Какво се крие между кориците

Диляна Елшишка

© Людмил Елшишки

Диляна ЕлшишкаСлучвало ли ви се е да отворите "Фейсбук" и сред плявата да намерите нещо наистина красиво, което за дълго да задържи вниманието ви? Нова страничка, озаглавена Dilyana A. Elshishka Books с около 260 фена, със сигурност е една от тези приятни изненади в социалната мрежа. Усетът на илюстраторката Диляна Елшишка към изяществото и любовта, с която говори за професията си, правят още по-голямо впечатление, когато "Дневник" я среща на живо. 


Диляна е на 26 години и очаква първото си дете със съпруга си Людмил. От почти пет години е арт директор в технологичното списание HiComm, но през следващите две години ще се отдаде на бебето и собствени проекти. Завършила е Втора английска гимназия в София и след това специалност "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия. Има и магистърска степен по "Илюстрация" пак от там. Дъщеря е на живописеца и преподавател в НХА Атанас Атанасов.  


С какъвто се събереш...
"Отраснала съм в семейство на художници и изкуството винаги е било начин на живот за мен. Била съм обградена с хубави книги и образи. Освен баща ми, кръстникът ми е илюстратор и винаги много съм се възхищавала от неговите книги. В един момент, когато дойде време аз сама да си избера с какво да се занимавам, си казах – това ще е", разказва Диляна за избора си на професия. "Много ми харесваше идеята за илюстрации и правене на книги, вече след това, в академията, открих и графичния дизайн", допълва тя.


Работата в списанието е много различна, но е също толкова вълнуваща, защото е много динамична ("особено, когато затваряме броя"), разказва арт директорът. Убедена е, че това ще й липсва, но от друга страна се вълнува, че ще има повече време за собствените си проекти.


"Истината е, че пълният работен ден в офис може да бъде много изтощителен, да ти изцеди силите и креативността - не работата, а самото седене на бюрото. За мен това не е особено функционално, защото има дни в офиса, в които мога да свърша много работа за два часа, и други, в които не се случва абсолютно нищо", разказва Диляна. "Друг е въпросът, че аз си падам малко нощна птица...", добавя тя с усмивка. 


Признава си, че й е много трудно да си управлява времето. Надява се да успее да си създаде режим покрай бебето, "защото с бебе искаш не искаш трябва да се организираш", и се надява да не спира да работи през цялото време. Така или иначе я чакат доста проекти и поръчки.


Как се раждат идеите 


Авторските проекти, на които Диди смята да се посвети са, на първо място, двете детски книжки с лазерно рязане, за които вече има макети. Те са нейният дипломен проект, с който завършва магистратурата си миналата година. Правата за книжките вече са продадени на френски издателства, но са необходими някои корекции, за да се впишат в техните поредици, така че Диди има още работа по тях. Едно издателство от Шанхай пък е поръчало на илюстраторката нова книжка в същия стил посветена на китайския зодиак.    


Фотогалерия: Детски книжки, забранени за деца >


"Когато реших да направя такова нещо, всички ми казаха, че това е ужасно трудно за производство и за издаване. И действително е трудно, в България е може би почти невъзможно. Обаче аз се заинатих, направих си проектите и когато отидох с тях на международния фестивал за илюстратори на детски книжки в Болоня веднага намерих издатели. Беше страхотно преживяване, защото виждаш, че дори неща, които са уж невъзможни за реализиране, всъщност си намират пазара. Това е много приятно, наистина", разказва Диляна Елшишка.  


Споделя, че в България дори не е търсила издател, макар че много би се радвала книжките й да достигнат и до българските деца. Въпреки това е убедена, че заради скъпата им себестойност, у нас няма да се купуват. А изработката им е наистина скъпа - при лазерното рязане всяка книжка се прави поотделно, на ден - най-много по две копия, уточнява бъдещата майка. 


Обича да работи с един цвят. Книгите й засега нямат печат, а само дупки, силуети и в скоро време ("надявам се") и релеф. Проектът за китайската книжка може би за пръв път ще е с напечатан текст ("ще видим"). Друг собствен проект, който е замислила илюстраторката, е за книжка без начало и край, посветена на спора кое е първото - яйцето или кокошката. 


На въпроса как се раждат идеите й, Диди казва "случайно, не знам точно как". "Обикновено идва идеята за цялата книга, никога не е за конкретна илюстрация. Никога не мога да започна да правя някоя конкретна илюстрация преди да съм направила дизайна на цялото книжно тяло. Много държа на книговезването и това ми е основата, не мога да тръгна без нея", обяснява младата жена. Това по принцип означава и, че не обича да рисува отделни картини, много рядко има такива пориви. 


"Динозаври" и "Насекоми" са първите изцяло авторски книжки на Диляна. (Повече за тях вижте в <a href="http://www.dnevnik.bg/photos/2014/06/07/2314436_fotogaleriia_detski_knijki_zabraneni_za_deca/" target="_blank">галерията</a>)

© Диляна Елшишка

"Динозаври" и "Насекоми" са първите изцяло авторски книжки на Диляна. (Повече за тях вижте в галерията)


 В Меката на илюстраторите 


Ако си илюстратор и искаш да научиш какво се случва в професията - Болоня през март е мястото и времето, обръща се Диди към младите си колеги.


За пръв път попада на международния 4-дневен панаир в Италия преди три години. "Отидохме един куп колежки от академията, много ентусиазирани, но напълно неподготвени. Решихме го много спонтанно и просто тръгнахме, обаче бяхме абсолютно като патета в калчища, не знаехме какво да правим, как да се запознаем с издателите. Беше много интересно като опит, защото нямахме никакви предварителни срещи и се срещахме само със случайни издатели - тези, които приемат илюстратори на щандовете си.", разказва усмихната младата жена. "Не че нещо се случи или ни "откриха", но поне се научихме да влизаме в контакт с тези хора и разбрахме, че на подобни места можеш да получиш всякакви реакции към работата си", допълва тя. 


"Повечето издатели гледат много отгоре-отгоре портфолиото ти и предпочитат да им занесеш готовия проект или пълен макет. Никой няма да ти обърне внимание, ако им занесеш три илюстрации на Червената шапчица. Те са виждали безброй талантливи хора, които рисуват добре. За тях е важна идеята на проекта и да го видят цялостен, завършен. Те са много печени в това с един поглед да преценят колко ще им струва даден проект и къде биха могли да го продават", казва делово илюстраторката. Разказва, че й се е случвало няколко пъти издатели да харесат работата й, но да й откажат с обяснението, че няма да се котира на техния пазар. "Много е важно всеки да намери издателя си, а в Болоня определено е мястото за това с малко повече и упорито търсене, защото като цяло не е лесно", убедена е тя. 


Да срещнеш личния си герой


Освен място за бизнес, панаирът е и място за вдъхновение. Макар че миналата година успява да продаде книжките си там и това е много вълнуващо за младата жена, на тазгодишното издание е преживяла още по-приятна емоция - срещнала е кумира си. С озарено лице Диляна разказва как за пръв път е успяла да се добере до издание на японския илюстратор Кацуми Комагата, чиито книги са ръчно направени и много редки, а малко по-късно видяла самия човек на щанда на неговото издателство One Stroke и поискала автограф. Той дори пожелал да разгледа проектите й, и в последвствие й казал, че би се радвал да ги види издадени в Япония. "Емоцията любимият ти автор да оцени работата ти е просто страхотна и аз бях много въодушевена", спомня си илюстраторката. 


Сега, разбира се, за Диляна Елшишка по-вълнуваща е мисълта за пристигащото бебе, което ще се появи съвсем скоро. Любопитна е да види издадени и другите си творения - книжките с динозаври и насекоми. Когато са готови, е замислила изложба, в която да ги постави в пространството и да ги освети, за да ги запознае с още хора. А дотогава... вероятно ще е доста заета.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Весело

  Ето,в такива млади хора,като Диана Елшишка,ни е надеждата.Млади,борбени и успяващи,въпреки системата "мачкай малкия човек".
  Успех,Диана и на добар час с бебето!

  Tony
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Между кориците се крият страниците. Познах ли? Или парички?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Страхотни неща!
  Дано се намери начин да бъдат зарадвани и българските деца.
  И възрастни!
  Успех!

  the more we learn, the more we die...
 4. 4 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  Не, не позна.
  Между кориците се крие знание.
  Жалко ако намираш само това, което си цитирал...

  По темата:
  Поздравление за девойката!

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "Кирето":

  Е, ти пък си много докачлив? Човек да не се пошегува. А в някои холивудски уестърни каубоите си криеха между кориците и патлаците.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Нещо не схванах концепцията на тези книжки с лазерно рязане. Ама браво на момичето, щом е намерило чуждестранни дистрибутори на таланта си. Хубаво би било да допринесе в култивирането на естетиката и сред българчетата, колкото и ограничен пазар да сме (макар че живеещите тук и диаспората навън формираме доста добро число потребители).

 7. 7 Профил на vesko777
  vesko777
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Страхотно вдъхновение и графична култура !
  Успех и нови попадения !

 8. 8 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Красиво излъчване. Успех. Болоня

 9. 9 Профил на Ina Ivanova
  Ina Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесно е, че има дръзновени млади хора, но....не разбрах как така от 5 години е арт директор, а пък е завършила магистратурата си едва миналата година. Очевидно не е имала ценз , за да заеме длъжността.....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  iniv
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK