Възпитание в любов

Възпитание в любов

© ДневникНационалната мрежа за децата обединява над 125 неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на децата и семействата. Организацията работи за промяна на нагласите, свързани със спазването на правата на децата в България, и насърчава родителите да търсят различни подходи за възпитанието на децата. 


Тази статия е част от кампания, която цели да помогне на родителите и младите хора да развиват умения за общуване с децата, да ги насърчават да проявяват положително отношение и да ги подкрепят. Авторът - Милена Николова, е експерт по темите "Образование" и "Здраве" към Националната мрежа за децата.


"Не можете да научите децата да се държат по-добре, като ги карате да се чувстват по-зле. Когато се чувстват по-добре, децата се и държат по-добре". (Пам Лео)
Всеки родител обича детето си и полага усилия и старания да се грижи за него и да го възпитава по най-добрия начин, на който е способен.


Едва ли има възрастен, който се събужда сутрин с мисълта, че днес ще се кара на детето си, ще го наказва и дисциплинира и денят и на двамата ще бъде кошмар. Но за съжаление често се случва именно това въпреки най-добрите ни намерения. Забързаното ежедневие, проблемите в работата, битовите задачи и усилието да се справим с напрежението, породено от дребни неудобства и неприятности, често отвлича вниманието ни от най-важното – качествено време, прекарано с децата, разбиране на това, което ги вълнува, и зачитане на чувствата и емоциите им. 


Къде се къса нишката и изпускаме контрола на ситуацията или на собственото си търпение? Ето някои от най-честите причини за конфликти между родителите и децата и идеи как бихме могли да ги избегнем. 


Приемане и разбиране


Случвало ли ви се е 2-годишното ви дете да почне да плаче, да хленчи и да се тръшка в супермаркета, защото иска да му купите близалка или шоколад? Или още по-достоверно – и двете, и то незабавно, сега. Може да се поставите на негово място, като си представите, че сте жена в магазин за обувки и имате неограничен бюджет или че сте мъж в автосалон и можете не само да избирате между всичките модели на любимите си коли, но и да ги имате до една.


Детето на 2 години няма как да разбере нашите съпротиви да му купим всичко от сладкия щанд в магазина, но пък ние можем да му помогнем, като се покажем съпричастни и проявим разбиране към чувствата и емоциите му. 


Ситуацията в супермаркета може да се разгледа през няколко основни положения в отглеждането и мирното съвместно съществуване с децата – разбирането и отразяването на чувствата и емоциите, договарянето на правила заедно с детето, поставянето на граници и през очакванията, които родителите имат към детето. 


Важно е като възрастни да отчетем, че децата нямат нашия жизнен, социален и емоционален опит. Те много по-трудно успяват да владеят емоциите си и често единственият им начин да ги изразят и да отстоят себе си е чрез плач и сърдене. Обикновено, когато децата са под влияние на силни емоции, те не могат да чуят разумни аргументи и тогава не е подходящо да се опитваме да преговаряме.


Когато са в състояние на афект, децата искат да се уверят, че продължаваме да ги обичаме и подкрепяме. Често помага, ако прегърнем тръшкащото се в магазина дете, уверим го, че разбираме колко много иска шоколад, сладолед и вафла, но в момента можем да му предложим само едно от трите неща или пък банан. За детето в този момент най-важното е да разбере, че сте го чули, разбрали и приемате желанието му, дори ако не сте в състояние да го удовлетворите веднага. 


Чувствата и емоциите са неизменна част от всяка личност – била тя дете или възрастен. Приемането и зачитането на чувствата на другия е първа крачка към разбирателството и взаимното уважение. Когато приемаме чувствата на децата си, ние им подаваме няколко послания – показваме им, че чувствата им са валидни и че е приемливо да са разгневени, разочаровани или тъжни. Показваме им, че ги разбираме, приемаме ги такива каквито са и ги обичаме. Когато детето се чувства прието и обичано, е много по-вероятно да реагира с разбиране на нашите молби и увещания и да избегнем потенциална конфликтна ситуация. 


Твърде високи очаквания


Нека да се върнем към ситуацията в магазина и да добавим още няколко кадъра – детето стои с родителите си на дълга опашка пред касата и от него се очаква да изчака търпеливо, да не пипа артикулите наоколо, да не нервничи и да не тича между щандовете. Чакането на опашка е изморително и неприятно преживяване дори и за възрастен. Децата е естествено по дефиниция да са енергични, активни и любопитни. Ограничавайки тези им потребности в ранна възраст, ние несъзнателно им пречим да се превърнат в активни, самостоятелни и уверени личности като пораснат.


Дългото изчакване и стоене в покой е непривично за децата и затова ние, родителите, е добре да имаме идеи за подходящи занимания, когато се налага да изчакаме някъде заедно. Или, с други думи, нека се опитваме да спестим на децата ситуациите, когато от тях се очакват неизпълними неща. Съобразяването на очакванията към децата с възрастта им е важна стъпка за избягване на потенциални конфликти и за нагнетяване на напрежението и у децата, и у възрастните. 


Договаряне на общи правила


Специалистите са единодушни, че децата се нуждаят от правила и граници, за да се чувстват сигурни, защитени и обичани. Нещо повече - добре е тези правила да са ясни, изработени заедно с детето и да не се променят съобразно предпочитанията на всеки един от значимите възрастни, които полагат грижи за детето. Правилата и ориентировъчната дневна програма помагат на детето да знае кои ежедневни дейности след кои следват, да се чувства по-спокойно и да си изгради трайни навици и рутина.


Родители споделят, че понякога увещанията към детето да си измие ръцете след игра навън или преди хранене прерастват в истински битки и борба за надмощие. Децата разполагат с повече от достатъчно инструменти и търпение да ни саботират и да подлагат на изпитание нашето търпение. Затова, вместо да попадаме в капана на безплодните игри на налагане на воля, можем да опитаме да играем в екип с детето и да постигаме заедно общи цели.


Специалистите съветват, че личният пример и обясняването на правилата много пъти по разбираем и приемлив за детето начин имат най-добри резултати. Ако искаме да научим малкото дете да си мие ръцете редовно, може да направим това и чрез рисунки, като изобразим поредица от ежедневни действия, която включва и поддържане на личната хигиена. 


Казвайте "Не!" само в краен случай! 


Освен че трябва да са прости и естествени за детето, добре е правилата да бъдат и краен брой. Колкото повече правила налагаме, толкова по-вероятно е да влезем в конфликт с детето заради неизпълнение на някое от тях. Някои автори на книги за родителство и терапевти на групи за взаимопомощ за родители споделят, че един от работещите подходи при общуване с детето е да казваме "Не!" само в краен случай.


Децата, твърдят те, имат твърде много поводи да се разочароват, фрустрират и да се чувстват тъжни, за да им вгорчаваме допълнително живота с нашите непрекъснати забрани и ограничения. Възрастните често дори и не разбираме силата на детските емоции - тъгата, която едно дете може да изпита заради счупеното камионче или скъсаната кукленска рокля, разочарованието, че не сме успели да отидем заедно в парка, въпреки че сме обещали или гнева и ревността, когато родителите са похвалили само едното дете и неволно са пренебрегнали брат му или сестра му.


Нека ограниченията към детето са само такива, които пряко се отнасят към опазването на здравето и живота му, както и към зачитане на чуждата свобода и неприкосновеност – детето не може да скача от 5-ия етаж, въпреки че си мисли, че е Спайдърмен, нито да удря другите деца. 


Децата ни се нуждаят от нашето време и внимание много повече, отколкото си даваме сметка. Общуването с тях невинаги е лесно и изисква усилия и творчески подход от страна на родителя, но радостта за децата от качественото време с родителите е голяма, а възрастните се учат на търпение и развиват креативност и социален опит, които са им полезни и в много други житейски ситуации. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Системата,в която живеем не по3волява горните препоръки да се реали3ират.Няма интерес.

 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 956 Весело

  Много добра и много важна статия!

  Мога да споделя от личния си опит, как научих децата си да се оглеждат като пресичат улицата.

  Когато ги водех за ръка към градина или училище им казвах, че те водият и ще пресечем улицата когато те решат без да се намесвам или подсказвам. Ефекта е много бърз и траен

 3. 3 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Един евреин признал пред равина си, че има блуден син, направил много грешки. Равинът му казал: Трябва да го обичаш.
  Евреинът помислил, че не е бил разбран: Ама, рави, той има големи пороци.
  Равинът отсякъл: Трябва да го обичаш още повече.

  От идиоти отговор не чакам
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  И не забравяйте сутрин да ги събудите с целувка.

 5. 5 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  От много умуване как да ги възпитаваме,децата сега израстват недовъзпитани.

 6. 6 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята."
  Това е петата Божа заповед. И е достатъчна, за да бъдат децата щастливи.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  децата трябва да растат сред обич и разбирателство , отглеждани с много любов и възпитани да бъдат доброжелателни към ближните .

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Все по често виждам млади майки заети със себе си или телефона си които почти не говорят с децата до тях или им отговарят едносрично заети с профила си във Фейсбук .Знам че конфликта между поколенията е стар колкото света, но мисля че днешните родители не общуват достатъчно с децата си.

  klimentm
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#6] от "oakleaf":

  Много вярно! Аз също съм радетел на тази заповед , знам че на много от нас тя ще прозвучи старомодно но тя е основата на здрави семейни отношения

  klimentm
 10. 10 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Там се провалят повечето родители- във възпитанието. Мога да изпиша томове за неадекватни родители, но няма кой да ги чете. Едва 10% от децата, с които работих известно време имат родители, които инвестират време и енергия във възпитание. Възпитание не е да потискаш детето, а да му помагаш в развитието и да насърчаваш талантите му или оказване на помощ, за да ги открие.
  Потресаващо е колко много хора, които сами за себе си не могат да се грижат, създават деца. И нямам предвид материалната страна, а поведение и навици. Явно повечето считат, че раждането на дете е въпрос на увеличаване на популацията или хоби.

 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 956 Весело

  [quote#10:"Bluesky"]Едва 10% от децата, с които работих известно време имат родители, които инвестират време и енергия във възпитание.[/quote]Това даже е много, след като българското образование не отделя и един час в училище по тази тема и не прави нищо за да научи на нещо полезно бъдещите родители.

  В япония учениците от горните класове веднъж седмично организирано се грижат за деца от детски градини.

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 956 Весело

  [quote#10:"Bluesky"]Потресаващо е колко много хора, които сами за себе си не могат да се грижат, създават деца. [/quote]Това е отличен пример за провала на българската образователна система и агенцията за закрила на детето.

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 956 Весело

  На всички родители се е случвало да са с децата си и да седнат на кафе или в ресторант с приятели. Много е трудно да се удържат малчуганите дълго време на едно място.

  Ето едно гениално просто решение на проблема.

  Покривка за маса, която е разчертана като тетрадка с карирани листове. Децата могат свободно да рисуват върху нея, после тя се изпира и се използва отново. Можете да им се дават малки примерни картинки, които те да прерисуват и оцветят.
  Моля, вижте сами колко е забавно.

  Review & Giveaway: Doodle Tablecloth Draws Many Mealtime Solutions
  http://www.toysaretools.com/2012/10/doodlebystitch.html

 14. 14 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]

  И не забравяйте сутрин да ги събудите с целувка.[/quote]
  Нашите се будят първи. В празник - още по-рано. Обяснението - "Ами за да ми е по-дълга съботата/неделята"

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 956 Весело

  [quote#13:"BlueWater"]Покривка за маса, която е разчертана като тетрадка с карирани листове. Децата могат свободно да рисуват върху нея, после тя се изпира и се използва отново.[/quote]Тайната е в специалните маркери, които могат да се измиват.

 16. 16 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#6] от "oakleaf":

  Бащата и майката трябва да си заслужат почитанието. Точно това пише и в текста по-горе.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 17. 17 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#16:"postbot"]Бащата и майката трябва да си заслужат почитанието[/quote]
  Детето почита баща си и майка си, родителите почитат Бога. Това е йерархия. Не е дадено на дете да преценява дали родителите му заслужават почитание.

 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#6] от "oakleaf":

  не, не е. и родителите трябва да уважават децата си.

 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#8] от "klimentm":

  къде ги виждате тези майки, дето само говорят по телефона? по 24 часа ли ги наблюдавате, че да кажете колко време прекарват с децата си? какво- като станат родители, да спрат да говорят по телефона и да влизат в интернет ли? и защо е проблем майките като говорят по телефоните, а бащите - не?
  колкото до различните поколения - осъзнатите родители в днешно време отделят много повече внимание и гледат много по-внимателно децата си, отколкото предишните. зависи каква среда наблюдавате и колко внимателно.

 20. 20 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#18:"owen"]не, не е. и родителите трябва да уважават децата си[/quote]
  Когато децата създадат родителите си, когато ги отгледат и поемат отговорност за тях, тогава ще могат да преценяват дали родителите следва да почитат децата или обратното. Аз лично досега не съм виждал крава да бозае от теле.

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#17] от "oakleaf":

  разбира се, че е дадено на детето да преценява родителите си. ситуациите не винаги са прости и черно-бели, но да дадем такъв пример - в който детето го бият - нима няма право да съди родителите си?
  видяхте ли материала за примитива, пребил до смърт дъщеря си? може би и него не трябва да го съдим, само защото се е случил да е биологичния й баща?
  аман от религиозни екстремисти.

 22. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#16] от "postbot":

  напълно сте прав.

 23. 23 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#21:"owen"]видяхте ли материала за примитива, пребил до смърт дъщеря си?[/quote]
  В случая изключението потвърждава правилото. Случаи, в които родителите са дотолкова неадекватни, че застрашават здравето или даже живота на детето, са големи изключения и са обект на наказателния кодекс, а не на спор дали детето следва да почита родителите си или родителите него. Иначе може примерът с "примитива, пребил до смърт дъщеря си" да бъде прилаган като довод в произволно противоречие между двама души за отношенията родители-деца и винаги да се казва: или се съгласяш с мен, или излиза, че одобряваш побоя, щото прочетохте ли един къв си материал. Нещо което е логичен абсурд.

 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#23] от "oakleaf":

  това разбира се изключение. но не виждам как потвърждава вашето правило.
  освен това, ситуациите са рядко толкова черно бели. начините, по които родителите използват, не зачитат, не уважават децата си са многобройни. и да, децата имат пълното право да ги съдят.

 25. 25 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#24:"owen"]и да, децата имат пълното право да ги съдят.[/quote]

  Не е приемливо, дори в извънсемейните отношения, хем да приемаш от някого блага, хем да го съдиш. Това са две нравствено несъвместими неща. Още повече в рамките на връзката родител-дете, която е осветена от Бога. Защото в други взаимоотношения човек може да каже: няма да приема твоите грижи и толкоз, скъсвам тази връзка, не желая да ме издържаш, ще ти върна всичко, което си ми давал досега, не съм зависим от теб и мога да те съдя на общи основания, то във взаимоотношенията родител-дете това е невъзможно. Връзката между тях е изначална, детето не може да върне живота си обратно на родителите си, остава му само да е благодарно, че са го създали. Нещо повече, ако човек си даде сметка от кого е получил най-много грижи и любов, кой най е бдял за неговото добруване, кой най-много е жертвал собственото си аз, за да създаде неговото, то неизменно ще открие, че това са родителите му. Едва ли и на десет хиляди ще се намери един, за когото някой чужд е направил повече от собствените му майка и баща. Ако в отплата на всичко това детето съди родителите си, то за каква нравственост говорим?

 26. 26 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално
  До коментар [#25] от "oakleaf":

  Рядко се случва да чета такива пространни глупости като Вашите, че и да отговарям. Но е очевидно, че ви липсват познания за отговорността да си родител.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#25] от "oakleaf":

  Много вярно!

  klimentm
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bluesky":

  Не виждам нищо глупаво или неверно.Точно ортговорноста да си родител е предизвикала сигурно тези разсъждения.

  klimentm
 29. 29 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#26:"Bluesky"]Рядко се случва да чета такива пространни глупости като Вашите, че и да отговарям[/quote]

  Първоначално не бяха пространни, а бяха няколко думи на няколко хиляди години. Ако рядко четете тези думи е жалко. Ако ги имате за глупост, още по.

 30. 30 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#28:"klimentm"]Точно отговорноста да си родител е предизвикала сигурно тези разсъждения.[/quote]

  Да, но иди им го обясни.

 31. 31 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#25] от "oakleaf":

  но децата не са искали да бъдат създадени, и следователно не дължат благодарност за този факт. със създаването им родителите поемат отговорност за тяхното оцеляване и добруване докато постигнат самостоятелност. ако след този момент родителите 'дават блага на децата си', както се изразявате - да трябва да са благодарни. но до момента на самостоятелност- това е автоматично задължение, и никой не им дължи нищо. семейните и извънсемейните отношения в този смисъл не са сравними.

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#29] от "oakleaf":

  а и че нещо е на хиляди години, не значи, че е непременно мъдро. колко несправедливости са просъществували хилядолетия.

 33. 33 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#32:"owen"]а и че нещо е на хиляди години, не значи, че е непременно мъдро. колко несправедливости са просъществували хилядолетия.[/quote]
  Съжалявам, заповеди като "Не убивай", "Не кради", "Не пожелавай това, което е на ближния ти" никога няма да остареят. Несправедливостите са просъществували, защото хората не са ги спазвали. Нито една война не би могла да стане, ако хората спазваха заповедта "Не убивай", пък е достатъчно и просто да не пожелават имането на друг народ, за да не воюват.

 34. 34 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#31:"owen"]със създаването им родителите поемат отговорност за тяхното оцеляване и добруване докато постигнат самостоятелност. ако след този момент родителите 'дават блага на децата си', както се изразявате - да трябва да са благодарни. но до момента на самостоятелност- това е автоматично задължение, и никой не им дължи нищо. [/quote]

  Да, родителите носят, и то огромна отговорност за децата си.
  Не, това не е автоматично задължение, а грижа изпълнена с много обич, топлота, привързаност, която е кръвна и поради това неотменна до живот. Детето дължи на родителите си твърде много, но е достатъчно да ги обича и почита. Повече от него не се иска.

 35. 35 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#29:"oakleaf"] а бяха няколко думи на няколко хиляди години. [/quote]

  Думите на няколко хиляди години много често водят деца в детската психиатрия. Също и родители, които считат, че
  [quote#17:"oakleaf"]Не е дадено на дете да преценява дали родителите му заслужават почитание. [/quote]

  Психическите разстройства на родители, които не се грижат за здравето си и не са в състояние да възпитават и преценят правилно кое е добро за детето, имат същите възгледи.

 36. 36 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#34] от "oakleaf":

  някои осиновители са изключително добри родители - не е нужна кръвна връзка, за да си добър родител.
  според вашата теория, децата дължат обич заради грижите, които получават, което малко на търговия го удря. един вид - дължиш ми уважение в замяна на грижата..в този ред на мисли, ако грижата не е достатъчно качествена, как определяме колко точно да ги уважаваме? търговците в храма?
  както е казал горния коментатор - оттук право в психиатрията.

 37. 37 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#10:"Bluesky"]Там се провалят повечето родители- във възпитанието. Мога да изпиша томове за неадекватни родители, но няма кой да ги чете. [/quote]

  Знаете ли, наистина няма кой да ги чете. Добре правите, че не ги пишете.

 38. 38 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#36:"owen"]някои осиновители са изключително добри родители - не е нужна кръвна връзка, за да си добър родител.[/quote]
  Така е, дължи се на духовната страна на връзката. Защото всяко нещо, още повече междучовешка връзка, си има и духовна страна. По-долу ще видите, че описвам отношението на родителя към детето с думи като обич, топлота, грижа - това са думи от духовен порядък. Няма съвсем никаква пречка между осиновител и дете да се изгради духовна връзка. Това не означава, разбира си, че кръвните връзки не съществуват.

 39. 39 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#36:"owen"]според вашата теория, децата дължат обич заради грижите, които получават, което малко на търговия го удря. един вид - дължиш ми уважение в замяна на грижата.[/quote]
  Ех, драга Owen, не точно това беше "моята теория", тя не е моя и ще я изложа в следващия коментар. А по повод на горното ще кажа само: действително не е прието, ама кой знае защо просто не върви да отвръщаш на доброто със зло, на доброто се отвръща с добро и това не се счита за търговия. Освен това съществуват добродетели като признателност и благодарност, но може би не са във всеобщо обръщение.

 40. 40 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#36:"owen"]както е казал горния коментатор - оттук право в психиатрията.[/quote]
  Не ви съветвам да учите дете, че всеки, който не споделя мнението му, е за психиатрията. Има политически режими, които проявяват склонност да изпращат там инакомислещите, но аз не съм им поддръжник.

 41. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#40] от "oakleaf":

  о не, идеята ми беше, че вменяването на задължение на детето да обича води до проблеми, които после се лекуват с терапия.
  иначе всеки може да има всякакви идеи, разбира се, ако никому не пречи.

 42. 42 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  А сега не/моята "теория". Безпорно следните думи не са мои: "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята".
  Обърнете внимание, посочено е ЗАЩО да почитаме родителите си. Явно не е казано: за да им бъде добре на тях, на родителите. Нали? Нито е казано: защото си длъжен. Казано е, че ако почиташ баща си и майка си, ще ти бъде добре на тебе, на детето им. И е добавено: "и ще живееш дълго на земята (която Господ, твоят Бог ти дава)". Понеже това предполага, че надживяваш родителите си, значи ако си ги почитал приживе, то и след тях ще ти бъде благословение.
  Интересни твърдения се срещат в Библията:
  "Почитай баща си и майка си, (за да ти бъде добре и) за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава."Изход 20:12

 43. 43 Профил на simonako
  simonako
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята."
  Това е петата Божа заповед. И е достатъчна, за да бъдат децата щастливи.

  До коментар [#6] от "oakleaf":

  Мда... добре - извикай ме другия път, като обясняваш на две годишното какви са му задълженията... и то ще ги осъзнае, нали...
  Гледам фен си на цитати от Библията, хани помисли върху тях - кой и къде е твърдял, че почитането на майката и бащата е условие и тоединствено условие за детското щастие?

  Друг път нелогичните си интерпретации не ги преписвай на библейски автори, още по-малко на Бог.

 44. 44 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#43:"simonako"]Мда... добре - извикай ме другия път, като обясняваш на две годишното какви са му задълженията... и то ще ги осъзнае, нали.[/quote]
  Човек е възприемчив към любовта на всяка възраст.

 45. 45 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#43:"simonako"]Друг път нелогичните си интерпретации не ги преписвай на библейски автори, още по-малко на Бог.[/quote]

  На Бог "приписвам" само цитати от библията. Вие можете да ги изтълкувате по друг начин. Не ви спирам.

 46. 46 Профил на Maggie Milanova
  Maggie Milanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моля ви за мнението ви. Нормално ли е според някой от вас в детската градина, в която повериш децата си, възпитателки да ги учат да отвръщат на другарче, което волно или неволно е ударило детето по същия начин, дори по-силно. Да ги плашат с полицаи, тъмници и заплахи от този род, да ги шамарят и да ги увещават да не говорят пред родителите си, че някоя от тях ги е удряла. А в същото време на родителите да се оплакват, че самите братчета (и двете деца са в една група) се биели помежду си. По

 47. 47 Профил на orlinr
  orlinr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Позитовно родителство" - мантрата на "позитивните" хора без опит и особена връзка с реалността.
  Ако човек е отгледал дете, което е навлязло в живота, основало щастливо семейство, и е уважителен, честен, работлив и щастлив човек, може би ще има какво да научим от нея/него. Ако това не е така, сме горе-долу в сферата на wishful thinking.
  И още нещо съществено. За родителството трябва да си отговорим правилно на някои важни въпроси: отдъке идваме, накъде отиваме, какъв е смисълът на живота, какво е семейството, какво е правилното родителство според създателя на живота и семейството.
  По-далече от правилните отговори води и до по-далечни от "добрите практики".

 48. 48 Профил на Maggie Milanova
  Maggie Milanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И във връзка със статия по-горе, в същото време като родител да измислям различни гъвкави подходи към децата ми, за да се чувстват щастливи, сигурни, в безопасност, да се държат добре с другарчетата си. Ние вкъщи се стараем за доброто възпитание и израстването на децата ни като пълноценни личности, а възпитателките в детската градина кой ще превъзпита. Детската градина, от където детето прави първи стъпки в социалния живот

 49. 49 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#15] от "BlueWater":
  Ние пък си имаме Карти за игра по време на път, с разнообразни и забавни задачки за рисуване, откриване на разлики, лабиринти и много други. Те са със специален маркер, който се трие и може да се рисува отново по тях. Носим ги навсякъде, даже обмислям да купя още едни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK