С децата в почивните дни (17 и 18 май)

С децата в почивните дни (17 и 18 май)

© Красимир Юскеселиев"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.
СЪБОТА:


 В цялата страна: Европейската нощ на музеите. Десетки музеи и художествени галерии ще отворят вратите си между 18 и 23ч. за безплатни посещения. Подробности за програмата в София можете да прочетете тук. 


- София: За трета поредна година администрацията на президента ще отвори врати за граждани от 10ч. до 16ч. на "Дондуков" 2. Посетителите ще имат възможност да разгледат кабинетите и залите, в които държавният глава провежда официалните и работните си срещи. В Гербовата зала ще бъдат експонирани ордените и медалите, които връчва президентът. За първи път публично ще бъдат изложени и протоколни подаръци, дар за държавния глава от политици и държавници от цял свят. По традиция президентът Росен Плевнелиев ще поздрави първите гости. 


Снимката е от деня на отворени врати в президентството през 2012г.

© Красимир Юскеселиев

Снимката е от деня на отворени врати в президентството през 2012г.


София, Варна и Пловдив: В . започва редовният 5kmrun5-километрово свободно организирано бягане. Инициативата е отворена за всеки желаещ, без ограничение в пол и възраст. В столицата се бяга в Южния парк, във Варна - в Морската градина, а в Пловдив - при Гребния канал. В бягането тази седмица ще се включат две момичета с увреждания, настанени в инвалидна количка с едно колело тип "joëlette". Тя ще бъде бутана от ученици от френското училище "Виктор Юго", а целта е хората с увреждания да бъдат приобщени към инициативата. 
София: В 11ч. премиерен спектакъл на "Магьосникът от Оз" в Националния музикален театър "Ст. Македонски". Режисьор на спектакъла е Нина Найденова, а хореограф - Боряна Сечанова. Участват Весела Делчева, Марина Кискинова, Сандра Петрова, Олга Динова, Людмила Козарева, Николай Борисов, Емил Митрополитски, Иван Панев и др.


Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на [email protected]

- София: Инициативата "Джаз за деца" ще отбележи 4-ия си рожден ден с концерт в "Чайната" на ул. "Бенковски" от 11ч. Освен Венци Благоев, който е основният двигател на програмата, в музикалната забава ще се включат: Теодор Петков – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Димитър Благоев – китара, Стефан Кожухаров – барабани и Невена Григорова - перкусии. Специален гост ще е младата джазова надежда Благовеста Косева - вокал. Вход за деца – 3лв, за възрастни – 5лв.


- София: В театър "Ателие 313" в 11ч. започва кукленото представление "Котаракът в чизми" по Шарл Перо по стихове на Валери Петров и музика на Хайгашод Агасян. Драматизация е дело Роза Николова.


Лонгборд

© Юлия Лазарова

Лонгборд


- София: Лонгбордистите в България откриват сезона за трета поредна година в Борисовата градина с Longboard Meeting of the Year 3.0. "Най-голямото лонгборд събитие на Балканите" започва в 15ч. в Борисовата градина на алеята срещу Полиграфическия комбинат. Програмата включва демонстрации по танцуване върху дъска, трикове и в дисциплината слайд и първото състезаниеRunaway Indiana Jones за напреднали и начинаещи лонгбордисти.


- София - От 11 до 15 ч. ще работи еко-работилница с Петра Божич. Ателието е в рамките на традиционния Фермерски пазар на Римската стена. Идеята е да гостуват български майстори на ръчното творчество, които ще показват как да вдъхнете втори живот на непотребните вещи. Петра Божич на малките и пораснали дами как да си направят гривни от бижутерска тел и стари мъниста. Работилницата е подходяща за деца над 8 години.


- София - Тази седмица в Детска архитектурна работилница децата ще открият една от пресечните точки между математиката и архитектурата и ще научат как листът на Мьобиус вдъхновява архитекти, строители и графици. Занятията са в сградата на УАСГ (бул. Христо Смирненски 1 корпус А, ет. 12) от 10, 13 и от 15 ч., а записването става на [email protected].


Глинено конче на колелца от 3-ти век. По това време момченцата са играели като дърпали тези колесници с въженцеСнимката на този експонат, част от изложбата на древни играчки, е предоставена от Археонолически музей

Глинено конче на колелца от 3-ти век. По това време момченцата са играели като дърпали тези колесници с въженцеСнимката на този експонат, част от изложбата на древни играчки, е предоставена от Археонолически музей


София: В 11ч. в Археологическия музей се открива изложбата "Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността".  Тя представя уникални предмети и сведения за детските играчки през Класическата, Елинистичната и Римската епохи.


- Пловдив: На 17 и 18 май ще се състои за седми път Античен фестивал. Програмата предвижда поредица от атракции като римски и тракийски религиозни и бойни ритуали, панкратион, гладиаторски битки, демонстрации на въоръжение и облекло, кътинг тестове, антична мода, римски театър, пазар на роби, огнено шоу, античен танц върху жарава, шествия. Фестивалът се провежда в Античния театър от 18ч. до 21ч. Входът е свободен. 


- Пловдив: На централния градски площад на 17 и 18 май ще се състоят финалите на междуучилищния футболен турнир "Купата на Coca-Cola: Играй с нас!" за ученици на възраст между 12 и 14 години. В пряк футболен сблъсък ще влязат осемте отбора-победители в градските финали, и един от тях ще спечели шампионската титла и голямата награда – спортен лагер в Италия. За публиката ще пеят Лео, Део, Рафи и Жана. 


- Кюстендил - От 10ч.започва музейната игра на Регионалния исторически музей в Кюстендил "Отключи историята на своя град". Тя се провежда за 5 поредна година в Нощта на музеите. Задачата е да бъдат открити петте части на пъзел – легенда за град Кюстендил, и да бъде разгадана ключовата дума, скрита в него зад буквите с по-голям шрифт. Отделните части на пъзела се намират в различни музейни обекти и са номерирани с числата от 1 до 5. За да бъдат открити, трябва да бъдат посетени 
къщата-музей "Ильо Войвода", къщата- музей "Емфиеджиева къща", къщата-музей "Димитър Пешев", джамията "Ахмед бей и археологическата експозиция в двора на музея.


Варна: От 16 до 18 май ще има турнир по морски многобой за Купата на Началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и кмета на Варна. Състезанието е в акваторията на Варненския залив и Варненското езеро. То ще се проведе в следните дисциплини – гребане, ветроходство, хвърляне на хвъргало в цел, правене на морски възли, теглене на въже.


Снимката е от карнавала през 2010г. и е взета от страницата на инициативата във "Фейсбук"

Снимката е от карнавала през 2010г. и е взета от страницата на инициативата във "Фейсбук"


- Габрово: За 16-ти път Габрово ще отбележи празника на града с целодневни тържества, чиято кулминация е карнавалното шествие по главните улици.  


В 10.30ч. в зала "Възраждане"започва националният детски фестивал "Смехоранчета". В 11ч. в Дома на хумора и сатирата ще бъде открито биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка "Алкохолът – веселие или опасност".  От 11.30ч. е началото на Национален карнавал-ревю на живи котки в Спортна зала "Орловец", а в 14ч. в градинката до моля ще покажат костюмите си участниците в детския мини-карнавал.


В 18ч започва голямото карнавално шествие, в което ще се включат 8 оркестъра, 5 балетни трупи, 4 фолклорни и 2 кукерски формации. Начело на похода ще е традиционната огромна кукла на символа на габровската спестовност - котката с отрязана опашка. 


- Свищов: На 16, 17 и 18 май Свищов е домакин на  най-големия фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи "Орел на Дунава", който ще се състои за седма поредна година. Фестивалът пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи). Римската крепост Нове ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци. Входът е свободен.


НЕДЕЛЯ:

Снимката е от страницата на архитектурно студио Archabits, KidsLab@DSLL и "Смарт Фаб Лаб" във "Фейсбук"

Снимката е от страницата на архитектурно студио Archabits, [email protected] и "Смарт Фаб Лаб" във "Фейсбук"


- София: 
От 10 до 13ч. екипът на архитектурно студио Archabits, [email protected] и "Смарт Фаб Лаб" правят ателие "Направи си сам калейдоскоп". Децата ще сглобят предварително подготвените материали, ще изберат цветните мотиви на изображенията и ще украсят готовия калейдоскоп. Накрая ще научат как могат да постигнат ефектите на калейдоскопа през мобилните си телефони с различни приложения и игри. Подходящо да деца между 10 и 14г. Необходимо е предварително записване.


- София: В националния природонаучен музей през целия ден има ателиета от програмата "био игри".  Този път ателието е озаглавено "Животните се "променят": попови лъжички и жаби". В първата част на заниманието децата ще търсят влечуги и земноводни по време на игра в музея и ще разберат повече за тези животни по време на кратка беседа. Във втората част на заниманието, децата ще участват в забавна викторина и ще изработят книжка, която ще демонстрира основните фази на промяната при жабите. Ателиетата започват в 11.30ч. за децата от 5 до 7г., в 13.30ч. за децата от 7 до 9г. и в 15.30ч. за 5-9-годишните. 


Необходимо е предварително записване на+359 882 523 281 и [email protected]. Цената за участие е 10 лв. и включва билет за музея за детето и неговия придружител.


- София - В Театър "Ателие 313" в 11ч. започва кукленият театър "Неродена мома" по едноименната  българска народна приказка. Режисьор е Христина Арсенова.


- София: в Къщата за четящи хлапета в неделя от 11 ч. можете да гледате историята за Червената шапчица, разказaна от актьорите Теди Пеева и Калин Попов. Представлението е подходящо за деца над 2 год. За допълнително въпроси и записвания [email protected]


Пловдив: На 17 и 18 май ще се състои за седми път Античен фестивал. Програмата предвижда поредица от атракции като римски и тракийски религиозни и бойни ритуали, панкратион, гладиаторски битки, демонстрации на въоръжение и облекло, кътинг тестове, антична мода, римски театър, пазар на роби, огнено шоу, античен танц върху жарава, шествия. Фестивалът се провежда в Античния театър от 18ч. до 21ч. Входът е свободен. 


Фестивалът в Свищов. Снимката е от 2012г. и е от страницата на инициативата във "Фейсбук"

Фестивалът в Свищов. Снимката е от 2012г. и е от страницата на инициативата във "Фейсбук"


Свищов: На 16, 17 и 18 май Свищов е домакин на  най-големия фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи "Орел на Дунава", който ще се състои за седма поредна година. Фестивалът пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи). Римската крепост Нове ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци. Входът е свободен.


Витоша: От 13ч. до 15ч. в Детския екостационар "Бели брези" в природен парк Витоша ще се състои прожекция на наградените филми на Международния фестивал за анимационно кино "Златен Кукер-София" 2014.  Повече може да научите на страницата на събитието. 


- Варна: От 16 до 18 май ще има турнир по морски многобой за Купата на Началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и кмета на Варна. Състезанието е в акваторията на Варненския залив и Варненското езеро. То ще се проведе в следните дисциплини – гребане, ветроходство, хвърляне на хвъргало в цел, правене на морски възли, теглене на въже.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2COOL
  2COOL
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Варна- фестивал п/з 2010- ЧУдесно! НЕ ми беше известно!?!

  Всеки ден е различен, пъстър и необикновен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK