Зинаида Златанова: Детската престъпност изисква медийно внимание

Зинаида Златанова: Детската престъпност изисква медийно внимание

© Надежда Чипева, КапиталТъжно и жалко е, че младежкото правосъдие е едва ли не последното, което започваме да реформираме в областта на правосъдната система. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на конференцията "Деца в конфликт със закона – реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето".


Според Златанова обществото трябва да е наясно също с проблемите на растящата младежка и детска престъпност. "Това изисква превенция и медийно внимание. За съжаление темата е извън медиите и извън политическите програми на партиите и се правим, че тя не съществува. Въпросът отсъства дори от Механизма за сътрудничество и оценка с Европейската комисия", отбеляза вицепремиерът.


Златанова обяви, че до септември - октомври трябва да се оформят нови нормативни предложения в областта на младежкото правосъдие. 
"Министерство на правосъдието е ангажирано с провеждането на реформа, насочена към осигуряването на адекватна правна и регулаторна рамка, съответстваща на международните и европейски стандарти. Тя трябва да гарантира справедлив процес, пълно зачитане на правата на детето, използване на лишаването му от свобода като крайна мярка, за ограничен период от време и единствено в случаите, когато е в интерес на обществото и едновременно с това не накърнява най-добрия интерес на детето в конфликт със закона", отбеляза правосъдният министър. Тя подчерта, че конкретните стъпки, които вече са предприети в тази посока, са насочени към промяна в регулаторната рамка за осигуряване на приятелско за децата правосъдие и създаването на специализирани съдебни състави.


Министерство на правосъдието, съвместно с експерти от Висшия съдебен съвет, Върховната касационна прокуратура, администрацията на Омбудсмана, Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, редица министерства, Агенцията за социално подпомагане, представители на УНИЦЕФ и на Националната мрежа за децата, вече обсъжда различните гледни точки за достигане до ефективни решения в областта на необходимите реформи. 


Правосъдната система в България работи по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който е приет през 1958 година, посочват от сдружението Национална мрежа за децата. В годишния си доклад, озаглавен "Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата децата?"  сдружението дава оценка 2.9 по шестобалната система на правителството за работата му в областта на детското правосъдие, където нищо не се променя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK