Зрелостниците от Кърджали имат най-висок успех на матурите (допълнена)

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаЗрелостниците в Кърджали постигат най-високи резултати както на задължителната матура по български език и литература, така и по втория задължителен държавен изпит по дисциплина по желание. Няма особена промяна между резултатите между випуска от миналата година и тазгодишните дванадесетокласници, показаха първите анализи на просветното министерство, представени днес на пресконференция.


По български език и литература зрелостниците в Кърджали са постигнали среден резултат от 4.75, като последни са учениците в Разград с близо единица по-слаб успех - 3.80. Още по-голяма е разликата при сравнението на оценките от всички матури - в Кърджали средният успех е 4.94, втори са учениците в Смолян - с 4.56, а последни в Разград - 3.99.


Според министър Клисарова това не е изненада, защото и в миналите години зрелостниците от района показвали едни от най-добрите резултати. Тя припомни, че победителят от последната олимпиада по български език и литература седмокласничката Селин Ахмет учи в кърджалийско училище. В града има и по-малък брой ученици, което прави и паралелките по-малки и работата с тях е по-лесна.
Според министерството в района са и едни от най-мотивираните учители в страната. "Много ученици осъзнават, че именно образованието шанс за развитие в живота", каза още министърът. В десетте най-добре представи се училища от всички матури на трето място е езиковата гимназия на Кърджали със среден успех 5.72 и на седма позиция е средното училище в Ардино - 5.62, в което обаче и броят зрелостници е само 18.


Малко по-слаб общ успех


Средният успех на целия випуск от всички изпити е 4.71, което е с две стотни по-нисък резултат от миналата година. По български език и литература обаче е отбелязан лек ръст - от 4.26 на 4.28, което в брой точки означава средно 54.92 при максимален брой 100.


Лек ръст е отбелязан при резултатите от математика - средно 69.1 точки, физика и астрономия - 57.72 точки, география - 46.21, химия - 72.19 и биология - 55.27. Същевременно традиционно по история и по философия резултатите пак са най-лоши. Причината е, че в тези две дисциплини повече са въпросите, които изискват писане на текст и защита на теза, което според министерството означава, че зрелостниците имат проблем с функционалната грамотност. Такива са и резултатите от последните международни проучвания, включително и PISA.


Министерството отчита повече верни отговори на затворените тестови въпроси на всички матури, но и ръст при т.нар. отворени въпроси, в които ученикът трябва да напише или анализира.


Ножица от цяла единица


Средният успех по региони показва, че Кърджали води с 4.94, следва Смолян с 4.56, Благоевград и София-град - 4.51, Ловеч - 4.49, Добрич и Габрово- 4.36, Враца и София-област - 4.32, Пловдив - 4.31, Кюстендил и Пазарджик - 4.28, Бургас - 4.27, Силистра - 4.25, Стара Загора и Варна - 4.24, Видин и Монтана - 4.23, Перник - 4.22, Велико Търново - 4.21, Хасково - 4.20, Русе и Сливен - 4.19, Търговище - 4.18, Плевен и Ямбол - 4.15, Шумен - 4.04 и Разград - 3.99.


Ножицата между първият и последният става все по-голяма, показва сравнението с минали години. Последните в класацията с всяка изминала година постигат все по-лоши резултати, а първите все по-добри.


Най-високи средни резултати са постигнали зрелостниците в профилираните гимназии - 5.13, следват училищата по изкуствата - 4.53, общообразователните - 4.38, духовните - 4.22, професионалните гимназии - 3.92, специалните - 3.81 и последни са спортните - 3.78.


Американският колеж е номер 1


В класацията по училища води Американският колеж в София със 113 ученици, постигнали среден резултат от 5.76 от всички изпити. Следват Испанската езикова гимназия в столицата с 5.74 на 140 зрелостници, трети са от Езиковата гимназия в Кърджали с 5.72 на 174 ученици. На четвърта позиция е Немската езикова гимназия в София с 5.66 на 178 зрелостници, пети са от Езиковата гимназия "Пловдив" с 5.65 на 261 дванадесетокласници.


Следват Първа английска гимназия в София - 5.62 на 206 ученици, средното общообразователно училище "Васил Левски" в Ардино с 5.62 на 18 ученици, Софийската математическа гимназия с 5.53 на 167 зрелостници, 73 СОУ "Владимир Граматик" в столицата с 5.53 на 117 завършващи и десети са от Първа езикова гимназия във Варна - 5.49 на 238 ученици.


Общо 217 зрелостници имат постигнати 100 точки на някоя от матурите, 48 са постигнали нула, а 133 ученици имат по две пълни шестици и петима по две пълни двойки - с нула точки и на двата изпита. Над 5.50 са постигнали 5451 завършващи, 919 има по две слаби бележки и нито един не е постигнал по 100 точки и на двата изпита.


Все по-зле


При сравнение на резултатите от матурите с изпита след седми клас на същия випуск през 2009 г. министерството отчита спад, подобен при сравнение на данните от изпитите след началното образование и основното.


Постижимостта на випуска е намаляла от 61.33% след края на седми клас до 54.92% след края на гимназията. При 0.15%  слаби оценки през 2009 г.  същият випуск реализира на матурите 4.81% слаби бележки. Ръст има и при тройките - от 2.96% на 19.17%. Оценка добър са получили около една трета, като спадът при много добрите бележки е от 52.83% на 26.67%. Отбелязва се ръст при отличниците - от 6.39% на 14.57%, както и при пълните отличници - от 0.02% на 0.73%.


От министерството продължават да отчитат лоши резултати при уменията за писане и излагане на собствена теза. Общо 38.27% изобщо не са написали текст - есе или интерпретативно съчинение, върху стихотворението "Кино" на Вапцаров. За сравнение миналата година броят на получилите нула от 30 точки е около една четвърт.


Отбелязва се спад при резултатите от литературните компетентности, езиковата култура и компетентностите за изграждане на аргументативен текст.  В тестовите въпроси по български език зрелостниците най-много са се затруднили при въпросите за пунктуация, но са се справили добре при лексиката.


От министерството посочиха, че сега следва анализ на резултатите на всяко училище.Просветният министър Анелия Клисарова посочи, че в момента се провежда дисциплинарно производство за установяване на вина на експерта по английски език, който е допуснал грешните въпроси в матурата по английски език. Веднага след провеждането на зрелостния изпит по чуждия език, на който най-често се явяват ученици, които ще кандидатстват с оценката в чужди университети, родители посочи шест въпроса, на които или има повече от един верен отговор, или са сбъркани. Клисарова заяви, че виновният ще понесе отговорността си. От ведомството повториха, че първоначално са публикували в интернет грешен ключ с отговори на матурата по английски език, който вече е поправен. На 23 въпрос се приемат за верни два отговора, което е прецедент в този формат на матура, който се провежда от 2008 г. Същевременно Клисарова съобщи, че продължава проверката на полицията по случая, съобщен от Би Ти Ви за продажба на верни отговори на матури. В понеделник по искане на органите на реда министърът е предала всички данни по случая.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Хм, че те там половината едвам говорят български, малко чудно как са изкарали тези оценки.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Продължават комуно-лайнарските пи-ар акции срещу частните училища. Сега ще чакат пресата да тръби 2 седмици, че първи на матурата са "учениците в Кърджали". Накрая, след 6 седмици недомлъвки, "време за изтотвяне на нужните справки" и заплаха със съд по реда на Закона за достъп до информацията, образователното министерство ще изплюе камъчето, че първи в класацията е Американският колеж, втори - Английският колеж, трети - Италианският колеж, четвърти - Френският лицей, пети - Дойче шуле, шести - ЧСОУ еди кое си и и така в една табличка от 20 реда ще се види цялото дередже на образвоателната система, събрано на 1 страница

 3. 3 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Браво на децата в Кърджали и особено на Селин Ахмет, за другите да си правят сами изводите.

  Интересно е къде са в класацията София, Пловдив, Варна и Бургас?

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 4. 4 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Пълен виц. Ама щом ги влече.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 5. 5 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#2:"cinik"]Накрая, след 6 седмици недомлъвки, "време за изтотвяне на нужните справки" и заплаха със съд по реда на Закона за достъп до информацията, образователното министерство ще изплюе камъчето[/quote]

  Ще е добре наистина да пуснете тази информация, ако я имате за да няма спекулации и да се видикакво е обективно състоянието.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 6. 6 Профил на amebata
  amebata
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А дали им "помагат" по време на изпита? От край време в някои училища се пишат целенасочено най-високите оценки, за да имат по-голям шанс децата при кандидатстване. После има аномалии: отлична диплома, двойки и тройки на кандидатстудентския... Важното е вишисти да има, вино да са лей...
  Все пак се надявам да има и съвестни учители, но напоследък от това "уреждане" на всякакви нива взе да ми идва в повече. Надявам се не съм обидил съвестните учители и ученици. Успех на децата!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Тя припомни, че победителят от последната олимпиада по български език и литература седмокласничката Селин Ахмет учи в кърджалийско училище.

  Дотам го докарахме.

 8. 8 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Известно е също така, че монтираните камери там не работят!

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Щото там избирателите са от ДПС, учителите също, директорите на училищата също, и т.н. Гласува се по команда, на изпитите се преписва по команда, и оценките се пишат по команда.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 584 Любопитно

  "победителят от последната олимпиада по български език и литература седмокласничката Селин Ахмет учи в кърджалийско училище."

  Това ако не е парадокс.

  I don't want to believe. I want to know.
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  До коментар [#6] от "amebata":

  И аз си мисля,че са им ударили по едно рамо

 12. 12 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#5] от "toffeetwr":

  за предишни години има, и винаги Ам. Колеж е първи или втори, като се има предвид, че нивото му е паднало БЕЗОБРАЗНО в последните 10 години.

 13. 13 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До №1 - вива 13: Еееее, ама това мнение го пише персона, която дори псевдонима си не е изписала както трябва. А и един откровено провокативен въпрос: Колежке, ха ми кажи кои депутати в сегашния парламент говорят най-правилен, сиреч книжовен български език??? Защото когато ни управляваха герберите, имахме премиер, който уж имал отлични оценки като ученик / вкл. и по български език?!!? /, пък говореше с дразнещ шопски диалект... А пък нищо не казваш за това дете - чудо - Селин АОхмет, което се ражда, живее, израства в семейство на български турци, ПЪК НА ТРИГОДИШНА ВЪЗРАСТ САМО СЕ ОГРАМОТЯВА Е ПОЧВА ДА ДЕТЕ И ПИШЕ ДОБРЕ. Самородно злато се намира и там, където люде със закостеняло мнение не допускат, дори да им струва "репутацията"...

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  [quote#5:"toffeetwr"]ко я имате за да няма спекулации и да се видикакво е обективно състоянието.[/quote]

  Aз няма как да я имам, но тези училища, доколкото работят за собствения си джоб, ще се принудят сами да си смятат статистиката и да се правят някакви алтернативни сайтове с истинското положение, вместо МОН да подава без подканване необходимата информация, каквато вече имат и им стои разпечатана на бюрата.

 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "Milva":

  чак пък парадокс. Един от най-добрите английски писатели (познаващ езика в най-големи тънкости) е Конрад, поляк, който до края на живота си е говорил с доста развален акцент...

 16. 16 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До №10 - Милва: Колежке, така разсъждават само хората, които изобщо не познават Кърджалийска област и нивото на образованието там, а имат грешни, смешни и преднамерено тенденциозни мнения, които като ги натрапват, става конфузнва репутацията им. Апропо, аз не съм от тоя регион, но със съпругата ми сме били 22 / цели двадесет и две !!! / години учители, които са останали с прекрасни чувства и спомени от онова време и работата с децата - турчета. Да, деца - турчета - момичета и момчета, но чудесни момичета и момчета...

 17. 17 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":
  "Учениците от Американския колеж и Испанската гимназия са с най-добри резултати на матурите"

  http://bnr.bg/post/100420422/uchenicite-ot-amerikanskia-kolej-i-ispanskata-gimnazia-sa-s-nai-dobri-rezultati-na-maturite

 18. 18 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Браво на децата, честно казано не очаквах точно в Кърджали да имат такава успеваемост, но наистина браво, много добре са се представили.

 19. 19 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добре се вижда, че нивото на образование в областите Кърджали, Смолян и София е по-високо от това на останалите такива. Ако проследите оценяването на децата след 4-ти клас, след 7-ми клас и след 12 клас ясно се очертава тенденцията децата от тези области да са в първата "тройка". Като завършил едно от смолянските училища мога да потвърдя високия професионализъм на учителите в града, от където според мен идва и разликата. Доброто ниво на преподаватели в тези градове се дължи на факта, че в тях има висши училища /преди промените полу-висши/ за подготовка на педагогически кадри. Тревожно е, че поколението на моите учители се пенсионира, а те са незаменими и като отдаденост и като професионални качества.

 20. 20 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#14] от "cinik":

  [quote#14:"cinik"]Aз няма как да я имам, но тези училища, доколкото работят за собствения си джоб, ще се принудят сами да си смятат статистиката и да се правят някакви алтернативни сайтове с истинското положение, вместо МОН да подава без подканване необходимата информация, каквато вече имат и им стои разпечатана на бюрата. [/quote]

  Аз бих изискал не само тази информация, но дори информация от кандидат-студентски изпити, да се види кои градове и училища са най-успешни. Така всякакви несъответствия, много бързо ще бъдат хванати, да речем множество отлични резултати от едно училище на матури, а нисък среден успех на кандидатстудентски.


  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#17] от "pavkata2010":

  Ти явно си си нямал работа с комунисти. Те самите се хвалят между себе си, как "едно са научили от баща си - парата на локомотива трябва да отива на първо място в свирката, а за маховика грижа не бери!".

  Какво значи Американският колеж и Испанската? На мен ми взучи като "абе ето на, от двете едното е държавно - фифити-фифти е работата!". Кока кола срещу Пепси кола: веднъж едните напред, после другите догонват. Айде моля! Исках да чуя оценките и то на първите 5 - 10. Колко щеше отнеме - 20 секунди!

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#20] от "toffeetwr":

  Да де, ама когато 5 000 деца се изнасят да учат директно в чужбина, без да полагат кандидатстудентски избити, резултатът остава изкривен.

 23. 23 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":
  За съжаление няма друга информация към момента. Ще чакаме подробности на сайта на министерстовото. Интересно ми беше съпоставката на заглавията за една съща новина в различните медии.

 24. 24 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Браво на отличниците и на техните учители!
  Изводът обаче е, че за съжаление доброто образование става все по-недостъпно. Училища със среден успех около 3 трябва да се закрият/реформират без отлагане.

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Айше и Хасан отличници по български език, машаала това сериозно ли е

 26. 26 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 504 Неутрално

  По избори в Свищов и по Изпити в Кърджали...

 27. 27 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  Френстият лицей и Дойче шуле не са по български програми, така че не играят в тази класация.

  А че Американския колеж е № 1 от години това никой не го отрича.

 28. 28 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "amebata":

  В Кърджали, Смолян , Благоевград /всред първите в страната/ е така, както казвате. Квесторите в Ардино са от Кърджали , а тези в Кърджали , от Ардино. В Смолянско също предполагам. В Благоевградска област, тези от Белица са в Якоруда и обратното. Това последното сам го знам със сигурност. Децата получават сериозна помощ и подсказване от квесторите /негласна/, по време на матурите. В София , Пловдив, Варна подсказването трудно може да стане. Децата в изпитната зала са от различни училища не се познават помежду си, както и с квесторите, които пък са от други. Интересно е друго. В Разград, Шумен , Ямбол, Търговище, районите с най - ниски оценки, не вярвам, да не се подсказва и помага. Просто предполагам, че нивото на оценките отразява и нивото на знания на квесторите /учителите/. Искам, да кажа , че и те /учителите/ да се явят на матури , и те толкова ще изкарат.

 29. 29 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#7] от "sam_vimes":


  До коментар [#10] от "Milva":


  До коментар [#15] от "ungeheuer":

  Приятелка от ученическите години (Немската гимназия), която работи в институциите на ЕС, скоро сподели, че българка, завършила испанската гимназия, е победила испанците (натуралните) в състезание по испаски, организирано между преводачите към институциите.

  Така че не виждам какво чудно има.

 30. 30 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#29] от "zenola":

  ами прекрасно е това. Дори на средно ниво (с моя приличен английски) в моята фирма, която все пак не мисля, че е пълна с тъпаци, съм най-грамотен. Така че браво на старателните турчета, че не търсят лесното.

 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#13:"chichkovuychev"] пък говореше с дразнещ шопски диалект[/quote]

  ... ще ме прощаваш, но диалект и жаргон не е едно и също

  ... та, кажи пак за шопския диалект... нещо против ли имаш?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#1:"viva13"]малко чудно как са изкарали тези оценки. [/quote]
  20-50 лева от дпс

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 33. 33 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "... води Американският колеж в София със 113 ученици, постигнали среден резултат от 5.76 от всички изпити. Следват Испанската езикова гимназия в столицата с 5.74 на 140 зрелостници, трети са от Езиковата гимназия в Кърджали с 5.72 на 174 ученици. На четвърта позиция е Немската езикова гимназия в София с 5.66 на 178 зрелостници, пети са от Езиковата гимназия "Пловдив" с 5.65 на 261 дванадесетокласници.
  Следват Първа английска гимназия в София - 5.62 на 206 ученици, средното общообразователно училище "Васил Левски" в Ардино с 5.62 на 18 ученици, Софийската математическа гимназия с 5.53 на 167 зрелостници, 73 СОУ "Владимир Граматик" в столицата с 5.53 на 117 завършващи и десети са от Първа езикова гимназия във Варна - 5.49 на 238 ученици."
  С една дума най-добрите училища в България са в София -7, по едно в Пловдив и Варна". Ардинското е с 18 ученика - не мисля, че това показва каквото и да е, сравнено със споменатите по-горе големи училища.

 34. 34 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#6] от "amebata":Разбира се , че и м помагат. директно и с СМС - и и незнам , защо всички са им известни фактите , а си мълчат.

 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#24:"fatoumata"]

  Браво на отличниците и на техните учители! [/quote]

  Браво и на родителите!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Сега някои ще скочат, ама не сте прави да отдавате успехите на преписване. Явно си учат сериозно децата. Отделно, те са по-възпитани и по-морални от нашите. Абе отиваме по дяволите, като народ, ако ме разбирате. И нямам предвид само раждаемостта.
  Дори ако сравним лидерите на партиите или евродепутатите, пак същото.

 37. 37 Профил на glambert
  glambert
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Холивудското студио MGM е основано година след смъртта на Христо Смирненски и няма как лъвът му да се прозява в стихотворение на талантливия ни поет от Кукуш. Радвам се, че редакторите Ви не са се явявали на матурата - щяха да понижат софийския рейтинг още повече.

 38. 38 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "fatoumata":


  До коментар [#35] от "o_sando":

  Наистина е "браво на родителите". Децата ни получава образование въпреки училището и системата, благодарение усилията на родителите си.

 39. 39 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#36] от "bilbotorbins":

  Турците са прекрасни хора. Това, че ДПС са крадци и безбожници, не прави такива и избирателите им, но за съжаление мнозина гледат така на нещата. Което пък храни воденицата на крадците и безбожниците...

 40. 40 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Очаквам един репортаж от училището в Ардино. Зрелостниците вече не са там, но пък може да ни покажат децата от 11-ти клас, например, те също би трябвало да са толкова грамотни, колкото и по-големите.

 41. 41 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ''Тя припомни, че победителят от последната олимпиада по български език и литература седмокласничката Селин Ахмет учи в кърджалийско училище.''

  3наменателно.

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

  web

  Език свещен на моите деди
  език на мъки, стонове вековни,
  език на тая, дето ни роди
  за радост не - за ядове отровни.

  Език прекрасен, кой те не руга
  и кой те пощади от хули гадки?
  Вслушал ли се е някой досега
  в мелодьята на твойте звуци сладки?

  Разбра ли някой колко хубост, мощ
  се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
  от руйни тонове какъв разкош,
  какъв размах и изразитост жива?

  Не, ти падна под общия позор,
  охулен, опетнен със думи кални:
  и чуждите, и нашите, във хор,
  отрекоха те, о, език страдални!

  Не си можал да въплътиш във теб
  създаньята на творческата мисъл!
  И не за песен геният ти слеп -
  за груб брътвеж те само бил орисал!

  Тъй слушам сè, откак съм на света!
  Сè туй ругателство ужасно, модно,
  сè тоя отзив, низка клевета,
  що слетя всичко мило нам и родно.

  Ох, аз ще взема черния ти срам
  и той ще стане мойто вдъхновенье,
  и в светли звукове ще те предам
  на бъдещото бодро поколенье;

  ох, аз ще те обриша от калта
  и в твоя чистий бляск ще те покажа,
  и с удара на твойта красота
  аз хулниците твои ще накажа.

  Пловдив, 1883

 42. 42 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 418 Весело

  Пак хванаха КИТ в Черно море....

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#7:"sam_vimes"]Тя припомни, че победителят от последната олимпиада по български език и литература седмокласничката Селин Ахмет учи в кърджалийско училище. Дотам го докарахме.[/quote]За мен фактът, че момиче с фамилия Ахмед печели олимпиадата по български език и литература е много добра вест. Това означава, че всред нашите турскоезични сънародници има хора, които са се интегрирали перфектно. Колкото повече такива случаи, толкова по-добре за страната.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#15:"ungeheuer"]Един от най-добрите английски писатели (познаващ езика в най-големи тънкости) е Конрад, поляк, който до края на живота си е говорил с доста развален акцент...[/quote]Както и руснакът Набоков написал един от шедьоврите на англоезичната литература на 20 век.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#16:"chichkovuychev"]със съпругата ми сме били 22 / цели двадесет и две !!! / години учители, които са останали с прекрасни чувства и спомени от онова време и работата с децата - турчета. Да, деца - турчета - момичета и момчета, но чудесни момичета и момчета...[/quote]И аз имам прекрасни впечатления от работа с български турци и такива от Турция.

  Апропо, малко хора са наясно с това, но в класациите на ПИЗА Турция е по-напред от България и в трите категории (математика, наука, критичен анализ на текст).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#43:"Николай Николов"]Колкото повече такива случаи, толкова по-добре за страната. [/quote]
  Което е лоша новина за сокола и екзактния.

 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#46:"fatoumata"]Което е лоша новина за сокола и екзактния.[/quote]Апропо, и Сокола и Екзактния са примери на двама интелигентни и добре образовани представители на турското малцинство (не коментирам нравствените качества на първия). Процесът на интеграция беше много напреднал още по времето на социализма докато комунистите не решиха да експериментират с "възродителния процес". Що золуми направиха тези гадове - и още дърпат страната назад.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 48. 48 Профил на Georgi Michokov
  Georgi Michokov
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Реално погледнато най-добри резултати има Английската в Пловдив.Има двойно повече ученици от всички други в Топ 5. 260 спрямо 113-те на Американския колеж.

 49. 49 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Децата в Кърджали скоро явно са получили външна " помощ".
  А иначе, спад в общото ниво. За къде без образование?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 50. 50 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 765 Любопитно

  Няма нищо учудващо - в малцинствените райони близо 40 години се полагаха специални усилия за налагането на българския книжовен език,от друга страна всеки средно интелигентен местен може да си направи извода,че без добър български го очаква единствено мотика,тютюн и мизерия.
  Не говоря само за предимно турските райони. Вижте резултатите от Смолян и Благоевград. Не бих желала точно тук да спекулирам / нямам статистика,такава и няма общодостъпна / , но в райони,където славянските диалекти / наричайте ги "български",ако желаете / са родни,но е имало специална държавна политика заради политически проблеми - съответно помашки,македонски, има по-добри резултати по български език. Говоря и от личен опит. В Петричко,Санданско,Благоевградско ни скъсваха заради "селския" диалект,"неграмотност" и т.н. в съседните Дупница и Кюстендил си говореха на "шопски" дори учителите по български, и то в час. При нас мнозинството от учителите бяха, и много още са, от централна,източна и северна България. В Кюстендилско и Пернишко винаги са били местни. Знам че и в Смолянско е било като в Пиринска Македония. За мен нищо учудващо...
  Cinik предлага интересен поглед и имам чувството / отново спекулация щом нямаме реална статистика / ,че е прав. Най-вероятно частните училища и лицеи предлагат много по-високо ниво и е време обществените пари за образование да следват ученика,съответно най-добрите,най-търсените училища. Така и децата от най-бедните семейства ще получат по-добър шанс.....

 51. 51 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай Николов":
  Жена ми, веднъж каза, че българите са много невежи, по отношение на страната си. Сравни го като пръстите на една длан, които не знаят какво правят другите. Коментарите под статията потвърждават нейните думи.
  Кърджалийско от край време е известен с правилно говоримият български език.
  Като местен, пък и като турчин, много се радвам на успехите на Селин.

 52. 52 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 765 Неутрално

  В контекста на цялата дискусия, все пак не трябва да се забравя,че критериите / подготовка,начин на изпитване,контрол по време на тестове или изпити е / са много по-високи в столицата и по-големите областни градове,отколкото в по-малките населени места. Някак си тези регионални и субективни фактори все още не могат да бъдат преодолени в Бг.....

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 379 Неутрално

  [quote#1:"viva13"]малко чудно как са изкарали тези оценки. [/quote]

  Как? С мерак и много учене!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 55. 55 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#37:"glambert"]Холивудското студио MGM е основано година след смъртта на Христо Смирненски и няма как лъвът му да се прозява в стихотворение на талантливия ни поет от Кукуш. Радвам се, че редакторите Ви не са се явявали на матурата - щяха да понижат софийския рейтинг още повече. [/quote]
  Без половинчати референции, моля:
  The lion used for the original Goldwyn Pictures lion logo (used 1917–1924), which was later utilized for MGM.

  Винаги има "но"
 56. 56 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#48:"m030"]Реално погледнато най-добри резултати има Английската в Пловдив.Има двойно повече ученици от всички други в Топ 5. 260 спрямо 113-те на Американския колеж. [/quote]

  По-интересно би било сравнение на най-ниските 25% среден успех, но... по спомен такива групирания на данни няма

  Винаги има "но"
 57. 57 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#7] от "sam_vimes":


  До коментар [#10] от "Milva":

  И следващи. В живота си съм се явявал на изпит по руски език, защото битието ми на преводач го изискваше. Явих се направо на най-високото ниво. Бяхме около 20 човека - почти всички или от смесени бракове, или живели в Русия. Това в Руския център в София, на ул. Шипка.

  Е, не бях на първо място по резултат, а на второ, при минимална разлика с първия. Нито имам родители руснаци, нито нищо. Прекарал съм в Русия около 5 месеца сума сумарум, с големи прекъсвания между тях.

  На изпита имаше 2 скъсани, като 1 от девойчетата беше чистокръвно русначе, с майка и баща руснаци, заселили се тук.

  Така че произходът не винаги има значение. Убеден съм, че повечето съфорумци владеят английски по-добре и имат по-богат речник от средностатистическия английски фен на Фулъм, например.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Значи в Кърджалито най-добре се е преписвало

  malart.blog.bg
 60. 60 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 455 Неутрално

  "В града има и по-малък брой ученици, което прави и паралелките по-малки и работата с тях е по-лесна."
  Не знам дали това е точен цитат на Клисарова, но като съм чувал как се изказва, стилът много й приляга.
  Въпросът е дали осъзнава какво казва с тези думи и дава ли си сметка накъде трябва да поиска тя върви образованието!

 61. 61 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#48:"m030"]Реално погледнато най-добри резултати има Английската в Пловдив.Има двойно повече ученици от всички други в Топ 5. 260 спрямо 113-те на Американския колеж. [/quote]
  Така е. Но реално тя е една от гимназиите, за които тече разследване, че част от учениците са имали няколко часа след началото списък с врените отговори. Което е много тъжно за такова сериозно училище. И ако се замислиш, много голям процент от тези деца заминават в чужбина. Там как ще преписват?

 62. 62 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":
  Прочетете внимателно статията. Пръв е Американският колеж, както винаги. Причината е, че там не ги приемат с връзки, учат и не се шегуват, не им дават да отсъстват и да закъсняват, за преписване изхвърлят, всички играят по едни и същи правила и няма допълнително изпитване за повишаване на оценките. За съжаление същото не може да се каже за много от другите частни училища. По-интересно е представянето на училищата в Кърджали. Да не се окаже, че турските деца са по-работливи и отговорни от разглезените български тийнеджъри с бирите в ръка? Хич няма да се учудя.

 63. 63 Профил на Georgi Michokov
  Georgi Michokov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#61] от "stoiank":

  Това, което пропуснах да кажа е, че аз съм един от зрелостниците на гимназията. Училището не е от значение за преписването (поне в Пловдив). Випускът беше разделен на 3-4 места за матурата и всеки се спасява сам себе си. Който искаше да си купи отговори, можеше без проблем и от по-западналите гимназии се правеше масово - пълен провал на Министерството. За моите съученици мога да кажа, че повечето сметнаха за ненужно да дават стотици левове за отговори на матура, която се взима без проблеми. Знам само за едно момче, което получило отговорите на СМС към края, но вече бил направил всичко за 6.

 64. 64 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Не е задължително учениците от елитни училища да имат елитни резултати. Да не забравяме че и изпитните им работи се разглеждат от елитните им учители.

  Също така няма нищо чудно учениците особено от Кърджали да имат завишени резултати. Винаги се е знаело че учениците от по затънтените краища на страната кандидатстват с по-висок успех от учениците от София примерно. Затова всичко се решава на приемните изпити.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 65. 65 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#63:"m030"]Знам само за едно момче, което получило отговорите на СМС към края, но вече бил направил всичко за 6. [/quote]
  Уважавам много това училище, но просто не става така. И за това момче, дано успее в живота, но постъпката показва най-малкото несигурност. Матурата е един от първите сериозни изпити през които ще минавате за да успеете. Винаги може да се намери начин да се излъже, но просто за знание най-вече лъжеш себе си. Сега светът е отворен и той не прощава.
  И относно министерството, то не е виновно, когато няма морал и всеки се продава или смята, че всичко може да се купи, няма значение кой е министъра. Показателно е, че дори изказването на министъра звучи меко казано тъпо. "По-малките паралелки...." Лека и успех.

 66. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 765 Любопитно

  Не разбирам защо толкова много "минус" за второто ми мнение. Аз самата съм от дълбока,дълбока провинция и съм имала възможността да сравнявам - просто нивото на подготовка е на светлинни години между различни региони и училища в Бг. Заради горната "подробност" страната губи хиляди талантливи и ученолюбиви деца всяка година,просто системата е неадекватна. Ама то какво ли е "адекватно" в ?...Акъл се взима,не се дава. Но ако обществото беше готово да дава малко повече от "избрани","далавера","политици" и "тарикатлък" щеше и да получи повече.......

 67. 67 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Дано не са преписвали, с извинение го казвам, и тогава им казвам едно голяяямо БРАВО ! Спомням си в един форум, ставаше дума за учители и един българин от турски етнос ( ще го нарека Мехмед) разказваше с умиление за уроците по български и справедливия но много строг учител ( от същия етнос . Слушали го много децата, бил човек с авторитет. Та този учител по български често казвал на Мехмед : " А пък към теб ще бъда още по-взискателен, защото ти не може да си позволиш да говориш българския език зле." Всеки сам да си извлича морала от тези думи .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 68. 68 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "... Тя припомни, че победителят от последната олимпиада по български език и литература седмокласничката Селин Ахмет учи в кърджалийско училище. "
  Браво на това дете - да е най-добра по български и литература без това да е майчин език вероятно !
  Иванчо и Марийка да не лапат мухите , ами да сядат да учат .

 69. 69 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Повечето говорите глупости, а някои дори сачмалосват!
  Истината е следната:
  По принцип в всяка държава малцинствата за да оцелет просто повече се стараят от мнозинството. На времето, когато мнозинството си пиеше ракията и си гледаше кефа, ние (малцинството турци) отваряхме уши и слушахме примерно радио ''Свободна Европа''. По този начин ние се политизирахме и се въоръжавахме с много повече знание от мнозинството...Между впрочем политическите успехи на ДПС донякъде се дължат на тия малцинствени инстинкти за самозащита и оцеляване!
  Та, така, ако ви прави впечатление-все деца от смесени райони са отличници...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 70. 70 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В Кърджали! дето постоянно ни набиват в главите, колко неграмотен електорат имало! Старите са учили по времето на ТАТО и уверявам ви, не са неграмотни! Резултатите на таз годишните зрелостници са важни и показателни! Та, колко да са неграмотните в Кърджалийско, за които реве ДПС?

  goblenka
 71. 71 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Абе тия зрелостници повече акъл ли имат от връстниците си в другите градове ?

  тая работа нещо ми мирише ..

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 417 Любопитно

  За добър среден успех освен високо ниво на интелект (и добри учители) е нужно и добро възпитание. При децата това, последното, е решаващо.

  Вижте първата тройка - Кърджали, Смолян, Благоевград. Там очевидно не потупват по рамото. Доколкото знам, и ръка целуват на възрастните даже.

 74. 74 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#50:"thepirineagle"]Дупница и Кюстендил си говореха на "шопски" дори учителите по български, и то в час.[/quote]
  Мая Манолова и в парламента говори с доста характерно произношение. Иначе кюстендилци говорят правилно с гостите на града и по тяхному, когато си говорят помежду си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK