"Бургас рециклира" в първи клас

"Бургас рециклира" в първи клас

© www.sxc.huКонтейнерите за боклук в синьо, зелено и жълто си имат свое предназначение и затова група доброволци в Бургас са решили да отменят поне част от майките и татковците, а и учителите, и да обяснят на най-младите сред нас защо всъщност ги срещаме на различни места из града. Идеята им е чрез децата да пренесат мисълта за ползата от рециклирането и върху техните родители.


"Бургас рециклира" е доброволческа инициатива, подета от петима души и набрана от тях група доброволци, които с подкрепата на няколко училища и "Екопак" искат да привлекат вниманието на най-малките ученици - тези в първи клас, към опазването на околната среда чрез разделното изхвърляне на отпадъци. Основната им цел е децата да разберат защо то е полезно, важно, а и как може да е интересно и забавно.


От днес, 7 април, те започват да влизат по един път седмично в общо 11 класа в четири училища в града: "Княз Борис I", "Васил Априлов", "Св. Климент Охридски" и "Св. св. Кирил и Методий".
Откриващото им занятие е постановка, в която петимата инициатори ще се опитат да разкажат под формата на театър история за това къде не трябва да изхвърляме боклуците. "Това е първата важна крачка в промяната на мисленето", коментира пред "Дневник" един от тях - Чавдар Ченков, който заедно със свои приятели от сдружение "Хамалогика" и "Форум Наука" инициира съвсем безвъзмездно заниманията. Те приканват и доброволци да се присъединият към тях. Вече има няколко изявили желание, сред които е и момче, направило по собствена идея кратко филмче за пластмасата, което ще бъде прожектирано на децата.


Групата "Бургас рециклира" ще има по пет срещи от по около 40 минути с всеки от класовете. Те ще използват времето на часа на класния или този по домашен бит и техника, за да обяснят по интересен и увлекателен начин на децата как боклуците могат да променят много неща, ако знаем как ги използваме. Рециклирането ще се превърне и в занимателна игра, в която ще им покажат, че от стари и неизползвани предмети и на пръв поглед боклуци могат да се правят нови и интересни неща. 


Всеки от класовете ще получи за стаята си комплект от кошчета за разделно изхвърляне на отпадъци, а към средата на май, когато занятията им ще приключат, децата ще могат да отнесат у дома и грамоти.


"Искаме чрез децата да пренесем това разбиране и начин на мислене и в родителите им. Да се опитаме да им повлияем да мислят за природата", допълва още Чавдар, който разпалено обяснява и че има масовата заблуда, че контейнерите за разделно отхвърляне не вършат никаква работа. Веднага споменава, че в близост до Бургас - в Каблешково, има станция за сепариране на отпадъци. До 2015 г. предстои и изграждане на регионално депо до с. Братово, където ще има модерни сепариращи инсталации, машини за компостиране в първична и вторична фаза (wind-roll process), площадка за рециклиране на строителни отпадъци и за раздробяване на едрогабаритни отпадъци.


Освен това много хора не знаят, че камионите, които събират боклуците от контейнерите на "Екопак" в града, си имат график, в който обхождат различните цветове контейнери. Стъклото се събира приблизително веднъж месечно, хартията - един път на две седмици, а пластмасата - един път седмично. Сепарирането става най-често посредством поточна линия. Съответно сепарираните отпадъци се извозват до заводи за рециклиране.


"Ако пък видите препълнен контейнер или някаква друга неизправност, има телефон, на който може да се обади и дори да има реакция на сигнала до около час", казва Чавдар. Телефонният номер 0 800 1 5253 и безплатен за цялата страна.


Авторите на "Бургас рециклира" се надяват инициативата да добие популярност сред училищата в Бургас и следващата учебна година да получат одобрението на повече учебни заведения в града, които да им предоставят малко време за "зелени" разговори с първокласниците.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Онлайн магазин Градина
    Онлайн магазин Градина
    Рейтинг: 217 Весело

    Браво за Бургас!!! Все още има будни българи, организиращи полезни инициативи. Докато ви има ще я има и нашата държава!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK