Професионалните гимназии обучават най-много техници, университетите - икономисти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  Нема инжилери и туй то. Никой не ще да му е зор на акъла и да работи без заплата...

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Требват си икономисти. Само те могат да говорят (по Св. Костов). Лекарите - да мълчат! При толкоз много пари в България си требват хора, които да ги таковат… управляват. КТБ е пример как българската икономическа мисъл може да удвои, утрои и т.н. парите на вложителите.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Накрая от техниците стават специалисти по банкомати, а от икономистите пирамидари.

 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#2:"moriarti"]КТБ е пример как българската икономическа мисъл може да удвои, утрои и т.н. парите на вложителите.[/quote]

  Цъ, тука Икономистите немеят...това си е работа на Политиците...а да си чувал за Университет по политика, ако не броим АОНСУ, де...ма то, от неговите дипломанти само старчоци с членски книжки на трупчета, останаха...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не че нещо, но при тоталната държавна намеса в образованието е просто глупаво всички да се оплакват, че студентите учат хуманитарни специалности, а не инженерни. Просто се намалява приема в такива специалности с 50% за следващата година и толкова. Финансирането се пренасочва към технически специалности... на който не му харесва или да не учи или да си плаща пълната такса.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 6. 6 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 527 Любопитно

  До коментар [#1] от "Колкото и да търкате, все тая.":

  абе баш на инженерите си им дават заплати просто няма такива.Никой не му се зори да учи е проблема...

  харпун
 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 706 Неутрално

  В началото на 90-те като бях студент, Киро Секирата често казваше, че ако зависи от него, на всеки стълб би висял по един икономист завършил ВИИ Карл Маркс
  Нищо в качеството на обучение в тези икономически специалности не се е променило...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на Iva
  Iva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "обучават" друг път.. нищо не правят..

 9. 9 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 764 Весело

  [quote#2:"moriarti"]КТБ е пример как българската икономическа мисъл може да удвои, утрои и т.н. парите на вложителите. [/quote]
  -Защо само КТБ? Състоянието на държавата след 25 години икономически упражнения на тема пазарно стопанство е по-ярък пример за това. Е парите, ако не на всички, то поне на някои "вложители" хем са удвоени и утроени, хем са издоени от останалите кротки НЕвложители .

 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 434 Весело

  Ама то като си инженер трябва да работиш, че и да мислиш, че и това дето си го измислил го пробват дали работи в реалността и лъсва веднага истината за уменията ти

  То не е да дремеш цял ден пред компютъра и да редиш пасианси. Или измисляш стратегии дето ще стане ясно колко пари чинят след 10 години

 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 764 Весело

  -Изкушавам се да цитирам един стар анекдот: Провежда се воне парад на Червения площад, минават ракети,танкове, самолети, оръдия,униформени пехотинци и моряци. Изведнъж се появява нестройна хаотично движеща се група цивилни хора. Брежнев питам-ра на отбраната Устинов:"Тези твои, ли са?" Усинов му отговаря:"Не, не са мои." После пита Андропов-м-ра на вътрешните работи: "Тези твои, ли са?" и получава същия отговор: "Не, не са мои." Намесва се минпреда Косигин и пояснява:" Това са икономистите, най-разрушителната сила в света!".
  П.П.-От онова време до днешни дни и тяхната/ на икономистите/ "огнева мощ" се е удвоила и утроила в целия свят, а в БГ се е поне учетворила.

 12. 12 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Те икономистите знаят защо не са станали инженери,защото им трябва повече мозък,а инженерите не са станали икономисти защото са повече глупави,ако ме разбирате какво казвам!

 13. 13 Профил на pet_leva
  pet_leva
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Аааааа, ще се сетите, ама вече е късно. Инженерното образование е трудно, то математики, физики и сума ти други науки. А за да си добър инженер си трябва непрекъснато четене за да си в час с новостите.

 14. 14 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Няма защо да повтарям изводите направени до тук, само да спомена, че от край време си е така- неписан закон да не работиш по специалността си (разбира се, работа се намираше, и сега също, главно с връзки) поради тотална липса на синхрон между нуждите и приема на студенти. На държавно ниво, а поради липсата на силен бизнес сектор липсва и интерес от страна на бизнеса.
  И още- в по- развитите държави, уменията и образованието от "професионалните гимназии" се ценят и излизат с готова професия. Т.е. с тази професия могат да се издържат хората. Има къде да работят и заплащането е достатъчно. При нас изобщо не е така.
  Пак стигаме до колапса в икономиката като една от причините.

 15. 15 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Университетите не обучават някакви си ....прости икономисти, а МЕНИДЖЪРИ, БИЗНЕСМЕНИ, БИЗНЕСДАМИ, СТАРТЪП ГЕНИИ... които след има няма 3-4 години гордо продължават да събират и въвеждат касови бележки на работното си място, а най-добрите от тях заминават на 1-2 дневни специализации в НАП и Общините, където внасят декларации за ДДС, Декларации за Декларациите, Декларации за отказ от декларации и т.н.

 16. 16 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Начи отварям джобс.бг и гледам, че яко се търсят програмисти. И това е така от няколко години. Същевременно най-желаните специалности в университета са психология и икономика... Що тей?

 17. 17 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А после стават готвачи, продавачи и сервитьори.

 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ... да-а, що икономистЕ, що чудо "бълват" висшите училиша... а икономиката не мо'еш я видЕ, даже с микроскоп...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Малка част от българските моми и момчета имат капацитет за инженерни специалности. Докато при икономическите специалности дипломата е в кърпа вързана, защото изпитите се взмат много по-лесно (от приказка се изкарва, не от изчисления, както при инженерните).

 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#5] от "FvH":

  Преподавателите по икономика ще станат излишни, освен това те казват, че има много желаещи да учат икономика.

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Ако не престанат с тези икономисти, ще вземем с лопата да ги ринем.

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Ако икономиката се преподава както на запад, тенденцията ще се обърне...

 23. 23 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 864 Весело

  [quote#2:"moriarti"]КТБ е пример как българската икономическа мисъл може да удвои, утрои и т.н. парите на вложителите.[/quote]
  Па да, това е по маркс-ленинската философия и съответната й бг-школа: Пари - Схеми - Пари прим - Сценарии - Пари секонд - Уйдурми - Пари терца, форца и т.н. Университетите са фрашкани догоре само със светила - това професори... Гечев, Дуранкев, Борисов, Статев, Вучева, Минасян... това доценти... Орешарски, Бобева, Чобанов... това асистенти... Костов... Академизъм, професионализъм, всичко! Та тези корифеища готвят новата смяна икономисти - спецялисти та дрънкат

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." - Шопенхауер
 24. 24 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 864 Весело

  [quote#22:"Хи-хи"]Ако икономиката се преподава както на запад, тенденцията ще се обърне...[/quote]
  Ами тя, за да се преподава, първо трябва да се научи...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." - Шопенхауер
 25. 25 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#20] от "ck":

  Ама те малка част имат и капацитет да учат икономика (говоря от гледната точка на човек завършил икономика и финанси). Икономиката изобщо не е лесна лесна и не е алабалистика. Моето образование беше 60% чиста висша математика. Естествено след първа година випуска остана наполовина... това в България никога не може да се случи.

  Както и да е, икономистите не са проблем. Все ще се намери работа в някоя фирма да пишат фактури или в банка да набиват числа в заключения ексел. Ако е по-грамотен някой може да добута и до счети. Проблемът е, че университетското образование също така бълва и прекалено много журналисти, психолози, философи... европеистики и тн. За тях вече е огромен проблем да се намери работа.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 26. 26 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Крайно време е икономиката да се махне като университетска дисциплина. Това е смешно и е материал за гимназия и техникум, както и обида за сериозните дисциплини в университетите.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 27. 27 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Мярка номер едно за повишаване на ръста на БВП е пренасочване на държавните субсидии за висше образование в технически и инженерни дисциплини, за които има голям глад и имат добри доходи. ИТ секторът трябва да се удесетори като бройка без спад на качеството.

  Истината е висша ценност
 28. 28 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За съжаление от всяко дърво свирка не става. Не може всички да учат за програмисти. А за инженери нито търсенето е голямо, нито заплатите са високи.

 29. 29 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#28] от "fec32306340":

  Могат със сигурност повече от сегашната бройка да учат.

  Истината е висша ценност
 30. 30 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Проблемът не е в дисциплините, които се преподават, а в начина по който се преподават. От комунистическо време преподаването става по възможно най-догматичния начин, останал от началото на миналия век, представляващ механично зазубряне на знания. Никакво творческо мислене не се допуска, само лекцийките и преписаните от тук от там учебничета на полуграмотния преподавател, накичен с незаслужено научно звание, който представете си в края на месеца прави с подписа си "заверка" в книжката на студента. Българските университети не развиват мисленето, а целят неговото осакатяване. Не внушават диалогичност и колегиалност между преподавател и студент, а внушават страхове и недоверие между тях. Всеки който е имал щастието да следва в западен университет веднага усеща разликата и цялата нелепост на българската университетска система бълваща комплексирани неграмотници.

 31. 31 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#30] от "antonio_vivaldi":
  Да така начина на преподаване на икономика на бг преподавателите и техните западни колеги е от земята до небето!Досега не съм попадал на преподавател в западен университет по икономика да чете лекции!!!

 32. 32 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "proza":
  Проблемът не е броя на икономистите,а в качеството на икономическото ни образование-дори в африканските университети програмата е по-добра.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#10:"ЙЕИ"]това дето си го измислил го пробват дали работи в реалността[/quote]
  Точно тук е обяснението, в тези професии с лакърдии не минава и боклука веднага го отсяват. Не важи правилото "Учи мама да не работиш като мен". Не само се работи но и ясно се вижда личната отговорност, винаги е персонална, под всеки чертеж слагаш името и подписа си. Като сложиш и дебелите учебници пълни с формули където буква не можеш да сбъркаш а не с общи приказки и става съвсем непривлекателно. Мисля че само медицината е по-трудна от инженерството.

  Докато в другите специалности всичко зависи от добре лагерованото чене, най-много пък при политиците. Там има допълнително изискване, да лъже без да му мигне окото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#30:"antonio_vivaldi"]Българските университети не развиват мисленето, а целят неговото осакатяване.[/quote]
  Мога да те уверя, че в момента в който поискаш минималното мислене и блокират. Един от любимите ми въпроси към зубрачите е "Колега, кажете с едно изречение основната идея на това изобретение". Блокират макар че т.н. "формула на изобретението" това се дава именно с едно изречение. Руските и българските, американските описания са огромни. Или пък уникалният случай когато не се отговаря на въпрос "Колега, кой е долният и горният край на устройството". Всичко знае, или е преписал или е назубрил но не може да каже откъде влиза и откъде излиза течността.

  Има много задръстени преподаватели със старо мислене и знания. Но още повече студенти има които искат да минат по най-лесният начин, да вземат изпита и тапията пък после ще му мислим. Да не забравяме, че същите тези преподаватели в голямата си част са обучили и възпитали на времето една не лоша техническа интелигенция на която се държеше цялата ни индустрия. И че също според PISA за времето на "демокрацията" средното ни образование се срути от12-13-то до 57-мо място.

  Това курсов проект когато проектираха и изчисляваха цяло устройство и то с елементи на усъвършенстване в него отдавна е в миналото, сега стигат най-много до обзора. Че какъв курсов проект е това без проектиране? Аз съм си същият значи причината е другаде.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#19:"ck"]Малка част от българските моми и момчета имат капацитет за инженерни специалности[/quote]
  А преди 25 години как имаха? Проблемът е комплексен, като се започне от срутването на средното образование, мине се през катастрофата на индустрията която остави доста инженери за дълъг период без работа и съответно преориентира търсенето и се свърши с пълното опростачване и чалгизация на обществото. Щом Слави Трифонов и подобните, Биг Брадър и други са хита на обществото ни а не учениците ни които печелят десетки златни медали по олимпиади какво да говорим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#13:"pet_leva"]Аааааа, ще се сетите, ама вече е късно.[/quote]
  Сетиха се защото будалите завършили при социализма, свикнали да работят за 160лв заплата, да броят всяко левче и да събират цял живот за едно панелно апартаментче вече напуснаха фронта. Кой пенсиониран, кой инфаркта го отнесъл в по-добрите светове, други навреме осъзнали се и преместили се в бяла държава вместо да строят тук "демокрацията"... И изведнъж назначените капиталисти свикнали за едно място да им се молят по 5 инженера /безработица/ се оказаха в небрано лозе.

  Но още не са се осъзнали, още искат на тепсия да им дават инженерите като при социализма и да им работят за жълти стотинки. Когато се научат да дават по 4-5000 лева заплата на инженер /не програмист/ и да заливат университетите с обяви за стаж и стипендии тогава вече наистина ще са узрели.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  университетите - икономисти

  Правенето на пари от въздуха, винаги е било мечтана цел.

 38. 38 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#27:"raylight"]в технически и инженерни дисциплини, за които има голям глад и имат добри доходи. [/quote]
  Къде е този глад, та да пратя едно младо,но добро инженерче да се нахрани. Завърши с успех над 5,50 и си личи ,че е кадърно.Работи по 10 -12 часа за 800 лева.Фирмата е немска, ама ръководството нашенско, и произвежда резервни части.Той работи на фреза дето преди беше достатъчно да изкараш един двегодишен ПУЦ след основното.Шефа му обяснявал някой изисквания към детайлите с детски рисунки, защото чертежите явно са му мътни.Станахме страна на калинките.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Разстроено

  От 50 000 компютърни инженери в България са се реализирали едва 3 000 ... и то в гаражни компютърни фирмички, клубчета и сервизчета. Срам и позор за България - страна някога водеща по компютрите и роботите в половината Свят.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#39:"dark'star"]Срам и позор за България - страна някога водеща по компютрите и роботите в половината Свят.[/quote]
  Сега, през втория, напълно заслужен мандат на бат Бойко, този проблем ше бъде изцяло решен! Уорни го каза и аз му вервам!

 41. 41 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 513 Неутрално

  [quote#35:"Fred"]А преди 25 години как имаха? Проблемът е комплексен, като се започне от срутването на средното образование, мине се през катастрофата на индустрията която остави доста инженери за дълъг период без работа и съответно преориентира търсенето и се свърши с пълното опростачване и чалгизация на обществото[/quote]
  ++++++

 42. 42 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 513 Весело

  [quote#40:"Култура ми Бойко"]Сега, през втория, напълно заслужен мандат на бат Бойко, този проблем ше бъде изцяло решен![/quote]
  ++++
  особено за иронията в "напълно заслужен".

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Разстроено

  До коментар [#38] от "skomina": "Станахме страна на калинките."
  +++ "Нашите" хора са нашият проблем.

  Които го могат = не ги пускат, (доказано)
  а които ги пускат = НЕ ГО МОГАТ ! (доказано)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#40] от "Култура ми Бойко": "Сега, през втория, напълно заслужен мандат на бат Бойко"
  Не ми е проблема "бат Бойко" - проблема са "калинките" му по места унищожаващи бизнеса на съседите си в опит да го изземат, без да имат капацитет да го извършват ... и след тях е става пустиня. Заразата с "калинки" се оказа унищожителна, защото се оказа, че калинките са общи за ГЕРБ и БСП - на едните са им деца, а на другите внуци... декалинкизацията няма да има

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 513 Неутрално

  [quote#44:"dark'star"]Заразата с "калинки" се оказа унищожителна, защото се оказа, че калинките са общи за ГЕРБ и БСП - на едните са им деца, а на другите внуци... декалинкизацията няма да има [/quote]
  ++++
  Ами калинките за защитени от голямата калин/ка Борисов. От друга страна повечето фенове на ГЕРБ са фенове лично на калина Борисов. Ако ГО няма, ГЕРБ май ще се разпадне. Така за мен и той е проблем.
  Като гледам, най- авторитарните партии са ДПС, ГЕРБ, Атака. Дори БСП търпи повече трусове със Станишефф.

 46. 46 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#44:"dark'star"]ГЕРБ и БСП[/quote]
  Докато ги има, очаквам злини за народа..

 47. 47 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#45:"danid"]Ами калинките за защитени от голямата калин/ка Борисов.[/quote]
  Да беше само той, на гръб да си го носим. Връзкарството съществува навсякъде, но при нас когато става дума за нещо отрицателно просто нямаме стигане.

 48. 48 Профил на HEBEHA
  HEBEHA
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Коя е "Националната търговско-финансова гимназия в София"? Има Национална търговско-банкова гимназия, има и Национална финансово-стопанска гимназия и те са конкурентни. От това наименование излиза, че може би са се обединили?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK