Пълнени патладжани

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Това е гръцкото ястие папуцаки.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  2. 2 Профил на senser
    senser
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Защо всички рецепти, които публикувате, се афишират като "лесни и забавни за приготвяне от деца". Извинявайте, ама не се сещам за дете, на което да му е интересно да готви патладжани, а миналата или по-миналата седмица пък трябваше да пасира нахут за хумус. Който не е пасирал нахут той не е наясно, че изобщо не е работа за дете.
    Пускайте си рецепти, понякога има добри попадения, ама всичко да се приготвя от деца - аре няма нужда.

    simple mind
  3. 3 Профил на Десен екстремист
    Десен екстремист
    Рейтинг: 983 Неутрално

    Печа патладжаните предварително, докато омекнат, с лъжица натискам, за да стане вдлъбнатинка и тогава ги пълня. Плънката е готова и е необходимо само да се запечат с кашкавал

    "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
  4. 4 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1190 Неутрално

    Браво,Катеринска.Айрана не е задължителен и може да се замени.

  5. 5 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1291 Весело

    Ааааа, патладжани и пържене не са за деца , а за поотраснали моми(чета) да тренират в кухнята.

    Пък и патладжаните са тежка храна. Не мисля, че са подходящи за деца. С тиквички би било и по-лесно, и по-полезно.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  6. 6 Профил на captainFill
    captainFill
    Рейтинг: 770 Весело

    Сервират се горещи със салата, айран и вкусен хляб.

    А ако хлябът не е вкусен, хвърлете ги в кофата за боклук.
    Сега сериозно, патладжаните са наистина много вкусни, но както някои отбелязаха, са малко тежки.

    Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
  7. 7 Профил на Европеец
    Европеец
    Рейтинг: 484 Неутрално

    Ястието се нарича Карнъ ярък. Някой го считат за част от турската кухня, други за част от арменската кухня, поради това и препоръката да се сервира с айран.

    "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
  8. 8 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2334 Неутрално

    Непременно се слага и глава чесън и много магданоз

  9. 9 Профил на д-р Петроff
    д-р Петроff
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#8] от "излез и гласувай 7":Без чесън и много магданоз,не става...

    ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
  10. 10 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 470 Неутрално

    [quote#2:"senser"]Който не е пасирал нахут той не е наясно, че изобщо не е работа за дете. [/quote]

    Абсолютно невярно. Децата обожават да пасират, независимо нахут, картофи или друго, независимо с ръчна преса или с електрически пасатор. Вече са се научили като го правят, да не оплескват цялата кухня. А специално нахут постоянно пасирам - като крем супа с ел. уреда, и като една салата, която лично аз наричам кьопоолу с нахут /печени кушки, намачкан нахут, чесън и много магданоз/, която е най-добра ръчно намачкана.

    Ирина, рецептата е чудесна. Чубрицата много върви. На подобни неща слагам или кимион, или босилек/розмарин.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  11. 11 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 470 Неутрално

    ПП - трийсет минути достатъчни ли са, за да се опече добре патладжанът?

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  12. 12 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1180 Неутрално

    Имам баялдъ е чудесно ястие с патладжани.

  13. 13 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 470 Неутрално

    [quote#5:"Музар - 10|2"]Пък и патладжаните са тежка храна. Не мисля, че са подходящи за деца. С тиквички би било и по-лесно, и по-полезно.[/quote]

    Ако децата не са много малки, няма да им навреди веднъж на високосна да ядат патладжан. Да, тежка храна е и може да съдържа повече соланин. Затова трябва да се избират добре узрели, но не презрели или престояли патладжани. Дори ако ги държим в хладилника, това повишава съдържанието на соланин в тях. Преди да ги готвя, винаги ги кисна във вода с много сол, а после изплаквам и изтисквам. Обикновено водата потъмнява доста, дори и с чистобелите патладжани.

    Задушаването на плънката при готвенето не е "пържене", асобено ако има повече течност и не се държи твърде дълго на огъня, така че рецептата си е съвсем ок за деца, стига да я ядат.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  14. 14 Профил на yu22
    yu22
    Рейтинг: 1086 Любопитно

    Любимо ястие, но не е така лесно за приготвяне. Аз готвя и то много добре, но когато ми се прииска това блюдо правя "поръчка" на жена ми, като използвам някакъв повод...!!!

    Освен, че се позапържва пълнежа, същото се прави и с "чехълчетата". Вярно е, че е малко тежка храна. А съм чувал, че едно магаре или кон може да изяде какъвто и да е суров плод или зеленчук освен ПАТЛАДЖА...Защо ли...!!??

    мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
  15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 1739 Неутрално

    Не знам откъде идва тази легенда за тежката храна. Майка ми също като чуе за патладжани е се разтреперва от страх. По цял свят ги ядат в огромни количества. В Азия наистина в огромни. Никъде не съм чул да казват че са тежки или вредни.
    Тръпчивия им вкус идва от малкото садържание на никотин в тях.

    California Über Alles
  16. 16 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1188 Неутрално

    [quote#2:"senser"]Защо всички рецепти, които публикувате, се афишират като "лесни и забавни за приготвяне от деца".[/quote]

    И аз на това се чудя. Мисля, че би било по-полезно и изпълнимо, ако започнат да показват рецепти за приготвянето на кутии с храна, която децата могат да носят в училище, по подобие на японските ''бенто'':

    https://www.google.bg/search?q=japanese+bento&client=firefox-a&hs=xGm&rls=org.mozilla:en-GB:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=-1AVVKj3MsHiywPMsYLYDQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1920&bih=969

    Хем ще им се създават някакви навици, хем ще свикват да се хранят по-здравословно.

  17. 17 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 634 Неутрално

    А патладжаните,няма ли малко да се отцедят от горчилката,или тежестта в стомаха и киселините са част от ястието?

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  18. 18 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#10] от "doneva_a":

    Сподели, моля те, как се чистят шлюпките на сварения нахут, ама бързо и лесно. Тези дни за пръв път пробвах нахутената рецепта от миналата неделя и доста се измъчих.

    Ръчното пасиране го направих в пръстена паница с чукало (както мачкам чесън). Не стана твърде фина пастата, но това не е дефект. Ще пробвам и с пасатор следващия път.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  19. 19 Профил на lalleen
    lalleen
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Част от болен стомах са. Вкъщи киснем и картофи и патладжани за няколко минусто във вода и сол и няма проблеми. Може да остане понякога малко горчиво, но подправките "скриват" това. Аз като дете готвех, така че рецептата си бива за деца - зависи от родителите, дали искат то да се хвали че едни яйца на очи не може да опържи или просто може да помага в кухнята или дори, да си прочете една рецепта и да сия направи. Готвенето е полезно житейско умение, независимо дали човек го обича или не - като карането на колело или кола. Може и да не го ползваш, но е добре да го владееш.

  20. 20 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    [quote#15:"Pontif А"]Не знам откъде идва тази легенда за тежката храна.[/quote]

    За мен е тежка храна. Така го усещам. А и рецептите с патладжан са за телешко месо, изобщо за по-"сухо" месо, без мазнина. Ако има полупържене на патладжана - той поема доста мазнина, за разлика от тиквичките. Любимата ми мусака е с патладжан, но напоследък единият ред правя с тиквички.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  21. 21 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    [quote#2:"senser"]Защо всички рецепти, които публикувате, се афишират като "лесни и забавни за приготвяне от деца"[/quote]

    Не мрънкай, залагат на това, че у всеки от нас се крие едно "пораснало дете"...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  22. 22 Профил на Big_Villager
    Big_Villager
    Рейтинг: 597 Любопитно

    Ква е тая спихната земелка до тоя тъжен патладжан?

  23. 23 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1087 Любопитно

    Необяснима ми е всеобщата и всеотдайна любов към чуждиците-дилър,оторизиран,тийнейджър,ПАТЛАДЖАН и т.н..Подозирам,че употребяващите ги така се имат за по-културни.

  24. 24 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 933 Неутрално

    Вкъщи наричаме това ястие "патладжанени лодки" и да, много са вкусни, а и не чак толкова тежки, колкото гръцката мусака, която се прави от същите продукти.
    Мисля, че за деца над 10-годишна възраст не е проблем отвреме-навреме да опитват патладжан. Може би на децата ще им е интересно да издълбават и пълнят "лодките", но едва ли и рязането на лук и всички манипулации по приготвянето на пълнежа. Естествено, тук не включвам децата, които проявяват по-задълбочен интерес към кулинарията.

  25. 25 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 1739 Неутрално

    До коментар [#20] от "Музар - 10|2":

    Ако нямаш някакво гастро заболяване което да не ти позволява да ядеш зеленчуци, "тежестта" мисля че идва от мазнината с която се пържи. В България пържим в нормални тигани и патладжаните попиват всичката мазнина. В Азия използват Уок - дълбок тиган като обърнат купул. Не може да седи на нормална печка. Трябва му дупка в която да седи. Използват много силни газови горелки с много висока температура и високотемпературни масла. Температурата е много висока точно на дъното и по стените много бързо намалява. Това позволява да контролираш температурата моментално само като местиш нещата в тигана по-нагоре по стените или по към дъното. Патладжаните обикновено ги правят заедно с много дебели зелени чушки и лук. Първо се слага патладжана нарязан на ивици по 1см. за около 1-2 минути. На много висока температура не може да поеме мазнината въобще след това се слагат чушките и лука нарязани "джулиен" на тънки лентички. И се пържат само 1 минута - 60 секунди! Не повече. На патладжана му се събират вече 3 минути в тигана. Всичко се вади с решетъчна лъжица, като в последната секунда се слага една смачкана скалитка чесън и само се разбърква + малко лют сос и соя. Така за 3, 4 минути зеленчуците (особено чушките и лука) имат още хрупкавина в тях а патладжана е попил всички комбинирани вкусове и най-вече чесъна накрая. Така приготвени зеленчуците въобще не са мазни ... и не са тежки.
    Нормално хората нямат Уок в къщи но ако имаш тиган който може да понесе висока температура. Някои слънчогледови олиа са високо температурни, също всички от бадеми, авокадо, семки от грозде или от орехи. Имай предвид че дори след като махнеш зеленчузите от тигана те продължават да се готвят заради топлината която вече са поели ... стават много вкусни. Телешкото го правят по същия начин само за около 3 минути нарязано на тънки филийки около 3мм. Така направено не е "сухо". Знаеш че протеина има две фазаи - след около 4, 5 минути се втвърдява. Ако искаш пак да се отпусне и да стане мек ще ти трябва поне един час да го задушаваш.
    А мусака с патладжани и тиквички обожавам!!!!!!

    California Über Alles
  26. 26 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    [quote#25:"Pontif А"]Ако нямаш някакво гастро заболяване което да не ти позволява да ядеш зеленчуци,[/quote]

    Според ендокриноложката, липсват ми някакви ензими за преработка на целулоза. По-скоро организмът ми не ги произвежда в достатъчно количество. Ям и обичам зеленчуци, но се ограничавам в количеството. От време на време, петък вечер, си позволявам зеленчуков пир, за да мога събота и неделя да си "отболедувам" ГГЗ-то .

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  27. 27 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#25] от "Pontif А":

    Това с Уок-а звучи много примамливо. Особено описанието на вкуса на зеленчуците и месото.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  28. 28 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1188 Неутрално

    На мене най-много харесва как неаполетанците, сицилианците и турците готвят патладжани. Обикновено с домати. Меландзане алла пармиджана, паста алла норма, патладжани в доматен сос с ориз.

  29. 29 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 1739 Неутрално

    До коментар [#27] от "Музар - 10|2":

    Хм... така приготвени зеленчуците ще ти се сторят малко недоготвени. Определено повече целулоза или фибри или както там се нарича. Може и да ти дразни стомаха малко повече.
    Ако си млад пази се. Аз вече не съм. Непрекъснато нещо ме боли ... и какво е една болка повече или по-малко.

    California Über Alles
  30. 30 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#29] от "Pontif А":

    Описваш ги апетитно. При мен не е от стомаха, ефектът е като при отравяне - висока температура, главоболие и болки навсякъде. Но това е при големи количества, например мини-легенче зелена салата или кило кайсии. Откакто ми поставиха диагнозата минаха години и си намерих подходящия режим. Ям всичко, което ми е вкусно, но в нормални количества. Без каквито и да е лекарства и лечения. Но не мога да обядвам само с една чиния салата, в никакъв случай. Задължително трябва да е съпроводена с 44-ти номер пържола, вратна.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  31. 31 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#18] от "Музар - 10|2":

    Не ги чистя шлюпките. Не ми пречат, дори като е на яхния нахутът. Иначе няма бърз и лесен начин, доколкото зная, а съм ровила по въпроса. Единственият е добре сварени зърна ръчно да се търкат между пръстите и така да се маха люспата.

    За хумос или там както е правилното да се поризнася и пише на бг, ползвам пасатор до фина консистенция. За крем супа пак пасатор, но не го пасирам напълно, оставям да има малки парченца. За салатата с печените чушки, чесъна и магданоза твърдо предпочитам грубо намачкване с ръчната преса за картофено пюре /защото пюре от картофи никога, ама никога не се прави с електрически уред/. Така се получават много приятни по-хрупкави парченца, които се съчетават добре с накълцаните пиперки и магданоза. /От малка обичам кьопоолуто накълцано или счукано по на едро, а не смляно на еднородна смес - така хем цветовете ставата като мозайка, хем вкусовете и различните структури се съчетават по-интересно/.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  32. 32 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    [quote#31:"doneva_a"]Единственият е добре сварени зърна ръчно да се търкат между пръстите и така да се маха люспата[/quote]

    Е, така и го направих. Ако остане като харесвано хапване у дома, сигурно ще успея някак да го рационализирам. Например да изровя златарското легенче на баща ми и с течаща вода да отмивам люспите . Просто трябва/налага се да чистя шлюпките.

    Кьопоолуто и аз го предпочитам "на мозайка" - хем удоволствие за окото, хем състваките се открояват по-добре на вкус, според мен. Отдавна забелязах, че ястията са хранителни не само заради съставките, но и заради цялостното им възприемане - с колкото се може повече сетива + разположение на духа и приятна компания и обстнановка.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  33. 33 Профил на marinavc4
    marinavc4
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Рецептата е страхотна. Благодаря много! Използвах кайма от пуйка (99% без мазнина) и патладжаните станаха много вкусни.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK