Ваканция с платна

Ваканция с платна

© Асен ТоневЗа малките ученици ваканцията вече започна, броени дни делят по-големите от нея. И за разлика от еуфорията на децата, родителите са угрижени с какво да запълнят свободните часове на децата си, така че да се избегнат, доколкото може, телевизора, компютъра, плейстейшъна и други не дотам здравословни занимания. "Детски Дневник" реши да ви представи поредица от текстове, които дават идеи за по-различни изживявания по време на ваканцията - нетрадиционни и нетвърде популярни занимания за трите почивни месеца.


Ваканция с платна е третата от тях: да прекараш лятото в море или езеро, с уроци по ветроходство и сърф за ученици - къде, кога, как и за кого е подходящо.


Ваканция с платна

© Анелия Николова
Без претенция да сме изчерпателни, подбрахме няколко от училищата и курсовете по ветроходство и сърф, където можете да запишете децата си през лятото. 


"Как мислите – дали децата ще се радват да плават с ветроходна лодка? Дали имат нужда от простор, слънце и вятър? Дали искат да знаят морски възли? Дали са любопитни да научат как и защо се движат корабите?
Знаете ли добрите ветроходци на каква възраст са започнали с ветроходството? Искате ли да зарадвате детето си с нещо ново, нещо различно, нещо вдъхновяващо и опияняващо? Трябва ли хората, на които оставяте децата си, да имат дългогодишен опит в работа с деца по приключенски програми? Да са усмихнати, позитивни, млади, готови да споделят опита и мечтите си? Ако сте стигнали дотук – обадете ни се!"


Ваканция с платна

© bikearea.org


Това пишат от екипа на ветроходен клуб "Вятър и вода", които заедно с "Байкария" и училище за приключения "Реверсо" организират летен детски лагерът от 13 до 19 юли. Предназначен е за младежи и девойки между 12 и 16 години. Ще се спи в палатков лагер на язовир Батак. Освен 3-те дни, посветени на ветроходството, ще има велопреходи из красивите родопски гори. Цялата специализирана екипировка – лодки, спасителни жилетки, планински велосипеди, каски, палатки, шалтета, са осигурени. 


Ветроходно училище "БАИА" предлага курсове по ветроходство за деца с квалифициран преподавател.
Базите са: от април до май, както и от септември до октомври: на язовир Искър, Щъркелово гнездо, базата на Централен софийски яхт - клуб; от май до септември: на Черно море в село Лозенец, на северния край на плажа.


Ваканция с платна

© Асен Тонев


В Бургас 


по проекта на Министерството на младежта и спорта "Спорт за децата в свободното време" деца и младежи ще могат да тренират ветроходство абсолютно безплатно по време на лятната ваканция. Възможност за това предоставя яхтклуб "Черноморец Бургас". Единственото изискване към участниците в тренировките е да бъдат подходящо екипирани – да са облечени с анцунг, да имат дебело яке, гуменки или маратонки, както и шапка. 


Спортен дух, морски вятър и море от емоции. Това са само част от нещата, които курсовете по ветроходство могат да предложат на децата през лятната ваканция. Освен, че научават много за морето, вятъра и как да го обуздаят, курсовете помагат на малките да научат повече за себе си и способностите си, развиват чувство за принадлежност, а освен това намират и нови приятели.


Ваканция с платна

© Асен Тонев


Мара Ибришимова от Бургас споделя, че е записала сина си на курсове по ветроходство, защото освен че в града няма особено голям избор от интересни занимания в морето за деца, това е един много добър начин от едно момче един ден да стане истински мъж. Освен това така 12-годишният Борил е преборил и страха си от водата. Преди да тръгне на курсовете, е избягвал разходките по моста в града, докато сега без проблем излиза в открито море. Той самият казва, че едно от най-важните неща, на които те учат във ветроходството, е "баланс, дисциплина, бързи реакции и бърза мисъл, защото ако не можеш да мислиш бързо, най-вероятно ще паднеш от лодката".


Въпреки че е предимство детето да може да плува преди да тръгне на курсове, не е задължително условие. Класовете, в които се обучават са детско, юношеско и олимпийско ветроходство; Оптимист, Кадет, Лазер, 420, 470, Фин; килово ветроходство, а отделно има и курсове по кайт сърф.


Яхтклуб "Порт Бургас" също предлага летни обучения за деца.


Ваканция с платна

© Цветелина Николаева, Капитал


"Марина спорт", освен уроци по плуване, от 18 до 24 юни на лагер в Несебър предлага на учениците и курсове по ветроходство и гребане на каяк. От 5 до 11 юли на базата си на брега на морето в Арапя децата могат да избират сърф, катамаран, съпборд или каяк.


"ОХО тим" също организират сърф лагери от 1 юни до 30 юли и от 20 август до 15 септември в село Лозенец. "Развитието на технологиите и материалите за производството на уиндсърф екипировка направи възможно обучението и при децата. Олекотените детски ветрила, по-широките и стабилни дъски улесняват значително усвояването на техниката на управление на уиндсърфа дори и за най-малките. Този спорт развива и укрепва хармонично мускулатурата на тялото. Основните понятия и принципи на ветроходния спорт, които се изучават в курсовете по уиндсърф, допринасят за развитието на комбинативното мислене и въображението на децата, казват учителите.


"Сърф училище Extreme" между 1 юни и 10 септември предлага едноседмични летни лагери с обучение по уиндцърф в село Равда. "Да караш сърф далеч не е толкова екстремно в смисъла на трудно и опасно. Много хора са с погрешно впечатление за това, а и си мислят, че сърфът е скъпо удоволствие, но със сегашните концепции за оборудване обучението буквално става за 2-3 часа, а е много по-евтино от това да се научиш да караш ски например, както и поне 100 пъти по-безопасно. Искам колкото се може повече хора да разберат това, защото уиндсърфът наистина си заслужава!", казва Христо Христов от екипа.


Ваканция с платна

© Юлия Лазарова


Училище "Мотен спорт" предлага едноседмичен палатков лагер на къмпинг Градина за деца от 7 до 16 години. Можете да запишете детето си от 4 до 10 или от 11 до 17 юли.


Още един едноседмичен палатков лагер, на къмпинг Корал, организира екипът на СК "Тракия-САГ". "Живеем на плажа, учим се да караме хавайски сърф, ориентираме се в природата, катерим се по нашата въжена градина, оцеляваме, общуваме и се запознаваме, помагаме на хората до нас и разчитаме на тях, забавляваме се. Лагерите са от 22 юни до 9 септември. Продължителността на всеки лагер е 8 дни. Участие могат да вземат всички деца и юноши, начинаещи, напреднали, каращи и бъдещи млади сърфисти", казват учителите.


Във Варна


Учителите на сърф клуб "Лазур" могат да научат всеки, който иска да усети какво е да се понесеш с вятъра. Сърф училището разполага с леки детски ригове. Школата се намира на рибарския плаж и също предлага курсове по ветроходство.


Ваканция с платна

© Цветелина Николаева, Капитал


В предишен текст навърляхме идеи за едно малко по-нетрадиционно Лято във фермата, където децата ще се научат да отглеждат плодове, зеленчуци, да яздят коне, да доят кози и овце, да правят кашкавал и сирене. Ако децата ви са ориентирани към спорта, можете да видите и Спортно лято - градски лагери, в които децата са заети с физически упражнения по цял ден. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1069 Весело

  Браво на Видка Атанасова за тази статия.

  Ветроходството е отличен спорт и занимание за децата, което възпитава и доставя огромно удоволствие.

  Искам да добавя и училището по сърф, кайт и катамаран "Сироко"
  http://www.siroko-surf.com/zanas.htm

  Имат три бази на къмпингите “Градина”, “Златна рибка” и “Каваци”. Сърфистите ще намерят всякакви размери дъски и платна – според уменията си и силата на вятъра. Има дори платна с квадратура два метра, което позволява обучението и на седемгодишни деца. Предлагат се и всякакви размери неопрени и специални обувки, дори и за най-малките.

  Къмпинг “Златна рибка” е изключително подходящо място за обучение по уиндсърф, защото до обяд няма вълнение и вятърът е по-слаб, което е подходящо за деца и начинаещи. Следобед вятърът се засилва, но пак почти без вълни което е идеално за напреднали.

 2. 2 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 493 Любопитно

  Много ме влече морето и морските спортове, а за деца е страхотно! Какво по-хубаво децата да вдишват живота сред море, океан....

  Яба-даба-ду
 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Ваканция-мечта.
  Чудесно!

 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Браво, с изключение на №4, където морето се кани да се излее

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1069 Весело

  [quote#4:"шапчица за РБ"]Браво, с изключение на №4, където морето се кани да се излее[/quote]Петата снимка също е с лоша композиция, защото хоризонта не трябва да е по средата, и да разделя снимката на две, а на 1/3 или 2/3 от височината и.

 6. 6 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тези ваканции ми харесват и на мен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Номерът е да не ни БРУЛИ източният вятър и
  да НЕ са червени платната :))

  BIG AL
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK