Спортно лято за ученици във ваканция

Спортно лято за ученици във ваканция

© Цветелина НиколаеваЗа малките ученици ваканцията вече започна, броени дни делят по-големите от нея. И за разлика от еуфорията на децата, родителите са угрижени с какво да запълнят свободните часове на децата си, така че да се избегнат, доколкото може, телевизора, компютъра, плейстейшъна и други не дотам здравословни занимания. "Детски Дневник" реши да ви представи поредица от текстове, които дават идеи за по-различни изживявания по време на ваканцията - нетрадиционни и нетвърде популярни занимания за трите почивни месеца.


Спортно лято е втората от тях: градски лагери, в които децата спортуват по цял ден. 


Спортно лято за ученици във ваканция

© Юлия Лазарова
Без претенция да сме изчерпателни, подбрахме няколко от десетките летни лагери, в които децата са заети целодневно, а вие да сте спокойни за сигурността им.


В София:


"Марина спорт" организира целодневна лятна 5-дневна програма от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа. Лагерът е подходящ за деца от 5 до 12-годишна възраст. Всяка седмица програмата е различна и включва: 
- Борисова градина – Коколандия, ролери и маунтинборд;
- Витоша – Момина скала – разходка из прохладната гора, запознаване с видовете растения и животни в планината и как да ги опазваме, посещение на музея на Совите и Водното конче;
- Витоша – Алеко – поход до Черни връх, като децата ще видят уникалното витошко лале, омайничето и петровия кръст, редки и защитени растителни видове; ще се запознаят с алпийската техника и как да я използват;
- Белчин баня – плуване за начинаещи и напреднали с инструктор и спасител в минерален басейн; волейбол и други плажни спортни игри;
- Плана и Бистрица – как да оцеляваме в планината - децата ще се научат да правят бивак, да опъват палатка, да палят огън, ще си приготвят сами обяда, ще се научат да се ориентират в непозната местност с карта и компас;
- село Кътина, където ще разгледат богата колекция от минерали;


Спортно лято за ученици във ваканция

© Николай Николов


- село Зимевица, известно с отпечатъци и вкаменелостите на древни животни, Музея на мечката, Музея на птиците;
- ако времето е лошо, децата ще посетят Ботаническата градина и Природонаучния музей или ще се катерят на изкуствена стена на закрито, ще играят боулинг и петанк;
- подготвени са много спортни и логически игри, забавления и приключения, съчетани с беседи по геология, биология и минералогия, поднесени от специалисти.


"Лятна академия за забавления и приключения" организира от края на юли до края на август градски лагери за деца от 6 до 12 години. Всяка седмица програмата е различна и разделена на тематични дни, включващи разходки на Витоша, басейн на Панчарево, театрални и арт занимания, посещение на музеи, играене на боулинг, съзтезания, търсене на съкровища, образователни игри, пикници, творчески ателиета. Спортните игри се редуват с творчески занимания и по-спокойни игри. Децата ще се докоснат до фолклорните обичаи и традиции, ще усвоят екологични знания и умения, ще научат какво е детска йога, ще се запознаят с понятия като етикет и култура на поведение, ще участват в програмата "сам вкъщи", ще развият своите таланти. Тематичните занимания са изпълнени със спортни, артистични и логически игри, съобразени с възрастта и интересите на децата.


Спортно лято за ученици във ваканция

© Николай Николов


"Мачирски спорт" организира 5-дневни летни занимални на Витоша от 2 юни до 12 септември. Децата тръгват от София в 8.30 часа и се прибират в 17.30, а всяка седмица програмата ще бъде различна, като включва планински походи и преходи, въжена градина, посещение на пещери, минерален басейн, гребане с каяк, обучение по ориентиране и построяване на бивак, скално катерене.


Бюро за туризъм и приключения "Пълдин" за деца от 6 до 10-годишна възраст от 1 юни до 31 август от 8.30 до 17.30 ще научат всичко за планинския туризъм чрез беседи и игри. 


Спортно лято за ученици във ваканция

© Анелия Николова


Министерството на младежта и спорта и тази година предлага лятна програма за безплатни летни спортни занимания. 

В прикачения файл можете да видите списък и информация за одобрените проекти на спортни клубове по програма "Спорт за децата в свободното време" за 2014 година по градове.


За деца на възраст от 6 до 12 години "Детска спортна академия" предлага безгрижно и весело лято с игри,  велосипеди и спорт (включително и обучение от специалисти за тези, които имат амбициите да просперират в спорта). За целта са създадени адаптирани програми както за забавление, така и за спортуване в НСА "Васил Левски". На разположение за децата са заграден парк, футболни терени, тенис кортове, игрища за плажен волейбол, спортни зали за всички видове спорт, а също и кабинети за изучаване на английски език, видеоанализ на тренировките, тихи игри и почивка. Всеки ден се тренира един от следните вида спорт: футбол, тенис, голф, катерене, художествена гимнастика, денс аеробика.Тренира се също и хандбал, плажен волейбол, колоездене и други. Занятията започват в 8 и приключват в 18.30 часа, като е предвидено време за обяд и почивка.


Спортно лято за ученици във ваканция

© Николай Николов


В Бургас:


Тенис Академия "Капралев"  предлага целодневната програма за деца от 6 до 14-годишна възраст. В нея децата са ангажирани от 9 до 17 часа от понеделник до петък, като времето им е разпределено равномерно със спорт, почивка, изучаване на чужд език, игри и забавления.


В Банско:

"ИМИ СПОРТС"
 
организира детски пейнтбол игри на специално подготвен горски терен. С професионалните пейнтбол инструктори децата над 6 години ще направят първите си стъпки в този спорт, ще научат основни неща за професионалния пейнтбол, инструкции за безопастност, начини на придвижване, тактика и работа в екип. "Пейнтболът е нетрадиционно средство за подобряване на физическата дееспособност и формира ценни личностни качества като наблюдателност, съобразителност, издръжливост, самоорганизация, работа в екип, бързина на реакциите, решителност", казват от екипа.


Спортно лято за ученици във ваканция

© Анелия Николова


В Пловдив:


Център "За Децата"  записва деца на над 4-годишна възраст за организирани посещения в конната база в село Войводиново. Заниманията включват транспорт, езда, разходка в конюшните, състезателни игри и пикник при хубаво време.


Още градски лагери можете да намерите тук.


В предишния текст Лято във ферма можете да видите биоферми, където децата ще се научат отглеждат плодове, зеленчуци, да яздят коне, да доят кози и овце, да правят кашкавал и сирене. Където въздухът е чист, а денят започва с изгрев слънце и завършва с падането на нощта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK