С родителска среща в бар започва национална кампания срещу употребата на алкохол от деца

С родителска среща в бар започва национална кампания срещу употребата на алкохол от деца

© Георги Кожухаров
Тази статия е част проекта "Родителски срещи в бар", насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас.

"Училище за родители: родителски срещи в бар" - това е името на националната кампания на "Перно Рикар България" срещу употребата на алкохол от деца, която започна с неформални срещи в бар между родители, учители и психолози.


Кампанията е достъпна на уеб адрес www.predi18.org. Платформата ще помага с информационни материали, мрежа от партньорства, в събирането на статистически данни, с предложения за реални политики в посрещането на проблема, обмен на информация, съвети, мнения. Тя ще кореспондира със сайтове и форуми, фокусирани и в други капризни теми на разговор между деца, родители и учители. 
Как и кога да заговорим за алкохола? Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? Тези и много други въпроси вълнуват всеки родител, който търси най-добрия подход към детето, което расте.


"Училище за родители: родителски срещи в бар" има за цел да разгледа проблема с ранната употреба на алкохол чрез разговор в неформална среда между родители, учители и психолози на деца в 4 и 5 клас.


През пролетта на 2014 година кампанията започва с първата родителска среща в 6-то ОУ "Граф Х. П. Игнатиев" в София и създаването на информационни материали - Наръчник на учителя и Наръчник на родителя "Малки разговори на големи теми", за текста и посланието на които са помогнали журналистът Драго Симеонов, баща на две деца, учителят Емил Джасим и психологът в асоциация "Родители" Яна Алексиева.


Родителските срещи в бар дават възможност родителите и класния ръководител да коментират свободно проблема с ранното посягане към алкохолни напитки. "Важното е да дадем посока на учителите за провеждането на такива срещи. Виждаме, че по-либералната обстановка предразполага родителите да заговорят и даже да атакуват темата – този диалог трудно би се получил в рамката на класическа родителска среща", казва учителят Емил Джасим, който е сред основателите на "Центъра за образователни инициативи".


"Говорете с децата си навреме. Това време е сега. Имат време да опитат алкохол. Сега е времето да опитат скейтборд, хокей, фехтовка", съветват наръчниците на учителя и родителя, насочвайки към откровен разговор и споделяне.


"Вярваме, че ако най-важните за едно дете хора в тази възраст - родителите и учителите, разговорят с него навреме, проблемът ще бъде посрещнат адекватно. Нашата кампания се обръща именно към тези хора, подпомага и очаква техните общи решения", коментира Мирослава Симова, генерален директор на "Перно Рикар България". По думите й долната възраст в употребата на алкохол все по-бързо пада, но липсва статистика за реалните измерения на проблема. Липсват и единни политики в неговото посрещане. 


През септември беше проведена втора родителска среща в 18-то СОУ "Уилям Гладстон", а също и родителска среща с екипа на Агенцията за закрила на детето.


Тя е партньор на кампанията и нейните психолози ще се включват в родителските срещи. "Училище за родители: родителски срещи в бар" се провежда и с принципната подкрепа на Министерството на образованието и науката и с разрешението на Столичния регионален инспекторат.Тази статия е част проекта "Родителски срещи в бар", насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK