Започна кампанията "Да бъдеш Баща", която цели активното включване на бащите в семейството (видео)

Започна кампанията "Да бъдеш Баща", която цели активното включване на бащите в семейството (видео)

© Красимир ЮскеселиевСемейството в България не се намира в криза, то е жива институция, която възпроизвежда живот. Това заяви на пресконференция Деян Петров, координатор на кампанията "Да бъдеш Баща", която започна днес, съобщи БГНЕС.


Кампанията обединява 10 неправителствени организации и е фокусирана върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството, за създаване на семейна среда без насилие и пълноценно развитие на детето. Кампанията ще продължи до септември 2016 година.


Въпреки че българското семейство не е в криза, се наблюдават промени в семейните модели. Вече няма един модел, а много и най-различни, които според Петров са резултат на социалната динамика, интензивните темпове и разнообразието в обществото. "Международни статистики показват, че всеки 4 от 5 мъже стават бащи в ранен или късен етап, но ролята на бащата не е само една роля - той е учител и наставник. Бащите и майките не са взаимно заменяеми, те влияят по различно, но еднакво важен начин за развитието на детето", каза Деян Петров.
Данните от национално представително изследване за родители на деца до 17 години, проведено за целите на кампанията показват, че съвременното българското семейство масово включва баща, майка и едно дете. Все по-малка е ролята на бабите, дядовците и като цяло намесата на роднините в семейството.


Изследването показва също, че семействата, които не са сключили официален брак у нас са около 30%. Следователно все повече деца се раждат в среда на семейни отношения, които не са официални.


Предизвикателства, които родители са споделили в проучването, са усещане, че не им стига време за децата, партньора и семейните дейности. Това създавало напрежение в тях и усещане за несигурност в социалната среда.


Образът на отдаден баща, който се включва все повече във всекидневните грижи за децата, започва да среща доста по-широка обществена подкрепа в сравнение с преди 30 години, става ясно още от допитването. И майки и бащи заявяват, че все повече ролята на майката не е само на домакинята, а тази на бащата - на носещия пари в семейството. Семействата са вървят все повече към партньорски взаимоотношения, посочи Петров.


Въпреки общественото признание на по-отдадения баща, все още може да се види, че делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи за семейството, е значително по-нисък от този на майките. По думите на Деян Петров бащите се включват повече в спорта и игрите на детето, а осигуряване на прехраната на семейството причина да се включват активно в помощта за всекидневните грижи.


Председателят на асоциация "Родители" Цвета Брестничка обясни, че основната цел на кампанията е да съдейства за разнообразни възможности бащите да се включват в живота на децата по активен начин. Тя подчерта, че когато бащата не присъства в живота на децата, трябва другите мъже в техния живот да осъзнаят ролята си на ментори и закрилници.


Инициативата цели още да се създадат инструменти, с които специалисти да работят и с двамата родители. Предвижда се и работа на терен за подкрепа на активното бащинство посредством стимулиране на мъжкото включване в живота на детската градина и училището.


"Съществуват изследвания, които потвърждават, че бащите имат уникално влияние върху всеки един аспект от развитието на детето", каза Луиза Шахбазян от фондация "Приложни изследвания и комуникации". Така например децата, чиито бащи изпълняват ролята си активно, са по-здрави, имат повече успехи в училище, повече приятели, а по-късно - по-голям напредък в кариерата и семейните си отношения. Шахбазян обясни още, че когато бащите играят с децата си, те страдат по-рядко от депресия и тревожност, а отношенията между майката и бащата създават моделите, които децата им ще следват в бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK