Ваканцията може да е опасна: важни напомняния за деца и родители

Ваканцията може да е опасна: важни напомняния за деца и родители

© Надежда Чипева, КапиталЗа малките ученици ваканцията вече започна и все по-често по улиците, парковете и между малките населени места ще има играещи деца. 


Традиционно, в първите дни на лятно безгрижие МВР отново публикува съвети  за безопасност, насочени към децата и шофьорите, като уточнява, че препоръките се базират на анализа на пътнотранспортните произшествия с деца и насочват вниманието към възникването на рисковите ситуации и предпазват от попадане в тях.


Колкото и да подготвени да са децата ви, никога не е излишно още веднъж да преговорите с тях тези напътствия. Както и да опресните наученото в шофьорските курсове, ако ще сядате зад волана: 
Съвети за безопасност към децата


1. Когато играете навън, ходите пеша или карате велосипеди, ролери скейтбордове, избирайте места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение.Няколко важни 


2. Когато се налага да пресечете улица с натоварено движение, се съберете в група или застанете до някой възрастен човек. Преминете през платното само при зелен сигнал на светофара, а ако няма светофар – само когато платното е напълно свободно и няма приближаващи от двете страни автомобили,


3. Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и стъпете на платното само когато не приближават автомобили, които са опасно близо. и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност.


Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.


4. Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.


5. Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка.


Ако вече сте големи и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете настойчива забележка.


6.. Отказвайте покани да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.


7. Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места (извън кръстовищата и пешеходците пътеки). Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и на практика изтичва в опасната му зона, в която той не може да спре.


Ваканцията може да е опасна: важни напомняния за деца и родители

© Дневник

Съвети за безопасност към шофьорите

1. Никога не забравяйте, че детето, намиращо се в полезрение ви на и край платното, във всеки момент може да изскочи пред автомобила.  Още при забелязване на деца край платното трябва да се подготвите за евентуална изненада: да отнемете газта, да намалите скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра.


Често, дори и да стои спокойно на тротоара и да гледа към приближаващия автомобил, детето се втурва внезапно на платното като попада в "опасната зона" пред автомобила. Не са рядкост и случаите, когато се изскубва ръката на възрастния, който го води, и тичешком излиза на платното.


2. В населено място, особено по оживени улици с търговски обекти, интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движете със скорост и под максимално разрешената и с готовност за реагиране при внезапна поява на дете. Пресичайки внезапно между паркирани автомобили, малкото дете, поради ниския си ръст, е невидимо за вас и внезапно се появява в "опасната зона" пред автомобила.


3. Опитвайте се да предвидите кога и откъде някое дете може да ви изненада, изскачайки на платното. Най-често това се случва на спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, оживените централни улици с колони паркирани автомобили отстрани, както и по улици край паркове и градинки. Опасността е по-голяма, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост - булевард или улица с по-широко платно. На такива места поддържайте по-ниска скорост.


4. Ако от порта на дворна ограда изскочи дете и притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта: защото след него би трябвало да очаквате излизане на друго дете, участващо в гоненицата.


5. Търкулналата се на платното топка е сигнал, че след нея вероятно ще изтича дете. Бъдете готови за спиране.


6. Ако от двете страни на платното на банкета или тротоара има деца, които разговарят отдалече, бъдете в готовност за спиране, тъй като е голяма вероятността някое от децата да се втурне през платното към другите.


7. Ако в населено място застигате група деца, които вървят отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил, намалете скоростта. Подайте къс сигнал с клаксона, за да съобщите за приближаването си. Ако децата не реагират, повторете. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила ви, това още не означава, че и останалите са го възприели . В последния момент някое от децата може да изтича наляво на платното пред автомобила. 


8. Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае дали да навлезе на платното, виждайки приближаващия ви автомобил, и дори прави крачка и се връща отново, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно. Не забравяйте, че много от децата са убедени погрешно, че на пешеходна пътека имат пълно предимство и поради това са склонни внезапно да излязат на платното, с измамна сигурност, че шофьорът ще спре на всяка цена и ще ги предпази.


9. Децата се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако сте зад волана на лек автомобил, вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Компенсирайте опасността с по-ниска скорост.


10. Повишена е опасността от блъскане на внезапно пресичащи деца на местата за почивка извън селищата. Много често някои спират автомобила от едната страна, после пресичат към заведенията и магазините от другата страна на пътя. Преминавайте бавно и предпазливо през покрай тези места. 


11. При застигане на деца на велосипеди (обикновено не се движат едно зад друго, а в група) намалете скоростта значително и ги заобиколете на възможно най-голяма странична дистанция в очакване някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ви. 


12. В малките градчета и селата много често може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша. Бъдете много предпазливи. Макар каруцата да е спряла на кръстовището и да изглежда, че ще зачете вашето предимство, очаквайте тя да потегли неочаквано и да затвори пътя ви. 


13. В населените места и близо до тях често се срещат юноши на мотопеди и мотоциклети, най-често стари, технически неизправни. Юношите, които ги карат, са в повечето случаи неправоспособни, без предпазни каски. Те могат да предприемат най-неочаквани маневри. Заобикаляйте ги със скорост, която е разчетена за всички очаквани изненадващи действия от тяхна страна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vittoria
  Vittoria
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Благодаря и дано лятото е спокойно!

 2. 2 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много полезни съвети, които всички знаем, но още едно напомняне никога не е излишно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Важно напомняне към шофьорите, междублоковите улици не са рали писта, по закон се кара с 25 а не с 80

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 479 Неутрално

  всички сме потенциални потърпевши и потенциални виновници


  Дано лятото е безопасно за всички

 5. 5 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добро предупреждение за децата и шофьорите, всички участници в движението трябва да са внимателни и да пресичат само на зелен светофар, а шофьорите да спазват правилата и да се оглеждат за деца, за да се избегне инцидент като вчерашния, който провали живота на две семейства.

 6. 6 Профил на theGame
  theGame
  Рейтинг: 426 Гневно

  "1. Когато играете навън, ходите пеша или карате велосипеди, ролери скейтбордове, избирайте места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение"

  Ходете по пешеходните зони, където някой извратен идиот може да ви размаже с джипа си. Аман от нагли мутри и баровци

 7. 7 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Един човек отишъл с жена си на преглед при генеколог. След малко докторът излиза, стиска ръката на мъжа, честити му - ще става баща. Мъжът, вместо да се зарадва, с изненадал: ама как така, не е възможно, аз толкова внимавах... Ееее приятелю, казал му доктора, то това е като движението по пътищата - ти може да внимаваш, ама те, другите, не внимават.

 8. 8 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 234 Неутрално

  КАТ напомня, шофьорите да обръщат специално внимание на местата от където излизат деца

 9. 9 Профил на fabismama
  fabismama
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "...Не забравяйте, че много от децата са убедени погрешно, че на пешеходна пътека имат пълно предимство и поради това са склонни внезапно да излязат на платното, с измамна сигурност, че шофьорът ще спре на всяка цена и ще ги предпази."
  Ама наистина ли нямат предимство на зебра?!?

 10. 10 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "3. Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно...."

  първо наляво, после надясно и пак наляво!!!!

  Наскоро пред очите ми щеще да стане белята, добре че шофьорът имаше бързи реакции. През времето докато гледаш надясно може да завие кола на главния път, която преди това не си могъл да видеш...

  Поравете правлника за пресичане. Това правило наляво, надясно и пак наляво важи например в Австрия.

 11. 11 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили"

  Правило:
  От тротоара не се вижда нищо!!!! Излезте на платното между паркиралите коли и се спрете зад кола, така че да можете да виждате платното и да можете да се огледате. При нужда помахайте с ръка, за да ви забележи шофьорът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK