Хумус

Оригиналните съставки на хумуса са сварен нахут и сусамов тахан

© Ирина Катеринска

Оригиналните съставки на хумуса са сварен нахут и сусамов тахан



Хумусът е от онези ястия, които могат да изпълняват много и различни роли – на предястие, на основно или на гарнитура. Това, че се приготвя бързо и разбира се, чудният му, плътен вкус, са нещата, които го правят изключително привлекателен. Децата са любители на всякакви разядки и неща, подходящи за мазане върху филийка или крекер, така че биха го оценили подобаващо.


Оригиналните съставки на хумуса са сварен нахут и сусамов тахан, но през последните години се появяват все по-разнообразни варианти – с добавка на авокадо или домати, например. Но простичкият оригинал, ухаещ на зехтин и лимонов сок, е толкова вкусен, че единственото от което се нуждае за компания са нарязани зеленчуци и хрупкави крекери.


Друг плюс на хумусът е, че е идеален да се сложи в кутията за обяд за училище или пък да бъде допълнение към други вкусотии за неделния пикник в гората. Децата могат да го приготвят съвсем сами и да почерпят приятелите си, дошли им на гости след училище.




За направата му са нужни: 250 г сварен нахут (или от консерва), 2 с.л. сусамов тахан, сокът на половин лимон, 2-3 с.л. зехтин, 2 нарязани скилидки чесън, сол на вкус.


Всички съставки се пасират заедно, докато се получи гладко пюре. Хумусът се посолява на вкус и по желание се добавя още зехтин или лимонов сок. Сервира се в чиния, поръсен със зехтин и червен пипер или суха мащерка, заедно със зеленчуци, нарязани на пръчици (краставици, чушка, морков, малки доматчета) и хрупкави крекери.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Imaginary Friend
    Imaginary Friend
    Рейтинг: 672 Неутрално

    Нещо ми липсва в тая рецепта - кимионът. До сега не съм ял хумус без него. Аз добавям и чубрица, но всички подобни подправки са по желание де. Иначе и балсамовият оцет ми се вижда подходяща съставка. Само да не стане твърде кисело

    Ако ще правите хумус, който няма да се изяде веднага (примерно за през седмицата), по-добре е да не добавяте чесъна на момента - почва да се разлага по-бързичко и ще дава лош вкус.

    Не цъкам плюсове и минуси.
  2. 2 Профил на moriarti
    moriarti
    Рейтинг: 853 Весело

    С голям интерес бих наблюдавал (бих си водил бележки, правил скици и попивал атмосферата…) на детска сбирка, където на чаветата са поднесени хумус, зеленчуци и крекери. Ще да е незабравимо преживяване. Или пък да си отворят кутийките за храна на пикника и да съгледат таз ми ти "прелест".

    Но - свят широк.

    "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
  3. 3 Профил на kashpirovska
    kashpirovska
    Рейтинг: 912 Неутрално

    Обичам нахут,но приготвен по съвсем различен начин,хумусът не ми харесва...Въпрос на вкус.

    Джордж Оруел-1984
  4. 4 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Весело

    [quote#1:"Imaginary Friend"]Аз добавям и чубрица, но всички подобни подправки са по желание де. Иначе и балсамовият оцет ми се вижда подходяща съставка.[/quote]
    Опитай вместо чубрица "за'атар"-продава се във всеки арабски магазин за хранителни стоки. Поне в тези на Женския пазар в София де Лимонът е много по подходящ за хумуса, но става и с балсамико. По удобно, няма мацаницата с изстискването на лимона (ръчно или с някаква джаджа, и после нейното миене), и определено по евтино
    До коментар [#1] от "Imaginary Friend":

    П.С. Още нещо за "Войната за хумуса":

    http://www.momentmag.com/lebanon-vs-israel-a-delicious-culinary-war/

    http://www.huffingtonpost.com/2013/06/10/sabra-hummus_n_3391688.html

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  5. 5 Профил на redguy
    redguy
    Рейтинг: 1121 Весело

    Аз хумуса пък направо си го копая.

  6. 6 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2137 Неутрално

    Досега съм купувал хумус от халите, но сега ще се опитам да си направя. Благодаря на колегите са съветите относно приготвяне и подправките. Специално арабската от Мойше за първи път я чувам.

  7. 7 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1416 Весело

    Що еь това нещо като пюре от син домат / патладжан де / с печена чушка, чесън и олио като пастет дето става нещо такова ли е ?

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  8. 8 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Неутрално

    До коментар [#1] от "Imaginary Friend":

    И аз обикновено слагам кимион, но не е задължително. А чубрицата е подценявана подправка в световната кулинария, непозната е. Обичам да пробвам да я добавям в разни рецепти, просто да пробвам. Но балсамов оцет в хумус нещо не си го представаям

    А със забележката ви за чесъна се замислих за асафетида в хумус.

  9. 9 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Неутрално

    До коментар [#1] от "Imaginary Friend":

    Също много добра подправка, за сервиране, е сумак.

  10. 10 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Любопитно

    До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":

    В заатара си има чубрица обикновено, нали? Аз го наричам арабската шарена сол.

  11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Весело

    До коментар [#10] от "neanonimen":


    [quote#10:"neanonimen"]В заатара си има чубрица обикновено, нали? Аз го наричам арабската шарена сол. [/quote]

    Не е точно така За'атара е подправка която расте в целия Близък Изток и Магреб'а (Северна Африка), и прилича по вкус на дивата (балканската?) чубрица, но е различна по вкус. Но става ИДЕАЛНО за хумус+тхина, както и за овкусяване на куп сосове за салати (ама за това само "прахтта", без семенцата)

    Става чудесно (смесен с червен пипер) и за поръсване на "циганска баница"! Ако някой все още го помни този деликатес от време оно. Сега е модернизиран/италианизиран като "брускети"

    Също става и за домашно' печен хляб/питки-това съм го препоръчвал на приятели и познати в България, и всички са много доволни

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  12. 12 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 683 Неутрално

    До коментар [#2] от "moriarti":

    ако децата са от веганско семейство, хумуса е върха на сладоледа за тях

    Birds of a feather flock together.
  13. 13 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 963 Неутрално

    До коментар [#7] от "Танас":

    В Гърция ни сервираха "хайвер", което си беше хумус с още нещо, което нещо не усетих, може да е било патладжан.

  14. 14 Профил на abygale
    abygale
    Рейтинг: 571 Неутрално

    Такава "суша" откъм новини, че и рецепти за хумус почнахме да обсъждаме... като се замисли човек няма лошо - даже по-добре така.

  15. 15 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 832 Любопитно

    Хумуса си го приготяваме по алтернативна рецепта без тахан.Използваме фава - гарнирано с лук и зехтин е направо прекрасно мезенце... е децата не го обожават, но си го похапват.
    А и приготвянето му е лесно
    0.5 кг Фава се сварява в 1,2 литра вода - след като заври водата и започне да се пени я сменям, след това добавям едронарязан лук , морков, една две скилидки чесън, сол и пипер и го оставям да си покъкри за около 20-25 минути.След като се свари го оставям да изстине и го пасирам.
    Доста калорийки има и е чешитесто на вид едно такова жълтооранжево ама си е вкусно.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  16. 16 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1086 Неутрално

    За пръв път чувам за такова ястие, но човек все се учи. За мен "хумус" е известното понятие като част от почвата. Довечера децата са ни на гости и жена ми се кани да направи баница "дядо Марто", с плънка от месо и гъби, с много подправки, някои спометати тук, страшна вкуснотия. Рецептата, леко променена, я взехме от романа на Ал. Дюма "20години по-късно." Благодарение на такава баница Атос и Арамис помагат на принц дьо Бофор да избяга от затвора.

  17. 17 Профил на Meчо Пух
    Meчо Пух
    Рейтинг: 820 Весело

    ... и 2-3 филенца аншуа хвърлени при пасирането придават невероятен вкус...

    Колкото повече, толкова повече!
  18. 18 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1244 Неутрално

    Хумусът се консумира не с хляб или крекер,а с пита-джоб,която се разтваря,откъсва се широк лист от нея,хваща се с палец,показалец и среден пръст и чинията в която хумусъте сипан,започне да се забърсва.
    Това на фотографията не е крекер,а маца.Употребява се на песах,когато еврейте празнуват изхода си от Египет и хляб и хлебни изделия са забранени.Всеки е длъжен,да изяде поне количество маца "като маслина".Сега обаче не е песах,а и тогава това се отнася само за евреи.

  19. 19 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1244 Неутрално

    [quote#15:"Цъкльо"]Използваме фава[/quote]Намажи чиния с хумус,върху него фава,твърдо сврено яйце,поръси обилно със зехтин,лим.сок и ситно нарязан магданоз.Засалата си обели една глава кромид и няколко маслини и люти чушки.Яде се с пита и не с вилица,а с ръка.Вкусно и хранително-мен такава една порция сутрин ме държи сит цял ден.

  20. 20 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 684 Неутрално

    На хумусът не се слага чесън.

  21. 21 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Неутрално

    До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":


    [quote#11:"Мойше! Толкоз!!!"]За'атара е подправка която расте в целия Близък Изток и Магреб'а (Северна Африка), и прилича по вкус на дивата (балканската?) чубрица, но е различна по вкус.[/quote]

    Това което съм си купувал в София като заатар е смес от подправки, и има и сусам.

  22. 22 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Любопитно

    До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Дали имате представа как е латинското име на тази разновидност?

  23. 23 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Неутрално

    [quote#21:"neanonimen"]Това което съм си купувал в София като заатар е смес от подправки, и има и сусам. [/quote]
    Да, тук го продават смесен със сусам, но "прахта" има вкуса на оригиналния за'атар който арабите продават в Израел-чиито листа се изсушават и после се смелят. И там има някое и друго семенце, ама не толкоз колкото в този за'атар на Женския пазар.

    Не, не знам латинското му име, ама го намерих в Гугъл:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Za%27atar

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Весело

    [quote#18:"sabbath"]Хумусът се консумира не с хляб или крекер,а с пита-джоб,[/quote]
    Или на израелски сленг: Арабска пита Националното хлебно изделие по време на Песах (еврейския Великден), когато не се продава хляб в магазините (в чисто' еврейските градове) В смесените...безпроблемно, освен опашките понякога.

    Хубавото на тази "арабска пита" е че може да се замрази в камерата. А после при размразяването в миикровълновата печка се надува от вътре, и "джоба" е готов-рязва се едно крайче и се набутва с хумус+ ситно нарязани туршии

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  25. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Неутрално

    [quote#20:"baxter"]На хумусът не се слага чесън[/quote]

    В оригиналните арабски рецепти се слага чесън, бая повече от тази тук Въпрос на вкус де
    До коментар [#20] от "baxter":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  26. 26 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Неутрално

    [quote#7:"Танас"]Що еь това нещо като пюре от син домат / патладжан де / с печена чушка, чесън и олио като пастет дето става нещо такова ли е ?[/quote]
    Това го знам като мутабал.

  27. 27 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Неутрално

    До коментар [#7] от "Танас":

    Аз го правя със син домат, тахан, гъсто кисело мляко, лимонов сок, кимион и въпросния заатар.

  28. 28 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 952 Весело

    Не съм и чувал за такова нещо.
    Катеринска ме изненада днес.

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  29. 29 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 952 Любопитно

    До коментар [#24] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Бай Мойше,ти си бил и кулинар,маа му стара

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  30. 30 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3243 Любопитно

    Нахута е типичен за ориента и арабите номади ! Всяко ястие с него е гадно и примитивно !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  31. 31 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Неутрално

    До коментар [#15] от "Цъкльо":

    Фавата още ми е малко мистерия какъв точно биологичен вид е, но съм свел хипотезите до 2-3.

  32. 32 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2137 Неутрално

    comandante, пропуснал си да напишеш, че е гадно ядене за тебе. Всяко обобщение е простотия.

  33. 33 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1244 Весело

    [quote#24:"Мойше! Толкоз!!!"]В смесените...безпроблемно, освен опашките понякога. [/quote]На песах,еврейте не консумират хляб и хлебни изделия,не защото няма откъде да си купят,а защото е забранено.В последния ден,преди пасхалната вечер,дома се изсчиства основно,след което със свещ се търсят случайно паднали трохи,които ако се намерят се изхвърлят.Всички съдове,чаши и прибори се сменят с нови,или такива,които се използуват само на песах(последните се изваряват във вряла вода).В еврейските магазини на песах има в изобилие ориз и пр.зърнени храни,дори и в гр.Бней Брак.За ашкеназките и мароканските евреи обаче,те също са забранени на песах и те не ги купуват и ядат.

  34. 34 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1244 Неутрално

    До коментар [#20] от "baxter":
    Хумус без чесън е все едно боб(фасул) без джоджен,или таратор без кисело мляко.

  35. 35 Профил на blaueaugen
    blaueaugen
    Рейтинг: 515 Неутрално

    [quote#16:"man_un"]За пръв път чувам за такова ястие, но човек все се учи. За мен "хумус" е известното понятие като част от почвата.[/quote]

    И аз чух за това ястие преди няколко години. От уикипедия:
    "Хумус (иврит חוּמוּס; арабски حُمُّص; арменски համոս) е хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък Изток сред всички групи население.
    На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. На арабски, обаче, терминът „хумус би тахина“ (حُمُّص بطحينة) означава специално хумус със сусамов тахан, а не само нахут."

  36. 36 Профил на blaueaugen
    blaueaugen
    Рейтинг: 515 Неутрално

    [quote#12:"rldkfl"]ако децата са от веганско семейство, хумуса е върха на сладоледа за тях [/quote]
    Повечето деца обичат бобови храни. Все пак е и въпрос на навик и разнообразие на семейната кухня.
    Колкото по-малко месо се консумира, толкова по-изобретателен става готвачът.

  37. 37 Профил на berillo
    berillo
    Рейтинг: 402 Неутрално

    До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Рецептата Ви е перфектна.

    Be3Al2(Si6O18)
  38. 38 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 683 Неутрално

    До коментар [#31] от "neanonimen":

    Бакла
    http://en.wikipedia.org/wiki/Vicia_faba

    Birds of a feather flock together.
  39. 39 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 683 Неутрално

    До коментар [#36] от "fatoumata":

    като дете мразех грах, боб и леща( вече не, даже обичам ),
    не си спомням някога да съм мразел да ям месце

    Birds of a feather flock together.
  40. 40 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Весело

    [quote#19:"sabbath"]Засалата си обели една глава кромид и няколко маслини и люти чушки.[/quote]

    Я, още някой, който прави салата с (три) маслини . Една от любимите ми! Всъщност за себе си правя салатите, като основното е лук и към него добавям почти като подправки другите зеленчуци

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  41. 41 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1360 Неутрално

    Защо непремено, децата трябва да ядат чесън в гората, нестава много ясно от изброените места на употреба на хумуса?

  42. 42 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1360 Неутрално

    До коментар [#19] от "sabbath":

    Това е така, защото ядеш с ръце, а не с прибори за хранене! Ако ги ползваш сигурно гладът ще дойде много бързо...

  43. 43 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1244 Разстроено

    До коментар [#40] от "Музар - 10|2":Грешно се изразих-в предложения отмен вариант,кромидът просто се обелва и нарязва на едри парчета и от време на време,в процеса консумация на баклата с хумус се яде по едно.

  44. 44 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1360 Неутрално

    До коментар [#40] от "Музар - 10|2":

    Добре де, после, след ликвидирането на порцията, как се справяш със социалните контакти?

  45. 45 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1360 Неутрално

    До коментар [#32] от "stedim":

    Не го подтискай, човека!
    Като перфектен комуноид, той мрази всичко свързано с араби, евреи, цигани, мюсюлмани, турци и естествено свързаните с тях храни.
    Например очакванията са му всички да се хранят диетично с ежедневната сутрешна овесена каша на Президента Путин, борш, сельодка и хайвер от байкалски амур...

  46. 46 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 346 Неутрално

    До коментар [#38] от "rldkfl":

    Не става въпрос за бакла (vicia faba), а за едно нещо от което гърците правят каша.

  47. 47 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#44] от "convince":

    Вечер, когато нямам социални ангажименти

    Имам и любима салата с чесън - на другия ден като ухнеш на вол, го събаряш . Тогава и следващите два дни се затварям в собствената газо-камера Не помагат Лакалут, кафе на зърна и каквито и да е било ароматизатори. Но пък е вкусна

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  48. 48 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#43] от "sabbath":

    Аха, като сланинка с лучец... Ще пробвам някой от вариантите на този хумус, заинтригува ме.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  49. 49 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    Ял съм такова но не знаех че така се казва. Честно казано не бях очарован, въпрос на вкус

  50. 50 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 2854 Неутрално

    За пръв път опитах хумус в САЩ. Американците страшно обичат хумус и го предлагат в стотици варианти. 32 оз кутията струва между 2.50 и 4 долара, което съвсем не е много за американския портфейл. Преди време един мой колега премина на плодово-зеленчукова диета, плюс малко пилешко и риба. Единственото, което ядеше на корем без ограничение (изключвам плодовете и зеленчуците) беше хумус. За 3 седмици отслбна с 15 паунда.

  51. 51 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Неутрално

    До коментар [#50] от "GreenEyes":

    Как се отслабва от хумус на корем...понятие си нямам Щото си е бая калорична храна Ама щом казваш...

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  52. 52 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 963 Неутрално

    До коментар [#23] от "Мойше! Толкоз!!!":
    Съставките на заатар са: Риган, босилек с червени цветове, чубрица, балканска чубрица /може да съм пропуснала нещо/.

  53. 53 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Само в Халеп слагат чесън, но пробвай без чесън, поръсен с лют червен пипер и студено цеден зехтин и ще усетиш разликата.

  54. 54 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#34] от "sabbath":

    Опитай боба с босилек, повярвай ми също е много вкусен, а баба ми правеше таратор с вода и лимон. През лятото е много освежително.

  55. 55 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1675 Неутрално

    [quote#4:"Мойше! Толкоз!!!"]Опитай вместо чубрица "за'атар"[/quote]

    за'атар - научих нещо ново, благодаря

    http://goo.gl/DYYRPR

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  56. 56 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Весело

    До коментар [#33] от "sabbath":


    [quote#33:"sabbath"]На песах,еврейте не консумират хляб и хлебни изделия,не защото няма откъде да си купят,а защото е забранено[/quote]
    Забранено (за религиозните) ама не е отменено С'я да си мерим ли еврейството, щото ти не ядеш хляб по Песах, а аз...всъщност хляб почти не ям, ама пия бира (също забранена по Песах)

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  57. 57 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Весело

    До коментар [#53] от "baxter":

    [quote#53:"baxter"]Само в Халеп слагат чесън, но пробвай без чесън, поръсен с лют червен пипер и студено цеден зехтин и ще усетиш разликата. [/quote]
    САМО в Халеб?!? Виж, в Халеб (и в Сирия) въобще не съм бил, по гео'политически приини

    Ама десетина години щъках в Ливан (е, от Джюние и на юг, и почти винаги само по крайбрежието), и няколко пъти в Египет (Кайро, Александрия и Порт Саид)-'еми навсякъде В РЕСТОРАНТИТЕ ЗА МЕСТНИТЕ слагат чесън в хумуса, Може би освен в ресторантите за туристи, ама те не ми бяха интересни, та не съм бил в такива (с 2-3 изключения)

    Да не говоря за арабските ресторанти в Израел и "териториите. Чесън слагат навсякъде Говоря от личен опит, не от цитиране на туристически сайтове
    [quote#54:"baxter"]а баба ми правеше таратор с вода и лимон.[/quote]
    Твойта баба е била богаташка, таратор с лимон?!? Мойта баба Кипра (македонската, не еврейската) правеше таратор с вода, оцет, копър и 2-3 лъжици мляко (прясно за цвят, или кисело, не помня)на една купа от 3-4 литра . А да, и една краставичка, настъргана, не можех да сдъвча нищо от този таратор

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  58. 58 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1360 Неутрално

    До коментар [#49] от "shileto":

    Приеми това за естествено. Няма се насилваме я...с такова нещо!

  59. 59 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 2854 Неутрално

    [quote#51:"Мойше! Толкоз!!!"]Как се отслабва от хумус на корем...понятие си нямам Щото си е бая калорична храна Ама щом казваш... [/quote]

    С много тичане. Все пак не можеш да спортуваш, ако си само на плодове и зеленчуци, няма да имаш енергия, а хумусните калории бързо изгарят. Аз също съм на диня и хумус и отслабнах с няколко паунда, не че имам нужда, просто опитах дали ще издържа без хляб и захар 3-4 дни. Трудно беше, ама успях някакси да не се срутя от изтощение.

  60. 60 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#57] от "Мойше! Толкоз!!!":

    И моята баба едната е македонка, а другата гъркиня. Е гъркинята не мога да кажа че е богата, но си има лимони в градината.

  61. 61 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#57] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Остави ги ти ливанците и палестинците, те не разбират. В хоммоса не се слага чесън, а в мтъбал,я/ печен патладжан и тахан/ и се гарнира с нана и зехтин. Ако искаш да развалиш вкуса на хоммоса слагай чесън и джоджан.От опит ти го казвам.

  62. 62 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1440 Весело

    До коментар [#60] от "baxter":


    [quote#60:"baxter"]а другата гъркиня. Е гъркинята не мога да кажа че е богата, но си има лимони в градината. [/quote]

    Е, щом бабата е в Гърция (и по на юг), логично е да си има лимони в градината

    Относно хумуса: "Мтъбал" на арабски (поне в палестинският му диалект) е "подправка", доколкото си спомням А това може да бъде всичко което имаш под ръка-от магданоз до...каквото расте в градината ти, или по баирите наоколо.

    Сега дали палестинците (и ливанците) не разбират от хумус, щото слагали чесън в хумуса...Не бих казал това Така или иначе всеки си хвали неговата кухня и специалитети, и казва че "другите" не разбирали. Важи и за араби от съседни градове, не само от съседни (или по отдалечени) държави

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  63. 63 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#1] от "Imaginary Friend":


    До коментар [#62] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Подправка на арабски език е бгхар, бгхарат, а мтъбал е мукабали/предястие/ - печен патладжан,тахан, чесън, лимон, поръсено с подправки и зехтин. Ти не се води по бедуинския арабски, които може би знаеш.

  64. 64 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    [quote#57:"Мойше! Толкоз!!!"]Мойта баба Кипра (македонската, не еврейската) правеше таратор с вода, оцет, копър и 2-3 лъжици мляко (прясно за цвят, или кисело, не помня)на една купа от 3-4 литра .[/quote]

    Това е "жетварски таратор". В Тракия (частта на бг-територия) това е лятната студена супа срещу стомашни инфекции. Абее, колкото да не е чист оцет, дето се дава при дезинтерия .

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  65. 65 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Днес си направих хумус и го пробвах по рецептата на Sabbath - с лучец и маслинки - ВЕЛИКО!

    Според мен на основната смеска (варен нахут и сусамов тахан + зехтин и лимонов сок/балсамов оцет) каквото и да сложиш - все ще е вкусно. Просто базовите съставки носят на всичко, останалото е въпрос на вкус. У нас се оказа, че без подправки го възприемат най-добре (без мен).

    С чесън ще го пробвам утре.

    Между другото - колко време може да издържи (в бурканче например) извън хладилник и без консервация? (на скришно място от лакомници) Според мен - много. Просто няма какво да се "разваля" в основната смеска.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  66. 66 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    [quote#65:"Музар - 10|2"] Според мен - много. [/quote]

    Трябва ми да издържи от вторник до петък - това са постни дни, в които се чудя какво хранително да направя за ядене за постещата ми майка. Хумусът е супер решение - калорично, постно и достатъчно хранително (съдържа доста от необходимите аминокиселини и мазнини). Оказа се, че много й хареса.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  67. 67 Профил на sjaakiie
    sjaakiie
    Рейтинг: 525 Любопитно

    До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":

    На Sabra хумусът е страшно вкусен - особено пикантният, а имат и още десет разновидности (с патладжани, с подправки, с не знам си какво). Обаче тази кремава консистенция я постигат с половината от съдържанието бидейки олио. И в крайна сметка, няма нищо общо с домашно приготвения хумус, освен ако и него не набъкаш щедро със зехтин

    P.S. Много навременен коментар, знам, но щом се касае до хумус... Ще пробвам за'атара. Благодаря за съвета

    P.S.2 Някои дами трябва да внимават с хумуса, главно защото нахутът е храна, богата на естрогени, а това за някои представлява предразполагащ към наддаване фактор.

    "I'm quite illiterate, but I read a lot."




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK