Агенцията за закрила на детето отчита повече обаждания на националния телефон за деца

Агенцията за закрила на детето отчита повече обаждания на националния телефон за деца

© ДневникНад 100 хиляди обаждания са получени на националната телефонна линия за деца 116 111 през 2013 година. Те са с 5% повече от 2012 година, съобщи Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). 


Над 20 хиляди деца са получили консултации с психолозите, като


повечето от тях са тийнейджъри, които заради анонимността
на телефона споделят проблемите си и обсъждат възможните решения, без да се чувстват притиснати от мнението и гледната точка на възрастния. 


Едва 4% от всички обаждания (800 консултации) са свързани с насилие. Те обаче се отличават със своята сериозност и комплексност, отбелязват от ДАЗД. Повечето деца споделят за физическо насилие, за пренебрегване и за психически тормоз. Някои деца са свидетели на домашно насилие. Преобладават случаите на насилие в семейството, като най-често насилниците са родителите. 


ДАЗД отчита и повече сигнали за деца в риск – през 2013 година са приети 408 сигнала при 279 за 2012 година. Почти всички обаждания са свързани с поне две форми на риск за дете, в много случаи и повече – най-често сигналите са за физическо и психическо насилие, физическо насилие и неглижиране или неглижиране и риск от изоставяне и отпадане от училище. При някои от случаите


децата се страхуват да споделят лични данни и да излязат от анонимност,


затова оказването на подкрепа изисква създаването на доверителна връзка с консултанта.


Броят на обажданията и консултациите с деца показва и един сериозен проблем в българските училища -


липсата на училищни психолози.


отбелязват от Агенцията за закрила на детето. Тъкмо тези специалисти могат да окажат необходимата подкрепа непосредствено и бързо, защото децата нямат достъп до друг специалист или трябва да получат съгласие от родителите си, за да посещават външен психолог. Националният телефон за деца 116 111 работи денонощно, без почивен ден и е достъпен от цялата страна. Разговорите с консултантите са безплатни, независимо дали обаждането е от стационарен или мобилен телефон.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Имаше психолози навремето в училищата и то бяхме близки с тях, по-скоро в приятелски отношения, а не учител-ученик. Мб е това е било целта, но имаше ефект. Дано да се превъзмогне тази липса в момента...това с телефонната линия си е добро решение, но не може да се разчита. Децата трябва да имат ежедневен контакт и да се вижда израстването на проблемите, да се проследява развитието. Един съвет даден по телефона, няма гаранция за контрол над по-нататъшните действия на детето...И не е сигурно, как точно то възприема телефонният разговор, освен, че е анонимен. Липсата на контакт очи в очи не е за подценяване.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Весело

  Доста доходно ще става за детските психолози , неолибералната революция увреди много семейства а последиците ще се усетят най-вече при децата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Избяга от училище изплющиш му един зад врата и веднага се жалва от тормоз

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK