Музеят, в който е важно децата да пипат и питат

Галя Русева, физик

© Георги Кожухаров

Галя Русева, физикВ тазгодишната поредица "На училище" "Детски дневник" ще се постарае да представи ученето по-скоро като награда и отмора, а не като бреме. Днес ще ви запознаем с Галя Русева, приела като своя кауза да обучава децата чрез забавления.


Има един музей в София, където децата са наистина желани. Той е подреден така, че те да могат да пипат и питат (и то на висок глас) - нещо, което е забранено в други музеи в България. Още от входната порта тук те посрещат едно дружелюбно куче и две гальовни котки. Дворът е голям и идеален за гоненица и криеница. Тук никой няма да те спре да беснееш до насита. 


Музеят е широк и светъл. На входа ти се кокори един престарял автомобил марка "Messerschnitt", зад него изниква дърт, но много запазен модел на "Форд". И още автомобили, и цяла купчина кой от кой по-атрактивен грамофони от миналия век, и телевизори, и радиоапарати, и мотоциклети и разни уреди, за които и идея си нямаш за какво биха могли да послужат.
Галя Русева ме посреща от вратата и дъх не ми оставя с шеметната разходка из музея, която ми организира. Бърза ще е разходката, обещава тя и дава подробности за всеки експонат, пред който се спра. Обръща ми внимание на интересно шпионско куфарче за заснемане на документи, задава ми въпроси. Спокойно посреща невежеството ми и с желание ми обяснява.


Наелектризира с пръчка пълен с хелий балон, който виси като омагьосан на височината на очите, държан от точно определен брой кламери. После ми казва да го пипна. Пипам, удря ме леко електричество, проблясват микросветкавици, смеем се. Чувствам се като дете.


А какво за децата? Вратите на политехническия музей от години са широко отворени за тях. Тук има зала за демонстрации, в която физикът Галя Русева и колегите й правят изумителни вълшебства. Ето - коркова тапа, в която са забодени две вилици, пази идеално равновесие на въже. Това не е коркова тапа с две забодени вилици, това е човече гимнастик, от цирка, иде да ни покаже разни закони за равновесието и гравитацията.


Корковата тапа в ролята на пазещ равновесие акробат.

© Георги Кожухаров

Корковата тапа в ролята на пазещ равновесие акробат.


"Имаме доста образователни програми за работа с деца, но уви, това не се случва на много места. Днес в много музеи са предвидени или кътове, или образователни програми на различни теми, така че децата са добре там. Но при нас това отдавна вече е традиция", казва г-жа Русева. Тя обаче признава, че има места, на които на децата се гледа с досада, защото изваждат служителите в музеите от нормалното им ежедневие, като изискват внимание, занимание. "В нашия музей много обичаме децата." 


Все пак е добре те да са на възраст над 6-7 години, казва Галя Русева, защото едно дете на 3 години не знае кои неща са обичайните, за да му покажеш нещо необичайно. За него всичко е необичайно. "Така че има все пак някаква възраст, от която насетне човек може да говори за наука и тази възраст е, по наша преценка, между предучилищна и нагоре, горна граница няма." Ходят и студенти, регулярно водени от преподавателите си по физика и това им е вид учебно занятие.


Според Галя Русева в един музей трябва да има неща, които са част от живота на децата. Те трябва да им станат близки, а ако са много отдалечени във времето и децата не могат да ги свържат с нещо, което имат в днешния ден, тези неща трябва да бъдат въведени с някаква история. А тя истории има безброй.


Галя Русева

© Георги Кожухаров

Галя Русева


Благодарна публика са децата, но си искат по-особен подход. Те трябва да бъдат грабнати, вниманието им не може да бъде задълго привлечено и задържано около нещо, така че се изисква повече усилие.


"Всичко, което могат да пипнат, го слагаме на първо място." Други уреди отиват в демонстрационния кабинет, това е демонстрация на живо. Днес децата гледат прекалено много видеоклипчета, а там само част от тях са истински, други не са. И кои неща са истински, детето губи представа. "Когато дойдат тук и видят нещата на живо, те виждат как се раждат, как се случват и няма нищо, за което да имат съмнение, че е фалшиво и няма нужда от някакви специални ефекти, за да стане красиво, то е красиво само по себе си", казва Галя Русева. Аз все пак малко се съмнявам... не съм си учила по физика навремето и повечето от демонстрациите ми изглеждат като фокус-мокус.


Има обаче спасение за мен. Веднъж в месеца в политехническия музей се прави така наречената "Семейна събота" - тогава добре дошли са семействата с деца. И тъй като през седмицата родителите са на работа, това е моментът да се въвлече цялото семейство в едно занятие, посветено на определена тема. Родители и деца близо два часа правят нещо заедно и се сплотяват. Темите на презентациите са различни и са съчетани с демонстрации и нещо, което самите те правят. В "Здравославната закуска" например се научават как да разпознаят дали в кашкавала няма добавки като нишесте и брашно.


За много неща няма време в учебния материал, казва Русева, която е бивш учител по физика. Тези неща са в бита ни, а хората нямат представа какво са и защо са. Например защо е важна светлоотразителната жилетка, защо са вредни солариумите и дискотечното осветление на нивото на очите, защо е ограничителната линия на спирката на метрото, защо бензинът трябва да се носи в метални, а не в пластмасови туби... "Тези знания са важни, за да не правим глупости в живота си, от които след това ще страдаме."


Галя Русева физик

© Георги Кожухаров

Галя Русева физик


В демонстрационната зала са обхванати всички области на физиката, "като изключим, че е трудна работа да покажем на живо опити с атомна и ядрена физика", казва Русева.  


Но като се започне от механика, всичко свързано с движение на телата, силите, които им действат, енергията и запазването й, покоят като частен на движението и условията за равновесие. "В тази област, както и във всяка друга, се опитваме да покажем на децата, че има основни природни закони, които науката е установила и на които се подчиняват явленията и те се спазват винаги, за разлика от човешките закони. Проявлението на тези закони можем да намерим във всичко, което се случва около нас, тоест да им покажем физиката в живота на човека и тези основни принципи, на които се основава природата и че знаейки ги, по-малко ще могат да ги лъжат, грубо казано", подчертава тя.


"Защото много глупости, наукообразни думички и псевдонаучни неща се приказват и хората не бива да бъдат лековерни. Така че тук се опитваме да изградим и такъв поглед към света, който да е по-научен. Физиката не е просто наука, тя е начин да гледаме на света. За мен по-впечатляващо е как в 21 век си вървят едни врачки, баячки с пълна сила. Те се тиражират и по медиите и всякакъв вид предсказания, как например щеше да свършва света и това се казваше по всички медии и всяваше паника сред хората, после някой реши, че може да предсказва земетресения, това също се тиражираше и излезе цял град на улицата...


Появяват се вълшебни камъни, които помагат срещу всичко, а всяка сутрин по национални медии се четат хороскопи и без тях не може човек да тръгне на работа. Просто залитането е колосално", обобщава възмутено Русева.  


И черешката на колосалната заблуда е поредното съобщение за прясно изобретен вечен двигател. "Щуротия. Такова нещо не може да бъде създадено. Не е въпросът, че не се е родил кадърният човек, не е въпросът, че има някаква грешка в устройството. Такова изобретение е принципно невъзможно и няма смисъл да се търси. Това нарушава най-общия природен закон, в който сме толкова сигурни, че изобщо отдавна вече няма смисъл да продължаваме да го проверяваме", смее се Галя Русева и добавя, че макар и, за съжаление, отдалечени от физиката, хората имат уважение към физиката. И като чуят нещо, което им звучи като наука, вярват.  


Галя Русева физик

© Георги Кожухаров

Галя Русева физик


И тук правим една голяма поредица простички опити, за да може да влезе в главите на децата, че не могат да получат повече енергия, отколкото са вложили. Даже винаги ще получат по-малко, защото има загуби. И всеки път, когато им се стори, че нещо дава повече енергия, да си кажат "е, не, тука нещо не е читаво", а не "браво на изобретателя".


Галя Русева подчертава, че до нищо добро не води откъсването от физиката и намаляването на часовете по физика в училище, защото това не я прави по-проста, това не я прави по-лесна за възприемане, напротив, има нужда от повече занятия. Едно от нещата, които уредниците в политехническия музей се опитват да направят, е да повишат интереса у децата към тази наука, защото тя не е лесна наистина и за да види човек красотата й, малко трябва да се напъне.


Галя Русева предупреждава, че именно поради трудността да се обяснят всички физични закони и явления има опасност от едно такова залитане: демонстрациите да се правят във вид на малко фокуси, да са по-ефектни, физиката да се превърне в малко цирк, поради страх да не бъде загубена аудиторията. "Целият ми опит ми показва, че младите хора искат да знаят защо става, те наистина се интересуват. И в много случаи не мога да направя куп неща, които съм замислила, защото непрекъснато трябва да отговарям на нови и нови въпроси…"


Замислила, да! Тя признава, че обожава работата си и не спира да мисли - нови идеи, опити, събития… удоволствие е за нея работата с децата, нарича я приказка. "Най-малките са просто едни слънчица, след като свърши демонстрацията идват и искат да се гушнат. Редят се в редичка за гушкане. Заслужава си усилията и само заради това", споделя тя.


Музеят работи с Министерството на образованието и с много училища от столицата и страната. Предвождани от преподавателите си, все по-често идват и групи ученици от началния курс, когато все още не се учи физика. А по големите, когато приключат някой раздел, идват да правят опити като обобщение, за да затвърдят знанията по един неусетен начин.


"Преди имаше един тип демонстрация, сега вече те са толкова много, а целта е една група деца да може да идва многократно. Правим тематични демонстрации в дадена област. Комбинираме и с преподаватели по химия и биология, самите те се уговарят помежду си кога да идват, така че знанието се разпространява", разказва Галя Русева.  


Музеят, в който е важно децата да пипат и питат

© Надежда Чипева, КапиталНационалният политехнически музей предлага множество образователни програми:


- "Текстилна лаборатория" - текстилният инженер Светозара Карарадева запознава децата с различните влакна и тъкани, като с опити се проверява как се държат те, наблюдават се с микроскоп. Децата се учат как да се разпознаят от естествена или изкуствена материя е дрехата, която са си купили...


- "Работилница за наука" - тук децата са главните действащи лица: сами правят експерименти и изработват интересни действащи модели. Занятията са на различни теми, например Равновесие, Зрение, Цветове, Вода, сапун и сапунени мехури, Калейдоскоп...


- "Забавна наука, или въведение в науката" - подходяща за деца до прогимназията, в залата на експозицията химикът Люба Дашовска прави серия комбинирани опити физика и химия.


Организира се и "Музеен рожден ден", в който деца между 8 и 13 години могат да празнуват рождения си ден. Уредниците ги разхождат из музея, представят им интересни за тях неща, правят серия демонстрации, занимателни игри, накрая има време и място за почерпка, осигурена от родителите. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 872 Весело

  Интерено.Не знаех,че има такива "мохикани"

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на toveren
  toveren
  Рейтинг: 244 Разстроено

  За съжаление работното му време е от понеделник до петък между 9 и 17 часа...

 3. 3 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Къде е? Какво е работното време?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#2] от "toveren":

  Идеята е страхотна, но музеят задължително трябва да бъде отворен събота и неделя.

  "Да, България"
 5. 5 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Мисля че работи и събота и неделя.

  Мисля че беше събота когато ходихме с детето на демонстрация за звуковете, беше страхотно интересно, бяха се подготвили подобаващо.

  Благодаря им и пожелавам да продължават със същия ентусиазъм.


  http://www.polytechnicmuseum.org/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=30

 6. 6 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само зо информация!
  В Амстердам има музей-атракция НЕМО!
  Огромна сграда във формата на кораб, пълна със занимателни и познавателни игри за деца от 4 до 400 години!
  Страхотна е!
  Дано нашите идеалисти да могат да постигнат половината от тамошната...
  И работи всеки ден, и цените не са никак евтини.

 7. 7 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  „И тук правим една голяма поредица простички опити, за да може да влезе в главите на децата, че не могат да получат повече енергия, отколкото са вложили. Даже винаги ще получат по-малко, защото има загуби. И всеки път, когато им се стори, че нещо дава повече енергия, да си кажат "е, не, тука нещо не е читаво", а не "браво на изобретателя".“
  А какво да кажем за термоядрения синтез? Влагаш по-малко енергия, а получаваш повече!

  Post tenebras spero lucem
 8. 8 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Шегувам се, разбира се. Като инженер знам много добре принципа за съхранение на енергията...

  Post tenebras spero lucem
 9. 9 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Много, много добре! Направо страхотно!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 10. 10 Профил на Васил Макаринов
  Васил Макаринов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте!
  Музеят работи от понеделник до събота (включително) от 9:00 до 17:00 ч. Касата работи до 16:30 ч.
  Почивен ден: неделя

 11. 11 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Музеят е страхотен! Всички деца трябва да отидат, да пипнат и да научат.

 12. 12 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Както казваше един приятел всичко е физика в тоя живот.
  Наскоро посетих Cosmo Caixa в Барселона и останах много впечатлен, който има възможност да го види да не се двоуми.

 13. 13 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1046 Весело

  Суперско!!!
  Личи си, когато в една работа се влага ум, любов, изненада, откривателство!

  [quote#6:"Мале, малеее...."]В Амстердам има музей-атракция НЕМО! [/quote]
  А ние посещавахме този в Мюнхен! Цял ден не усетих глад!
  Ама пред махалото на Фуко вече каталясах!

 14. 14 Профил на doodko
  doodko
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Браво! Ще отидем! Благодаря на "Дневник", че отново ни запозна с нещо интересно и полезно!

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 16. 16 Профил на progito
  progito
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ходила съм там по друг повод и наистина е много интересно. Имат и много интересна градина.
  Единствено бих препоръчала да почиват някой работен ден, а не събота или неделя.

 17. 17 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Точно за този музей имах предвид когато писах коментарите си под новината за "Българския Лувър".
  Тези хора са ги набутали в бившата къща-музей на Георги Димитров, а сградата на бившата Държавна печатница, по-късно на Политехниката и т.н., от която са излезли поколенията инженери, създали съвременната индустрия на България я превърнаха в музей за който няма идея откъде ще се вземат експонатите.
  В Политехническия само колекцията от стари радиоприемници е над 200 бр. !

  Похвално е че се стараят не просто да бършат праха от експонатите си, а и да показват на децата чудесата на науката и техниката. Това е концепцията за такива музеи по света (аз съм бил само в Лондонския) и тя работи много добре където има желание и финансиране.

 18. 18 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  браво, много добро начинание!

  РЕФОРМИ !
 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Ето на такива места и по този начин децата трябва да усвояват знанията, а не в класните стаи със скучните и неразбираеми учебници!
  Жалко, че въпросния музей е само в София!

 20. 20 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дневник, благодаря за чудесната идея и публикация!

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 21. 21 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво! Браво! Да са живи и здрави! Успех им пожелавам!

 22. 22 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абсолютно задължително е посещението/та! Радвам се, че има такива хора. Не всичко е загубено.

 23. 23 Профил на z_baeva
  z_baeva
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Моите поздравления! Благодаря ви за ентусиазма, вдъхновението и надеждата,!

 24. 24 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Невероятно! ПОЗДРАВЛЕНИЯ, г-жо Русева! Заради такива хора си заслужава човек да живее, да чете, да се интересува, да знае повече и да не се отказва. Напук на всичко и всички!
  Скоро и аз ще дойда на посещение и ще Ви похваля лично!

  П.П. В Белград има музей на Н. Тесла, който също има практически опити (3 или 4, не помня). Обясненията са на сръбски и английски, входът напълно приемлив – около 8-10 лв.
  Ако имате възможност, отидете, заведете децата си, наистина прекрасен музей.

 25. 25 Профил на таня александрова
  таня александрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  какъв е ценоразписа за входа

 26. 26 Профил на Васил Макаринов
  Васил Макаринов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "таня александрова":
  Здравейте!
  На страницата на музея (www.polytechnicmuseum.org) в раздел "Информация за посещения" е публикуван ценоразписът:

  Индивидуални и групови посещения:
  -възрастни – 5 лв.
  -билет за двукратно посещение – 7 лв.
  -ученици, студенти, пенсионери – 2 лв.
  -ученически групи (над 10 души) – 1 лв.
  -родители с деца: входът за детето/децата е безплатен

  Екскурзоводна беседа – 10 лв.

  Демонстрации (физика, забавна наука, текстилна лаборатория):
  -до 10 души – 10 лв.
  -над 10 души – 15 лв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK