С децата в почивните дни (12 и 13 април)

С децата в почивните дни (12 и 13 април)

© Neil Hall, Reuters"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на [email protected]

Този уикенд съчетава два прекрасни и много цветни празника - Лазаровден и Цветница, така че освен да им се насладите, може да изберете сред няколко от тематичните събития за деца, свързани с тях.

СЪБОТА:
- София - Традицията повелява на Лазаровден девойки да обикалят от къща в къща и да събират яйца. Фондация "Кредо Бонум" и издателство "Сиела" канят децата да се превърнат в малки детективи и да се включат в първия голям предвеликденски лов на скрити яйца в Зоопарк София на 12 април 11 часа заедно с героите от новата книга за деца "Тими Провала" - самия Тими и Мечо Тотала.


За участие се изисква единствено отличителен детективски шал, добро настроение и търсачески умения. Няма възрастови ограничения и правилата са лесни – всеки трябва да намери едно от скритите на "местопрестъплението" яйца, срещу което ще получи награда книга или лакомство.


Тими Провала и Мечо Тотала на лов за великденски яйца

Тими Провала и Мечо Тотала на лов за великденски яйца

В книжката 11-годишното момче с червен шал и шапка с надпис "бисквити" Тими Провала и 680-килограмовият полярен мечок Мечо Тотала са собственици на най-реномираната детективска агенция на света "Тотал Провал" ООД. Те ще посрещнат децата на местопрестъплението "Площадката на слона" в зоологическата градина и ще ги почерпят с безплатно сирене. Ако ли пък нямате време да отскочите лично, нито да се свържете с тях по тимифона (често дава заето, нали разбирате), то може да прочетете наръчника на Тими за разрешаване на случаи и да се научите да намирате изгубени вещи - от бонбони, чорапи и обувки до колело например, както и как да се справяте с враговете си, с конкурентите и с досадниците, как да "атакувате" трудните уроци и най-вече как да се забавлявате.


На организираното издирване на великденски яйца в зоопарка тази събота обаче няма да бъдете допуснат домашни любимци, велосипеди, тротинетки, ролери, топки, балони, самолети и танкове. Входът за лица до 18 години е 2 лв., а за пълнолетни - 4 лв..За деца под 4 години входът е безплатен.


Ловът на скрити яйца е част от "Походът на книгите", който започна на Международния ден на детската книга - 2 април 2014 г., и ще продължи с активности в цялата страна до 23 април, когато се отбелязва Международния ден на книгата и авторското право.


- София - През уикенда Асоциация "Българска книга" организира "Градски кът за четене" между 11 и 17 ч. в Борисовата градина между езерото "Ариана" и площадката с пързалка "Слончето", където някои от най-обичаните български писатели ще прочетат пред децата откъси от своите любими детски книжки.


Градският кът за четене се издига в рамките на кампанията "Походът на книгите", за да предложи на младите хора пространство за четения, игри, кът за споделяне на книги, арт-работилници с илюстратори и срещи с български писатели. В първия ден от програмата писателите Калин Терзийски, Петя Кокудева и Теодора Димова ще четат своите любими детски книжки заедно с присъстващите деца. Малко по-късно в съботния ден илюстраторът на детски книги Ралица Мануилова, вдъхнала живот на героите от поредицата "Борковите патила", ще напътства децата в специална арт-работилница с награди.


"Градски кът за четене"

"Градски кът за четене"


В литературната шатра на мястото децата ще попаднат сред приказни интериори, създадени от студентите по интериорен дизайн в Нов български университет - Габриела Чеглайска, Габриела Стайкова и Катерина Стойчева, от еко-материали като дървени плоскости и кашони.


Желаещите могат да се включат и в акцията "Книги за споделяне" на студентите от департамент "Масови комуникации" на НБУ, които ще приемат и даряват детски книжки.


- София - Институт Сервантес-София и издателство "Колибри" представят от 11 ч. в книжарница "Гринуич" преведената на български език поредица "Дора Изследователката" с куклено представление за всички любознайковци, в което те ще участват заедно с Дора, Ботичко и Лисанко. Освен че ще говорят на испански, героите от книжната поредица "Дора Изследователката" ще правят подаръци, а историите, които ще разкажат, ще провокират младите читатели да решават съобразени с възрастта им задачи и да възпитават своя вкус към изкуството. Входът е свободен.


С децата в почивните дни (12 и 13 април)

- София - "Фестивал на зелените идеи 2014" ще се проведе през уикенда в Южен парк в София. Събитието се организира в подкрепа на българския бизнес с идеята той да се доближи до образованието и поколенията, съобщават организаторите му. В събота изложението започва от 9 ч., а между 11 и 18 ч. ще има демонстрации на "Бонсай Студио ТТ", клуб "Икебана", както и детски зелени работилници и концертна програма. Същата програма е предвидена и за неделя.


- София - Ако искате да видите пресъздаване на народния обичай Лазаруване ще имате възможност да го направите пред входа на библиотеката на Общинския културен институт Дом на културата "Искър" от 11 ч. с участието на фолклорна театрална трупа "Искърчета" и танцов клуб "Седеф". Събитието се организира от Дом на културата "Искър" и Народно читалище "Георги Минчев" в София.


- София - Къщата за четящи хлапета "Приказка без край" кани децата на театър в събота на празнична тематика под името "Великденска приказка". Историята за  Великденския заек, която можете да чуете на 12 април от 11 ч., е с весел край. Историята разказва за Зайо, който за празника решил да украси гората за радост на всички - и цветя, и птички. Но ето, че отново Лисицата хитра развалила му играта. Освен игри Зайко има и приятели добри - Мечо и Ежко, които му помагат да намери яйцата и да украси гората. Представлението е подходящо за най-малките. Цената на билета за дете е 6 лв., а за възрастен - 4 лв. Необходимо е предварително записване на [email protected]


- София - Atelie de l'Art продължава продължава заниманията си за деца в книжен център "Гринуич".  Тази събота там от 12 до 14:30 ч. може да посетите Ателие "Вълшебство", в което децата ще могат да израбтят закачалка за бижута. 


- София - Центърът "Тринити Кидс" организира традиционната "Творческа събота сутрин" със следната програма:
- от 9 до 10 ч. в ателие по приложни изкуства децата ще изработват празнични венци за глава от върбови клонки. В тях ще вплетат свежи цветя, кордела и други декоративни материали;
- от 10 до 11 ч. в ателие "100 грама вкусотийки" малките кулинари ще запретнат ръкави и ще приготвят закачлива сладка пица с плодове;
- от 11 до 12 ч. в ателие по изобразителни изкуства ще сътворят картичка-цветен букет за мама.
Всички необходими материали за изброените занимания са осигурени на място. Крайният срок за записване е до 17 ч. в петък, 11 април на e-mail: [email protected] или на тел: 088 411 3980. Цената на отделно занимание е 6 лв. и е подходящо за деца над 4 години.


- София - Заниманият с глина през уикенда ще има в "Чайната" на ул. Г.С. Бенковски. В събота те ще са между 11 и 18 ч. и са подходящи за деца и за възрастни. Освен работа с грънчарско колело участниците могат да оцветят изработените от тях съдове със специални бои. Таксата за участие е 10 лв., а за отнесете и готовия продукт със себе си у дома ще ви струва общо 20 лв..За повече информация и записвания - Ефрат Грин, тел. 0888 306 072 или "Чайната", тел. 0887 051 080.


- Варна - Сдружение "Белослава", бар Fusion и филиалът на НДК във Варна - Фестивален и конгресен център-Варна канят малки и големи на базар на творческите занаяти във фоайето на сградата от 12 ч..На щандовете ще откриете ръчно изработени бижута, аксесоари, картички, украса за дома, създадени с много любов от талантливи варненски автори. В базара с благотворителен щанд ще участват и младежите от Дневен център Ривиера.


- Бургас - Националния конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий денс се провежда в Културен дом на нефтохимика през уикенда. В него участват 54 формации и индивидуални изпълнители от цялата страна, разделени в 4 възрастови групи - от 5 до 19 години. В събота може да гледате концерт по съвременен танц от 9:30 ч., след това още един от 12:30, както и последния за деня - от 16:30 ч..


- Русе - Група за детски театър "Камила" в мола в Русе кани работилница "Копчи" от 11 до 13 ч., за да могат заедно с децата да направят безплатна пясъчна работилница с най-различни цветя ден преди Цветница.


НЕДЕЛЯ:


- София - Програма за неделя на "Походът на книгите" в Борисовата градина започва от 11 ч. с различни писатели, които ще четат любими детски книжки. Сред тях са Васил Георгиев, Зорница Христова, Стефан Иванов с "Приказка без край", Георги Господинов, Ангел Игов. От 14:45 ч. започва представяне на заглавията в наградата "Бисерче вълшебно" 2014 г., а от 15:30 ч. издателство "Клевър Бук" представя "Забавления за деца с въображение!" с игри и награди. През целия ден студентите от департамент "Масови комуникации" на НБУ ще очакват желаещите да се включат в акцията "Книги за споделяне", ще има музикална програма с любими детски плочи, както и пространство за рисуване и игри с еко-материали.


С децата в почивните дни (12 и 13 април)

© Дневник


- София - Концертите на възглавници тази неделя са на тема мюзикъл. На 13 април малките почитатели на музиката и техните родители ще слушат откъси от популярни мюзикъли като "Уестсайдска история", "Фантомът на операта", "Исус Христос суперзвезда" и "Котките". Освен шедьоврите на Андрю Лойд Уебър и Ленард Бърнстейн ще прозвучи и музика от Джордж Гершуин. Въпреки че формално "Порги и Бес" е в жанра на операта, прословутите Summertime и It ain’t necessarily so няма да нарушат цялостта на програмата с тяхното характерно джазово звучене, обещават организаторите. Музиката ще звучи в изпълнение на брас квинтета, съставен от тромпетистите Ян Дунев и Илиян Тиков, валдхорниста Михаил Михайлов, тромбониста Явор Костов и тубиста Атанас Богоев. Петимата са познати на почитателите на поредицата от шумния "Брас концерт на възглавници". Час преди концертите започва "Работилница на възглавници", в която децата могат да изработят предмети от естествени материали. За малките посетители е осигурена и безплатна биозакуска.


- София - Интерактивен концерт на симфонията "Дворжак в Америка", който е част от програмата на "Фортисимо Фамилия", ще се проведе от 11:30 ч. тази неделя в зала "България"с участието на оркестъра на Софийската филхармония под дирегентството на Максим Ешкенази, който след това ще подеме дискусия с публиката от малки и големи слушатели за чутото и интерпретацията на неговата история, вдъхновена от културата на афроамериканците и индианците.


"Дворжак в Америка"

"Дворжак в Америка"


- София - "Био Игри" в Националния природонаучен музей тази седмица са на тема "Пчелното семейство". Целта на ателието е да обясни какво правят пчелите и защо са толкова важни за нашата планета. Децата ще научат какво правят различните членове на пчелното семейство, как общуват помежду си, как ги привличат цветята в забавна ролева игра. Децата ще се престорят на членове от пчелното семейство и ще изпълняват определените задачи, които членовете изпълняват, ще комуникират като тях и ще издирват определени цветя. Всяко дете ще изработи модел на цвят с основните му части. Това ателие насърчава способността за самостоятелна работа, работата в група и уменията за комуникация. Групите са разделени според възрастта - от 11:30 до 12:30 ч. е за деца между 5 и 7 години, от 13:30 до 14:30 ч. - за деца от 7 до 9 години и между 15:30 и 16:30 - за деца от 5 до 9 години. Необходимо е предварително записване на+359 882 523 281 и [email protected]. Цената за участие е 10 лв. и включва билет за музея за детето и неговия придружител.


- София - Къщата за четящи хлапета "Приказка без край" в неделя организира кулинарен празник по случай Цветница, който ще започне от 11 ч. с ателието на Цвети Мишкова - Цветоплети, което ще бъде посветено на изработването на вкусни курабиени цветя и цветна декорация от хартия. Малките посетители ще научат повече за празника и традициите, ще попеят и, разбира се, накрая ще похапнат вкусни курабийки. Ателието е подходящо за деца над 3 години и техните придружители. Цена на заниманието - 12 лв. Необходимо е предварително записване на [email protected]


- София - Заниманият с глина през уикенда ще има в "Чайната" на ул. Г.С. Бенковски. В неделя те ще са между 11 и 18 ч. и са подходящи за деца и за възрастни. Освен работа с грънчарско колело участниците могат да оцветят изработените от тях съдове със специални бои. Таксата за участие е 10 лв., а за отнесете и готовия продукт със себе си у дома ще ви струва общо 20 лв..За повече информация и записвания - Ефрат Грин, тел. 0888 306 072 или "Чайната", тел. 0887 051 080.


- София - В неделя на Лятната естрада в Борисова градина от 17 ч. започва концерт в подкрепа на протеста срещу застрояването на Черноморието с участието на групи като "Бейбифейс Клан", D2, "Акага" и "Мерудия", а преди това на мястото пред и около сцената децата ще имат възможност да рисуват на тема Черно море с тебешири върху асфалт.


- София - Atelie de l'Art продължава продължава заниманията си за деца в книжен център "Гринуич".  Тази неделя от 13 до 15 ч. там децата ще могат да правят великденска кошничка от филц.


- София - Всяка неделя от 17:30 ч. в Къщата за четящи хлапета се провежда Английско ателие за деца от 4 до 5 години Brave Explorers. Целта му е децата да изучават английски език чрез игри, приложни и творчески занимания, развиващи мисленето, креативността и обогатяващи познанията на децата за света. Заниманията са разделени в няколко любопитни и забавни области – приказни четения и драматизации на любими истории, занимания с култура и традиции, изкуство и приложни дейности, и разбира се – занимания със забавна наука. Както вече казахме – работният език е английски. Месечната такса е 70 лв. За записвания - [email protected].


- Бургас - Националния конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий денс се провежда в Културен дом на нефтохимика през уикенда. В него участват 54 формации и индивидуални изпълнители от цялата страна, разделени в 4 възрастови групи - от 5 до 19 години. В неделя може да гледате концерт с фрий денс формация от 9:30 ч., индивидуални изпълнения в свободен стил от 12 ч. и награждаването от 16 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK