Сладкиш с орехи

Преди нарязване сладкишът трябва да се охлади напълно.

© Димитър Катерински

Преди нарязване сладкишът трябва да се охлади напълно.



Кексовете и сладкишите, които могат да се забъркат за пет минути, после да се скрият във фурната за половин час и накрая да изпълнят цялата кухня с топло и меко ухание, са незаменими. Не само за възрастните, но и за децата, които често се нуждаят от нещо сладко, уютно и вкусно за закуска или следобедно подкрепление, за утеха в края на дългия ден или като предизвикателство, което да приготвят сами.


Най-вероятно всяко семейство има подобна лесна и бърза рецепта, която стои записана в пожълтелите страници на стар тефтер или пък се знае наизуст и децата често си пожелават за следобедна закуска. Ако не разполагате с такава или все още не сте открили вашата идеална, може би този бърз и лесен орехов сладкиш ще заеме специално място в дома ви.


За направата му са нужни: 120 г разтопено масло, 3 яйца, 250 г кафява захар, 200 г пълнозърнесто брашно, 100 г ситно смлени орехи, 150 мл прясно мляко, 1 с.л. бакпулвер, 2 ч.л. какао




Яйцата и захарта се разбиват с миксер, докато сместа побелее. Добавят се прясното мляко и разтопеното масло. Сипва се брашното с бакпулвера и какаото на три части, като след всяка се разбърква добре с миксера. Накрая се добавят ситно смлените орехи.


Кексовото тесто се изсипва в намаслена и набрашнена кръгла тавичка с диаметър 23 см и се пече на 180 градуса, докато при проверка с клечка, тя излезе суха.


Преди нарязване се изчаква да се охлади напълно. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на manoll
    manoll
    Рейтинг: 567 Весело
  2. 2 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 3759 Весело
  3. 3 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3996 Весело

    И кафе/ прясно мляко/ топъл шоколад... към вкусотията!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  4. 4 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 515 Весело

    До коментар [#1] от "manoll":

    Да, защо?

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  5. 5 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Това са стандартни по-малки тавички - 21-23 см.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  6. 6 Профил на БамБам
    БамБам
    Рейтинг: 515 Неутрално

    кексове сладкиши и др захарни изделия с мярка. Откакто ги ограничих животът ми се подобри значително. Малко медец, тахини, повече плодове, спорт = на повече енергия и здраве.

  7. 7 Профил на danid
    danid
    Рейтинг: 571 Весело

    Ахм, може да го забъркам, ако ми остане време.

  8. 8 Профил на danid
    danid
    Рейтинг: 571 Весело

    До коментар [#6] от "БамБам":

    Прав сте. И в къщи така ми казват мъжете, но като направя нещо вкусно, солено, по- рядко сладко, с критика на уста го изяждат за минути.
    Когато има време и муза, от време на време, няма вреда от един кулинарен или сладкарски уют.

  9. 9 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7496 Неутрално

    малко ми прилича на " фъч", но и този сладкиш сигурно си го бива.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK