С децата в почивните дни (20 - 22 септември)

С децата в почивните дни (20 - 22 септември)

© Hannibal Hanschke, Reuters"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.


Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на [email protected].

СЪБОТА


- Пловдив, Варна, Благоевград, Ямбол, Нова Загора, Монтана, Сливен, Кюстендил, Плевен - в събота от 17 ч. ще има флашмоб против затлъстяването и за повече движение като част от европейска инициатива, която се провежда в обшо 150 града в Европа. В Белград ще затварят моста Branko's Bridge. В Будапеща ще танцуват в историческия център на града, в Чехия 300 участника ще танцуват на лодка, в Италия има над 20 града - участници. Флашмобовете в цяла Европа и в България включват елементарни стъпки на една и съща музика. Поканени са да се включат всички желаещи, а за да се подготвите, може да гледате следното видео:

Всеки може да се включи и без да се е подготвял предварително – от малки деца до възрастни хора. Идеята на планираните флашмобове е да представят по интересен начин идеята, че всяко движение е полезно, че можем да направим нещо за себе си и за обездвиженото си тяло. И най-малкото усилие като лек танц, изкачване на стълби или просто ходене пеша водят до чудеса, свързани със здравето, психическата кондиция и красотата. Статистиката на Евробарометър 2014 показва, че страната ни е на 6-о място в ЕС по затлъстяване при децата на възраст от 11 до 17 години и на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи.


Флашмоб в девет български града

Флашмоб в девет български града


В Пловдив флашмобът е на Римски стадион, Джумаята, във Варна - в мол Варна, Нова Загора - на площад "Свобода" и ще продължи два часа, в Благоевград флашмобът е на площада, в Ямбол - пред сградата на общината, в Монтана - на площад "Жеравица", в Кюстендил – пред читалище "Братство", в Сливен - в Градската градина, в Плевен - пред Центъра за работа с деца
.


- София - Приказни герои и много забавления очакват децата на Фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк" на 20 и 21 септември. В събота от 11 до 12 ч. на сцената на бившия Лунарпарк в Западен парк децата ще видят на живо пресъздаването на една от любимите им весели приказки – "Дядо вади ряпа". От 16 ч. пък ще започне спектакълът "Талантче-Софиянче". Забавните водещи Мариета-Марионета, Иванка-Калпазанка и Кико-Смешнико ще пристигнат с приказния влак от Страната на чудесата и ще провокират децата към творческа инициатива и непринудена изява - кой е най-артистичен, музикален и ритмичен? Кой ще стане "Талантче-Софиянче"? Децата от публиката ще се качат на сцената и ще покажат таланта си чрез своето напълно импровизирано участие в конкурса за песни и танци, докато щастливите родители ги обсипват с бурни аплодисменти.


И в двата дни ще има детска работилница, литературни четения и викторини – "Вълшебният свят на книгите и приказките на природата", организирани от издателство "Български писател". Малките и големи жители на кварталите "Западен парк", "Люлин", "Факултета", "Красна поляна", "Захарна фабрика" и "Гевгелийски", както и преминаващите през парка ще могат да проверят и обогатят своите знания, да се доближат до съвременна българска литература и да провокират своята креативност. Най-активните ще получат грамоти за участието си. Децата ще бъдат поканени и да създадат своя приказка и да я илюстрират.


Западен парк ще се превърне във вдъхновение и изразно средство в рамките на детската работилница за стоп кадър анимация "Съживи парка". Тя ще се провежда от 11 до 17 ч. в събота и неделя и ще се опита да създаде непосредствен диалог на децата с природата в градска среда чрез изкуството на ленд арта (изкуство от и сред природата). Децата ще се включат в процеса по създаване на колективна стоп кадър анимация от природни материали и ще бъдат провокирани заедно в екип да измислят история, която да разиграят в различни кадри. Готовият филм ще бъде прожектиран на 21 септември, неделя, от 19 ч. на амфитеатъра на метростанция "Западен парк". Освен това, всяко дете ще има възможност да създаде собствен образ или обект от природни материали. Всеки създаден обект ще бъде заснет и в края на фестивала ще бъде прожектиран като отделно художествено произведение, заедно със стоп кадър анимацията.


Творческата работилница "Цветни експлозии" ще покаже на децата какво могат да правят със старите и на пръв поглед непотребни флумастери. Между 12 и 17 ч. от Работилничка за приложни изкуства ще покажат как можем да си правим акварелни бои и да рециклираме пластмасата от ненужните флумастери. С получените боички децата ще могат да оцветят голямо бяло платно или ще могат да се впуснат в  изработването на инсталации от природни материали, намерени в парка.


Достъпът до цялата програма на фестивала е безплатен.


Ден на отворените врати в Театър "Българска армия"

Ден на отворените врати в Театър "Българска армия"

- София - Театър "Българска армия" празнува деня на София с "Ден на отворените врати" на 20 септември от 11 до 22 ч.. Желаещите могат да се разходят из репетиционните зали, гримьорните, перукерните, архива, ателиетата, фоайетата, както и всички скрити за външен поглед места, където се ражда магията, наречена театър. Зад затворените до скоро врати ще видите "ковачницата" на наградите "Аскеер", звукозаписното студио на Дони, фокусите на Ненчо. За децата ще има приказки, за родителите - горещо кафе.


Актьорите от трупата на театъра, дори и директорът й ще се преобразят в ролята на гидове, които ще развеждат посетителите из историята и настоящето на театъра. Ще бъде отворена вратата и на директорския кабинет. Който не се страхува, ще може да пробва и директорския стол. Гостите ще могат да разгледат и да се снимат със скритите до момента колекции от театрални костюми и експонати на единствената по рода си колекционерска сбирка от театрални плакати, а тези от тях, които изявяват музикални предпочитания, ще могат да се насочат директно към четвъртия етаж, където  с разтворени врати ще ги чака професионално звукозаписно студио, за да им разкрие своите потайности.


Композиторът на театъра – Добрин Векилов - Дони, лично ще консултира бъдещите мюзикайдъли.
В случай, че посетителите пропуснат етажа и случайността или асансьорът ги отведат по-нагоре, те ще се озоват в най-новото театрално пространство в България - камерната сцена "Миракъл".


В деня на отворените врати артистите са помислили специално за най-младата си публика. Бате Ненчо ще показва фокуси, а любимите артисти ще разказват приказки за малките. Големите пък ще могат да поседнат в кафе-клуба, да се ободрят с питие и да видят неизлъчвани до момента кадри от церемониите по връчването на годишните театрални награди "Аскеер".


Столичани ще имат свободен и безплатен достъп до потайностите на Театър "Българска армия" през целия ден. Вратите ще бъдат затворени едва след края на представленията "Да разлаем кучетата", "Откраднати разкази" и "Лалугер", а билетите, като за празник, ще са на половин цена.


- София - На 20 и 21 септември от 12 до 20 часа в музикалната къща на "Модо" ще се проведат "Дни на отворените врати", посветени на курсовете по софтуерно продуциране на музика и DJ-инг. В рамките на събитието ще имате възможност да се запознаете лично с преподавателите, да присъствате на демо урок, както и да получите повече информация за курсовете.


- София - В рамките на Международен фестивал "Панаир на куклите", Чешкото сдружение "Кукли без граници" (Loutky Bez Hranic) организира детска работилница за изработване на театрални кукли.
Тя ще се проведе от 14 ч. в Чешки център. Заниманието е подходящо за деца от 6 до 12 години. Поради ограничения брой места (до 15 деца) участието е след предварително записване на е-мейл: [email protected]


- София - "Погледни София" е къс разказ от 20 снимки на столицата, видяна през обектива на деца и младежи (най-малкият участник е първокласничка). Изложбата може да се посети в събота и неделя в парк Врана.


- София - В квартал "Факултета" ще има доброволческа творческа акция за построяването на детска къщичка за игри и уроци под името "Факултет за мечти", която ще продължи от 20 до 22 септември, организирана от сдружение "Трансформатори".


- Пловдив - Античен фестивал ще завладее Римския стадион в сърцето на Пловдив, превръщайки го в арена за гладиаторски битки. Ще има антично шоу с възстановки на Сдружение за антични и средновековни реконструкции "Сила", гр. Пловдив. Фестивалът започва още днес и ще продължи до 21 септември, като програмата всеки ден е от 18 до 21 ч.. Входът е свободен.


- Стара Загора - През уикенда приключва седмото издание на ежегодния младежки фестивал на изкуствата "Различният поглед", който предлага разнообразна програма с изложби, прожекции, игри, концерти и графити демонстрации.


- Русе - Фестивал RACycle ще се проведе в Парк на младежта на 20 и 21 септември с разнообразна програма от всевъзможни занимания, забавления и игри.


НЕДЕЛЯ:


- София - В края на първата учебна седмица "Работилничка за приложни изкуства" кани всички ученици на пред последния урок по керамика в "Маймунарника". Децата ще изработват предмети от глина под ръководството на преподаватели от работилницата. Времето е между 13 и 18 ч. Таксата за участие е 15 лeвa. Всички материали са осигурени от нас и са включени в цената. Необходимо е предварително записване на: [email protected], телефони 0898 583 267 / 0877 433 990, както и на място.


- София - "Монтесито Кидс" предлагат танцувална неделя, посветена на хип-хоп звученето от 10:30 до 12 ч. Крайният срок за записване е на 20 септември 2014 година (cъбота). Цената е 10 лв. с включена водичка, като то е с продължителност 1 час и 30 мин. Необходимо е предварително записване на e-mail: [email protected] или на тел: 088 211 3637. Заниманията са подходящи за деца над 5-годишна възраст.


- София - Ателието на "Био игри" в Националния исторически музей тази неделя е на тема "Солта в науката и обичаите". За какво се изполва солта в ежедневието ни? Какви са свойствата й? С какви вярвания и обичаи се свързва? Децата ще експериментират със сол, ще изработят картичка и бижу със сол. Групата за еца от 5 до 7 години е е от 11:30 до 12:30 ч., а за деца от 8 до 10 години между 13:30 и 14:30 ч.. Цената на еднократно занимание е 10 лв. и включва разглеждането на музея за детето или децата и един възрастен придружител. Необходимо е записване на 0882 523 281 или [email protected] (между 10-18ч.).


- Стара Загора - В кукления театър в неделя ще се вихрят Чук и Пук, които обичат да къртят детски зъбки. Начало 11 часа. 


Празник на Стария Пловдив

Празник на Стария Пловдив


ПОНЕДЕЛНИК:


- Пловдив - Празници на Стария Пловдив 2014 под името "Адрес на вечността" започват от понеделник и ще се проведат на различни локации до неделя, 28 септември. Програмата за понеделник включва за историята на часовниците в Пловдив.изложба "Стрелките на времето" от 17 ч. в къща "Недкович", посветена на историята на старите часовници, а от 19 ч. на Античния театър ще има концерт-спектакъл "Заедно" с ДФА "Тракия" и НФА "Филип Кутев".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK