Правителството реши целодневното обучение да продължава и в пети клас

Правителството реши целодневното обучение да продължава и в пети клас

© Георги КожухаровПри желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия от новата учебна година целодневно обучение ще бъде въведено и за децата от V клас на държавните и общинските училища, реши правителството днес. До тази година подобна организация на учебния ден беше въведена до IV клас.


Поетапното въвеждане на целодневна организация на учебния процес съдейства за преодоляване на някои проблеми и негативни явления в българското училище, свързани с отпадането на учениците, с понижаване на качеството на обучението, както и с увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището, се казва в мотивите за решението. Наред с това наличието на втори учител създавало предпоставка за среща на детето с алтернативен педагогически стил на общуване, който може да е от първостепенна значимост за подготовката му и изявата му в училище.


Предвижда се от целодневното обучение в пети клас да бъдат обхванати около 22 300 ученици. Необходимите за целта средства в размер на 3.38 млн. лева са осигурени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Има родители, които биха били щастливи, ако може децата им да остават в училище и през нощта. Пълен пансион.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Разстроено

  предлагам направо да е до навършване на 18 години, а от там - социалните да поемат щафетата

  тея имат ли представа какво правят... или го правят щото имат... смотани комунета

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  "Необходимите за целта средства в размер на 3.38 млн. лева са осигурени по бюджета на Министерството на образованието и науката."

  тъй де... ше култивираме малки миньорчета, нали... за чий да се инвестира в повишаване на качеството на образованието като на матряла му трябват забавачки?

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Гневно

  Пълни откачалки!

  Това целодневно обучение трябва да е САМО при СЛАБ УСПЕХ!

  Аман от това комунистическо правителство, което взима все по-безумни решения!

  ОСТАВКА!

 6. 6 Профил на Биляна Тенева
  Биляна Тенева
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какви ли ще са предвидените санкции за децата, които не остават по цял ден?
  Не е добре едно дете да няма време да се помотае, поиграе, да спортува, рисува, да пообщува по-свободно с други деца извън училищната стая. Като родител бих търсила начин да измъкна детето си от целодневното обучение. Но пък признавам, че при липса на по-добри възможности, целодневното обучение е в плюс. Дано да не го направят задължително в бъдеще.

 7. 7 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Много хубаво се говори за успеха, а за здравето на децата? В училище е много шумно и въздухът е замърсен. Интересно как е сметнато, че учителите не могат да изкарат пълен работен ден и затова работят на смени. А децата и то когато са малки и имат нужда от почивка ги държат по повече от осем часа в училище.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]Има родители, които биха били щастливи, ако може децата им да остават в училище и през нощта. Пълен пансион. [/quote]
  Не случайно много от либертарианския елит се подбира от такива деца за да ги правят енучари на световните банкови институции !
  Дянков така са го открили в бившия Американски американски девически колеж в ловеч !
  По-добре е на тази възраст децата да бъдат повече време с родителите или бабите си !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Само 22 хиляди деца?До около 60 хиляди родени......останалите къде са?За тях ще има ли над 3 милиона?

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Трябва повече спортни занимания.
  Това са деца на родители, които нямат възможност да гледат децата си по половин ден, т.е. 99%. Нямат свободни пенсионери и нямат пари за частни занимални и гледачки.
  Идеята е добра, защото сами в къщи злоупотребяват с телевизия.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Това е нож с две остриета. Самите деца няма да се чувстват комфортно цял ден да са в училище. Но има родители, които не могат да ги гледат - на работа са.
  Но ясно какво ще стане - отговорните родители ще се стараят максимално да не оставят децата си, а някои майки ще пушат по кафенетата, когато децата им са на училище цял ден. Хем по-евтино, хем по-лесно.
  Освен това министерството трябва да въведе много допълнителни часове за изучаване на квадрати и кръгове. Свещеното число 15 да се научава още през първия месец на 1-ви клас. 2х15 - до Нова година.

  Миша
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#10:"hope"] Нямат свободни пенсионери и нямат пари за частни занимални и гледачки.
  Идеята е добра, защото сами в къщи злоупотребяват с телевизия.[/quote]Вашите лични наблюдения не са меродавни за цяла България.
  Децата в пети клас трябва отдавна да са изградили навици да се подготвят за училище сами в къщи, БЕЗ чужда помощ.

 13. 13 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Без да съм фен на правителството (даже напротив) не виждам на какво се дължи всеобщият ропот във форума срещу това решение. Целодневното обучение е по желание, а не задължително. То облекчава семействата, които не могат да осигурят човек, който да се грижи за детето след училище. Дали такъв е необходим в пети клас е друг въпрос и вероятно отговорът зависи от детето и други фактори. Предполагам, че повечето семейства биха искали да отделят повече време на децата си, но реалността е, че в повечето случаи е невъзможно доходите само на един родител да издържат семейството.
  Семействата с деца поемат много от негативите на нереформираните социални системи - лошото здравеопазване и още по-лошото образование. Не виждам защо да не им се окаже помощ чрез възможността детето да остане в училище, ако се прецени за необходимо.

 14. 14 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#12:"BlueWater"]Децата в пети клас трябва отдавна да са изградили навици да се подготвят за училище сами в къщи, БЕЗ чужда помощ. [/quote]
  Те и в занималните могат да се подготвят сами. Представете си, например, че не им е възможно да се приберат сами. Или не могат да останат сами в къщи по някаква причина.

 15. 15 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"probily"]Какви ли ще са предвидените санкции за децата, които не остават по цял ден? [/quote]
  Няма такива. Занималнята не е задължителна и в първи клас.

 16. 16 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От една страна това е добре, защото децата ще са прибрани и за тя ще се грижи училищният персонал, но от друга, колкото повече порастват децата, толкова повече губят желание да посещават занималня и да прекарват следобеда в училище, понякога причината е и в масово нехаресваната от учениците храна в стола, други искат да си починат следобед или да гледат телевизия вместо да учат, не разбрах в крайна сметка задължителна ли ще е занималнята в пети клас или пожелателна?

 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#14:"mayabaya"]Те и в занималните могат да се подготвят сами. [/quote]Нима!
  Вие лично били ли сте някога на занималня!
  [quote#14:"mayabaya"]Представете си, например, че не им е възможно да се приберат сами.[/quote]В пети клас и то такъв голям процент от децата!
  [quote#14:"mayabaya"]Или не могат да останат сами в къщи по някаква причина.[/quote]В такъв случай могат спокойно да учат заедно със и при някой съученик.

 18. 18 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Добре, че днес който иска може изобщо да не ходи на училище. Иначе концлагерът щеше да е пълен.
  А иначе, училището трябва да е само половин ден, и само следобед, защото ранното ставане е противоестествено и вредно за здравето.

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  [quote#14:"mayabaya"]Представете си, например, че не им е възможно да се приберат сами.[/quote]

  В 5-ти клас? Недейте така... една любима на управляващите част от матряла на тази възраст вече е задомена.
  [quote#16:"Angelina"] не разбрах в крайна сметка задължителна ли ще е занималнята в пети клас или пожелателна[/quote]
  задължително-пожелателна... предават се след мин. три отказа

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#13:"mayabaya"]не виждам на какво се дължи всеобщият ропот във форума срещу това решение. Целодневното обучение е по желание, а не задължително. То облекчава семействата, които не могат да осигурят човек, който да се грижи за детето след училище.[/quote]

  хм... аз пък не виждам защо парите за образование ще се харчат за забавачници... "обучение" е различно от "образование"

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#12] от "BlueWater":

  Аз нямам претенция да правя заключения за всички деца, но понеже едното ми дете другата година ще е пети клас, та имам наблюдения на деца около тази възраст. Другата година ще я запиша на занималня, защото започват с оценки по всички предмети и не им е много лесно.
  Колкото до гледането на телевизия, колкото да се стараем да ги ограничаваме, колкото и да им създаваме други интереси, това ги изкушава.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Аз пък се чудя как южнокорейчетата, дето седят по цял ден в училище, от сутрин до вечер и после пишат домашни удома, са едни от най-добрите в резултатите на тестовете пиза. Пък българчетата, дето са ултра свободни да се шляят по улиците и имат домашни за по 20 минути на ден, са под средното за класацията. Чудя се...

 23. 23 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#22:"alabalko"]Аз пък се чудя как южнокорейчетата, дето седят по цял ден в училище, от сутрин до вечер и после пишат домашни удома, са едни от най-добрите в резултатите на тестовете пиза.[/quote]Въпрос на ценностна система. Аз не искам децата ми да са по цял ден на училище колкото и прекрасно да е то. Искам да имат свобода да четат, да се забавляват, да слушат музика, да играят както и с когото поискат. Да се развиват като самостоятелни личности, които са способни сами да взимат решения, да се справят с проблемите и да се радват на детството си.

 24. 24 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#9] от "xmm":

  То е по желание, затова е такава бройката. Аз лично за в бъдеще бих се възползвала за моите деца, работим всички, нямаме баби и дядовци пенсионери или безработни (не че те са длъжни де).

 25. 25 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#23] от "BlueWater":

  И аз искам така, НО какво да направя, че дете на 7 години не може да стои само вкъщи. Друго щеше да е ако заплатата на единия родител стигаше или пък ако заплатите и на двамата стигаха за гледачка вкъщи.

 26. 26 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#25:"alextan"]И аз искам така, НО какво да направя, че дете на 7 години не може да стои само вкъщи.[/quote]Не е вярно защото може да стои само, ако е възпитано както трябва и няма пряка опасност за здравето и живота му.

  Закон за закрила на детето

  Права и задължения на родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете
  Чл. 8.
  (8) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

 27. 27 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Едно време от първи клас ходех и се прибирах сама от училище.
  Пътят беше дълъг, а минавах и натоварен булевард, но ме научиха как да пресичам. Почти всички съученици бяха така.
  На всички ни висеше на врата ключ и се оправяхме сами. Важно е да се възпита детето на отговорност и самостоятелност. А тогава нямахме мобилни телефони и микровълнови печки. Топлехме си храната на електрически котлон. Кабелната може да се изключва и да се пуска само вечер. Може да се направи режим, по който детето да се ръководи. Може да се направят много неща, стига да има желание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK