Правосъдното министерство пак се сети за детското правосъдие и го обяви за приоритет

Правосъдното министерство пак се сети за детското правосъдие и го обяви за приоритет

© Георги КожухаровМинистерството на правосъдието обяви за приоритет осъвременяването на уредбата, свързана с детското и младежкото правосъдие. В рамките на следващите две години трябва да се прегледат всички закони, за да може нормативната уредба да бъде "изравнена със световните и европейските стандарти".


Това стана известно при подписването на споразумение за сътрудничество между България и Международния институт за правата на детето в Швейцария. То предвижда съвместна работа по проект за нова нормативна уредба с краен срок лятото на 2016 г. . Общата стойност на проекта е за над 1.6 млн. лева.


Според правосъдния министър Зинаида Златанова настоящите разпоредби са "трагично остарели от времето на социализма и не са адекватни към днешния ден". По думите й проектът е закъснял, но работата по него ще бъде сред приоритетите на ведомството.
Идеята е новата нормативна уредба да разглежда ролята на децата като извършители, жертви и свидетели на престъпления, като лишаването от свобода ще се предвижда като крайна мярка и то, ако е най-правилното за обществото решение. Чрез проекта ще бъдат обучени полицаи, съдии и прокурори, като се предвижда и създаването на специализирани съдебни състави, които да гледат случаи на детска престъпност.


За промяна в нормативната уредба, свързана с детското правосъдие, се говори от много отдавна. По времето на управлението на ГЕРБ заместник-министър имаше и проект за концепция за детско правосъдие, който беше приет.


Според него до 2020 г. в България трябва да бъде изградена и устойчиво да функционира система за правосъдие за детето, която е ориентирана към правата на детето и е адекватна на съвременните обществени условия, изцяло е съобразена с международните правни стандарти и с установените приложими най-добри чуждестранни практики, създава възможности за специализация на съдии и прокурори, без необходимост от създаване на специализирани съдилища.


Според Национална мрежа за децата в България съществуват "концептуално несъвместими нормативни актове", свързани с детското правосъдие и престъпност. Едната част отдават предимство на репресивния подход и влизат в противоречие с конституционно установени и международно правни принципи за гражданските права. От друга страна, има и такива актове, които обхващат ратифицирането международни актове. "Между двете съществува конфликт, който може да бъде преодолян само чрез отмяна на законите от първото поколение", смятат от организацията.


Според данни на Националния статистически институт през 2012 година пред детски педагогически стаи за противообществени прояви са преминали над 7 хиляди деца на възраст между 8 и 14 години. Според Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН) противообществена проява е "деяние, което е обществено опасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави".


Според комитета на ООН за правата на детето тази дефиниция като неясна, а понятието – като противоречащо на международното право.


Преди време "Дневник" писа, че има случаи, при които различните регионални комисии за борба с противообществените прояви интерпретират понятието "противообществена проява" по различен начин и така децата в даден регион да се настаняват във възпитателните училища интернати (ВУИ) и социално-педагогическите интернати (СПИ) за деяния, които не се санкционират в други части от страната. 

Изказването на министъра на правосъдието Зинаида Златанова
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От една страна наистина трябва да се обръща внимание на правата на децата и да им бъде оказвана помощ тогава, когато са жертви на насилие на пътя, в училище и у дома, но от друга страна специално в сферата на образованието им се дадоха крила и се отнеха правата на учителите за сметка на децата, което не е добре и за самите тях, защото свободата им се превърна в слободия.

 2. 2 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 515 Весело


  Сега какво да очакваме - специализиран детски наказателен съд ?

 3. 3 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Това е пореден опит за национализация на децата, по извратения модел на западните общества. Зад думите "детско правосъдие" фактически се крие драстично ограничаване на правата на родителите, в полза на тези на държавните чиновници.

  www.dobribozhilov.com
 4. 4 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 458 Гневно

  Щото си оправиха всичко друго правосъдието!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  трябва да намалява безработицата и за това ще намират работа на юристи и съдии .

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Крайна необходимост.

 7. 7 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  Зузито, май е сънувала някой кошмар от детството си!!!

  То въобще, като я гледаме вечно с тези торбички под очите , да се чуди човек, успява ли да спи!

 8. 8 Профил на DRR
  DRR
  Рейтинг: 233 Гневно

  Т. нар. "Детско правосъдие" е четвъртия от антидетските закони, който сглобява останалите три и с който приключва отнемането на деца от семействата в полза на държавните чиновници. Забележете, че не става въпрос за деца-престъпници, а за всички случаи, в които има замесени деца. В този специализиран съд (това че не го наричат така е само прах в очите ни) ще се решават случаите, в които СС (социалните служби) извеждат деца от семействата им: при закрити врати, без възможности за независими експертизи и други правни действия, инициирани от родителите, без право на обжалване.
  Причината повечето отнемания на деца в България сега да завършват с връщане в семейството им, е именно това, че детската мафията все още няма специализиран детски съд.
  Време е да се обединим срещу четирите антидетски закона, не го ли направим, ще стане по-страшно от еничарско време, защото съвременната доктрина отнема всички деца от семейството!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK