Карта на уменията ще показва в какво е добър ученикът

Дарин Маджаров и екипът на образователния сайт "Уча.се"

© Уча.се

Дарин Маджаров и екипът на образователния сайт "Уча.се"



В тазгодишната поредица "На училище" "Детски дневник" ще се постарае да представи ученето по-скоро като награда и отмора, а не като бреме. Днес ще ви запознаем с с един човек, приел като своя кауза да обучава децата чрез забавления.

"Кой ти е любимият предмет в училище?" е един от неприятните въпроси за повечето ученици, особено ако отговорът трябва да е съобразен с очакванията на родители, баби и дядовци. Този проблем вече лесно ще може да бъде разрешен с карта на уменията в образователния сайт ucha.se (Уча.се) за видеоуроци, която ще показва на детето с кой предмет се справя най-добре, кой му е най-интересен и при кой трябва да положи още усилия.


Какъв да станеш като пораснеш


Това ще става с решаването на упражнения след всеки изгледан урок, което също е новост, разказва създателят на образователния сайт Дарин Маджаров. Задачите ще са свързани с уменията, които се придобиват, докато се учи - възпроизвеждане на получена информация, разсъждение върху нея и прилагането й на практика.




Карта на уменията ще показва в какво е добър ученикът

© Уча.се


"В училище като ти върнат едно контролно, задраскано е тук-там с червено, не обръщаш внимание къде са ти грешките", казва още Дарин и добавя, че в сайта в края на решаването на упражненията ще има възможност системата автоматично да върне ученикът на точното място в урока, където да изгледа още веднъж неусвоения материал.


"За един родител това е много добре, защото от малка възраст ще вижда какво обича детето му", казва Дарин и добавя, че като малък той никак не е харесвал да учи наизуст и не е помнел. Също с картата на уменията ще има възможност за сравнение на успеваемостта на ученика по предметите, тоест с коя дисциплина детето се справя по-добре.


Новостта ще бъде пусната през тази седмица.


Уроци на разбираем език


В момента в сайта "Уча.се" вече работят 36 души, от които 15 учители. Уроците за две години са набъбнали до над 3200. Има 230 хиляди регистрирани потребители, от които 15-20% от всички преподаватели у нас. Уроците вече обхващат всички предмети от 2-и до 12-и клас, а Дарин има амбицията да започне изработването и на видеоуроци на първолаците. Продължават най-популярни да са клиповете по математика, география и английски език.


"Сайтът прави уроците на разбираем език", открил е решението на уравнението Дарин, който успява да превърне двойкаджии в отличници за седмица, и продължава: "Звучи адски просто това да правиш уроците на разбираем език. Ами да - много от нещата звучат като сложни процеси, сложни задачи. Ако се обяснят по сложен начин, това отблъсква детето".


Карта на уменията ще показва в какво е добър ученикът

© Уча.се


Според него така учениците си казват, че не могат да се справят, че са тъпи, и в крайна сметка се отказват от ученето. Затова е важно знанията да се представят стъпка по стъпка, на разбираем език, но не простоват. Според Дарин демотиваращо на учениците влияят резултатите от всички проучвания през последните няколко години, които показват, че българските ученици са на последно място по всякакви критерии, че нямали желание да учат.


Опитът е довел и до заключението, че успехът на видеоуроците е дошъл и заради гласа във видеоуроците, който е приятелски, близък до учениците и различен от назидателния тон, който използват много учители. Дарин разказва, че са правили експерименти, с които са установили, че учениците запомнят урока много по-добре, когато клиповете са записани от приятелски глас, който е близък до тях. Естествено, помагат и визуалните елементи в клиповете, казва още Дарин.


В крайна сметка само с уроци по химия и биология от "Уча.се" ученици са успели да станат студенти в Медицинския университет във Варна, което е накарало ръководството на висшето учебно заведение да поиска да помага в създаването на видеоуроци. Идват и покани от училища от всички краища на страната, което кара Дарин да е оптимист за бъдещето на новото поколение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK