Започна кампанията "Да бъдеш Баща", която цели активното включване на бащите в семейството (видео)

Започна кампанията "Да бъдеш Баща", която цели активното включване на бащите в семейството (видео)

© Красимир ЮскеселиевСемейството в България не се намира в криза, то е жива институция, която възпроизвежда живот. Това заяви на пресконференция Деян Петров, координатор на кампанията "Да бъдеш Баща", която започна днес, съобщи БГНЕС.


Кампанията обединява 10 неправителствени организации и е фокусирана върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството, за създаване на семейна среда без насилие и пълноценно развитие на детето. Кампанията ще продължи до септември 2016 година.


Въпреки че българското семейство не е в криза, се наблюдават промени в семейните модели. Вече няма един модел, а много и най-различни, които според Петров са резултат на социалната динамика, интензивните темпове и разнообразието в обществото. "Международни статистики показват, че всеки 4 от 5 мъже стават бащи в ранен или късен етап, но ролята на бащата не е само една роля - той е учител и наставник. Бащите и майките не са взаимно заменяеми, те влияят по различно, но еднакво важен начин за развитието на детето", каза Деян Петров.
Данните от национално представително изследване за родители на деца до 17 години, проведено за целите на кампанията показват, че съвременното българското семейство масово включва баща, майка и едно дете. Все по-малка е ролята на бабите, дядовците и като цяло намесата на роднините в семейството.


Изследването показва също, че семействата, които не са сключили официален брак у нас са около 30%. Следователно все повече деца се раждат в среда на семейни отношения, които не са официални.


Предизвикателства, които родители са споделили в проучването, са усещане, че не им стига време за децата, партньора и семейните дейности. Това създавало напрежение в тях и усещане за несигурност в социалната среда.


Образът на отдаден баща, който се включва все повече във всекидневните грижи за децата, започва да среща доста по-широка обществена подкрепа в сравнение с преди 30 години, става ясно още от допитването. И майки и бащи заявяват, че все повече ролята на майката не е само на домакинята, а тази на бащата - на носещия пари в семейството. Семействата са вървят все повече към партньорски взаимоотношения, посочи Петров.


Въпреки общественото признание на по-отдадения баща, все още може да се види, че делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи за семейството, е значително по-нисък от този на майките. По думите на Деян Петров бащите се включват повече в спорта и игрите на детето, а осигуряване на прехраната на семейството причина да се включват активно в помощта за всекидневните грижи.


Председателят на асоциация "Родители" Цвета Брестничка обясни, че основната цел на кампанията е да съдейства за разнообразни възможности бащите да се включват в живота на децата по активен начин. Тя подчерта, че когато бащата не присъства в живота на децата, трябва другите мъже в техния живот да осъзнаят ролята си на ментори и закрилници.


Инициативата цели още да се създадат инструменти, с които специалисти да работят и с двамата родители. Предвижда се и работа на терен за подкрепа на активното бащинство посредством стимулиране на мъжкото включване в живота на детската градина и училището.


"Съществуват изследвания, които потвърждават, че бащите имат уникално влияние върху всеки един аспект от развитието на детето", каза Луиза Шахбазян от фондация "Приложни изследвания и комуникации". Така например децата, чиито бащи изпълняват ролята си активно, са по-здрави, имат повече успехи в училище, повече приятели, а по-късно - по-голям напредък в кариерата и семейните си отношения. Шахбазян обясни още, че когато бащите играят с децата си, те страдат по-рядко от депресия и тревожност, а отношенията между майката и бащата създават моделите, които децата им ще следват в бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Кога на бащите ще се дадат равни права с майките, всичко друго е ала бала

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  У-хромозомата, принципно е на път да изчезне...твърдят учените, така, че сега е момента да се възползваме от бащите, че после...край...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "...Все по-малка е ролята на бабите, дядовците и като цяло намесата на роднините в семейството...
  ===========
  Дядо ми казваше така - Всеки да си живее сам и отделно, с минимално "вмешателство", за да си останем роднини...
  Ако ще кампанията да продължи и 20 години, един мъж/баща не осъзнава ли, че освен да създаде отрочето, трябва и да полага и активно да се включва в грижите за него, заедно с майката, нищо няма да се получи.
  Взаимно допълване между бащата и майката и в грижите и в игрите...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Истерии без край! А ролята на "оня/оная дето мисли в семейството" ще се обсъжда ли от някой? Щото силно липсва, начи...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Да бъдеш БАЩА е гордост за всеки нормален българин.. Наистина е обаче хубаво да се фокусираме повече въррху децата и какво искат те, а не да мислим само за работата.

 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  А ще има ли образование и кампания в Столипиново, в Сливен, в Комлука?

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Весело

  Чакаме контра кампанията-"Да бъдеш майка",която ще цели активното включване на жените в семейството.

 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Сакън! Язък! Отиде семейството у дерето...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Да бъдеш глава на семейство е отговорност, чест и радост.

  Да са живи и здрави всички татковци и да ни е яка гърбината, че има държава за оправяне.

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Весело

  Поляците казват, че полският е техен бащински език. За тях родният език не е майчин.

 11. 11 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Какво включване повече искат, нали бащата носи хляба в семейството? Феминистите искат да го накарат и да готви, чисти, сменя памперси...

 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Весело

  До коментар [#2] от "Γαλλα":


  [quote#2:"Γαλλα"]У-хромозомата, принципно е на път да изчезне...твърдят учените, така, че сега е момента да се възползваме от бащите, че после...край...[/quote]
  -Y- хромозомата изчезна ли, изчезват всички ! -И при "двуполовите" животни, ефекта ще е същият !

 13. 13 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Весело


  [quote#11:"yessir"]Какво включване повече искат, нали бащата носи хляба в семейството? Феминистите искат да го накарат и да готви, чисти, сменя памперси... [/quote]

  До коментар [#11] от "yessir":
  -Ами защо пък не ! -Съпругата като еманципирана жена, след като почне да вади повече пари от мъжа си, защо той да не се грижи за семейното огнище ?!?

 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#2:"Γαλλα"]У-хромозомата, принципно е на път да изчезне...твърдят учените, така, че сега е момента да се възползваме от бащите, че после...край...[/quote]

  Поне при тебе гледам, че е сработила по бащина линия, че по дядова и прадядова и т.н.; за партеногенеза при хората не съм чувал все още.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#6:"bestbuy"]А ще има ли образование и кампания в Столипиново, в Сливен, в Комлука?[/quote]

  Що? Там бащата винаги е неизвестен, а някакъв приятел живее на семейни начала с малолетното маменце, че иначе социалната ни държава не дава помощи за самотна майка....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 16. 16 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Проблемите на семействата са други и могат да се решат лесно със законодателни промени:

  1. Задължителен предбрачен договор - това ще намали броя на семействата, живеещи без брак и ще защити правата на мъжете.
  2. Безлихвени ипотечни кредити от държавата за млади работещи двойки със сключен брак и поне едно дете.
  3. Да се увеличат помощи, майчински, детски, но по друга схема - да се връща данък общ доход и осигуровките, както и данък сграда и такса смет, обаче не като пари на ръка, а като купони и ваучери за храна, дрехи, учебници, такса за детски градини, спортни принадлежности. По възможност българско производство храна по специален стандарт за качество - парите да остават в родната икономика и да се подпомогне българския производител. Така ще се увеличи раждаемостта в семействата, които могат да издържат децата си, но ще се намали сред рисковите социални групи. А помощите ще отиват по предназначение.
  4. Ергенски данък за неженени/бездетни.

 17. 17 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "vagabond66":

  Защото е унизително за мъжа. Тя ако вади толкова много пари и е прекалено заета, да си наемат домашна помощница, а не да го принуждава да върши домакинската работа и да му мачка самочувствието.

 18. 18 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#16] от "yessir":
  [quote#16:"yessir"]...........4. Ергенски данък за неженени/бездетни. [/quote]

  Не знам на колко години си , ама тоа филм съм го гледал по време на владичеството на Кумира на Слънчо !
  Мерси за подобни малоумия!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 19. 19 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#18] от "navy":

  Кое му е малоумното? Има демографска криза, а по баш Тошово време нямаше такава. Какво лошо има тези, които предпочитат да се развиват в кариерата и да ползват половите си органи само за удоволствие и кариерно израстване, да плащат специален данък и той да отива при семействата, решили да отглеждат деца?

 20. 20 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Весело

  До коментар [#17] от "yessir":


  [quote#17:"yessir"]Защото е унизително за мъжа. Тя ако вади толкова много пари и е прекалено заета, да си наемат домашна помощница, а не да го принуждава да върши домакинската работа и да му мачка самочувствието.
  [/quote]
  -Не разбирам, защо трябва да го принуждава ? -Нали сме за равни права ! -"Еманципация" !!! -Защо трябва "тя", ако вади "80 хиляди на година", в твърда валута, а аз "5 хиляди ", да се мъча да я надмина ли ? -Защо да не се грижа за семейното огнище ?!? -Говоря за себе си ! -Не налагам мнението си, на останалата част от мъжката страна ! -И, какво значи мъжко "самочувствие" в такава среда ?!? - След, като в момента, единственият "Бог" на Земята са парите, който ги има, той владее положението ! -Мъж ли е, жена ли е, има ли значение ???

 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Любопитно

  До коментар [#19] от "yessir":


  [quote#19:"yessir"]Какво лошо има тези, които предпочитат да се развиват в кариерата и да ползват половите си органи само за удоволствие и кариерно израстване, да плащат специален данък и той да отива при семействата, решили да отглеждат деца?
  [/quote]
  -Защото е "идиотизъм" !!! -Този, който иска да има деца, да му даде Бог- 2, 3 или 10, си е негова работа ! -Защо, ако той си прави "кефа", някой друг да му ги гледа ???? -"Пазарна икономика" !!! -Точно "бай ви Тошо" я въведе, с началото на "перестройката" !

 22. 22 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#20] от "vagabond66":

  Не може правата да са над природните закони, еволюцията и наложените културни норми. Детето реве за майка си, тя го кърми и нейна е основната роля по отглеждането му. Мъжът и да иска не може да е равноправен в това отношение, камо ли да я надмине. Затова и при развод децата се дават на майката. Не е равноправно от либерастка гледна точка, но е правилно от човешка.
  То може мъж да върши домакинската работа, то се случва, но за мен не е нормално и такива семейства не са здрави. Мъжът винаги трябва да изкарва повече пари от жена си, да е по-учен от нея и да има по-добра професия. Иначе тя нема да го уважава достатъчно, нито той ще се уважава. Ще почне да му кръшка, бракът ще се разпадне. Не винаги, но в общия случай е така.

 23. 23 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "vagabond66":

  В момента какво се случва - работещи с деца и без деца, с брак и без брак, издържат децата на неработещи многодетни семейства от рискови социални групи. Не е ли пак същото? Аз предлагам друг модел, при който държавата да поощрява и подтиква младите да работят и същевременно да създават семейства и отглеждат деца, но само онези, които са способни на това. Децата са капитал за една държава, за силна икономика, силен пазар. Който не отглежда деца и не допринася за повишаването на този капитал е редно да плати малък данък на другите, които отглеждат. Хем помага на семействата с деца, хем бива подтикван да отглежда деца за да се освободи от този данък и да получи привилегии. А сега пак плаща за другите, но без да бъде подтикван да ражда и отглежда. Това е разликата.
  Иначе с ниска раждаемост кой ще работи за да има пенсии и лекарства за тия стари моми и ергени след време?

 24. 24 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Любопитно

  До коментар [#22] от "yessir":

  -Напълно съм съгласен с вашите "виждания" по този въпрос ! -Но положението в момента е точно обратното на тези "виждания" ! -Разбира се има една много малка разлика ! -В момента думата "любов" е изпразнена от съдържание ! --Младите жени, вече си търсят не "плющячи", а "плащачи " !!! -От тук, нататък, забравете за старите норми ! -Жената "уважава" мъжа си, само ако има пари ! -Няма ли, тя си търси друг ! -Иначе все "той" и е виновен за всичко ! -Звучи "гадно" но е така ! -Затова е време "мъжът" , да се научи на "женски" номера !

 25. 25 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Любопитно

  До коментар [#23] от "yessir":


  [quote#23:"yessir"]Не е ли пак същото?[/quote]
  -Ами не е същото! -За тези, които вие ми говорите, се издържат от всички, защото "държавата" е решила така ! -Значи "държавата" има пари за "някого", а няма пари за другиго ! -Защо аз, ако съм ерген и безработен, нямам право на помощ, а някой, който имал "не знам", колко си деца, ще има право на помощ ?!?!? -Това не е ли дискриминация ????? -И от къде ще вземете "ергенският" данък, на безработни "моми и ергени" ! - И защо те ще бъдат "наказани", заради някой, който се "възпроизвежда", без да може да се захрани сам ?!? -Не ме разбирайте погрешно ! -Аз не съм "ултра десен", но "държава", като нашата (ако това въобще може да се нарече държава), иска да се грижи "разделно" за собствените си граждани, трябва да очаква "разделно" отношение на гражданите и' към нея ! -То по принцип,, такава държава, заслужава ли да съществува ???

 26. 26 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "vagabond66":

  Същото е. Просто помощите ще се дават не на многодетните безработни, а на работещите с деца. И ще ги плащат не всички, а само работещите без деца. Нема дискриминация, това е солидарност. Все едно здравият да е дискриминиран задето не получава пенсия за инвалидност. Който е здрав, прав, корав, работи и плаща за издръжката на сираци, инвалиди, а защо да не и за семейства с допълнителни разходи поради отглеждането на деца. Не толкова като помощ за едните и санкция за другите, а като стимул. В случая това е десна политика, защото парите не отиват в бездънна каца като при типичните социални мерки, а е един вид инвестиция.

 27. 27 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Любопитно

  До коментар [#26] от "yessir":


  [quote#26:"yessir"]В случая това е десна политика, защото парите не отиват в бездънна каца като при типичните социални мерки, а е един вид инвестиция. [/quote]
  -А аз пък съм точно против тази "дясна" политика ! -Защото, когато бях в нужда, ми се обясни, че всеки трябва да се грижи за себе си, и аз сам трябва да си внеса "усигуровките" на стойност "два пъти повече" от на семейство -4 човека, независимо, че не работех в този момент ! -От този миг, за мене това не е "държава" и не следва да се занимавам с нея ! -"Солидарност" от "нея" не съм видял и не смятам да и дам ! -И пак ви питам, то такава "държава" заслужава ли да съществува ??? -И като завършек, държа да подчертая, че всичката "сволоч", която ни е управлявала, не е променила положението дори и на половин процент ! -Затова и за мен лично, всичките партии са си от един и същи "отходен канал" ! -Мога да променя вижданията си само, ако "някой" промени нещата кардинално ! -В този момент, това е абсолютна "фантастика " !!!

 28. 28 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#27] от "vagabond66":

  То имаме държава, но неработеща. Затова и са нужни сериозни реформи за да се превърне в работеща. Нов модел на разпределение на помощи, пенсии, реформа в образованието, съкращаване на администрацията, за да може всеки изразходван лев от бюджета да бъде не харч, усвояване и крадене, а инвестиция, която да задвижи икономиката в правилна посока.

 29. 29 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#23] от "yessir":


  [quote#23:"yessir"]Който не отглежда деца и не допринася за повишаването на този капитал е редно да плати малък данък[/quote]

  А ако реши да има деца след Х години - връщат ли му взетия до тогава данък?

  Освен това едва ли някой от "средната класа" (тия, от които можеш да вземеш нещо) би решавал за деца с оглед на данъците. Стимулирането ще подейства само в слоевете, които и без това имат добра раждаемост. Също ще стимулира и безотговорността - защо да се напрягам за детето си, като можем да бръкнем в нечий друг джоб за целта?

  Виж колко трудна работа е качественото законотворчество...

 30. 30 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Весело

  [quote#22:"yessir"]То може мъж да върши домакинската работа, то се случва, но за мен не е нормално и такива семейства не са здрави. [/quote]

  Когато го прочетох, помислих, че се шегуваш...
  Е, аз я върша и семейството ми е "здраво", вече над 15 години...
  Това, че ако вършиш домакинска работа си "разваляш" семейството е едно от най-малоумните твърдения, които съм чел...
  [quote#22:"yessir"]Мъжът винаги трябва да изкарва повече пари от жена си, да е по-учен от нея и да има по-добра професия. Иначе тя нема да го уважава достатъчно, нито той ще се уважава[/quote]

  Май си забравил да допишеш и да я побийва от време на време, че хептен ще спре да го уважава, а видиш ли и той няма да се уважава...

  До коментар [#22] от "yessir":

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Доволен съм,че бях мъж по времето на мъжете,защото се задават немъжете.

 32. 32 Профил на veselin123
  veselin123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълна загуба на енергия е тази кампания. По активното включване на бащите в семейството, както и по-активното включване на майите в изкарването на прехраната са въпрос на личен избор и персонални възможности!

 33. 33 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Пълна алабалистика е тази кампания, не виждам реалния и смисъл.

 34. 34 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 706 Весело

  Ей тази кампания чаках, за да стана по-активен!

 35. 35 Профил на mynamerey
  mynamerey
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Скъпи жени и мъже, прочетох всички коментари и няма как да не кажа, че някои въобще не са разбрали за какво е тази кампания. Тя се стреми да популяризира УЧАСТИЕТО на МЪЖКА ФИГУРА в отглеждането на децата. Това не означава съпругът да кърми вместо майката или да поеме изцяло детето, докато тя работи. Означава мъж, който обича детето (дядо, чичо, настойник, съпруг, без значение) да си играе с него, да го успокоява, когато се нарани, да му чете, да му показва света НАВЪН. С други думи, детето да ПОЗНАВА мъжа, а не да се чуди кой е този полупознат, който се връща от работа и сяда пред телевизора или му носи шоколади, докато то се нуждае от прегръдка (личен опит).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK