Предварителни мерки за светъл спомен на първия учебен ден

Предварителни мерки за светъл спомен на първия учебен ден

© Надежда Чипева, Капитал"Аз и първият учебен... Най-много ме беше страх да не объркам чина, на който съм седнала, и да се настаня на чуждо място на следващия ден...Огледах се внимателно да го запомня, но всички чинове ми се въртяха около главата като при ударен по главата анимационен герой." Това споделя di^^di в коментар във форума на "Дневник". Коментарът беше публикуван в "Детски дневник" преди две години, но сега решихме да я предложим отново на читателите си заради полезните съвети преди началото на новата учебна година.


Но подобни притеснения в първия си учебен ден е имал всеки. За да спестим някои от тях на наследниците си и за да остане споменът от началото на училището възможно най-светъл, е добре да вземем мерки предварително.


Истината е, че обикновено децата се притесняват, дори и да не го показват. Затова е много полезно да ги запознаем максимално подробно с новата среда и хората, с които им предстои да общуват. За начало не е зле да разберем как те си представят училището и деня си там. Така ще разберем по-лесно кое ги притеснява, кое ги прави несигурни и неуверени.


Ето няколко полезни стъпки за това:
1. Покажете на детето училището и двора
Нищо не пречи ден-два преди официалното откриване на учебната година да се разходите с детето си в училищния двор, да разгледате входовете, игрищата, да намерите пътя към физкултурния салон.


Ако пък го направите в деня непосредствено преди откриването, има шанс да намерите и отбелязани с тебешир или боя местата на всеки от новите класове. Така ще знаете дори къде да застанете сутринта на първия учебен ден и ще си спестите притеснението от търсенето на класа и госпожата. 


Още по-добре ще е, ако имате възможност да разгледате предварително и класната стая, тоалетната и шкафчетата. Но ако това не може да се случи преди първия учебен ден, непременно го направете тогава и разгледайте заедно всичко. Уверете се, че хлапето е запомнило чина и гардеробчето, както и че знае пътя до тоалетната и училищния стол.


Предварителни мерки за светъл спомен на първия учебен ден

© Юлия Лазарова


2. Обяснете училищния режим възможно най-подробно
Често, особено деца, ходили на градина, си представят и училището като нея. Затова е добре да им се обясни, че всъщност има доста разлики. Никой не би искал детето му да изпадне в затруднение само защото е очаквало грижовна лелка като в градината да му помогне да се обуе или пък да се погрижи да си е изяло всичко от купичката.


Нека наследникът ви е наясно, че в училище сам трябва да се грижи за външния си вид, за вещите си и за спазването на реда. Важно е да е наясно за какво служи междучасието, кое е позволено и кое не по време на часа, дали може да отсъства и закъснява.


Внимание! Не прекалявайте с повтарянето, че детето вече е голямо и че нищо вече не е същото като в детската градина. Това може да го уплаши и резултатът ще е точно противоположен на желания.


3. Изберете заедно цветята за учителката и дрешките
Добре е, ако успеете заедно с детето да изберете цветята за учителката. Така ще сложите красиво начало на връзката между него и преподавателя.


Важността на първия учебен ден изисква естествено и по-специално облекло. Ако имате възможност, облечете го с нещо ново специално за случая. Но нека новите дрехи бъдат избрани заедно с малкия човек, за да усети не само на думи, че е пораснал и че вече трябва да е самостоятелен.


Предварителни мерки за светъл спомен на първия учебен ден

© Красимир Юскеселиев


4. Подготовката на раницата
Колкото и трудно да изглежда, е добре първокласникът да бъде оставен сам да се справи с подреждането на раницата. Така родителите ще са сигурни, че детето е наясно с всичко, което му е нужно, а също и с начина, по който да го съхранява.


В началото ще трябва да проявите търпение - първо, да изчакате детето да събере необходимите му неща, а после да проверите дали не е забравило нещо важно, но това е пътят към самостоятелност. 


5. Връзката с родителите и учителя
Дори когато се чувства добре в училище, за детето е добре да знае, че при нужда може да се свърже с родителите си. Дали на първокласник е нужен телефон все още е спорен въпрос и зависи много от реда в училището и специфичните нужди на детето. Но при всички положения първолакът трябва да знае, че родителите поддържат връзка с класния му ръководител, а учителят е човекът, на когото може да разчита във всеки момент при нужда.


6. Училището е и забавление
Децата не бива да чувстват училището единствено като задължение. Празничното настроение от първия учебен ден може да бъде подсилено, ако организирате тържество за малчугана заедно с негови приятелчета. Една почерпка след края на официалната церемония със сигурност би се приела с радост от всяко дете.


И колкото и да му е трудно да си го представи, когато е на седем, всяко пораснало дете един ден ще разказва спомени от училище на своите наследници. Затова разкажете на вашия първокласник собствените си преживявания и се постарайте да го уверите, че в училище ще открие прекрасни приятели, а специалните и незабравими спомени от него ще са най-ценното му познание за живота.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Сега повече от всякога малките граждани, нашите деца имат нужда от добър старт в първия учебен ден , който да запомнят за винаги с добро ,който да остане незабравим спомен....в иначе сбърканото ни общество.

  Be3Al2(Si6O18)
 2. 2 Профил на Кирил Маликов
  Кирил Маликов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ...Строги, полу-усмихнати лелки, затрупани (защо ли???) с цветя, прашен училищен двор, нестройни редици, родители накацали по пейки, лостове и огради. Две единадесетокласнички и един батко между тях със сериозен вид разнасят тежкото училищно знаме. Една първокласничка размахва камбана - най-усмихнатият човек в този ден! На следващото утро бях си забравил "Родната реч" и гледах уплашено.. Учителката по български език бавно и безпрекословно, по учителски безнадеждно наливаше в главиците своята азбучна вяра... 1981г - Варна
  ...Същото ярко септемврийско слънце, реч от директорчето, реч от областния, реч от областната, реч от българо-не-знам-к'во дружество... Слънцето пече, дворът е прашен, децата искат вода, класните ги успокояват... 2009г - Варна
  ...Петнадесетминутно слово (не реч!) в местната църква - заедно протестанти и католици. Всяко дете получава благословия от пасторката или свещеника.. После родители и деца влизат в класните стаи, където са приготвени табелки с имената на децата, весели рисунки и приветствия на дъската. Строгостта, намусеността и цветята останаха на 2500 км.... Да, цветя за учителите - няма. Има усмивки, взаимопомощ, ведра светла класна стая, учителка и помощник-учителка, а също и специален езиков учител за чужденците. 2012г - Германия.

 3. 3 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Когато се спрат разстрелите на първокласници, напрежението ще спадне.
  "Родна реч, омайно сладка..."

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 4. 4 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Ден в който децата за първи път в живота си се разделят с безгрижните дни и радостното детство защото от този ден поемат по суровия път на живота където ще се срещнат с всякакви трудности и успехи и ще търсят пътя по който да поемат.

 5. 5 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А защо трябва да има цветя? Това е провинциална комплексарска глупост, останка от гнусния съветски модел в образованието. Още с този акт се поставя една тотално събракана основа на отношенията дете-учител, създава се йерархичност и дистанция, която пречи, а не помага.

 6. 6 Профил на fabismama
  fabismama
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Кириле, забрави "захарните фунии"
  Освен всичко това, основните училища в Германия обичайно провеждат и тренировъчни дни за бъдещите първолачета. Така след няколкото посещения в училището имат възможността да усетят, какво е да си ученик и да седиш в класна стая и т.н. Седят, рисуват, апликират и прочие, така и учителките могат да видят кое дете на какво ниво е. И в първият учебен ден си получават папката с творбите от тези предучилищни дни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK