Стафилококи в храната са пратили в болница децата от зеленото училище в Банско (обновена)

Стафилококи в храната са пратили в болница децата от зеленото училище в Банско (обновена)

© Георги КожухаровВторично замърсяване на храната със стафилококи, предадени от персонала, е предизвикало стомашно-чревното неразположение на деца от София, които бяха на зелено училище в Банско. Заключението е от лабораторните изследвания на Областната дирекция по безопасност на храните - Благоевград, направени на продуктите в хотел "Бъндерица, в който бяха настанени учениците.


Както е известно, сутринта на 1 юни около 10 деца на възраст 9 години със симптоми на хранително отравяне бяха приети в болницата в Разлог. Шест от тях бяха оставени на лечение в лечебното заведение.


Кухнята остава затворена до второ нареждане. Въз основа на извършената щателна проверка в кухнята на обекта и резултатите от пробите на продуктите на фирмата собственик ще бъдат съставени три акта за установяване на административно нарушение. Стойностите на актовете съгласно Закона за храните ще бъдат в максимални размери.
Превантивно ОДБХ - Благоевград, ще осъществи през втората половина на месец ноември тристранна среща с участието на представители на община Банско и собствениците на хотели и заведения за обществено хранене в курортния град. На нея ще бъдат повторени още веднъж изискванията на нормативната база в областта на храните.


На пресконференция по-късно през деня от Областната дирекция по безопасност на храните - Благоевград уточниха, че готвач, сервитьор и сладкарка са преносителите на заразата и става въпрос за храната, която е сервирана вечерта на 30 май. "Всички други изследвания, които са правени за наличие на салмонела, изследвания на водата и на ешерихия коли са отрицателни, което говори, че храната от която са приготвяни ястията е била годна преди това", коментира директора на службата д-р Михаил Башавелов, цитиран от агенция "Фокус". Той посочи, че кухнята на хотела все още е затворена. Направено е едно обширно предписание на мерките, които трябва да бъдат взети от хотела.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK