БДЖ-то като българин...

 82. 82 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#77] от "FvH":

  Хей, те услугите са според нуждите.
  Интегриран транспорт!? За какво? Хората сто пъти ти обясниха че пускат стинките и заминават ти пак насилваш разни сложни задачи. Освен това ти се каза че метро има само в София. За какво им е на хората от Варна или Пловдив да учат как да си купуват билети за метро. Това е долна провокация на някъква си западна организация която има за цел да "разбие" България. Не схванахте че Запада е зад тези неща! Едно време като нямаше метро и всички бяхме отличници. Сега виж какво стана.

  California Über Alles
 83. 83 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Уважаеми колеги съфорумци,

  Статията с грешна, страхувам се, че и авторът й не е разбрал каква е идеята. PISA хич не се интересува дали децата могат да си купят билет от автомат или не. Подобни задачи се наричат Creative Problem Solving и се изследва доколко децата са способни, когато срещнат някакъв проблем (в случая невъзможността да си купиш билет с намаление, но можеше да бъде и каквото и да е друго), да намерят друго някакво работещо решение. Та забравете за автомата, той няма никакво значение.

 84. 84 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  Гражданин излиза от обществения клозет на пл."Възраждане",като по стълбите си закопчава дюкяна.Чужденец го пита:-Ескюз ми,метро?-Ааа не,отвръща скромно гражданинът,само 18 см.

 85. 85 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#10] от "nv":Така е, аз съм жив пример"

  -Вярвам ти,както и на другите,които ще го твърдят.
  Това,обаче,не изяснява проблема,защо не си последван.

 86. 86 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Хаха. Така е!

 87. 87 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#1:"peni_nikol.53."]някога не беше така - през 70 и 80 год. на миналия век децата се учеха и отличниците бяха повече . [/quote]

  Сигурен съм, че дори и през 80-те да бяха задали тази задача отговорите нямаше да са много по-различни. И то не защото задачата изисква грамотност или математически познания, а защото изисква малко аналитична мисъл, т.е. съобразителност. Комунягите обаче не са имали интерес от мислещи хора, затова и зубренето е останало като традиция точно от тази ера.

 88. 88 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#24] от "koteshkoshishche":
  Това са учениците от математическите гимназии, а при останалите с 2-та часа математика на седмица ей това е резултата, излизат от училище дебили! Математиката развива мисленето, а не наизустяването на теми по литература!

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  А ние възлагаме надежда,тези деца да вадят България от блатото.Те за себе си са безполезни,ние държавата ще им поверим.

 90. 90 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Да нищо учудващо, след като образованието НЕ Е приоритет в Бг от години.

  Освен това тези тестове обхващат всички от мангалчетата, които едва четат до възпитаниците на МГ, които печелят олимпиади.

  Интересно ако се сравнят само елитните училища (нашите и западните), дали няма да ги тупаме.

  За съжаление нашето образование се елитизира. Силни, но много малко училища и царстваща посредственост в останалите. Причините са комплексни.

 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Като ви бях писал, че само 6 % от форумците имат аналитично мислене се обидихте ... Май пак познах

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#90] от "olimpipanov":

  Абе западните може би ще ги ступаме, ама източните едва ли

 93. 93 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Не могат да се направят изводи само по това проучване .
  Ако ще се заяждаме я да видим как англичанин си издава билет за риболов в България и дали успява. Дали сте гледали тази реална ситуация у нас преди няколко години в един репортаж. Англичанинът в хода на тази операция влезе в една българска банка и излезе след 20 секунди вдигайки рамена като каза ' Никой там не говори английски език' .
  Имам 2 семейства пациенти англичани тук и не ми стига английският за да им обясня абсурдите в българската здравна система къде трябва да отидат какво да кажат, какви документи ще се наложи да попълват и защо им давам една папка направления. Общо взето поради уникалната бюрокрация у нас българинът в крайна сметка се справя по-успешно. Западняците свикнали на уредена държава тук стоят безпомощни като бито дете и не знаят какво да правят. По тоя повод има един виц: Стояли си двама полицаи на едно кръстовище. Приближил се турист и ги попитал нещо на английски. Те се опулили, вдигали рамене пристъпвали от крак на крак и туриста накрая взел, че си отминал. Единия полицай казал: 'Еей Пешо требва да учиме език ,че не мое ич да се опра'име'. А другия полицай казал: 'Епа тоя като знаеше да не би да се оправи, а?'


  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 94. 94 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Като пътувам извън страната много по-добре си правя сметката от един финландец или швед, уверявам ви. Първо, проучвам много добре намаленията за ползване на градски транспорт, после за по-сигурно питам на гише (в повечето случаи наистина съм избрал най-изгодния вариант). Стига сте си плюли по децата - вижте на Запад при децата за какво става дума...Изследването е представено в статията доста плитко, а самото изследване е като всяко изследване Нека дойде един китаец в центъра на София и да го пусна с една карта и да му кажа да стигне, да кажем, до НБУ без такси. Макар че те са доста оправни Но западноевропеец трудно...

 95. 95 Профил на Katt
  Katt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забележете изказа. Не казва "Ще помисля..", нито "Ще ангажирам хора, които да помислят..." а "Трябва да се мисли...". Еми да, трябва да се мисли, ама кой го прави.

 96. 96 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  [quote#73:"blaf"]Тази задача не е "да се справим с купуването на билет за метро от автомат", а "да съобразим какво да направим според условието, както и да съобразим дали част от условието е задължаващо или препоръчително".[/quote]Много добре казано - заглавието на статията определено е подвеждащо. А иначе смятам, че задачата съвсем не е нереалистична - бъгави интерфейси дал Бог. И меродавното в случая е, че нации, които се справят добре с математиката се справят и с тази задача. Така, че някаква корелация със способността за логическо мислене определено има.

 97. 97 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#1:"peni_nikol.53."]колко не грамотни деца има , някога не беше така - през 70 и 80 год. на миналия век децата се учеха и отличниците бяха повече .[/quote]

  Като ви гледам как пишете "неграмотни", явно и тогава е било същото.

 98. 98 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#6:"Додо"]Това е лоша новина, но се чудя, какъв ли ще е процентът при 60+ годишните ?[/quote]
  Рязликата едва ли ще бъде голяма - макс 10% повече )))

 99. 99 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 402 Весело

  Абе, тези с резултатите са пропуснали отговора на статистическия въпрос: "На колко от вас ви пука за това проучване" сред 15-сет годишните........

 100. 100 Профил на Svetoslav Todorov
  Svetoslav Todorov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Без да се смятаме за уникални ,мога да кажа че примерно ползването на компютър от хора в градовете ни е в пъти по- голямо от това в Гърция. Там има още интернет зали,нещо което при нас изчезна .Не вярвам на такова проучване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK