Сдружение настоява за часове по безопасност на движението във всички класове

Снимка от открит урок по безопасност на движението, провел се на открито на площад "Александър Невски" в София по повод 1 юни.

© Георги Кожухаров

Снимка от открит урок по безопасност на движението, провел се на открито на площад "Александър Невски" в София по повод 1 юни.Ще се борим в учебните програми на всички класове да бъдат въведени часове по безопасност на движението, каза Магдалена Юсменова, координатор на сдружение "Зачатие" за област Плевен, в интервю за радио "Фокус" - Велико Търново. Според нея на учениците трябва системно да бъдат обяснявани и показвани правилата за движение по пътищата, и то не само в първи клас.


"В начален курс децата трябва да получават знания за правилата, които трябва да спазват като пешеходци и като пътници в автомобила, а като станат на 16-17 години, когато им предстои да вземат шофьорски книжки, на тях трябва да им бъде обяснявано за отговорността, която носят", посочи Юсменова.


Според нея основна предпоставка за зачестилите инциденти с деца на пътя е недоброто нивото на обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки.
През седмицата от фондация ''Искам бебе'' поискаха промени в Наказателния кодекс, предвиждащи доживотен затвор за шофьор, прегазил човек на пешеходна пътека. От организацията искат още завинаги да се отнема книжката на шофьор, който е употребил алкохол, а колата му да се конфискува.


Повод за дебатирането по темата стана нелепата смърт на 4-годишния Паоло Иванов, прегазен в пешеходната зона на Стара Загора в началото на месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Успех да научите децата на оня с джипката от Стара Загора на правилата на движение.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Не е до часове и до усвояване на пари от разни там организациики. Направете глобите по 500 лева, второ провинение 1200, трето 3000 лева и ще видите как започват да се спазват нещата...сложете як вътрешен контрол в КАТ и МВР..с подставени лица, които предлагат пари на полицаи по улиците - да изловат корумпираните за няколко месеца. Сложете колкото се може повече камери - следете нещата и ще видите как нещата се случват и как ще станем доста по-дисциплинирани. Защо българина спазва правилата в чужбина - защото знае, че няма да му се размине, и че ще плаща по 200 евро за неспиране на пешеходна пътека. И децата знаят, това което съм написал, но никой в тази кочина България не може да приложи фактите. Тъпа държава!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 3. 3 Профил на holandka
  holandka
  Рейтинг: 411 Неутрално

  В Холандия има всяка година часове във всеки клас на основното училище плюс изпит с колело преди да преминат в средното образование.

 4. 4 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Добра идея е да има часове по правилата за движение в училище, но това няма да помогне. Това е все едно да се облечем в бяло и да очакваме, че с този акт изведнъж ставаме невинни и праведни. Докато не започне да се санкционира всяко едно, дори и дребно нарушенийце, както от шофьорите, така и от пешеходците, няма да се промени положението.

 5. 5 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#3:"holandka"]плюс изпит с колело преди да преминат в средното образование.
  [/quote]

  В Холандия също така има велоалеи абсолютно навсякъде, които на практика никъде не се преплитат с пешеходци, автомобили, влакове и трамваи. Там колелета карат всички.

  Ще ми се да видя Цв.В., Пейски, Боце, Съсела, Маяма, Миков, Ментата, Болен или кой да е друг известен в България българин да се набира на велосипед по Цариградско или България към ограденото си гето си в некое витошко село без канализация и пътища.

  Разликата дори между най-простите селяндури в Холандия и българския елит е прекалено голяма и твърде не в полза на нашите.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 6. 6 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Чебуратор":

  Не ми давайте като пример Холандия! Не знам как са майките с малки деца там, но бях с момче в инвалидна количка. Казвам ви - по-тесни тротоари не съм виждала! На места трябваше да слизаме по велоалеите, защото няма минаване! Плюс това велосипедистите се държат като господари на света и да готови да прегазят всеки пешеходец на пътека само и само да минат!

 7. 7 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#6:"Izida"]Казвам ви - по-тесни тротоари не съм виждала![/quote]

  О, да, в София е много по-удобно, права сте.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 8. 8 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darth Чебуратор":

  Всъщност - да, в София е много по-удобно от гледна точка тротоари спрямо Амстердам за хора в инвалидни колички! Както и в Пловдив, където се разходихме пеша от Центъра до район Север без никакви препятствия по пътя.

 9. 9 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#8:"Izida"]Всъщност - да, в София е много по-удобно от гледна точка тротоари спрямо Амстердам[/quote]

  Е, ти си явно от някоя паралелна София, не от тая, дето ние живеем в нея.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#9] от "Darth Чебуратор":


  [quote#9:"Darth Чебуратор"], ти си явно от някоя паралелна София, не от тая, дето ние живеем в нея. [/quote]
  Останах не учуден , а занемях !
  Може би има предвид само пешеходните зони , а те колко са ?
  Инвалидните колички НЕ могат да преодоляват по-голямо препятствие от макс 7 см !
  И за това си карам все по уличното платно

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Учителите се обучават по 'Методика за обучение по безопасност на движението", а не на "Правила за движението"
  Сбъркана работа....

 12. 12 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чардо":

  Не ми вярвайте - опитайте сами в Амстердам! Където улиците са на много места с паваж при тротоари широки по-малко от метър и без натрошени стъкла от разбити шишета по тях навсякъде. Където няма препятствия над 7 см, обаче всичко е мостове над канали с голям наклон - нито изкачване, нито слизане е възможно без придружител. Където на гарада трябва 24 часово предупреждение, че ще пътувате в техен влак с количка за да се подготвят. И накрая за малко на отсрещната гара да не ви отключат рампата да се качите, щото не ги били предупредили, че има човек в количка.

  Толкова за Амстердам от мен!

  Колкото за София - да, мисля, че съм от една друга София. От София на тези, които искат промяна към още по-добро, но и ценят какво им предоставя този град като възможности!

 13. 13 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#12:"Izida"]тротоари широки по-малко от метър и без натрошени стъкла от разбити шишета по тях навсякъде.[/quote]
  Имах предвид и тротоати целите в натрошени стъкла.

 14. 14 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чардо":

  И аз ненам кво да кажа, нямам познат, който да е прекарал в Холандия малко по-дълго време и да му се вижда, че в София тротоарите са по-добре.

  За Пловдив немам мнение, че ходих там за последно, когато бяха разкопали централната централно и не инвалидна количка, ами Кразове минаваха на пръсти. Сега може да е по-добре.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 15. 15 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Чебуратор":

  Ето и друго мнение какво е да си в инвалидна количка в Амстердам като не вярвате на мен: http://www.channels.nl/knowledge/30059.html

  Между другото ето първото ми впечатление - казваме се на рейса след кацането на самолета. Преди нас обаче се качиха две майки с колички и тогава дойде шофьора за да свали рампата. Качихме се, но, да не вярваш, се оказа, че няма място да се прибере рампата и да се затворят вратите! Защото местата за "колела" вече бяха заети от двете детски колички. И какво последва? Шофьорът даде да се разбере с вдигане на рамене, че няма какво да направи и трябва да слезем! Самото качване беше достатъчно тежко за мен, а трябваше и обратно, че и да чакаме следващия рейс.

  Хотелът беше описан като достъпен за колички. Оказа се, че има само една достъпна стая, и в нея се влизаше през сервизен вход след позвъняване. Достъп до закуската нямаше защото тя беше след стръмно стълбище - разрешиха ми да нося в стаята.

 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#6] от "Izida":

  За велосипедистите сте права - по-нахални от холандските няма, или поне аз не съм виждала. Хората в БГ си мислят, че щом някой кара велосипед, той задължително е високо-морален. Нищо подобно. Велосипедистите са обикновени хора, има всякакви - някои възпитани, други нагли до безобразие. Холандците обаче си позволяват доста и то за сметка на пешеходците.

 17. 17 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wizard":

  ама веднага 2 ма псевдошофьори на 20 годишни тюнинговани бракми са ти сложили минуси а

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 18. 18 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Като знам как минават тия часове, вероятността това да е поредният отбий-номер е огромна. В началните класове имах такива часове, сега пък някои имат часове по отбрана или кариерно ориентиране.... и не ги карат. Според мен мощно спазване на правилата и наказания за неспазващите ще възпитат родителите, от които това ще се пренесе при децата.

 19. 19 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Трябва да има и предавания по телевизията!
  Най-вече заради шофьорите.

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#12] от "Izida":


  [quote#12:"Izida"]. Където на гарада трябва 24 часово предупреждение, че ще пътувате в техен влак с количка за да се подготвят[/quote]
  ==========================

  А у нас искат ТРИ дена предварително заявка !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#20:"Чардо"]А у нас искат ТРИ дена предварително заявка ![/quote]
  Отричам! http://bdz.bg/p.php?id=tpl - един ден си е!
  И е пробвано - никакви три дни, предупредихме на предния ден, не мисля че имаше и 24 часа! В България получихме много по-сериозно отношение и нямахме никакви проблеми нито на начална гара, нито на крайна! Беше удоволствие да се пътува с БДЖ. В Амстердам ни разкараха ТРИ пъти по цялата дължина на гарата "Ооо, това не е моя работа, идете на гишето ееей там" от къето те връщат обратно. И не бяха предупредили на дестинацията, където беше жив късмет, че случайно срещнахме служител на иначе пустата гара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK