Читателски Дневник: Диплома за завършено средно (не) образование

Карикатурата е публикувана за първи път през март 2011г.

© Иван Кутузов

Карикатурата е публикувана за първи път през март 2011г.Текстът беше изпратен до редакцията на "Дневник" от Рудолф Ефремов. Публикуваме го заради важните въпроси, които поставя след резултатите от зрелостните изпити, както и за средното образование в България. 


Статията е писана по повод деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Личното ми честване се състои в кратък размисъл как едно дете се образова днес. Въпреки липсата на житейски опит или професионална квалификация си позволявам все пак да го споделя, защото дебатът трябва да се състои. Редно е да се състои, защото засяга всеки. 


В началното и средното образование едно дете се учи на ценности. Да, факт е, че на първо място възпитанието идва от семейството. Но на второ място идва от училището и това е реалността. Нещо повече, в училище детето се учи на социалните норми. Учи се на това какво е това да живееш в българската общност, какво е това да си българин. Дори понякога какво е това да си българин. 
Надали бих шокирал някого, ако заявя, че съществува криза на идентификацията на индивида българин с държавата България. Популярното мнение иска да се върне казармата по този повод, като по този начин сме щели да се научим и на дисциплина. Само че армията учи само на физическа дисциплина, при това твърде късно – след като са навършени 18 години. 


Докато училището може да учи на много повече – то може да учи не само на физически труд, а и на умствен труд, както и може да предаде ценности на даден индивид. Ценности като стойността на живота, свободата на словото, уважение на труда. При това още докато детето е малко, докато може да се научи на отговорност.  Училището може да направи много по-добре и много по-ефикасно това, което иначе армията би постигнала. 


Ето защо дори аз, въпреки че съм неквалифициран и неопитен, си позволявам да говоря по въпроса.
Образованието за едно дете се проявява по три начина:


присъствие, работа в училище и работа у дома. 


Присъствието е с ниска степен, а домашните занимания често са свършени половинчато. Контролът върху тези два фактора е от значителна трудност. Ето защо елементът на изпита придобива още по-голяма важност. В този случай, това е матурата: тя е единственото общо нещо между всички ученици на Република България. 


Нещо повече, тя е и мерило на дипломата за средното образование. Тя придава до известна степен нейната стойност. Не просто оценката на матурата, а най-вече придобиването на самата диплома. Тази година един зрелостник преминава успешно матурата си, ако е изкарал над 23 точки. От сто. 


Това е недопустимо. Такова изискване позволява не само на почти всеки зрелостник, стъпил в училище, да вземе дипломата, но дори и на зрелостници, които никога не са обръщали внимание в часове или просто не са присъствали на тях, но просто имат повече късмет. Тридесет точки могат да се получат от затворени тестови въпроси. 


Недопустими са и извиненията на г-жа министъра на образованието и науката. Тя твърди, че резултатите са основани на миналогодишния успех и затова изискването е толкова ниско. Подобен подход е не просто грешен, той е вреден и противопоказен.


Не нивото на учениците трябва да определя матурата.


Изискванията за матурата трябва да определят нивото на учениците. 


В момента се подстрекава неуспехът. Колкото по-нисък успех на един випуск, толкова по-ниски изисквания за следващите. А трябва да е обратното: колкото е по-нисък успехът на един випуск, толкова повече те трябва да бъдат накарани да четат. За да четат, трябва да бъдат задължени да полагат усилия. Тоест, трябва да се качат изискванията. И ако не успява ученикът, трябва да бъде каран да чете още и да повтаря, а не да бъдат снишавани стандартите. 


Повтарянето не е морален неуспех. Двойката не е провал. Двойката е просто резултат, който показва, че в даден момент, даден ученик не е имал нужните познания. Може да е следващият Айнщайн, ако не е показал знанията си, ще има двойка. И ще повтаря, докато не покаже знания. 


Неуспели ученици трябва да има. Присъствието в час не може да бъде смятано за достатъчно. В момента съществува болестта на изказа "те са само деца".Тези деца един ден ще станат възрастни. И ще работят, и ще имат отговорности. Провалът не е фикция, не е нещо далечно, което се случва на българските футболни отбори, когато отидат на международни мачове. Провалът е реалност. И за да се избегне, трябва да се полагат усилия. 


Това са лица, които са над 18 години. От правна гледна точка, те са възрастни. Защо тогава не ги задължим да си носят последствията? Ако не са чели, няма да завършат и толкова. И няма нищо лошо в това да се провалят. Дете, което повтаря 12 клас, не е провал. Просто трябва да положи още усилия или да води живот без средно и следователно - без висше образование, и да си носи последствията. Това не го прави лош човек. 


Но ако ние не изискваме нищо от тях, докато са деца, и не ги подготвим за истинския живот, то ние сме неуспяло общество. А идните поколения започват техния живот като възрастни, ненаучени на труд и на отговорност. А дори малкото, което получават – една диплома за завършено средно образование, не струва дори колкото хартията, на която тя е напечатана.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много са зле днешните 20-23 годишни. Мързели, неграмотни и не сериозни искащи 1,5-2,0к заплата и ако може да идва на работа когато поиска. Да уцелиш читав младеж си е направо безценно!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 2. 2 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Умно и точно казано .Като народ ,ниско качество .

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 939 Неутрално

  В момента се подстрекава неуспехът. Колкото по-нисък успех на един випуск, толкова по-ниски изисквания за следващите.

  Това е целева политика на управляващата сган. Не им трябват мислещи хора, защото представляват опасност за тяхната власт. Мислещ човек не би търпял да получава заплата в купони и инструкции как да гласува.

 4. 4 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Добре написано.Поставя щипка сол в раната наречена образование но така че да не се прекалява.Макар и лаик (непрофесионалист) мога да съм в помощ със следната добавка:Конкуренцията е стимул във всяка една дейност!!!! И ако може някой да ме "открехне" това "чудо" КОНКУРЕНЦИЯ при специалистите в образованието проявява ли се ?Къде и как?

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 5. 5 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Така е критериите трябва да се повишават ежегодно, защото съвременните деца са много по умни и проницателни, дори изобретателни, отколкото си мислим, просто трябва да ги стимулираме, да им дадем подтик да развиват знанията и уменията си , а не да ги оставяме да закърняват. Защото тези деца са бъдещето на България и от нас зависи да ги направим достойни, знаещи и можещи хора.

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Само с прехласване и задоволяване няма да ги направим достойни хора.
  Трябва труд,съзидание,отговорност и уважение към самите себе си,семейството,обществото .

 7. 7 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Наистина си личи, че авторът се вълнува, но и си личи и че не е специалист. Поне да беше разказал лично той как и на какво се е научил или как учи децата си.

  Никола Йорданов
 8. 8 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#4] от "Чърчил":

  Разбира се, че има конкуренция - при частните уроци. Не всеки учител има частни ученици. Родителите "надушват" при кого да пратят детето. Отделен въпрос е, защо го правят.

 9. 9 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Доста заблудени писания. Армията давала физическа дисциплина, училището давало ценности. Няма как система, основана на насилие да дава ценности, няма кака да дава и дисциплина. Дисциплината се изгражда отвътре. Никой не може да ти "даде" или "наложи" дисциплина отвън. Дисциплина значи да се действа на база принципи. Това, което автора нарича дисциплина се нарича просто "страх".

  Такива системи произвеждат винаги и неизменно травмирани индивиди, неспособни да отстояват себе си и съответно удобни за всеки психопат, който реши, че му се полага да ги командори (Пеевски, Станишката, Тиквата, Болен, Бюреков и т.н.).

  А да се правят опити да се реформира система, която очевидно си изпълнява чудесно задачата (която няма нищо със заявените цели - обучение, ценности и прочие глупости) е просто нереалистично и показва непознаване на елементарни механизми - икономически и психологически.

  Истината ще ви освободи
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  [quote#1:"tom_sawyer"] Да уцелиш читав младеж си е направо безценно! [/quote]
  [quote#4:"Чърчил"]:Конкуренцията е стимул във всяка една дейност!!!! И ако може някой да ме "открехне" това "чудо" КОНКУРЕНЦИЯ при специалистите в образованието проявява ли се ?Къде и как? [/quote]
  Това нали го говорихме вече? Нашите западни доброжелатели - концесионери както харесват златото от природните ни ресурси така избирателно ни взимат човешки ресурси като
  младежите с по-добре шлифовани и лесни за надграждане мозъци са за предпочитане ! С няколко NLP лекции и обучения ги форматират чудесно за целите в живота!
  Карикатурата на Иван Кутузов е много добра!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nelumbo":+++++++++++++++++Е за това не се сетих ,но много ме развесели.И защо ли? Та ти отговори на моите въпроси въпреки ,че не предполагах ,че ще получа такъв .Благодаря!Още едно потвърждение че съм лаик - мислих се че образованието е процес осъществяващ се само в учебните заведения.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  [quote#9:"Geo"]Такива системи произвеждат винаги и неизменно травмирани индивиди, неспособни да отстояват себе си[/quote]
  Цялата европейска корпокрация се управлява от такива индивиди !

  [quote#9:"Geo"]Армията давала физическа дисциплина, училището давало ценности. [/quote]
  В армията си е място не по-различно от която и да е корпорация с тази разлика ,че там отделните индивиди се учат да мислят и действат заедно което е най-важното ако им се наложи да използват знанията и уменията си ! Такива неща нито един тимбилндинг не може да постигне.
  Ама вие които не сте ходили в казармата как може да сте толкова компетентни по тези въпроси ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Благодаря за въпроса, той е отличен пример за осакятавщия ефект на тези системи, тъй като ще трябва да обяснявам неща, които са ясни и на 3-годишните:

  Аз и в нацистка Германия не съм бил, но мога да съм компетентен по въпроса какво се е случило на инакомислещите по онова време. Представете си, има неща, наричат се "книги", "филми", "научни статии" и други подобни начини за предаване на информация. Има и нещо наречено "разум". В комбинация те правят възможно човек да не трябва да си вре главата в устата на лъва, за да разбере, че не е добра идея да го прави...

  Истината ще ви освободи
 14. 14 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Решението е ТОТАЛНА промяна на българското "образование".
  Но прост народ лесно се управлява.
  А кой управлява?
  И кой трябва да смени системата на "образование"?
  Нещо много случайности?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 15 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Много истини тъжни истини,,,,
  Ама то какво ли в нашата държава върви в правилната посока!!!

 16. 16 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Отдавна родителите, които искат децата им да постигнат нещо не разчитат на държавното образование. Делегираните бюджети тотално изкривиха разбирането за конкуренция между училищата. Вместо да се състезават за ученици с постижения, те толерират лошите ученици само за да запазят бройката/субсидията. Това демотивира добрите ученици, което особено в средното образование е много фатално. Смисълът на матурата да не приравнява подарена и заслужена 6 отсъства. Да не говорим за университетите, които приемат всички които пожелаят. И отново изкривен пазар - университетската диплома вече струва хартията, на която е напечатана, но университетите продължават да са пълни с желаещи да я получат! Всеки, който знае и може нещо вече бяга от тук!

 17. 17 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#2:"adenauer"]Умно и точно казано .Като народ ,ниско качество [/quote]
  А министрите? Погледнете половината министри от сегашния кабинет, вкл. и Др. Стойнев и Чобанов - едни малоумници.
  Държавата ни върви към закриване. Русия изкупува България по най-елементарния начин - купуват първо недвижимости, след това чрез тръбата и терена около нея. Според консулът Соловев руснаци били изкупили 500 000 ваканционни апартаменти у нас. Дори и да са по-малко, цифрата е много сериозна за неголяма България.

 18. 18 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 633 Любопитно

  Поздравления на автора за становището, напълно го подкрепям.

  Уви, рибата се вмирисва откъм главата. Но се чисти откъм опашката!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 19. 19 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 233 Любопитно

  [quote#13:"Geo"]но мога да съм компетентен по въпроса какво се е случило на инакомислещите по онова време. Представете си, има неща, наричат се "книги", "филми", "научни статии"[/quote]
  Принципно грешите. 1) Зависи какви източници ползвате за информация. Филмите за Втората световна война наример, са нарочно манипулативни в полза на победителите - руснаци, американци и т.н. 2) Много се заблуждавате, когато мислите, че промените в психиката при екстремни натоварвания, може да си ги представите като гледате филми. Лесно може да проверите - идете в Балкана без подходящи дрехи и храна като младежите, които ги търсиха четири дни. Забутайте се в "Джендема", ако ви стиска. Бъдете здрав и умен!

 20. 20 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Първо. Образованието у нас НЕ Е БЕЗПЛАТНО!!!!
  На всеки ученик се пада делегиран бюджет 1250 лева, платени от ВСИЧКИ данъкоплатци. В този аспект всяка една учебна година трябва да се разглежда като един вид кредит на ученика - ако е преминал успешно в по-горен клас или ниво /успешно положена матура/ - кредитът се счита за погасен. Ако обаче не е успял - тези 1250 лева да му се водят задължение - или на родителите по-скоро.
  Иначе за какъв дявол даваме 1250 лева на калпак да ходят да спят или играят карти в час ли?

 21. 21 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Проблемът е в тъпите родители. Спомнете си как ревнеха за предучилищната за 3 годишните......

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Тезата на автора е вярна. Управляващите не искат образовано население, не искат умни мислещи хора, не искат конкуренция за СВОИТЕ деца. От примери като Станишев- специализирал в Лондон със стипендия на Отворено общество, до Достена- щерката на мама Пиргова- с академична кариера немислима и за най-умното българче, ако не е научния обмен на СУ и държащата кранчето майка.
  Не се заблуждавайте от многото победители в ученически олимпиади- тези деца отиват извън БГ и няма да се върнат- те не са заплаха за Станишев и Достена!
  Чстните уроци са само решение за родители искащи детето им да се реализира извън БГ.
  Каквото и да са учили, завършили, ако се върнат в БГ няма да имат кариерата на Милен Велчев/ син на посланик и първи братовчед на Борис Велчев/ кариера на Николай Василев- отроче на правилен червен род.
  От доста време казвам, че Станишко се цели в кариера по пътя на Шрьодер към Газпром, и днес чета Антон Тодоров как е стигнал до същия извод!
  Извън темата. Смятате ли че е проблем утре българските прокуратура и съд да осъдят на първа инстанция сульо за убийството на Кенеди? На втора ще го оправдаят, грешката е поправена.... но винаги когато се каже, че сульо е осъден на първа инстанция за убийство, ще е вярно.
  Мислите си че това е невъзможно? Но въпреки противоконституционноста и незаконноста президента беше ли разследван по прокурорска преписка? Сега чакайте при всяка забележка към червената мафия, да четете отново и отново как е бил разследван за държавна измяна, и това ще е вярно. Беше разследван.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Скандално е колко са ниски критериите за взимане на матура. Държавата, колкото и да е разграден двор, не може да раздава така дипломи. Това е престъпление.

 24. 24 Профил на Svetoslav Pavlov
  Svetoslav Pavlov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  всичко започва и завършва от семейството и родителите. В много голямата си част, те са абдикирали от възпитанието и образованието на децата си, и очакват някак си, държавата да се занимава с тази отговорна дейност. Да, така беше по соца и така ни научиха, че трябва. Но тогава не бива да се учудваме, в какво се превръщат децата ни : продукт на управляващите.
  Ако един родител е заинтересован детето му да е образовано, умно и начетено, той ще намери начин. Но ако си прочел само "Винету", и се чудиш защо държавата не ти "дава", няма как детето ти да стане начетено и мислещо същество.

 25. 25 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2856 Весело

  "Въпреки липсата на житейски опит или професионална квалификация си позволявам все пак да го споделя, защото дебатът трябва да се състои. Редно е да се състои, защото засяга всеки."

  Изключително съм развълнувана, че един младеж разсъждава толкова сериозно по темата. Има надежда!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 26. 26 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "tom_sawyer":

  и в чужбина до известна степен е така. читавата младеж бяга навън, защото трудът им е оценен справедливо т.е изградена е една добра система.

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  ОСНОВНОТО е мотивацията да учиш, да знаеш и за да можеш.

  Другото са приказки на хора, на които им е все едно как ще минат следващите им отредени години.

  Никога българското училище не е било способно да мотивира посещаващите го изглежда само по принуда или по навик, защото и другите правят така.

  А КОМУНИСТИТЕ ПРЕВЪРНАХА УЧЕНЕТО В ПОЛИТИЧЕСКА МУЩРОВКА ЗА ПОСЛЕДВАЩО НАГАЖДАНЕ В ЧЕРВЕНАТА МАШИНАРИЯ за промиване на мозъци, без която дори и несъгласните имаха никакъв шанс да повярват в нещо, с което никога небиха се съгласили при други по-нормални обстоятелства.

  Обаче вече 25 години караме по инерция, без спирачки по този макадамов път с много завои и наклони.

  Господ да ни е напомощ!

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Изключително точно е поставил проблемите човека. Поздравления за това.
  Прави ми впечатление, че още сме в другата крайност спрямо до преди 10.11.1989г. Все още има учители, които робуват на родители, които искат децата им просто да имат отлични оценки. Без значение на знанието. А демонизирането на двойките и забраната им за ползване идва от 60-те години на миналия век. Моя баща беше учител и ми е разказвал, че тогава като млад е видял зор да докара на класовете успех 3.03. Защото успех под 3.00 се е считал единствено за провал на учителя, но не и на ученика. Което е вярно до някъде.
  Това го казвам и на онези, които твърдят, че днешните деца са най-лошите вкл. и най-необразовани. Това просто не е вярно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 519 Любопитно

  Много добра статия, искрено се радвам, че има здравомислещи хора. Хареса ми и идеята парите, които се дават за образование на един ученик да се изискват от родителите, които не са положили старание тяхното дете да учи. Някой ще кажат, че това е жестоко, а какво следва по-нататък. Тези деца трябва да са най-малкото образовани и калени в учението, иначе ще се превърнат в затъпяващи и обслужващи чуждите интереси "граждани", без никакъв патриотизъм и морални устои. Този принцип ще е едно силно оръжие в ръцете на учителското съсловие и учениците трябва да се стреснат.

  Не знам как стои понастоящем въпроса с вероучението, но то най-малкото трябва да се изучава в противовес на повсеместния безкрупулен материализъм. Добрите са балами, честните са глупаци, чистосърдечните наивници, това е следствие от наложената ни криворазбраната и атеистична модерна европейска цивилизация.

 30. 30 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много моля статията да се прочете и препрочете от директорката и учителите на СЕГ (помещаваща се в 132 соу-софия) - в памет на Тони .....

 31. 31 Профил на berlinareto
  berlinareto
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#10] от "comandante":

  И да ми се плаче, от коментара ти ,си много прав.Жалко ,че редовните са ти нацвъкали минусите вече.Така е в България в това се превърна за жалост.Една територия без закони или поне деистващи за всички еднакво.

 32. 32 Профил на berlinareto
  berlinareto
  Рейтинг: 458 Весело

  Българинът трудно понася истината ,когато му я заявят в очите.И хапе и драска и драпа ,така е научен ,това е видял в своето съществувание(мизерно),а иначе не вижда,че гъза му е насран и за това сам си е виновен, защото не му се дават 1.70 за тоалетна хартия.До за какъвто се има и в какото вярва.окато не се научите да си купувате тоалетна хартия дами и господа има да се оплаквате на арменския поп или на ходжата или на колобара.

 33. 33 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Да се пишат двойки на матурата - вече е твърде късно...

  Според мен педагогическата наука в България е на светлинни години от съвремието, а е имало време, когато сме били водещи...
  Реформи, които се спускат отгоре-надолу са обречени. И този текст го потвърждава.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на midi
  midi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази "статия" ме умори, какъв е този изказ.... "Фикция"... явно нова дума...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK