Д-р Везенков, биофийдбек терапевт: До 3-годишна възраст телевизията трябва да е строго забранена

Стоян Везенков, биофийдбек терапевт

© Георги Кожухаров

Стоян Везенков, биофийдбек терапевтБиофийдбек е метод, който позволява на човек да се научи да повлиява физиологичните си процеси, за да подобри своето здраве и постижения. Информация за физиологичните процеси се връща към човека, като по този начин се изостря вниманието му към тях и той се научава да ги контролира съзнателно.


За метода "Дневник" разговаря със Стоян Везенков, доктор по невробиология от Георг-Август Университет в Гьотинген, Германия. Сертифициран биофийдбек и неврофийдбек терапевт от Institut für EEG-Neurofeedback в Мюнхен. Автор на множество книги и научни статии, специалист с дългогодишни интереси в областта на приложните невронауки.  


Какво е биофийдбек?
Биофийдбек в превод значи биологично обратна връзка или поглед към това, което се случва в тялото на човека. Когато променяме емоционалното си или което и да е състояние, това неминуемо се отразява на тялото.


Биофийдбекът е един вид инструмент, с който надникваме в тялото (до този момент никога не сме знаели какво се случва там). Използват се сензори, които обективно и много точно показват буквално с числа каква е степента на напрегнатост на човека. Тоест нивото на стрес бива измервано много точно и всяка реакция може да бъде визуализирана.


В тялото има една активираща система, която се нарича симпатикус - когато правим нещо активно, се активират всички органи, които са въвлечени в тази активност - мускулите, мозъкът, сетивата, сърцето бие по-бързо… Сензорите (три щипки, които се поставят на пръстите на ръката – бел. ред.), показват и промените в потните жлези. Така във всеки един момент се виждат автономните реакции на тялото.  


Стоян Везенков, биофийдбек терапевт

© Георги Кожухаров

Стоян Везенков, биофийдбек терапевт


Какво представлява неврофийдбек терапията?


Методът е класически, стогодишен - енцефалограма: слагаме сензори (електроди) на главата и измерваме електромагнитната активност на мозъка (как излъчва). Когато спим, той излъчва бавни спокойни вълни, когато сме будни и правим нещо активно, той вдига оборотите. Ако вдига оборотите прекалено много, това е напрежение, тревога и тя се вижда на екрана. Отново се научаваме да я овладеем и да достигнем спокойствие, което да автоматизираме.


Как се провежда терапията?


Когато наблюдаваш промените, които се случват в тялото ти, ти постепенно се учиш да променяш състоянието си, тоест може да контролираш определени процеси (а индиректно - и други). Контролираме основно два процеса - дишането и тонуса на мускулите. Дишането трябва да направим равномерно и по-бавно, защото така дишаме, когато сме спокойни, а когато се напрягаме, дишаме повърхностно и начесто. Когато отпуснем мускулите, активиращата система също намалява тонуса си. И обратното: когато стресът (емоционален, умствен и всякакъв) се повиши, тонусът в мускулите се повишава. И започват болки във врата, в кръста и се уморяваме много бързо, без да знаем защо.


Какво представлява софтуерът?


Софтуерите, т.нар. аудио-визуални презентации, са много на брой и всеки може да си избира според вкуса и предпочитанията. За деца има колички, джетове, делфини и много други. Крайната цел е да финишираш преди другите; друга крайна цел е да си построиш къщата на мечтите. Когато задържиш спокойното си състояние, къщата се строи, ако се напрегнеш - се руши. Това е един процес и така децата се възпитават, че всичко е процес, т.е. дори малко да се върнеш назад, когато постигнеш крайната цел, това е едно цяло. Така децата и на търпение се учат, и да успеят да задържат и овладеят нещата. Припомняш си това, на което се учим, спираш лавинообразното рушене на къщата и обръщаш процеса.


Стоян Везенков, биофийдбек терапевт

© Георги Кожухаров

Стоян Везенков, биофийдбек терапевт


Какви са предимствата и недостатъците на терапията?


Предимството на биофийдбеците пред другите терапии е, че липсва кабинетният ефект. Учим се "с отворени очи" да постигнем спокойствие. Тази способност започване да прилагаме над всякакви действия, при всякакви обстоятелства. Спокойствие се учи с отворени очи и в динамичен процес. Когато го автоматизираш, тогава имаш механизъм и в динамиката да го задържиш.


А най-хубавата способност, която биофийдбеците дават, е способността да наблюдаваш. Тогава естествено се дръпваш от процеса, гледаш го отстрани. И тогава този проблем вече не те обхваща, не те е обзел, просто наблюдаваш какво става в тялото ти. Тук способността да видиш проблема отстрани е естествена, от самото начало си страничен наблюдател на процесите и това те отделя от тях. В този момент ти имаш вече възможност да ги управляваш.


Недостатъците биха могли да дойдат от некомпетентност на терапевта - ако не е добре обучен, няма да знае каква инструкция да даде на пациента ("опитай се да се отпуснеш" или "трябва" например не са добри инструкции, защото това никога не става). Самият метод работи доказано без всякакви инструкции, но терапевтът може да го направи в пъти по-ефективен или обратно - да неутрализира неговото действие.


Как биофийдбек повлиява на терапевтираните? 


С точно определени техники, свързани с дихателния ритъм и мускулната активност, реално ние повлияваме всички вътрешни процеси и най-вече баланса, синхрона между активираща и възстановяваща система (симпатикус - парасимпатикус). Да контролираш дишането си е първата стъпка. И затова едно от най-ценните неща, които можем да възпитаме у децата си, е да дишат правилно и правилно да будуват и да спят. Защото по време на дълбокия сън работи само възстановяващата система и за два часа се оправят всичките напрежения, натрупани през деня. Ако нямаме дълбок сън, се получава зацикляне, порочен кръг и тогава човек буквално за седмица се разболява (не говорим за сериозни нарушения).


Идеята е да се научим да управляваме процесите, които са в тялото, да ги направим спокойни и да автоматизираме това спокойствие - това е и крайната цел. Защото всичко стъпва върху телесните процес, а ние забравяме тялото. 


Само при хиперактивни и страдащи от дефицит на вниманието деца ли се прилага терапията, или при всички деца?


Може при всички, профилактично. Детето трябва да бъде научено, че във всеки един момент когато има пристъп на яд или е в ситуация, в която няма какво да направи, когато се чувства напрегнато, изоставено, че има "островче на спокойствието", което изгражда биофийдбекът. Детето лесно се научава да го автоматизира. Ако във всеки момент, когато се чувства напрегнато, знае, че има начин да се върне на това островче, то естествено се отделя от проблема. За децата това е изключително важно. Те естествено дишат нормално, спокойно. И тъкмо заради способността си да играят те много лесно постигат спокойното дишане.


Ако обаче на детето му липсва мотивация, примерно защото родителят го е докарал, а то не иска да е тук, няма как да се получи веднага.


Стоян Везенков, биофийдбек терапевт

© Георги Кожухаров

Стоян Везенков, биофийдбек терапевт


Какви съвети имате към родителите?


Много е просто за децата - дишане и сън. И още нещо: до 3-годишна възраст телевизията трябва да е строго забранена! Защото имитира сънуването, а мозъкът на децата до три години е на алфа ниво, т.е. те нямат филтър, който да си избира фокуса. В момента, когато получават, образно казано, видения от телевизора, мозъкът им работи в сънищно състояние. И когато тази потребност на сънуването се задоволява от телевизора, след това естествената функция на сънуването страда. Като се наруши сънят и сънуването - този естествен буфер, чиято функция е да балансира вътрешния и външния свят - чрез външните сънища (телевизора), става страшно: забавя се развитието, развива се агресия…


Българските деца се отглеждат от телевизора. След 3-годишна възраст, докато детето не се индивидуализира като "аз", може по малко телевизия, но дотогава е строго забранено.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bradabrat.com
  bradabrat.com
  Рейтинг: 213 Неутрално

  докторе, докторе, в къщи телевизор нямаме, а няма и да имаме, проблема докторе, е телевизора в яслата на дъщеря ми и детската на син ми .......

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Зомбоящика бил вреден? Браво, открихте топлата вода.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Биофийдбек терапевт?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 4. 4 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#3:"intergalactic"]

  Биофийдбек терапевт[/quote]
  аз четири пъти го прочетох като БиоБийфстек и си мислех, че терапията включва компреси с телешки пържоли...

  zenrus.ru
 5. 5 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Къци?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Моне
  Моне
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А бе докторе, всичко това са само добро пожелание за съжаление. Много трудно може да обясниш на едно дете защо ти възрастния гледаш телевизия, а то горкото не трябва. А всъщност смятам, че телевизора зомбира и възрастните не само децата.
  А имаше и изследване върху влиянието на рекламите върху децата.
  От известно време забелязвам близки познати, които подчиниха живота си към времето в което дават определени сериали и предавания. Но как може да се забрани телевизията - чудото на съвремието.

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Въобще не съм съгласен с крайни тези като забрана на телевизията, крайно вегетарианство или другата крайност като пренавличане или тъпчене с антибиотици.
  Ако се прекали с телевизията тя определено има негативни ефекти върху децата а и не само на тях - обездвижване, нервно напрежения и умора, негативни модели на поведение. Но ако им се дозира и се подбира има и много положителни ефекти - серизоно помага за езиковото развитие и запознаване чужд език, разширявам им светогледа и ги сблъсква с доста живейски ситуации подобно на приказките които им четем и т.н.

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#1] от "dolphin_boy":

  Ами дайте си детето в свестна частна градина - дори в договора пише че телевизията е забранена.
  И ще се впечатлите как въпреки липсата на телевизор децата са заети целодневно и дори не им стига времето за всички занимания и забавления. Трудно е да ги откъснем вечер, добре че огладняват отново към 6-7 за да можем да си тръгнем.

 9. 9 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#6:"Моне"]Много трудно може да обясниш на едно дете защо ти възрастния гледаш телевизия, а то горкото не трябва.[/quote]
  Може вместо да му обясняваш, може да седнеш до него и да му прочетеш някоя книжка. По възможност не от модерните с вампири. Или пък да го заведеш на разходка, на куклен театър, детска опера, планина и т.н. И тогава няма да си даваш парите по научни шарлатани като горерекламирания доктор.

  'Let light surround you' Dream Theater
 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#9] от "ariel28":

  А може и когато ти все пак искаш да погледаш нещо да му осигуриш и на него друго подходящо предаване - например филмче, обазователно предаване, предаване-игра и т.н. Или може да го прикоткаш да се върти около теб и да си играе с коснтрулто, да порисува, да поиграе с кукли, колички, интерактивни игри. Или може да организираш гледането след като детето е заспало и т.н.

 11. 11 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  Естествено. Друг е въпросът, че аз лично от години не гледам телевизия, та нямам такъв проблем.
  Когато аз бях малка, си имаше правило: гледам само "Сънчо" и после - в леглото. За децата е много важен редът, режимът, така се чувстват защитени и сигурни.

  'Let light surround you' Dream Theater
 12. 12 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#6:"Моне"]Много трудно може да обясниш на едно дете защо ти възрастния гледаш телевизия, а то горкото не трябва.[/quote]
  Още нещо във връзка с тази ви мисъл. На децата не може и не трябва всички правила да им се обясняват надълго и нашироко. Има някои неща, които възрастните правят, а децата - не. Родителят не трябва да влиза в оправдателен режим. Разбира се, че трябва да следи какъв личен пример дава, но йерархията родител - дете е задължителна. Отново: кара детето да се чувства сигурно и защитено от родителя авторитет.

  'Let light surround you' Dream Theater
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#11] от "ariel28":

  Всяко семейство има различни предпочитания. Аз смятам че телевизията и интернет могат да са полезен инструмент за цялостното развитие на съвременните деца. Но разбира се под надзор и дозиране.
  Защото предозирането дори на наглед полезни неща като игрите на село при баба също могат да доведат до трайни отклонения - затъпяване и лоши контакти които да доведат до изпростяване и алкохолизиране по-късно.

 14. 14 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#13:"m17"]Всяко семейство има различни предпочитания. Аз смятам че телевизията и интернет могат да са полезен инструмент за цялостното развитие на съвременните деца. Но разбира се под надзор и дозиране. [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  [quote#13:"m17"]Защото предозирането дори на наглед полезни неща като игрите на село при баба също могат да доведат до трайни отклонения - затъпяване и лоши контакти които да доведат до изпростяване и алкохолизиране по-късно.[/quote]
  ??????????????????????????????????????????????????????????

  'Let light surround you' Dream Theater
 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#14] от "ariel28":

  Конкретно - детето виси цяло лято при баба на село, където се шляе целодневно с местните деца. Постепенно попива тяхния манталитет - на ограничени неудачници които не са прочели една книга. Постепнно порастват и нивото съвсем пада - висят по разни дупки, говорят си простотии и смучат бира от сутринта. А вечер завършват с домашна ракия.
  Познавам такива деца, вече напълно завършени алкохолици въпреки крехката им възраст.

 16. 16 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#15:"m17"] местните деца. Постепенно попива тяхния манталитет - на ограничени неудачници които не са прочели една книга. Постепнно порастват и нивото съвсем пада - висят по разни дупки, говорят си простотии и смучат бира от сутринта. А вечер завършват с домашна ракия. [/quote]

  Ами детето се събира със себеподобни. Ако е правилно възпитано, никога няма да търси компанията на деца с лошо поведение. Бабата пък и тя ли няма никакъв авторитет? Да не говорим, че не съм убедена, че всички деца на село са "ограничени неудачници които не са прочели една книга".
  Ако родителят не е научил детето си на нищо, няма как другите да са виновни. И в града има лоши компании и много повече изкушения, отколкото на село.

  'Let light surround you' Dream Theater
 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Да, не е лошо като биофийдбек да си гледаш лазурното море например от палмовия бряг на Таити и цял ден да се ципликаш, гмуркаш , гребеш с кануто и ловиш риба. Определено добре ще ви повлияе на здравето и психиката.
  А иначе всичко е в умереността. Дозата прави лекарството това отдавна са го проумели древните римляни
  Не случайно и будизмът е философията-религия с нарастващ респект и възприемане. Теорията за ‘средния път’ настоява за умереност във всичко. Умереността важи и за храненето и за алкохола –едно е да пиете примерно до 50 грама чист алкохол и то под формата на ниско алкохолни напитки, друго е да пиете по 400-500 g всеки ден. Дори ако пушите по една цигара дневно ще има положителен ефект за нервната система доколкото една цигара се равнява на екологичното замърсяване и въздуха който дишат непушачи , но колко пушачи могат да се ограничат с една цигара дневно. Ако пиете средно не 2 литра вода , а 6-7 литра след няколко дни вече организмът ви ще е с разбито водно-електролитно равновесие и сериозен здравен риск. Ако едно дете играе на електронни игри умерено, може успешно да тренира рефлекси, стратегия ,пространствено ориентиране и взимане на решения. Ако прекалява ще си увреди представата за околна среда. Ако едно дете гледа умерено телевизия например повечето от предаванията на Discovery ,National Geographic, Animal Planet, History Channel твърдя ,че ще научи много повече за историята,географията,физиката, историята и биологията отколкото всички часове от българското прогимназиално и гимназиално образование. Ако само тренира физически, няма да чете достатъчно книги (и ще контактува само с първосигнални ха-ха). Ако само чете книги, ще се обездвижи и няма да контактува с природата и т.н. всички крайни неща не са полезни.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#12] от "ariel28":
  Вярвате ли ги сама тия неща? Забранете на човек (дете или възрастен) да прави нещо и бъдете сигурна, че ще намери начин да го направи. Ей така, да види какво ще се случи. А като види, че нищо лошо не се случва, авторитет спада.

  I don't want to believe. I want to know.
 19. 19 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#6] от "Моне":

  Телевизията при възрастните може ефективно да се замести с фейсбук и интернет. Но не се знае дали ще ви харесва повече

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Ние дето не гледахме телевизия от малки и нямахме интернет , също не станахме стока! Аз започвам да си мисля вече че всичко е вродено ( генетично заложено) иначе как да си обясним отгледаните в добра среда деца които стават после чудовища?!

  klimentm
 21. 21 Профил на Vic Rattlehead
  Vic Rattlehead
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Айде и био доктори се пръкнаха
  А иначе откритието е точно като това за топлата вода

  Rust in peace...
 22. 22 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Племенниците тъпеят пред тв игрите, после като ги оставят, гледат като хипнотизирани. Майка им, когато й обърна внимание, ми казва: "ааа, да, много играят на тея игри, ама чакай да ми свърши Фатмето по битиви-то и ще си говорим", а татко им се радва, че е имал пари да им купи плазма (по-голяма) и нови игри. Добре, че рядко им ходя на гости, че ме боли главата после. У дома нямам тв - гледам избирателно в нета, само когато поискам да гледам нещо конкретно.

 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#6] от "Моне":

  ясно е, че ако детето не гледа телевизия и ТИ не гледаш, същото е и с шоколада - ако го забраниш на детето си, то и на себе си го забраняваш.

  Ако внимание не можеш да осигуриш на детето си, то какво тогава?

 24. 24 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  "биофийдбек" звучи нелепо. Моля постарайте се да го преведете на български... не е толкова трудно.

 25. 25 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  На измислилите изписването на "биофийдбек" на български език, им пожелавам "бекфийд"

 26. 26 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 641 Неутрално

  "Биофийдбек в превод значи биологично обратна връзка или поглед към това, което се случва в тялото на човека."

  ... Ами, на първо четене, го превеждам като "наблюдение на тялото".
  ... Но, ако напишеш "Д-р Х терапевт по наблюдение на тялото - тц ... никой няма да му обърне внимание.
  ... Сега се сещам и за друг вариант - "биосенз" терапевт ("сензор" е общоприет термин, за разлика от благозвучното "фийдбек"

 27. 27 Профил на Kremena Nedelcheva
  Kremena Nedelcheva
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Много е просто да откъснеш малко дете от телевизора, просто като от бебе не му пускаш детски канали. Просто ги изтриваш. Ти самият гледаш рядко, телевизора не стои постоянно включен. Детето не търси това, което не му е известно, че съществува. Така удържах до 2 години и 4 месеца на детето. След това му пуснах филмче на компютъра, Мечо Пух, на английски. Съжалих, че го направих толкова рано, но... после вече откъсването беше трудно. Телевизията я откри в яслата по същото време, но си беше само там. В къщи не се сещаше да я търси. После се прехвърли в Ютюб, но продължи да гледа филмчета само на английски и в момента е с едно перфектно ниво на езика за възрастта му. На 5 години е и още не съм му показала компютърните игри. Защото знам какво ще стане. На същият принцип кроасани и вафли не иска, защото не ги познава като храна в магазина.
  Всичко е възможно и тези ограничения не са завинаги, но колкото по-късно, толкова по-късно

 28. 28 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#18:"Milva"]Вярвате ли ги сама тия неща? Забранете на човек (дете или възрастен) да прави нещо и бъдете сигурна, че ще намери начин да го направи. [/quote]

  Аз съм отгледала и възпитала две деца и знам за какво говоря, и да, вярвам ги "тия неща". Със забрани не става, а с доверие и пълноценен контакт родител - дете. От първия му ден.

  'Let light surround you' Dream Theater
 29. 29 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#23:"Николов"]ясно е, че ако детето не гледа телевизия и ТИ не гледаш, същото е и с шоколада - ако го забраниш на детето си, то и на себе си го забраняваш. [/quote]
  Не е точно така за всичко. Възрастните си имат свой живот. Все едно да им забраните секса, защото за децата е рано. Просто трябва да се знаят нещата: кое е за възрастни и кое - за деца.

  'Let light surround you' Dream Theater
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Сега това което наблюдавам е че за родителите е по лесно да инсталират детето пред телевизора до като те са заети с Фейсбук . Гледат като на досадно задължение на общуването с децата и грижата за тях.

  klimentm
 31. 31 Профил на radoinc
  radoinc
  Рейтинг: 572 Весело

  Предстете си: жена припада в препълнен магазин, настава паника, докато един силен, твърд и уверен глас не вдъхва спокойствие на всички: "Отдръпнете се, дайте път, няма нужда от паника, аз съм биофиидбек терапевт!"

 32. 32 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Весело

  Аз гледах телевизия до тригодишна възраст и нищо ми няма!

  Телевизорите тогава бяха с кинескоп, сигурно затова

 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2436 Весело

  Аз сам си забраних телевизията напоследък. Всъщност телевизиите сами си го направиха. И наистина съм много по-спокоен.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на today
  today
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Като знам какви глупости дават по телевизиите, трябва поне до 33 годишна възраст да е забранена. Или политическа пропаганда, или силиконови мастии, или някакви други извращения.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 35. 35 Профил на 2COOL
  2COOL
  Рейтинг: 213 Любопитно

  ОК, има някои добри заключения! Далея съм от мисълта, че всички са изчели цялстс статия. Има нужда от подобни специалисти, но нека родителите сами се замисляме кое вреди и не допускаме срещата с тези хора в бели престилки.

  Всеки ден е различен, пъстър и необикновен!
 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#22] от "kamenpavlov":

  Басирам се и че като дойде време за избори си казвате "всички са маскари защото така пише е интернет" и не гласувате. И после се тръшкате по форумите че "всички политици са идиоти".
  Искам да кажа че за всеки пълноценен възрастен индивид е нужно някакво поне минимално ниво за съпричастност към обществото. Кото не значи да гледате сапунки или чалга разбира се но и не е значи да изхвърлим телевизора, да анатемосаме всички гледащи телевизия и да се изолираме във собствената си черупка.

 37. 37 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":

  Три пъти се е случвало да съм в чужбина по избори - два пъти извън столиците на страните. Винаги съм пътувал, за да гласувам - понякога и цял ден. Цялото ми семейство гласува, някои заради това, че ги убеждавам да го правят и че не е право, а задължение. Изолиран не съм - слушам алтернативна музика, джаз, поп, опера, обработен и автентичен фолклор и...чалга. Нямам против никой стил, който лично ми харесва. Общественото мнение не ме вълнува особено.

 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dr_Doolittle":

  Много точно мнение, браво, Докторе

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#27] от ".krem":

  Напротив, много е лесно. Просто родителите не трябва да гледат телевизия в часовете, когато детето е будно. Децата от една до 3 години спят между 10 и 14 часа за денонощие.
  Така е със всичко - и със здравословното хранене, и със спорта, и с правилата на движение. Детето няма да се научи да се храни здравословно, ако всички на масата лапат пица, докато на него му сервират моркови. Няма как да научим децата на хубав език, когато родителите им псуват като магарета.

  До коментар [#29] от "ariel28":
  По принцип да, но според мен телевизията е изключение. 90% от нещата, които текат по телевизията не са подходящи за малки деца, а останалите не са интересни за възрастни. Единствения начин е детето да се изолира в друга стая, което е доста спорно педагогически.
  Изобщо е вярно че децата трябва да разбират кое е за деца и кое е за възрастни, но това работи само ако касае отделни неща, а не начин на живот. Можеш да обясниш на едно дете, че нещо на масата не става за деца (люто или алкохол), но трудно ще убедиш детето да се храни нормално, ако собствения ти начин на хранене е хаотичен или небалансиран открай докрай.
  Същото е с телевизията. Ако си пуснеш публицистично предаване в присъствието на детето, то нито ще е вредно, нито ще го заинтересова. Ако сам предкарваш 2/3 от времето с телевизора за фон, е ясно че пристрастяваш и детето към телевизията.
  Да не говорим че маса родители използват телевизията за бавачка. Фрапиращо е че дори и в детските градини го правят.


 40. 40 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 213 Неутрално

  за пръв път чувам за такъв вид терапевт

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  [quote#40:"pecheneg"]за пръв път чувам за такъв вид терапевт [/quote]

  Значи не си от София! Цяла София е задръстена с огромни реклами на този 'биофийдбек', но там е наблегнато, че се касае за 'мозъчна диагностика'. Тук виждаме, че и Дневник се е облажил от агресивната рекламна кампания.
  Не е ясно, обаче, защо са пуснали рекламата в рубриката 'Детски дневник', когато тази техника се използва повече при възрастни по понятни причини - едно дете доста по-трудно ще разбере за какво става въпрос. Тази техника се използва предимно при високо кръвно налягане, инконтиненция и други подобни.

  http://www.webmd.com/a-to-z-guides/biofeedback-therapy-uses-benefits

  И отново научихме една нова дума от Дневник - 'ТЕРАПЕВТИРАН'!!!!!!!!!!
  Ах, какъв талант за измисляне на абсурдни думи - на какво ли не учи неволята, която в случая се проявява като мизерен речников запас на родния български език, та се е наложило вместо болен/пациент/лекуван да се измисли 'терапевтиран'!

 42. 42 Профил на fabismama
  fabismama
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Неврофийдбек е сравнително нова терапия и самите невролози не са единни в мнението си за нея. НО, предпочитам да си пратя детето на такава терапия, пред това, да му бъде предписан риталин.

 43. 43 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Досега този метод се споменаваше само в книжките по нервни болести , например при фибромиалгията , но нямаше специалист по него. Според мене , това си е модерна , научна, йога- практика . Може да се каже и по- просто и познато като прогресивна миорелаксация или автогенен тренинг .

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  [quote#43:"neeeeeeee"] Според мене , това си е модерна , научна, йога- практика .[/quote]

  Йога с монитор.

 45. 45 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 593 Неутрално

  всичко добре почти, ама това обяснение за телевизията изби рибата... аз врочем не обичам телевизията, дори нямам телевизор най-вече заради рекламите, а и обичам да гледам каквото аз реша, когато аз реша....

  Birds of a feather flock together.
 46. 46 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 760 Весело

  [quote#3:"intergalactic"]Биофийдбек терапевт? [/quote]
  На такива едно време им викаха шарлатани.

 47. 47 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  бай Ганьовските доктори са все по забраните.....дъвката била вредна,МакДоналдса вреден,Хамбургерите вредни...редовния секс и той бил вреден ....

 48. 48 Профил на Рун Дьо Решетникоу
  Рун Дьо Решетникоу
  Рейтинг: 1595 Весело

  [quote#17:"Dr_Doolittle"]Ако пиете средно не 2 литра вода , а 6-7 литра след няколко дни вече организмът ви ще е с разбито водно-електролитно равновесие и сериозен здравен риск.[/quote]

  Докторе откъде ги прочетохте/учихте тея? Дори при лечебно гладуване се препоръчва да се пие минимум 2-3 литра вода. А и за отслабване помага.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3910 Любопитно

  Не е ли по евтино да се чете Хорхе Букай?!

  klimentm
 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3910 Разстроено

  Не не съм прав, той е по вреден и от този доктор.

  klimentm
 51. 51 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2736 Весело

  Да, да. Лицето терапевт се опитва да удари в земята всичките индийски йоги и прочие шарлатани. Но му липсва онова внимателно вглеждане в консистенцията на изпражненията за постигане на пълно пречистване и духовно равновесие. Ама всеки влак си има пътници.

 52. 52 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Свалям шапка на тези дето са измислили нов занаят и вадят пари от него. Сега можеш да продадеш всичко стига да има в етикета си ''био''.

  Too much цензура Баце.
 53. 53 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 940 Разстроено

  До коментар [#6] от "Моне":

  Ами не е трудно.Просто и Вие не трябва да гледате толкова много телевизия и най-вече не пред детето.
  Предполагам ,че и любов не правите пред децата.

 54. 54 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dr_Doolittle":

  Поздравления д-р Дулитъл.

 55. 55 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 838 Неутрално

  А питали ли сте се защо тия деца със забраните също се залепват към телевизора, когато в крайна сметка го видят?

  Не е само в забраната и ограничаването. Друго се иска, за да може дори ТВ да е включен непрекъснато, детето да не иска да го гледа. Или да не му е привлекателно това, което вижда.

 56. 56 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "ariel28":

  "научни шарлатани като горерекламирания доктор" - ако имате доказателства, моля споделете!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK