С децата в почивните дни (14 и 15 юни)

С децата в почивните дни (14 и 15 юни)

© Stringer, Reuters



"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.


Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА:


- София - "Къщата за четящи хлапета" и Роси Анастасова канят децата в своята лятна керамична работилница, която ще се проведе на открито в двора, ако времето е добро. Малките участници ще могат да направят сами отпечатък на краче, ръчичка или носле; да се пробват да измайсторят купичка, чашка или нещо друго по желание. Деца и възрастни със специфични нужди също са добре дошли. Цената на занимание е 15 лв (за родител с дете) или 10 лв (за един човек). Продължителността е повече от 60 мин. - зависи от вдъхновението. Началото е от 11 ч. Необходимо е предварително записване на mail@prikazkabezkrai.com




- София - На традиционния вече Ден на бащата, от 10 до 18 часа Националният военноисторически музей (НВИМ) отваря врати с безплатен вход за всички. За трета поредна година, само на този ден, посетителите ще могат да видят част от съвременната техника на Българската армия, уникални превозни средства и машини, иновативни детски играчки и вълнуващи атракции.


Специално за събитието Българската армия ще представи бронирана колесна машина "Гардиън", военен автомобил "Хамър", автомобил Sand-cat, маркиран автомобил с повишена проходимост и въоръжение, високопроходима линейка – участвала в мисии. Ще са паркирани и съвременни технически средства на армията: ЛАПП Мерцедес "G270 CDI", ТАПП Мерцедес "Зетрос 1833S" и "Унимог 5000", САПП HMWWV, товарен автомобил с повишена проходимост Мерцедес Актрос 1832А, лек автомобил с повишена проходимост Мерцедес G270).


С децата в почивните дни (14 и 15 юни)

© Надежда Чипева, Капитал


Катапултно кресло за авиационна техника и защитно снаряжение за летателен състав ще пренесат посетителите в атмосферата на българските военновъздушни сили, като автентичното преживяване ще бъде допълнено от свободния достъп до кабините на вертолет МИ-8 и самолет МИГ-21 БИС, както и до отделенията за управление на ракетен комплекс 2К 52 ФРОГ "Луна-М" и танк Т-34.


За децата: ще има още много играчки и атрактивни забавления: приказни герои и животни, кукли за куклен театър, приключения в космоса, радиоуправляеми джипове, конструктори на модели от областта на физиката, електротехниката, метеорологията и двигателите с горивна клетка, рисунки с отпечатъци, образователни активни карти и разнообразни интерактивни изнендади. Лятна читалня ще бъде отворена за любителите на книгите.


Специално за събитието младежи са проектирали детска къща за игра. Децата ще могат да сглобят сами хранилки и къщички за птици, да пресадят красиви пролетни цветя, които да отнесат със себе си за спомен от празника на таткото в музея.


Организаторите обещават още умалени модели на влакчета, както и състезания с коли чрез симулатор с волан и различни видеоигри. Виртуалните преживявания ще се превърнат в реални, защото във външната експозиция на музея децата ще влязат в ролята на истински пилоти на колички, които ще управляват на специална надуваема писта.


Търсачите на силни усещания и преживявания ще бъдат предизвикани да изкачат 6-метрова стена за катерене, а откривателският им дух ще бъде стимулиран от иновативна GPS-игра за откриване на съкровища. 


За бащите: ще могат да седнат зад волана на едни от най-модерните автомобили, както и на влекач разполагащ с най голямата кабина (два метра вътрешна височина), трактори и камиони, оборудвани с най-съвременните интелигентни технологии за управление и навигация. За бащите ще има и отворен мобилен автосервиз.


Инициативата подкрепя и кино Cinema City Парадайз, което в Деня на бащата ще излъчва специална програма с детски филми на тяхна територия.


- София - В Национален исторически музей ще има ателие на тема "Защо клетки и ДНК?". Целта му е да запознае децата с ДНК, какво прави то и защо е важно. В първата част те ще разберат какво е клетка чрез асоциации. Ще търсят къде в музея има клетки по време на игра. Ще видят клетки под микроскоп. Във втората част, децата ще изолират ДНК (целият геном) от киви/ягоди, което ще го направи видимо с просто око. Това ателие развива логическото мислене и самостоятелната работа и е предназначено за деца между 5-10 години. Записване на 0896 720 336, 02/9554280 или ekskurzovodinim@abv.bg


С децата в почивните дни (14 и 15 юни)

- София - По повод на изложбата "Куклен свят" Националният етнографски институт с музей съвместно с Фондация "Моят музей" организира образователна програма за семейства, свързана с Герман - българския обичай за магическо предизвикване на дъжд. Гостите ще се запознаят с ритуалния символизъм на обичая и ще имат възможност да изработят кукла герман. Събитието ще е между 11 и 12:30 ч. в Етнографски музей в София (пл. "Княз Александър I" 1, етаж 2).


- София - Домът на киното започна своята нова програма "Кино ваканция", насочена към най-малките и запалени почитатели на седмото изкуство, която ще продължи през цялата ваканция до 15 септември. С нея всички деца ще могат да гледат за първи път или да се забавляват повторно с част от любимите си детски анимационни герои филми. Домът на киното прожектира всички филми в 3D формат с доброозвучаване и картина, а цените на билетите ще бъдат с намаление специално за лятото както за децата, така и за техните придружители. След всяка прожекция във фоайето на киното, малките зрители ще имат възможност да нарисуват любимите си герои, а малко преди края на ваканцията, техните творби ще красят интериора на киното, а най-оригиналните ще получат награди.


- Бургас - Фестивалът "Четящият човек" предлага няколко специални занимания за деца. Едно от тях е кукленият спектакъл за деца "Дора няма умора" от 12:30 ч. на сцена "Олюва" с участието на Мария Несторова.


- Враца - Традиционният вече годишен Детски панаир на фондация "Изиарт" този уикенд се провежда на площад "Христо Ботев" от 10 до 18 ч..


С децата в почивните дни (14 и 15 юни)

НЕДЕЛЯ:


- София - В парковото пространство пред зала 6 на НДК между 11 и 18:30 ч. ще се проведе Детският салон на изкуствата, който е част от 19-ото издание на Салон на изкуствата. Ще има различни работилници за рисуване, моделиране с глина, четене на приказки, изработка на бижута, изяви на сцена, да се учат на уменията на радио водещи, да танцуват, да моделират декори, които ще построят на сцената, да участват в направата на анимационни филмчета, да представят своите театрални и сценични умения в края на деня с театрално представление. Сред участниците в събитието ще бъдат и деца от Социални домове, с които някои от поканените съорганизатори работят от години. Основната възрастова група, която организаторите очакват, са деца от 4 до 12 години.
Ще участват и децата от детско ателие "Прегърни ме", арт студио "Малки таланти ОК" и студио "Компот колектив".


Между 11 и 13 ч. ще има работилници за ангели с изработка на ангели от платове и хартия, както и да "Да нарисуваш Пикасо" за детска рисунка-копие на картина на класици; занимания по илюстрация на приказка и ръчна изработка на книга - всичките на ателие "Прегърни ме" с по двама приложника. Ще има и изложба от рисунки на възпитаници на арт студио "Малки таланти ОК", работилница по приложни изкуства; куклено представление на децата от арт студио "Малки таланти", както и кратък урок по опазване на природата.

От 15 до 18 ч. ще има театър на маса "В Патиланското царство всичко, деца може!", с актьорите Владимир Димитров, Рашко Младенов, Стефания Колева, Лилия Гелева и художниците Никола Тороманов, Виолета Халваджиева, Анна Тодорова и Аменун Женева. Децата ще могат да изберат как да се включат в една от групите за художници и сценографи или за актьори. По време на 3-часови занимания децата ще четат, репетират, ще изработват картонени герои и хартиени цветя. Ще построят "сцена" и ще изиграят истинско представление. Начало на представлението е 18 ч..


"Анимиран компот" пък е съвкупност от анимационни преживявания, чрез които ще представим анимацията като принципи, техника и възможност за забавление. Децата участници ще добият представа за тази материя и ще се докоснат до магията на анимационното изкуство, като станат част от "анимирания компот". Всяко дете ще се превърне в анимиран герой под нашата камера или ще може да се запознае с пра-родителите на анимацията.


- София - В зала "Левентис" на Националния природонаучен музей платформата "Био игри" организира ателие за деца между 5 и 9 години. В предстоящото занимание малките изследователи ще разгадаят интересни факти в поредица от забавни експерименти. Децата ще разберат откъде идват цветовете с помощта на призми и ще измерят дължината на вълната на различните цветове чрез движение. Те ще научат и експериментират с основните и вторичните цветове и ще изработят играчка, с чиято помощ на практика ще видят как се пречупва светлината. Групата за деца от 5 до 7 години е между 11:30 и 12:30 ч., а за деца от 7 до 10 години между 13:30 и 14:30 ч.. Необходимо е предварително записване на 0882 523 281 или info@bio-game.org.


- София - Всички посетители на Park Art Stage ще получат едночасов урок по керамика, след което творбите им да бъдат включени в тематична изложба на "Работилничка за приложни изкуств" организира. Ателието е между 12 и 17 ч., а таксата за участие е 10 лв.. Всички материали са осигурени място. Необходимо е предварително записване на rabotilnichka.za.izkustva@abv.bg или на тел. 0898 583 267; 0889 527 938 или 0877 433 990.


- София - Next Door Fair (ул. "Неофит Рилски" 57, вх. откъм ул. Струмица) предлага на деца и големи да изработят заедно собствен куклен театър и да гледат представлението "Груфало" по книгата на Джулия Доналдсън и Алекс Шефлер, изработено и изиграно от деца между 7 и 9 годишна възраст. После малките сами ще изработят сцена и кукли, докато си похапват вкусни курабийки и свежа лимонада. Работилницата е подходяща за деца от 4 до 10 годишна възраст. Цената за участие е 35 лв..Първата група в неделя е от 10 до 12:30 ч.., а втората - от 16 до 18:30 ч. Необходимо е предварително записване на team@nextdoorfair.com или телефон 0888 552 331.


- София - Къщата за четящюи хлапета "Приказка без край" в неделя кани децата на спектакъл на театър "Ведна" от 11 ч. Те ще изпълнят представлението "Магьосницата от килера" по едноименната приказка на Пиер Грипари, която разказва за стара и лоша вещица, която в стремежа си да оплете града в мрежите на своето зло се сблъскала с един герой на име Пиер.


- Бургас - Фестивалът "Четящият човек" предлага няколко интересни занимания за деца като четенето на приказки от деца на деца в къща-музей "Георги Баев" от 13 ч. и обявяване на наградите от фотоконкурса "Детето в страната  на книгата" от 14 ч. в книжарница "Хеликон"


- Хасково - Градът е домакин на осмото издание на танцовия фестивал "Вълшебен свят", който приключва в неделя. Негов организатор е  спортен клуб "Рона" – Хасково, а директор на фестивала – Милена Налбантова. "Вълшебен свят" е отворен международен фестивал с конкурсен характер, в резултат на който се определят най-добрите от явилите се участници в танцовите стилове. В неделя е гала спектакъл на финалистите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2COOL
  2COOL
  Рейтинг: 213 Разстроено

  О, Варна!

  Всеки ден е различен, пъстър и необикновен!
 2. 2 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ден на бащата е 15-ти, а мероприятията в НВИМ са поместени в съботния ден?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK