С децата в почивните дни (27 - 28 септември)

С децата в почивните дни (27 - 28 септември)

© Красимир Юскеселиев"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.


Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на [email protected].


СЪБОТА:
- София - В събота е Европейски ден на езиците в България - една инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC. Целта на събитието е чрез забавление гостите да се докоснат до многообразието от чужди езици, които правят светът по-пъстър и по-мелодичен. Представители на различни езикови институти и училища в страната ще се съберат, за да го отбележат с малки и големи в събота от 11 до 16 ч. в парк "Заимов", пред театър "София".


- София - "Математика за всички" е темата на поредната Семейна събота в Националния политехнически музей, организирана съвместно с фондация "Моят музей". Тази събота специални гости са хората Центъра по Забавна математика, които ще изненадат деца и родители с математически игри. Изпробвайте силата на логическото си мислене, въображението си в областта на дизайна. Ще се дискутира и как са измислени цифрите, може да научите интересни неща за откритията на най-известните учени–математици, а също и защо числата на Фибоначи са толкова важни. Събитието ще се проведе между 11 и 12:30 ч. Входът е 5 лв. на семейство (родители с деца от 7 до 13 години).


- София - Център по класическа сугестопедия "Вихровения" (ул."Чипровци" 9)кани на "Отворени врати за есенни мечти" на 27 септември от 10:30 ч., за да отбележи с гостите си Европейския ден на езиците.


- София - Модна работилница за деца ще предложи на участниците как да направят собствен тоалет от стреч хартия и различни декоративни елементи, който след това ще демонстрира в шарено ревю.
Събитието е от 16:30 до 17:30 ч. в Paradise Center, етаж 1.


- София - В "Чайната" на ул. "Г. Бенковски" 11 ще има работилница с грънчарско колело за малки и големи с Ефрат Грин и в двата дни от уикенда от 11 до 18 ч. Таксата е 10 лв. за работата с глина и до 20 лв. за оцветяване и изпичането на пещ на изработения съд след това. Записвания на
0888306072.


- София - Магазин "Декатлон" - Витоша организира отборни щафетни игри от 11 ч..


- Стара Загора - Градът е домакин на първото издание на международния хип-хоп фестивал Groove Masters 2014. В събота от 15 ч. на Античен форум "Августа Траяна" е началото на серия от батъли по брейкденс.   


- Русе - 13-ото издание на Русенския карнавал очаква малки и големи през целия ден на различни места из града. Началото е от 15.30 часа на малката сцена, разположена пред Доходното здание. По същото време, от 15.30 часа, на сцената на площад "Свобода" ще започне концерт на млади естрадни изпълнители "Нова музика". Трите лъча от хора с маскарадни костюми ще тръгнат от аптека "Николови", от Вазата в Парка на младежта и от пространството пред река Дунав. Кралят и кралицата на карнавала ще пристигнат по река Дунав с корабче и ще акостират на конския плаж, откъдето ще се отправят към централната градска част. Там, в 17.00 часа, кралят на карнавала ще получи ключа на града от кмета на Русе г-н Пламен Стоилов. Забавленията ще продължат на трите сцени – централна, разположена пред сградата на Съдебна палата, на която водещ ще е Димитър Туджаров-Шкумбата, фолклорната сцена пред Операта, чийто водещ ще е Любомир Фърков и детската сцена на пространството пред Доходно здание, която ще се ръководи от Бате Енчо. От 19.20 ч. на пл. "Свобода" ще започне спектакълът "Топките" на уличен театър Fireter, а от 19.30 отново на площад "Свобода" ще започне концертът на Ангел и Моисей. От 20.15 часа ще има и лазерно шоу, а от 22 часа - празнична заря.


С децата в почивните дни (27 - 28 септември)

© Николай Петков, БДЗП


- Шабла - Парад на хвърчилата, демонстрации по майсторско управление на хеликоптери, работилници за изработка на хвърчила, игри и състезания за деца и техните родители, конна езда, пътешествия с каяци в морето, екскурзии за наблюдение на птици, фотоизложба, библиотека под открито небе, палатка на приказките, филмови прожекции – това са част от събитията в програмата на Фестивала на хвърчилата. Той ще се проведе за четвърта поред година тази събота от 10 до 18 ч. на обичайното място – местността Малкото море, южно от фара на нос Шабла.


Събитието е посветено на червеногушата гъска, която е световно застрашен от изчезване вид птица.
Пълната програма на фестивала ще откриете на фейсбук страницата на фестивала.


НЕДЕЛЯ:


- София - Национална кампания "Чети с мен" в Борисовата градина в София и в стотици библиотеки и читалища в цяла България ще се опита да събере възможно повече хора на масовото четен от 10 ч.е, което ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Всеки желаещ ще може да прекара последния неделен ден от септември с книга в ръка на открито заедно с други любители на четенето.


С децата в почивните дни (27 - 28 септември)
 
- София - При Слончето в Борисовата градина между 10 и 16 часа ще има детски кът "Бисерче вълшебно", посветен на единствената българска награда за детски книги, в която гласуват децата. Събитието е част от инициативата "Чети с мен". В него читателите и слушателите на възраст от 0 до 16 години ще се срещнат с модерната детско-юношеска литература и ще чуят откъси от познати и непознати за тях книги. Специални четци ще пренесат децата в света на приключенията, а ученици от художествената гимназия ще насърчат всички желаещи да разкажат своите любими книги в рисунки.


Малки и големи ще могат да се срещнат с някои от любимите детски писатели като дядо Пънч, Юлка, Любомир Николов, Петя Кокудева и други, за да научат от тях как се измислят приказните истории. Неиздавани досега откъси от хитови поредици ще грабнат вниманието на книжните фенове. Ще има и игра на книжен развален телефон, която обещава много смях и забавления.


Събитието е подходящо за деца до 16 години и е с вход свободен.


- София - Red Bull организира едно необикновено състезание за първи път в България Red Bull SOAPBOX, което ще се проведе от 10 ч. на бул. "Черни връх". Red Bull Soapbox e национално състезание, което обединява хората с бензин в кръвта в еднодневна надпревара със самоделни безмоторни колички, която е предизвикателство както за начинаещите, така и за опитните състезатели. В него те трябва да измислят и конструират свои собствени, невиждани досега колички, които използват за гориво единствено силата на отбора си. След предварителния идеен конкурс в неделя по наклона на бул. "Черни връх" ще се състезават избраните финалисти.


С децата в почивните дни (27 - 28 септември)

- София - Националният дворец на децата ще отвори врати за 65-а годин и ще отбележи годишнината си тази неделя от 10:30 ч. с Ден на отворените врати. Ще има тържествена церемония и богата концертна програма, която ще отбележи и началот на новата юбилейна учебна година там.


- София - Традиционното ателие на "Био игри" в Националния природонаучен музей тази неделя е на тема "Какво се крие на о.Мадагаскар?" В него децата ще открият кои примати живеят на остров Мадагаскар, защо са специални и колко вида са, Какви други животни живеят на острова и какви обичаи са характерни за културата на Мадагаскар. Децата ще се запознаят с основните видове от о. Мадагаскар в музея, ще научат интересни факти за живота им през директен опит и движенчески игри и ще изработят бижу-лемур. Групата за деца от 5 до 7 години е между 11:30 и 12:30 ч., за деца от 8 до 10 години - от 13:30 до 14:30 ч., а смесената група - от 15:30 до 16:30 ч.. Необходимо е предварително записване на 0882 523 281 или [email protected] (между 10-18ч.).


- София - В "Сердика Център" от 11 ч. може да гледате куклен театър за деца с постановката "Хитрата сврака с двата крака"


- София - Tази седмица в центъра Montecito Kids танците ще са в ритъма на салса. Започват от 10:30 и продължават до 12 ч. Необходимо е предварително записване на [email protected] или на тел: 088 211 3637 най-късно до събота. Цената е 10 лв. с включена водичка, а заниманието е с продължителност 1 час и 30 мин и са подходящи за деца над 5-годишна възраст.


- София - Арт занимание "Нарисувай любимия си спорт с Декатлон" в Декатлон Подуяне от 11:30 ч. в неделя.


- Бургас - Регионална библиотека "Пейо Яворов" в партньорство с Детско студио "Познайко" се включват в националната кампания "Чети с мен" На 28 септември 2014 г. от 11.00 ч. в двора на Детски отдел на Регионална библиотека, намиращ се в к-с "Изгрев", зад "Пикадили", ще се проведе маратон за масово четене. В него може да участва всеки обичащ книгите, като си донесе своя книга и почете в приятелската компания на други книгомани. "Чети с мен, доведи приятел" е мотото на кампанията на Министерство на културата, която цели насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всяка възраст.


С включването си в националната кампания, Библиотека "П. Яворов" и Детско студио за съвременно знание "Познайко" отправят  предизвикателство към най-малките читатели, за които се предвиждат забавни състезания и занимателни игри. Да се измери прочетеното в сантиметри, бързо откриване на отговора на въпрос, скрит сред куп от справочна литература, писане на писмо до автора на любима книга, игра на "илюстрации" –  са част от забавленията, които двете организации предвиждат за децата. Всеки доведен приятел или родител ще бъде скъп четящ гост на събитието и със сигурност ще изживее един различен неделен ден.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 434 Разстроено

  "Национална кампания "Чети с мен" в Борисовата градина в София"

  - Тъкмо рекох "Браво!", чета по-долу:
  "... което ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев."

  Е, не може ли без патронаж на тоя и оня политик?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK