Зинаида Златанова: Детската престъпност изисква медийно внимание

Зинаида Златанова: Детската престъпност изисква медийно внимание

© Надежда Чипева, КапиталТъжно и жалко е, че младежкото правосъдие е едва ли не последното, което започваме да реформираме в областта на правосъдната система. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на конференцията "Деца в конфликт със закона – реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето".


Според Златанова обществото трябва да е наясно също с проблемите на растящата младежка и детска престъпност. "Това изисква превенция и медийно внимание. За съжаление темата е извън медиите и извън политическите програми на партиите и се правим, че тя не съществува. Въпросът отсъства дори от Механизма за сътрудничество и оценка с Европейската комисия", отбеляза вицепремиерът.


Златанова обяви, че до септември - октомври трябва да се оформят нови нормативни предложения в областта на младежкото правосъдие. 
"Министерство на правосъдието е ангажирано с провеждането на реформа, насочена към осигуряването на адекватна правна и регулаторна рамка, съответстваща на международните и европейски стандарти. Тя трябва да гарантира справедлив процес, пълно зачитане на правата на детето, използване на лишаването му от свобода като крайна мярка, за ограничен период от време и единствено в случаите, когато е в интерес на обществото и едновременно с това не накърнява най-добрия интерес на детето в конфликт със закона", отбеляза правосъдният министър. Тя подчерта, че конкретните стъпки, които вече са предприети в тази посока, са насочени към промяна в регулаторната рамка за осигуряване на приятелско за децата правосъдие и създаването на специализирани съдебни състави.


Министерство на правосъдието, съвместно с експерти от Висшия съдебен съвет, Върховната касационна прокуратура, администрацията на Омбудсмана, Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, редица министерства, Агенцията за социално подпомагане, представители на УНИЦЕФ и на Националната мрежа за децата, вече обсъжда различните гледни точки за достигане до ефективни решения в областта на необходимите реформи. 


Правосъдната система в България работи по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който е приет през 1958 година, посочват от сдружението Национална мрежа за децата. В годишния си доклад, озаглавен "Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата децата?"  сдружението дава оценка 2.9 по шестобалната система на правителството за работата му в областта на детското правосъдие, където нищо не се променя.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако министърката под "дете" разбира 17 годишен 140 килограмов тинейджър - рецидивист, който с един юмрук може да убие зрял мъж, нещо не я разбирам.

  В Англия дават смъртни присъди и доживотни затвори за 10-13 годишни. Тук може да е на 18 години без един ден, да е женен с 3 деца, но за българския закон самият той е "дете".

  Има ли живот след демокрацията ?
 2. 2 Профил на zenvo
  zenvo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "mediator37":
  Където има частни затвори, има и яко лоби борещо се за раздаване на тежки присъди. В подобни ситуации наказателаната система се превръща в бизнес с една единствена цел - да троши мангизи. Държавите прилагащи този модел имат сред най-високия процент затворници на глава от населението.Ти това ли предлагаш?

 3. 3 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 689 Неутрално

  А престъпленията на този кабинет изискват вниманието на прокуратурата.

 4. 4 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Да се закрият противоконституционните Комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, а подобни дела да се гледат от специализирани състави в окръжните съдилища, с обучени съдии и съдебни заседатели.

 5. 5 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Много празнодума госпожа.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Този тъжен и дългокос младЬеж защо толкоз се е закахърил за децЪта? Да не би да му е у шише, че нищо (НИЩИЧКО) не можа да свърши като министър на правосъдието?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK