Правителството реши целодневното обучение да продължава и в пети клас

Правителството реши целодневното обучение да продължава и в пети клас

© Георги КожухаровПри желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия от новата учебна година целодневно обучение ще бъде въведено и за децата от V клас на държавните и общинските училища, реши правителството днес. До тази година подобна организация на учебния ден беше въведена до IV клас.


Поетапното въвеждане на целодневна организация на учебния процес съдейства за преодоляване на някои проблеми и негативни явления в българското училище, свързани с отпадането на учениците, с понижаване на качеството на обучението, както и с увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището, се казва в мотивите за решението. Наред с това наличието на втори учител създавало предпоставка за среща на детето с алтернативен педагогически стил на общуване, който може да е от първостепенна значимост за подготовката му и изявата му в училище.


Предвижда се от целодневното обучение в пети клас да бъдат обхванати около 22 300 ученици. Необходимите за целта средства в размер на 3.38 млн. лева са осигурени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK