Половината от момичетата по света смятат, че понякога е оправдано мъжът да бие жена си

Половината от момичетата по света смятат, че понякога е оправдано мъжът да бие жена си

© ReutersНовият докладът на УНИЦЕФ "Скрити пред очите ни" представя най-новите статистически данни за насилието над деца, събрани в 190 държави на местата, където децата трябва да бъдат в безопасност: техните общности, училища и домове.


Най-големият обем от събрани до момента данни за насилието над деца показва стряскаща степен на физическо, сексуално и емоционално насилие, като разкрива нагласите, които го поддържат и оправдават, запазвайки го "скрито пред очите" във всяка страна и общност по света.


"Това са неудобни факти - нито едно правителство или родител не ще иска да ги види", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. 
Докладът представя трайните, често предавани между поколенията последици от насилието. Той установява отново, че за изложените на насилие деца е по-вероятно да станат безработни, да живеят в бедност и да бъдат агресивни към другите. Авторите му отбелязват, че данните са получени само от лица, които са били в състояние и са искали да говорят, и следователно представят минимални данни. 


Стряскащите данни:


Сексуално насилие: Около 120 милиона (1 на 10) момичета по света под 20-годишна възраст са били подложени на принудителен сексуален контакт или други принудителни сексуални действия.


Всяко 1 от 3 подрастващи момичета на възраст от 15 до 19 години, в световен мащаб (84 милиона), е било жертва на емоционално, физическо или сексуално насилие, извършено от техните съпрузи или партньори.


Най-честата форма на сексуално насилие и за двата пола е насилието в интернет.


Убийство: Една пета от жертвите на убийства по света са деца и юноши под 20-годишна възраст, или около 95 000 смъртни случая през 2012 г. 


Тормоз: Малко повече от 1 на 3 ученици на възраст между 13 и 15 години, в световен мащаб, са редовно обект на тормоз в училищe. 


Насилническо дисциплиниране: Около 17% от децата в 58 страни са обект на тежки форми на физическо наказание (удари по главата, ушите или лицето или силно и многократно удряне). В световен мащаб, 3 от 10 възрастни вярват, че е необходимо физическо наказание, за да се отгледат децата добре.


Отношение към насилието: Близо половината от всички момичета на възраст от 15 до 19 години, в световен мащаб (около 126 милиона), считат че понякога е оправдано съпругът да удря или бие жена си. В 28 от 60 страни с данни за двата пола, по-голяма част от момичета, отколкото момчета, вярват, че биенето на жената понякога е оправдано.


Данните от 30 страни показват, че около 7 от всеки 10 момичета от 15 до 19 години, които са били жертви на физическо и/или сексуално насилие, никога не са потърсили помощ: мнозина казаха, че не са смятали, че това е било злоупотреба или не са го виждали като проблем.


УНИЦЕФ посочва шест стратегии, които да помогнат на обществото като цяло, от семейства до правителства, за предотвратяване и намаляване на насилието срещу деца. Те включват: подкрепа на родителите и запознаване на децата с житейски умения, промяна на нагласите, укрепване на съдебните, наказателни и социални системи и услуги, както и генериране на доказателства и осведоменост за насилието и неговата човешка и социално-икономическа цена, за да се променят нагласите и нормите.


"Доказателствата в този доклад ни принуждават да действаме. В името на всяко едно от тези деца и бъдещата сила на обществата по целия свят", казва Лейк.


На 31 юли 2013 г. УНИЦЕФ започна инициативата #ENDViolence, която призовава за колективни действия за прекратяване на насилието срещу деца, като набляга на факта, че често насилието се случва извън полезрението или се понася поради социални и културни норми. Под името "Направете невидимото, видимо" инициативата има за цел да повиши информираността, като първа стъпка към промяна на нагласите, поведението и политиките.


УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам тя е водеща организация, която работи в полза на децата и е представена в над 190 страни по света. 

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  защо понякога....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Те си го връщат с психически и финансов тероризъм.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 3. 3 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 388 Любопитно

  От коя джунгла са момичетата? От кое племе???

 4. 4 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Честно казано резултатите не ме изненадват.
  Имайки предвид кои са държавите и континентите с най-голям брой население и какво е нивото на образованост в тях нищо чудно, че приемат насилието за нещо нормално.
  Та все още има държави, където пребиват жени с камъни и други, където не им дават да шофират за да не им се увредят яйчниците...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Човешкият род е единственият на земята, чиито мъжки акземпляри издевателстват над женските...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Скоро гледах репортаж колко лесно манипулират 10-11 годишни деца в интернет да се разсъбличат, а родителите дори не подозират. Заплашва перверзникът, че ще ги убие и знае къде живеят и децата се плашат и изпълняват. Интернет е много опасен за деца, които безконтролно го използват.
  Хванаха го този и го осъдиха и той признава, че много лесно убеждавал децата със заплахи и ги манипулирал.

  Потресаващо.

 7. 7 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 583 Неутрално

  То понякога е оправдано и за някои мъже да хапнат бой. Или гъби...

 8. 8 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#7] от "wiligri":

  Ако е така, подсъзнателната връзка със сексуалноста, може да бъде разрушена завинаги и да ти липсва без да го съзнаваш...

 9. 9 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Отвратително!
  Но факт е, че така поднесено това изследване не е особено показателно. Трябва да се види разпределението по държави или най-добре разпределението по държави групирани по HDI например.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1058 Весело

  6 от 7-те млрд. човекоподобни на планетата живеят все още в средните векове

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на gsv
  gsv
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "wiligri":

  Агресията никога не е оправдана!

 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1058 Весело

  [quote#5:"Γαλλα"]Човешкият род е единственият на земята, чиито мъжки акземпляри издевателстват над женските... [/quote]

  АхАХАХАХХАХХАХХХАХХАХХАХАХААХ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Кулурата, или по-скоро нейната липса, отлично олицетворяват мисленето на тези момичета. Нискоразвити общества!
  Каквото в главата - това и по главата.
  Агресията не е оправдана наистина, но не ги защитавам.
  Това е проблем на обществата им.

 14. 14 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#5:"Γαλλα"]Човешкият род е единственият на земята, чиито мъжки акземпляри издевателстват над женските...[/quote]
  Потресаваща глупост! Сега остава да допълните, че същото важи за канибализма и хомосексуализма.

  #killwhitey
 15. 15 Профил на res08351297
  res08351297
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#5] от "Γαλλα":

  При хиените женската - матриарх хапе и малтретира всички мъжки в групата, а често развива рудиментарен пенис и ги насилва. При много от видовете богомолки женската изяжда мъжкия след половия акт, защото е огладняла. Подобно поведение се наблюдава и при някои видове паяци. Въобще междуполовото насилие е широко разпространено в животинския свят, включително и при някои маймуни.

  Проблемът при хората е в липсата на възпитание и образование, а често и в културния модел. Някои култури направо включват насилието като част от обичайното държание в семейството, наред с принудителни (ранни) бракове, търговия с деца и т.н.
  В повечето държави в Северна Африка и Близкия Изток жените са обект на регламентирано насилие, което може да включва принудително обрязване, редовен бой на публични места, забрана за достъп до образование, насилствено омъжване за много по-възрастни мъже и т.н.

  Така че добрата стара Европа с всичките и кусури и предразсъдъци е всъщност цивилизацията, еталонът за морал и права на човека.

 16. 16 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Нормални разсъждения. А вие как смятате че ще разсъждават момичета от общности, в които се режат главите на хора от друга религия? Или пребиват жени с камъни заради изневяра, и това е част от официалното законодателство!

 17. 17 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Много тъжно наистина,но както другите съфорумци вече споменаха,липсата на възпитание,образование,инкулкирането на морал водят до такива резултати.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 18. 18 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#5:"Γαλλα"]Човешкият род е единственият на земята, чиито мъжки акземпляри издевателстват над женските...[/quote]
  Мислех те за доста по-интелигентна. Явно съм грешал.
  Дано да не си ярка представителна извадка на този "човешки род", за който пишеш.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4570 Весело

  До коментар [#4] от "Кирето":Една шеста от високообразованите британци и британки приемат за нормални белезниците, камшиците и т.п. в спалнята на съпрузите.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4570 Неутрално

  До коментар [#2] от "galio":Подобни изследвания не казват само какъв брой жени бият мъжете си- а и битите обикновено не си признават!

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Весело

  Абе, като знам, какви тъпи парчета има (и от двата пола), малко кютек дори е полезен...понякога...както казва Учителя: "Той боя ИЗГРАЖДА, не да разгражда, а ИЗГРАЖДА (личността)..."

 22. 22 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Половината от момичетата по света смятат, че понякога е оправдано мъжът да бие жена си"
  ====================
  Повечето от тях обаче са възпитани от най-мирната и прогресивна религия в света.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#5] от "Γαλλα":
  Ти за рода на Богомолките ли си.

 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Мдаа.Пропуснали са да напишат,че в този доклад е написано че повече от половината от всички случаи на УБИТИ деца и юноши до 19 години са станали в 10 страни. Това са Нигерия/13деца на 100000 човека/, а също така Бразилия, Индия, ДР Конго, Мексико, Етиопия, САЩ/4 деца на 100000 човека/, Пакистан, Колумбия и Венецуела. В Русия този показател е 2 на 100000 човека. Два пъти по нисък от САЩ.

 25. 25 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#20:"patsis"]Подобни изследвания не казват само какъв брой жени бият мъжете си- а и битите обикновено не си признават! [/quote]

  Онзи ден попаднах на изследване на насилието, упражнявано от жени върху съпрузите или гаджетата им, много интересно, описващо мотивите и причините, пораждащи едно такова насилие и, което за мен беше много любопитно, оказва се, че броят на малтретираните мъже е съвсем малко по-малък от броя на малтретираните жени, но явно женското насилие е тема табу и за него почти не се говори, за разлика от мачисткото насилие.
  Ето го изследването, на испански е -

  La mujer maltratadora: El tabú silenciado
  http://www.alertadigital.com/2014/08/30/la-mujer-maltratadora-el-tabu-silenciado/

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В този доклад е посочено,че най малко са убитите деца в Централна и Източна Европа. Същото е за случаите на сексуално посегателство срещу момичета до 19 годишна възраст.

 27. 27 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Изключително се срамувам от тези данни. Това ни убива - главоломно растящото несъответствие между техническото и човешкото развитие.

  "Winter is Coming"
 28. 28 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "convince":
  [quote#8:"convince"]Ако е така, подсъзнателната връзка със сексуалноста, може да бъде разрушена завинаги и да ти липсва без да го съзнаваш... [/quote]
  Каква е тази подсъзнателната връзка от една страна със сексуалността, от друга - с някой насилник? И какво му е страшното една такава връзка да се разруши?
  До коментар [#11] от "gsv":
  [quote#11:"gsv"]Агресията никога не е оправдана! [/quote]
  Ако някой ми тормози детето и няма как цивилизовано да го защитя, няма да има как да се спра. Насилието ражда само насилие и не е зле насилниците да го имат предвид.
 29. 29 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 443 Неутрално

  За сметка на това 0% от мъжете смятат, че е редно жената да ги налага

 30. 30 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дори е полезно . Винаги има за какво

 31. 31 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 649 Гневно

  Тези дето подкрепят боя над жени по-горе и шегаджиите що не се пробват да бият първо истински мъж? Що не си намерят достоен противник и с него да се млатят?

 32. 32 Профил на gucho
  gucho
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Жената тряяя да сА бие всеки ден! В събота по два пъти Щото в неделя моЕ да доАт госке!!!

 33. 33 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 605 Неутрално

  он е стабиУен

  Горбачов
 34. 34 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#32] от "gucho":

  [quote#32:"gucho"]Жената тряяя да сА бие всеки ден! В събота по два пъти [/quote]

  Чувството за хумор е хубаво нещо, но на фонът на изнесените в статията данни, коментарът Ви ми се струва неуместен.

 35. 35 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тези, които бият жените си, обикновено карат джипове, за да изглеждат по-високи!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 36. 36 Профил на gucho
  gucho
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "tonitod":

  Забележката приета! Въпреки, че коментарът ми отразява напълно нагласата на голяма част от хората попаднали в изследването: Половината от момичетата по света смятат, че понякога е оправдано мъжът да бие жена си - казано по български - БИЕ МЕ ЗНАЧИ МЕ ОБИЧА.

 37. 37 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#31:"4e"] Що не си намерят достоен противник и с него да се млатят?[/quote]
  Ами що, щото ги е страх и ще боли. Къде, къде " по-мъжествено " е да ошамарят някоя крехка женица.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 38. 38 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nan_Kurunir":
  До коментар [#13] от "tolex":

  Само донякъде сте прави, насилниците могат да бъдат всякакви и високо, и ниско образовани, и културни, и некултурни, и представящи се за много морални в обществото. Просто по-културните измислят далеч по-рафинирани начини за насилие, използват разнообразни техники, прикриват го добре и убеждават умело жертвата да си трае...

 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#9] от "blurred":

  Няма да даде реална картина. Преди време имаше статистика за насилие над жените в ЕС, знаеш ли кои страни са на първите места? Дания, Финландия и Швеция. Не е изненадващо. В други страни насилието е значително по-разпространено, но жертвите не смеят или ги е срам да си кажат, а в тези страни жертвите не си мълчат и техните случаи влизат в официалната статистика.

  Ако си обрнал/а внимание "данните са получени само от лица, които са били в състояние и са искали да говорят".

 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#5] от "Γαλλα":

  Ако беше добавила СЪЗНАТЕЛНО издевателстват, можеше и да си права, но така - не.
  Иначе по принцип мъжете са физически по-силни от жените и това им дава илюзията, че ако жената не прави каквото й е заповядано, винаги може да й се отвъртят няколко шамара, за да я вкарат в правилния път.

 41. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Половината-понякога.
  Останалите-честичко.
  То си е от обич.

 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Неутрално

  Колко жалко, че има още такива средновековни разбирания в някоихора.

 43. 43 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#42] от "peni_nikol.53.":

  И то в 21 век!

 44. 44 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#42] от "peni_nikol.53.":

  Коментара ми изчезна! Извинете, ако се повтори... Винаги съм смятал, че през средновековието хората са били по-галанини от нас! Аз бих казал - пещерните хора... Иначе сте до болка права.

 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Неутрално

  До коментар [#44] от "charlesdegaulle":

  И вие сте прав .

 46. 46 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 557 Неутрално

  [quote#39:"luda_krava"]Няма да даде реална картина. Преди време имаше статистика за насилие над жените в ЕС, знаеш ли кои страни са на първите места?[/quote]

  Абе по-реална ще е от тази, в която се сравняват общества които са в почти първобитен строй с най-високо развитите общества на човешката цивилизация до момента и цифрите се третират с еднаква тежест. А въпросните общества, които в някои си части се намират в средновековен от наша гледна точка стадий на развитие за съжаление са ужасно многобройни. Визирам Индия, Китай все още в някои си части, Нигерия и т.н.

  Наскоро гледах едно документално предаване за Индия, където беше описана невъобразимата ситуация, за нас поне, в някои села как хората нямат тоалетни нито в къщите си, нито в дворовете. И трябва да ходят на полето по тази работа, извън селото... Та разказваха как жените гледат да ходят преди да е изгряло слънцето и на групи, защото после става невъзможно за тях, защото тогава излизат мъжете. А и тогава е най-опасното време, в което често се случват изнасилвания. А по някога се случвало, че нямало как да стане работата и се връщали, стискайки чакайки следващия ден. Абсолютно покъртително!

  Айде после ми говори за Дания, за Финландия и за Швеция...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  [quote#9:"blurred"]Отвратително!
  Но факт е, че така поднесено това изследване не е особено показателно. Трябва да се види разпределението по държави или най-добре разпределението по държави групирани по HDI например.[/quote]
  Тази статия беше публикувана преди дни в "Гардиън," заедно с няколко статии за скорошно разкритие на сексуално насилие срещу непълнолетни момичета в Ротерхам, Англия. Насилниците са от пакистански банди. Момичетата: най-вече от бедни бели английски семейства. Има улики, че полицията е замесена в укриване на доказателства срещу извършителите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK