Откъс от "Огромният крокодил" на Роалд Дал

Откъс от "Огромният крокодил" на Роалд Дал

© Издателство "Ентусиаст"Тази събота в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" ви предлагаме откъс от "Огромният крокодил" на Роалд Дал, която излиза за първи път на български език от издателство "Ентусиаст" в превдо от английски на Катя Перчинкова и с оригиналните илюстрации на Куентин Блейк.


Книгата излиза и повод Световния ден на Роалд Дал, както и 50-годишнината от излизането на "Чарли и шоколадовата фабрика"


Публикувана е за първи път през 1978 г. и е първата от британския автор, посветена на деца. "Огромният крокодил" поставя началото на легендарното партньорство между Роалд Дал и сър Куентин Блейк в творенето на вълшебства от изключителни истории и неповторими илюстрации. Сега изданието излиза за първи път на български език с оригиналната корица и оригиналните цветни илюстрации на Куентин Блейк в превод от английски на Катя Перчинкова.
"Децата са по-големи от рибите − заяви Огромният крокодил. − От тях се получават по-големи порции", казва лакомият крокодил, който живее в Африка, снове из джунглата, разказвайки наляво и надясно как най-много на света обича да си похапва момченца и момиченца. Огромният крокодил обаче не е толкова умен, за колкото се смята, така че по-добре да внимава. На останалите животни им е дошло до гуша от неговите лукави номера и решават да го поставят на мястото му веднъж завинаги.


***


В най-голямата, най-кафявата и най-калната река в Африка плуваха два крокодила, едва подали глави над водата. Единият крокодил беше огромен. Другият бе не чак толкова голям.
− Знаеш ли какво бих хапнал днес за обяд? − попита Огромният крокодил.
− Не − отвърна Не толкова големият крокодил. − Какво?


Огромният крокодил се ухили и разкри стотици остри бели зъби.
− Днес на обяд искам да похапна хубаво, сочно детенце.
− Аз не ям деца − рече Не толкова големият крокодил. − Само риба.
− Хо-хо-хо! − извика Огромният крокодил. − Обзалагам се, че ако видиш дебеличко, сочно дете да цапа във водата ей там, ще го излапаш наведнъж!
− Няма − възрази Не толкова големият крокодил. − Децата са прекалено твърди и жилави. Те са твърди, жилави, гнусни и горчиви.
− Твърди и жилави! − извика Огромният крокодил. − Гнусни и горчиви! Какви глупости говориш само! Децата са сочни и вкусни!
− Толкова са горчиви − каза Не толкова големият крокодил, − че стават за ядене само след като ги поръсиш със захар.
− Децата са по-големи от рибите − заяви Огромният крокодил. − От тях се получават по-големи порции.


Откъс от "Огромният крокодил" на Роалд Дал

© Издателство "Ентусиаст"


− Много си лаком − отбеляза Не толкова големият крокодил. − Ти си най-лакомият крокодил в цялата река.
− Аз съм най-смелият крокодил в цялата река. Само аз се осмелявам да изляза от водата, да прекося джунглата и да стигна до града, за да търся деца, които да изям.
− Правил си го само веднъж − изсумтя Не толкова големият крокодил. − И какво стана тогава? Хората те видяха, че се приближаваш, и избягаха.
− Но когато отида днес, никой няма да ме види − рече Огромният крокодил.


Откъс от "Огромният крокодил" на Роалд Дал

© Издателство "Ентусиаст"


− Че как няма да те видят? Ти си толкова огромен и грозен − ще те забележат от километри.
Огромният крокодил се ухили отново и страшните му остри зъби проблеснаха като ножове на слънцето.
− Никой няма да ме види, защото този път скроих таен план и измислих някои хитрини.
− Хитрини ли? − възкликна Не толкова големият крокодил. − Та ти не си правил нищо хитро през целия си живот! Ти си най-глупавият крокодил в цялата река!
− Аз съм най-умният крокодил в цялата река − отвърна Огромният крокодил. − Днес на обяд ще похапна дебело, сочно детенце, а ти ще лежиш тук в реката гладен. Доскоро.


Откъс от "Огромният крокодил" на Роалд Дал

© Издателство "Ентусиаст"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на deltalink
    deltalink
    Рейтинг: 542 Любопитно

    Еееееее, гадно, прекъсна на най-интересното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK