Оценките от изпитите след седми клас ще бъдат обявени днес

Оценките от изпитите след седми клас ще бъдат обявени днес

© Анелия НиколоваРезултатите от национално външно оценяване след седми клас ще бъдат обявени днес, съобщи просветното министерство. Оценките ще бъдат публикувани в интернет сайта http://7klas.mon.bg/


На 21 май учениците се явиха на изпит по български език и литература, два дни по-късно и по математика и на 27 май по чужд език. С получените оценки седмокласниците ще могат да кандидатстват в повечето гимназии в страната.


Изпитът по български език беше съставен от два модула. В единия от тях учениците трябваха да преразкажат от името на врабчето разказа на Светослав Минков "Снежният човек и врабчето". Произведението е написано през 1965 г. Във втория модул решаваха тест. Общият сбор точки е 100.


Изпитът по математика включваше един задължителен модул с 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Допълнителният втори модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и две задачи с описание и аргументация на решението. Максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 100.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK