"Приключенията на мотовете" и "Домът на Хадес" са най-добрите книги на 2014 г., сочи детско гласуване

Радостина Николова позира с наградата си за "Приключенията на мотовете"<br /><br />Снимките са предоставени на "Дневник" от организаторите на националната награда "Бисерче вълшебно"

© Георги Казаков

Радостина Николова позира с наградата си за "Приключенията на мотовете"

Снимките са предоставени на "Дневник" от организаторите на националната награда "Бисерче вълшебно"Българската книга "Приключенията на мотовете" на Радостина Николова и световният бестселър на Рик Риърдън "Героите на Олимп: Домът на Хадес" са най-добрите детски книги у нас за 2014 г. Това сочат резултатите от онлайн гласуване на деца от цялата страна, които трябваше да посочат любимата си книга. 


Наградата "Бисерче вълшебно" се организира за втора поредна година от фондация "Детски книги", като патрон на това издание беше президентът Росен Плевнелиев.<br /><br />Снимките са предоставени на "Дневник" от организаторите на националната награда "Бисерче вълшебно"

© Георги Казаков

Наградата "Бисерче вълшебно" се организира за втора поредна година от фондация "Детски книги", като патрон на това издание беше президентът Росен Плевнелиев.


Снимките са предоставени на "Дневник" от организаторите на националната награда "Бисерче вълшебно"


Победителите спечелиха тазгодишната национална награда "Бисерче вълшебно", която се връчва по инициатива на фондацията "Детски книги" и едноименният сай. Целта на организаторите е да запознаят децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчат четенето сред  хлапетата на възраст между 6 и 15 години


В гласуването тази година се включиха 1853 деца. 
"Приключенията на мотовете" спечели наградата в категорията "Млади читатели" (6 - 10 г.). Тя получи 99 от общо 1313 гласа на децата в тази възрастова група, като изпревари само с 4 гласа "Дора и нейната книжка за добри обноски". Трето място в категорията зае с общо 80 гласа "Рамона Завинаги" на американката Бевърли Клиъри.


Миглена Манчева, начален учител в 119 СОУ, връчва наградата в компанията на един от първите посланици на "Бисерче вълшебно", които бяха определени в началото на гласуването през март. <br /><br />Снимките са предоставени на "Дневник" от организаторите на националната награда "Бисерче вълшебно"

© Георги Казаков

Миглена Манчева, начален учител в 119 СОУ, връчва наградата в компанията на един от първите посланици на "Бисерче вълшебно", които бяха определени в началото на гласуването през март. 


Снимките са предоставени на "Дневник" от организаторите на националната награда "Бисерче вълшебно"


В по-оспорваното гласуване при по-големите - "Запалени читатели"  (11 – 15 г.), където се включиха 540 деца, романът"Героите на Олимп: Домът на Хадес" спечели само с два гласа преднина пред втората класирана книга "Приказка за Вълшебната флейта" на Юлия Спиридонова-Юлка. Третото място в категорията е за немската авторка Мая фон Фогел и книгата "Ема иска да знае".


Според регламента на надпреварата номинираните 81 книги, измежду които децата избраха фаворитите си, отговарят на няколко условия: да са художествена литература, да са издадени през 2013 г. на български език и да не присъстват в задължителните учебни списъци.


Наградата за "Героите на Олимп: Домът на Хадес" на Рик Риърдън беше получена от Емилия Кокалова от "Егмонт България"<br /><br />Снимките са предоставени на "Дневник" от организаторите на националната награда "Бисерче вълшебно"

© Георги Казаков

Наградата за "Героите на Олимп: Домът на Хадес" на Рик Риърдън беше получена от Емилия Кокалова от "Егмонт България"


Снимките са предоставени на "Дневник" от организаторите на националната награда "Бисерче вълшебно"


"Тази година сме щастливи, че има по-засилено българско участие от предходната, което е знак, че читателите започват да търсят повече български детски книги, а издателите ги издават", каза председателят на фондация "Детски книги" Валентина Стоева. Според нея малките разлики в класирането са ясен знак, че конкуренцията на пазара на детски книги у нас се засилва и това ще доведе до създаването на още по-добри и достъпни за децата издания.Пълното класиране за наградата "Бисерче вълшебно 2014":


Категория "Млади читатели" (6 – 10 г.)


1 място - "Приключенията на мотовете", Радостина Николова - 99 гласа


2 място - "Дора и нейната книжка за добри обноски" - 95 гласа


3 място - "Рамона Завинаги", Бевърли Клиъри - 80 гласа


Категория "Запалени читатели" (11 – 15 г.)


1 място - "Героите на Олимп: Домът на Хадес", Рик Риърдън - 61 гласа


2 място - "Приказка за Вълшебната флейта", Юлия Спиридонова - Юлка - 59 гласа


3 място - "Ема иска да знае", Мая фон Фогел - 43 гласа 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK