Велислава и кънките

Велислава Благоева

© Анелия Николова

Велислава БлагоеваТя е получовек - полумагьосница. Велислава Благоева изглежда като обикновено младо хубаво момиче. Но качи ли се на кънките, законите на физиката рязко спират да действат за нея. Гледала съм я дълго със зяпнали уста и невярващи очи в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" в София, където заедно с две момчета прави невъзможни номера на обувките си на колелца.


Велислава учи деца и възрастни да карат ролери в училище за кънки "Дизастър", което е създала заедно с Ники и Емо (виж карето). Тя е представена във фейсбук страницата на училището така: Велислава Благоева е започнала своята история с кънки преди повече от 10 години. През 2010 година се специализира в слалом стила. В България със сигурност тя е една от най-добрите, а що се отнася до грация, тя е номер едно.


Обича да пътува заедно със своите кънки.
Те я насочват и в последните й пътешествия до Испания (Барселона - меката за всички кънкьори), както и до Франция, Париж, където е карала редом до едни от най-опитните кънкьори в света.


Велислава Благоева

© Личен архив

Велислава Благоева


Вели кара от дете и много добре си спомня кънките на четири колелца - първите й са били червени, с червени пластмасови връзчици. "Много им се радвах, но трудно се караше, защото беше много грапав асфалта. Следващите ми бяха жълти, а след тях почнах вече с ролерите". Професионално се занимава в слалома вече 5 години. 


Говоря си с нея, ден след като се с прибрала от надпреварата "Bucharest Battle 2014" в Букурещ, Румъния. Там тя е


взела първото място в "батъл" и второто за "спийд",


а скромничи: "Не беше много високо нивото, така че за мен не е кой знае какво постижение." Може и така да е, но Вели е печелила отличия и в други състезания. Не иска да се мисли за добра и за виртуоз, защото "знам хората какво правят". Вдъхновява се от най-добрите.


Велислава Благоева

© Личен архив

Велислава Благоева


Тя е завършила социален мениджмънт, но сега вече се занимава само с кънки. Казва, че не е си дава сметка дали е успяла, или не и не мисли за успеха, а за това дали се чувства добре с това, което прави, както и дали може да продължава да го прави. А тя може и още как! Мечтае за закрит скейтпарк в София, за улици с велоалеи, за паркове, в които можеш да си караш без риск да се пречукаш. Вели е обиколила много европейски градове, където условията за кънкьорите са съвсем други, мислила си е много пъти просто да не се върне в България... "Но не знам как бих могла да живея в чужбина, защото като ходиш на почивка, виждаш едно, а ако отидеш да живееш там, виждаш друго."


През деня преподава уроци на деца и възрастни в парка "Заимов", а вечерите, на спокойствие, си тренират с Емо и Ники на асфалта пред "Св. Седмочисленици". И разбира се, че всички минаващи ги заглеждат. И разбира се, че всеки иска да кара кънки, въпросът е дали наистина е заинтригуван и дали е трайна амбицията му.


През зимата обаче не става. Защото засега, освен подлези и подземни гаражи, няма друго място за каране при лошо време. 


Велислава Благоева с учениците си.

© Личен архив

Велислава Благоева с учениците си.


При кънките, както и при всичко, първите стъпки са наистина най-важни, защото когато човек научи базата, тогава е много по-лесно да продължи сам, казва Вели. А за да преподаваш на деца, е важно и да си и добър професионалист, и да си добър педагог. Защото може да си много добър в нещо, но да нямаш път към тях. А на Вели й е лесно да общува с тях, защото го прави под формата на игра. Най-малкото й учениче е на 3 години. И няма възраст, на която да се откажеш от този спорт, можеш да караш кънки до преклонна възраст, ако костите и духът ти го позволяват. Всъщност, при кънките, заради плавното плъзгане, натоварването на костите и коленете е много по-малко, отколкото ако ходиш или тичаш. Със спорта е като с езиците - някои хора имат физическа култура и успяват лесно и бързо да се научат на всичко по интуиция, защото им се отдава, обяснява инструкторката Велислава. 


Велислава Благоева

© Анелия Николова

Велислава Благоева


Видеодемонстрация на Вели можете да видите тук.


Николай Найденов се занимава с кънки от 17 години. Oсновно кара на рампа. Ски, сноуборд и уиндсърф инструктор е от 6 години. Признат е за професионалист през 2006 година от Международната асоциация по агресив кънки "ASA". През 2008 година е Европейски шампион, а през 2013 се класира на 4-то място на Световното Първенство в Китай.

Емил Белев е един от най-изявените български фрийстайл слалом кънкьори. Често можете да го видите да се придвижва на едно колелце из София. Всестранно развита личност, обсебена от своите кънки. Казва за себе си, че обича да кара с по-добрите, което от 2010-13 го води в различни части на Европа. Фрийстайл кара от 3 години, а на колелца е от 2003 година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK