Куклен театър с импровизации и без хепи енд на всяка цена

Петър Пашов младши

© Видка Атанасова

Петър Пашов младшиВече 25 години на едно място в затънтена част на София се прави театър. "Ателие 313" се намира в "Красна поляна", но трупата му е убедена, че култура има не само в центъра, а и в покрайнините. В градове като Прага или Париж подобни пространства отдавна са превзети от артисти. 


"Ателие 313" е частен театър, създаден от актьора Рашко Младенов през 1989 г. за експерименти в музикалния и танцовия театър. По-късно е поканен и Петър Пашов старши, който идва от Пловдивския театър. А днес неговият син Петър Пашов младши е начело на трупата. Ателието има няколко основни програми, една от които е авторски експериментални постановки за възрастни и деца.


Спектаклите за малките зрители са много далече от възпитателния, дидактичен театър.
Не сочат с пръст, не ръсят ценности, не отбелязват баналности


Също така не държат на щастливия край на всяка цена, характерен за филмите на Дисни, например. А според режисьора Петър Пашов младши хлапетата днес не държат на хепи енд. Театърът, казва той,  облагородява, независимо от финала.


В "Ателие 313" недоволстват, че държавният театър днес е поставен в неловкото положение да зависи от броя на продадените билети. Това изключително комерсиализира изкуството и то страда от това, отбелязва Пашов. "Все пак не говорим за телевизия и масова култура. Объркването на критериите е част от държавната политика. Налагането на критерий посещения като единствен за един спектакъл постепенно все повече обърква понятията "изкуство" – "масова култура", казва Петър Пашов.В това е и смисълът на "Ателие 313". Авторите там използват различен театрален език, провокиращ сетивата по нов начин, който подрежда света на малките в нова естетическа култура. На тази сцена се изследва нова структура на творческото, театрално мислене и въображение. Вижда се в спектаклите им "Лебедово езеро" или пък "Магьосникът от Оз". 


На същата сцена се изявяват и доста деца, събрани в школата на Ателието. Те са от 6 до 12 години. "Хлапетата са талантливи. Провокираме ги да импровизират", казва Петър Пашов.


И докато в много детски школи се правят спектакли, в които децата участват, то тук педагозите наблюдават как едно дете се отпуска и развива. "При нас идват и деца, които се опитват да преодолеят някакъв свой вътрешен проблем и бариера – обяснява режисьорът. - Чрез определени упражнения това се случва. Има задачи за концентрация, например.


Много интересен е моментът, в който децата се прехвърлят от детската градина в училище. Явно това за тях е рисков период, продължава той. "Децата стават други хора, носещи отговорности, и тази промяна се проявява и в поведението им в школата. Изведнъж някои се свиват и блокират в ситуации, в които са били доста освободени преди. С театъра тази енергия отново се преодолява". 


Школата може да се посещава веднъж седмично по три астрономически часа. Това време позволява на децата да свикнат с неформалната среда. Има почивки, игри. Не се занимават само с актьорско майсторство, но и с пеене и пластика, с правене на костюми и кукли. Отварят се табла с хартия и найлон и става много забавно, разказват актьорите.


От 2009 година насам в "Ателие 313" се организират така наречените творчески срещи, в които се събират всички видове изкуства – цирк, театър, музика, танци, литература... всяка среща е обединена под обща тема, разказа още младият режисьор. Идеята е негова, а поредната ще бъде утре, 14 юни.


Мотото на срещата е "Найлоновите хора"


Куклен театър с импровизации и без хепи енд на всяка цена

© Ателие 313


"Тогава очакваме целият театър и околността да са ангажирани от кукли, изработени от тиксо по един интересен метод. Това е доста пипкав процес, затова сега са впрегнати много хора, които навиват денонощно тиксо. Лутат се недоспали, заприличали на призраци, но все пак тече подготовката за събитието", шегува се Пашов.


Темата е свързана със съвременния идиот, деконструиран човек, който заменя своята същност с човека – фасада, с двойника на личността. Човекът, който може много лесно да излъже някой друг. "Съвременният лайфстайл се крепи на тази много тънка граница между оригинала и двойника, отбелязва Пашов и допълва, че подобен подход е доста търсен от театралите.  


"В един момент човекът остава незабележим, превърнат в продукт и материал. Съдържанието е на много нива – човекът, който лесно се мачка, човекът кукла, човекът, който се опитва да е по-лъскав пред останалите. От всичко това страдаме днес. Тази идея е провокирана от спектакъла ни "Деволюция".Той излезе преди три години. Тогава за първи път създадохме куклата от найлон, като образ на разрушения човек и неговите останки. Но именно от тези останки той изгражда образа, който е бил някога, изгражда спомена за себе си. Мечтата, която иска да бъде. Като всяка кукла обаче, е нетрайна", обяснява режисьорът.


В творческите срещи е любопитно да се каже, че зрителите могат също да станат част от програмата. А това е възможно, само като се почустват провокирани. Но организаторите са убедени, че


българската публика е добра, отзивчива, сетивна и интелигентна


Все пак в подобна среда се е родила идеята за тези срещи. При тях се спират културните задръжки и навици. Актьорът може да се превърне в художник или писател. Това е същността на срещата – отвъд програмата, отвъд поредността на участниците. Идеята е човек да не очаква какво ще се случи, тъй като импровизацията е особено ценна. Паузите също са важни – времето преди и след някой пърформанс. 


Часът на десетата среща е 18.30 – има начало, но няма финал. Петър Пашов би се радвал, ако срещата продължи цяла нощ и дори на следващия ден, като вторият ден да произтича от това, с което го е заредил първият.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Видке много дълга статия бе. Кой ще я чете? Става дума за мазе в Красна Поляна, не за Карнеги

 2. 2 Профил на pepinest
  pepinest
  Рейтинг: 8 Неутрално

  много интересно събитие, дано се появят повече такива в София, че да променим малко атмосферата от всеизвестните забавления с пуканки и сие

  petleto
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK