"Зелен" "Музейко" празнува Деня на зелената ябълка

"Зелен" "Музейко" празнува Деня на зелената ябълка

© МузейкоДнес, 27 септември, светът празнува Деня на зелената ябълка. С него се отбелязва устойчивото строене на училищни сгради и сгради за игра и обучение на деца. Най-големият детски образователен център в Източна Европа, "Музейко", ще бъде и първата сграда у нас за игри и обучение на деца с LEED GOLD сертификат. Този сертификат гарантира, че строежът на сградата покрива най-високите стандарти за зелено строителство, информираха от музея.


Съвременни решения за енергоефективност, висококачествени материали, които съхраняват и произвеждат електричество, богата растителност, възможности за алтернативен транспорт и редица други решения превръщат "Музейко", който ще отвори врати през 2015 година в София, в единствено по рода си пространство за детска наука. Ето и някои от тях:


Зелен покрив, който произвежда електричество
Озелененият покрив на музея ще редуцира оттичането на дъждовни води и претоварването на канализационната система, ще редуцира външния шум и вибрации. В част от покрива ще бъдат интегрирани фотоволтаични системи, които ще произвеждат електричество, намалявайки използването на външни ресурси.
Топлина от земята
Отоплението на "Музейко" ще се осъществява чрез геотермални сондажи или иначе казано – ще взима топлина от земята.


По-зелен транспорт
Сградата се вписва естественото в околната среда. До нея се стига лесно с градски транспорт и така се пести бензин, а пред нея ще има не само стойки за колела, но и паркинг за автомобили с намалени вредни емисии и станции, където да се заредят електрически автомобили.


Без слънчева радиация
Светлата настилка на пространството около и на покрива на "Музейко" не поглъща слънчева радиация при напичане и свежда до минимум топлинното въздействие върху микроклимата.


40% по-малко вода
Сградата на музея ще използва 40% по-малко вода от стандарта. Санитарните уреди ще са с висока водна ефективност. В подземния резервоар под парка около центъра ще се събират дъждовните води, които ще служат за напояване на богатата растителност в парка около него. Засаждането на изцяло местни растителни видове, които имат нужда от минимално количество вода, допълнително намалява нейния разход.


Перка, която осветява детската площадка
В двора на "Музейко" ще има перка, задвижвана от вятъра, която ще произвежда електричеството за лампите на детската площадка.


Точно толкова светлина, колкото е нужна
В интериора на сградата на музея ще се използват материали с много ниски вредни емисии. Ще бъде светло, защото дизайнът на външните стъкла на сградата балансира топлинните загуби, отблясъците и параметрите на използваното стъкло, така че то да пропуска перфектното количество дневна светлина.


Това са само част от идеите, около които архитектите на сградата на "Музейко" изграждат своята концепция. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK