Входът на домовете за деца продължава да бъде широко отворен, сочи доклад

Входът на домовете за деца продължава да бъде широко отворен, сочи доклад

© Associated PressДецата с увреждания продължават да са най-уязвимата група, за която има сериозен риск от институционализация, а кaчеството на грижата за тях в домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) далеч не отговаря на техните потребности.


Четири години след започването на процеса по деинституционализация в България входът на домовете за деца от 0 до 3 години продължава да бъде широко отворен. Това посочва доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК), изготвен от екип експерти от различни области, включително изследователи, педиатри, психиатри, рехабилитатори. 


Притокът на деца на възраст от 0 до 3 години към домовете идва основно от родилните отделения. Причините за продължаващото настаняване насочват към най-слабото място на деинституционализацията, а именно
дефицитът на ранна интервенция и превенция на изоставянето, посочва докладът.
Други решаващи фактори за институционализация на деца са бедността и наличието на увреждане


Рискът за попадане в институционална грижа за деца с увреждания е най-голям, а през 2013 г. се откроява ясна тенденция за нарастване на дела на деца с увреждания в институциитe, поо данни на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).


Докладът на БХК подчертава, че е очевидна необходимостта от алтернативни на детските домове услуги, които да предоставят подкрепа на родителите на най-уязвимите групи деца – бебетата с увреждания, още в родилните отделения, а и продължително време след напускането им. Например, честа е практиката медицински специалисти да съветват майката да остави детето си след раждане, ако то е с увреждане. Също


липсват психологически консултации в момента на оповестяването на факта, че детето е с увреждане


Според доклада на БХК (целия може да прочетете в прикачения файл) дефицити има и в качеството на грижата за децата в домовете. Много от децата с увреждания (като детска церебрална парализа, синдром на Даун), които остават в домовете и след навършване на тригодишна възраст, имат значително изоставане в развитието заради лошо провеждана рехабилитация от неквалифициран персонал.


Освен това с лежащите деца не се провежда дихателна рехабилитация, което е доказано средство за профилактика на хипостатичната бронхопневмония (основната причина за смъртност на децата в домовете). Децата с психични нарушения се консултират с психиатър, но въпреки това има случаи на прекомерна или неправилна употреба на психотропни медикаменти.


По време на посещенията на БХК в 20 детски домове в страната са установени случаи на деца в шокиращо състояние: деца със значително изоставяне в ръста, теглото и психомоторното развитие, липса на хранителни и комуникативни умения,


наличие на симптоми на физическо и психично страдание, както и неразследвани случаи на травми и дори смърт


Все повече от децата, напускащи ДМСГД и Домовете за деца, лишени от родителска грижа (ДДЛРГ), съответно 70% и 64%, попадат в семейна среда, но само 1 от 9 деца или младежи с увреждания от ДДУИ и ДМСГД напускат институциите. Oще по-притеснително е, че най-голям дял в броя на изведените деца и младежи с увреждания заема "трансферът към друг тип институция", пише в доклада на БХК.


Тежките диагнози са бариера пред осиновяването на деца от домовете. Тази най-уязвима група – децата с увреждания - често не е вписвана в специалните регистри и така децата са обречени на институционализация, без шанс за изход, установяват изследователите. Според агенцията за закрила на детето до средата на 2010 г. 48.3% от децата в ДМСГД не са вписани в регистрите на деца за пълно осиновяване. Имало е и случаи на забавяне на вписването в регистъра за осиновяване с 8 години.


Въпреки че през последните години приемната грижа се налага като успешна временна заместваща грижа за децата от институциите, това е валидно само за по-малките на възраст деца.


Децата във възрастовата група от 7 до 18 години и децата с увреждания не са предпочитани от приемните семейства


С една година назад се измества целият процес на деинституционализацията поради забавени темпове в изграждане на новите резидентни и съпътстващи услуги, които като цяло са неравномерно разпределени, като на някои места се дублират услуги, а на други – липсват, се казва още в доклада. Според изследователите друг сериозен проблем е и практиката на разкриване на "кухи" услуги, които мултиплицират институционалната грижа, без да осигурят качествена грижа, което води до риск от връщане обратно в институцията.


В заключение на доклада е предложен и модел за по-нататъшна промяна на институциите за деца до три години. Моделът разглежда трансформирането на няколко ДМСГД в детски лечебни заведения за специализирана болнична помощ, които да предоставят медицинска ранна диагностика и интервенция, продължително лечение, рехабилитация и палиативни грижи за децата с увреждания, които имат нужда от специализирана здравна помощ. Наложително e и ускоряване на изграждането на мрежата от новите услуги по места и обучение на персонала. 

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Ако се забрани изоставянето на деца с увреждания от родителите им, мисля, че хората ще осъзнаят колко ценен и важен е собственият им живот и по естествен път ще намалеят и тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол...дрога...безразборен секс...и още мнооого други, трудно регулируеми по административен път, пороци...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#1] от "Γαλλα":

  А всичките чавета, дето живеят в "ма'алите", не ходят на училище, пушат, дрогират се, просят и правят "безразборен секс"...???
  По-добре ли са от онези, които са в "институциите"...
  Ама те си "имат родители" и са си ОК, нали???....
  Вече им "берем плодовете" като реализирани гласоподаватели!

  БХК пак са се "изходили"....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#1] от "Γαλλα":

  или просто да се работи превантивно и да се наблегне на образователния ефект, както в училищна, така и следучилищна възраст. няма нужда нещо да се забранява!

  няма как в случая да се разчита единствено на държавата. НПО-тата много милиони могат да оправдаят с инициативи за по-добра грижа за децата.

  а проблемът с децата в домовете е единствено неодстатъчния персонал и ниско заплащане (по-ниско отколкото в болниците, нищо, че служителите са с равен статут на здравни работници)

 4. 4 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Доживях да прочета публикация цитираща БХК, без да ми се повдига. Дори имат моята подкрепа конкретно за тези им усилия. Обърнете внимание на следния пасаж:
  "наличие на симптоми на физическо и психично страдание, както и неразследвани случаи на травми и дори смърт". Това е много сериозен проблем и е хубаво, че някой го повдига. Децата с увреждания трябва да се пазят и защитават от по-силните в обществото, а не да се пребиват от "гледачите" или по-големите им събратя. А това доколкото съм чувал от хора работили преди години в подобни институции си е проблем. Вярно, информацията им беше от преди 15 години, но все пак остава съмнението доколко подобни издевателства са изчезнали.

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Всички бременни трябва задължително да минават на видеозон за да се установи дали плодът не е с малформации. Така раждането на деца с увреждания ще се намали до минимум.
  Дори при най-здравословен начин на живот може да се роди дете с увреждания и никое семейство не е застраховано срещу подобно нещастие. Казвам го от личен горчив опит, за късмет на семейството (ако това може да се нарече късмет въобще) детето почина веднага след раждането.

 6. 6 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":

  По принцип е така. Но ако майката е 12 годишна, или употребява наркотици/алкохол - вероятностите са съвсем различни.
  А и как да задължиш бременните? В смисъл - задължаването има смисъл, само ако е подкрепено от подходяща наказателна практика. Такава която да убеди бременните да изпълняват разпорежданията. А има контингент, който е неубеждаем и незадължаем. Имат си само права хората, и никой нищо не може да им каже.

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Като човек изгледал деца и имащ щастието да се радва на внуци сърцето ми се къса като чета такива статии. В нашата дясно-либерална, либертанска Държава децата са двойно наказвани. Браво, че има такива NGO-та със смислени, хуманни цели като БХК!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK