Италианска фокача

Италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат

© Ирина Катеринска

Италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат



Приготвянето на хляб у дома възвръща изгубената през годините си популярност и става все по-привлекателно занимание, особено за неделните следобеди и особено, ако е споделено от цялото семейство. Дали ще използвате машина, ръцете си или помощта на децата, резултатът винаги е вкусен – хрупкава коричка, мека сърцевина, топло ухание, което изпълва цялата кухня.


Правенето на хляб през горещите летни месеци губи една идея от удоволствието си, но за този сезон са подходящи по-лесните и бързи рецепти, от които се раждат също много вкусни тестени изделия - содената питка, хлябът без месене, пърленките на грила, мързеливите малки питки със сирене.


Или пък италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат. И хубав зехтин, разбира се.




За направата й са нужни: 1 ¼ ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая (7 г), 2 ч.л. захар, 1 ч.л. морска сол, 3 с.л. зехтин, 3 ч.ч. брашно; за гарниране: пресен розмарин, морска сол, маслини, чери домати, зехтин.


Водата, маята и захарта се смесват в купичка и се оставят за 5-10 мин., докато сместа шупне.


Брашното и морската сол се разбъркват в дълбока купа, в средата се прави кладенче, изсипват се зехтина и сместа с маята и се замесва меко, еластично тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути. След това се премесва още веднъж и с ръце му се придава формата на плосък диск или от него се откъсват топки, които се оформят на кръгли, плоски питки.


Тава се намазва със зехтин, вътре се поставя фокачата (или малките фокачии) и се пристиска с ръце. Оставя се да почине за 15 минути, след кето с пръст се притиска на много места, за да се образуват вдлъбнатини. Отгоре се поръсва със зехтин, морска сол и пресен розмарин, а в дупчиците се слагат маслини или чери доматчета.


Фокачата се пече за 20-30 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна или докато придобие приятен загар и при проверка с клечка в тестото тя излезе суха. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 858 Весело

    Или пък италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат. И хубав зехтин, разбира се.
    =====================================
    И сиренце, и сиренце!

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  2. 2 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 581 Неутрално

    [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]И сиренце, и сиренце! [/quote]

    И шарена сол

    'Let light surround you' Dream Theater
  3. 3 Профил на earthian
    earthian
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Е... със сиренце и шарена сол вече няма да е италианска фокача

  4. 4 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1521 Весело

    До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    До коментар [#2] от "ariel28":

    И майонезка, и кетчъпче, както се прави 'италианската' пица в България.

  5. 5 Профил на earthian
    earthian
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#4] от "princess_x":
    Като видя пица или паста, заляти с кетчъп, направо ми се повръща съсипват цялата прелест на италианската кухня 👍

  6. 6 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 3015 Весело
  7. 7 Профил на БамБам
    БамБам
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#3] от "earthian":

    Рецепта за пълноценен живот: Швейцарска закуска, италиански обяд, японска вечеря и българска..

  8. 8 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1492 Неутрално

    Рецепта за фокача от чичо ви Торбеш:
    ======================
    Участват:
    - 500г. брашно;
    - 220г. хладка вода (две трети чешмяна + една трета вряла);
    - 10г. пресована жива мая;
    - 1 чаена л. сол;
    - 1 чаена лъжичка захар;
    - 50-60мл зехтин;
    Как се прави:
    Всичкото това се забърква в следния ред:
    - Маята се разтваря хубаво в хладката вода и захарта;
    - С тази течност след шупването на маята се забъркват останалите компоненти;
    - Месим около 10минути на ръка или с орбитален миксер - от това се получава мекичка тесто-душичка;
    - Тестото се оставя да втаса около час, поставено в купа, запечатано с фолио. За сигурен резултат се поставя да втаса във фурната на 25оС, повтарям, един час;
    - След това с набрашняване се разточва на тънки питки с точилка;
    - В намазана със зехтин тава питките се нареждат и добре се намазват със зехтин отгоре;
    - Правят им се отгоре нарези, дупки, и т.н., но не само за красота, а и за по-добро изпичане;
    - Може да се посипят отгоре с кристали морска сол, сусам и т.н.
    - Така втасват още един час, както са в тавата, на 25оС във фурната;
    - Като мине и този час (фокачките са се надули), усилваме фурната на 200оС;
    - Във фурната поставяме съдче с малко вода, която се изпарява при печенето;
    - Печем до получаване на златисто-кафяв цвят;
    ===============
    Опитайте и тази рецепта, тя е плод на многогодишен кулинарен опит на екип от архитект и лекар.
    ПС
    От тези фокачи се прави чудесно хапванце, нещо като брускета:
    - Разрязвате фокачките на две и намазвате отвътре със зехтин;
    - Припичате за малко на фурната отгоре;
    - Като се препекат, ги вадим от фурната и ги гарнираме с нарязан домат, зелен лук, маслинки, настърган пармезан и т.н. и т.н.
    Неоставимо вкусно!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  9. 9 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3932 Неутрално

    До коментар [#8] от "Торбеш":

    Благодаря ти от сърце за тази рецепта!
    Записала съм я преди време и винаги, когато я правя, се получава вкусотия. С маслини, сушени домати и розмарин е наистина "Неоставимо вкусно"!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK