С родителска среща в бар започва национална кампания срещу употребата на алкохол от деца

С родителска среща в бар започва национална кампания срещу употребата на алкохол от деца

© Георги Кожухаров
Тази статия е част проекта "Родителски срещи в бар", насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас.

"Училище за родители: родителски срещи в бар" - това е името на националната кампания на "Перно Рикар България" срещу употребата на алкохол от деца, която започна с неформални срещи в бар между родители, учители и психолози.


Кампанията е достъпна на уеб адрес www.predi18.org. Платформата ще помага с информационни материали, мрежа от партньорства, в събирането на статистически данни, с предложения за реални политики в посрещането на проблема, обмен на информация, съвети, мнения. Тя ще кореспондира със сайтове и форуми, фокусирани и в други капризни теми на разговор между деца, родители и учители. 
Как и кога да заговорим за алкохола? Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? Тези и много други въпроси вълнуват всеки родител, който търси най-добрия подход към детето, което расте.


"Училище за родители: родителски срещи в бар" има за цел да разгледа проблема с ранната употреба на алкохол чрез разговор в неформална среда между родители, учители и психолози на деца в 4 и 5 клас.


През пролетта на 2014 година кампанията започва с първата родителска среща в 6-то ОУ "Граф Х. П. Игнатиев" в София и създаването на информационни материали - Наръчник на учителя и Наръчник на родителя "Малки разговори на големи теми", за текста и посланието на които са помогнали журналистът Драго Симеонов, баща на две деца, учителят Емил Джасим и психологът в асоциация "Родители" Яна Алексиева.


Родителските срещи в бар дават възможност родителите и класния ръководител да коментират свободно проблема с ранното посягане към алкохолни напитки. "Важното е да дадем посока на учителите за провеждането на такива срещи. Виждаме, че по-либералната обстановка предразполага родителите да заговорят и даже да атакуват темата – този диалог трудно би се получил в рамката на класическа родителска среща", казва учителят Емил Джасим, който е сред основателите на "Центъра за образователни инициативи".


"Говорете с децата си навреме. Това време е сега. Имат време да опитат алкохол. Сега е времето да опитат скейтборд, хокей, фехтовка", съветват наръчниците на учителя и родителя, насочвайки към откровен разговор и споделяне.


"Вярваме, че ако най-важните за едно дете хора в тази възраст - родителите и учителите, разговорят с него навреме, проблемът ще бъде посрещнат адекватно. Нашата кампания се обръща именно към тези хора, подпомага и очаква техните общи решения", коментира Мирослава Симова, генерален директор на "Перно Рикар България". По думите й долната възраст в употребата на алкохол все по-бързо пада, но липсва статистика за реалните измерения на проблема. Липсват и единни политики в неговото посрещане. 


През септември беше проведена втора родителска среща в 18-то СОУ "Уилям Гладстон", а също и родителска среща с екипа на Агенцията за закрила на детето.


Тя е партньор на кампанията и нейните психолози ще се включват в родителските срещи. "Училище за родители: родителски срещи в бар" се провежда и с принципната подкрепа на Министерството на образованието и науката и с разрешението на Столичния регионален инспекторат.Тази статия е част проекта "Родителски срещи в бар", насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 466 Любопитно

  А при кампания за сексуална грамотност в публичен дом ли ще е срещата?

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело

  Ние руителите от национална кампания "Блъди Мери"-България поздравяваме колегите от "Перно Рикар България" с тоталния хит -Ти мене уажаваш ли ма.

 3. 3 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Какви крайности и пълно отрицание - с всякакви закони се опитва да се ограничи консумацията на алкохол и вредни субстанции. Децата нямат право да пият алкохол до 18 и точка.
  Никой не е умрял от това. И точно както се казва - тогава е времето да опитат скейтборд, кънки и всякакви зимни и летни спортове, пък ако ще и един футбол.
  Колкото повече алтернативи - толкова по-здрави хора ще има, които знаят алтернативите на натряскването

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Разстроено

  Рекламна кампания и рекламна статия за "Перно Рикар"! Харесвам перно, но не мисля, че това е пътя. Марлборо няма ли да вземе пример?

 5. 5 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1266 Любопитно

  Е, това като идея - добре... но нищо не се казва за състоянието в което трябва да влязат и излязат родителите....

  Сега сериозно - най- добрият пример за детето е родителя. Как детето да не пие, като битовият алкохолизъм е масов?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#1] от "pirocorp":


  До коментар [#2] от "chicago514":

  +++++++

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Любопитно

  В бара химията на алкохола ли ще разучават - С2Н5ОН (цапни две,хайде още пет - охаааа) ???

 8. 8 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Колко ли няма да имат спомен от срещата?

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Весело

  Похвална инициатива за родители и учители организирана от "Перно Рикар България". Искрено ги поздравявам! Надявам се те да са платили сметката и приканвам и други производители, дистрибутори и търговци на дребно да се включат!
  Както казва Мечо Пух - "колкото повече, толкова повече", а аз да добавя "и по-често!"

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Весело

  [quote#4:"vassilun"]Марлборо няма ли да вземе пример? [/quote]

  ...или поне Булгартабак и Лафка...?

 11. 11 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Фирма, продаваща (по-точно диструбутор на) алкохол, да спонсорира кампания против младежкото алкохолоризиране... Мненията на коментари № № 1 и 2 са точно в десетката...

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Всички изкукуригаха. Не сте ли чели "Под игото", бре? Поне първата глава? Поне първите пет-шест абзаца? Божеее.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Според мен е пълна тъпотия някой до 18 да не е опитвал алкохол (освен ако сам не предпочита да не пие, разбира се). Децата трябва да растат отговорни и самостоятелни, а не в похлупак. Мисля, че възрастта да опиташ алкохол трябва да е доста по-ниска.

 14. 14 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "Реформиран Соросоид":

  Като дете бяхмного злоядо. Не вкусвах ни мляко , ни месо. Само чушки и домати.
  За малко да хвана туберколоза.
  Баба ми се хвана в чудо. Понеже много и помагах , ме подмамваше в мазето уж да наточим винце и туршийка , . Я пийни , мале , да не се е развалило жинцето. У , кисело е. О, я пак , това сигурно е от въздуха в първата глътка.Вярно втората глътка и следващите не бяха кисели.
  Бях в първи клас. Като ме изтържеше стомаха, винцето , вече , намерих , мръвките. И до днес така. Не мога да ям мръфки без винце.

 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Тъй тъй, умна била бабата ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Весело

  Абе с други думи ....може да се включат и НПО с послание 12-13 годишните майки в ромските кланове да не пият,пушат и да не се друсат с лепило докато носят в утробата си децата на България!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Вместо да се правят инфантилни кампании по-добре да извикат Михаил Миков за лектор. И без това ,както казва д-р Филипов, винарки му излизат от ушите, то поне децата и родителите ще научат нещо повече за вредата от алкохола и комунизма вземани заедно разбира се. Защото алкохолът може да бъде и приятен с подходящо мезе, но комунизмът никога.

  Иначе очаквам кампания срещу затлъстяването под патронажа на Пеевски и кампания срещу наркотиците под патронажа на Златко Баретата и фондация "Пабло Ескобар".

 18. 18 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кво ли са си казали учениците . Глеи ко стаа брато, то път на Минка нема да проста.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Хубавият бар с точна музика стува повече от всичко!

  klimentm
 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Нестандартен подход, но може би разликата с традиционното морализаторстване ще е по ефективна?Срещата била в бара( на чаша перно ,може би).Защо не?Хората пият вече хилядолетия,но младите наистина трябва да разберат, че пиенето изисква определена физическа и психическа зрялост.
  Мисля, че римляните не позволявали на мъже под 30 да пият. Имаше един сръбски филм преди десетилетия.Казваше се "Специална терапия".Там докторът заведе група свои пациенти алкохолици в.. завод за бира.да демонстрират сила на волята и покажат успеха на метода му.Имаше... творчески срещи с работниците и други интересни неща, но филмът не свърши много оптимистично.Всички се натряскаха, а доктора най много. Надявам се родителите да са се представили добре...:_)

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#1] от "pirocorp":

  Това ми хареса !

 22. 22 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Весело

  Пийте бре, маскари ...

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 23. 23 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Държава, в която дерибейства мафията по този начин ще се случват нещата: в нарочен бар с продажба на алкохол, ще се обсъждат проблемите с алкохолизма и борбата с него. На снимката: ученички с шарени къси полички. Как можахме за 25 години да паднем толкова ниско, да се сринем вдън земя. Сатаната завладя целия ни обществено политически живот, модата, вкусовете, възпитанието... УНИФОРМАТА, СИВОТАТА Е КАЧЕСТВО, А НЕ НЕДОСТАТЪК ЗА: ПОЛИЦАИТЕ, ЗА ВОЕННИТЕ, ЗА УЧЕНИЦИТЕ, ДОРИ ЗА СТУДЕНТИТЕ. Очите на рибата, се казва в "Аризона дриим" се наместват от едната страна на лицето и започват да гледат в една посока. През целия този процес на движение на едното око за сближаване с другото и оформянето на правилното полезрение, състояние на рибата (на човека) е нестабилно. Затова трябва да ходи с униформа, да се налага с "камшика", да му се надява хомот. Иначе, току виж подвижното око изхвърчало някъде на майната си, в грешната посока.

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Късно е чедо !
  Преди 20-тина години бях на някаква конференция във Варна. Сутринта рано тръгнах по главната улица (която води към централния вход на Морската градина ) за да потърся нещо за закуска . Намерих един голям павильон , взех нещо и останах да го изям навън под навеса. След малко долетя едно ято малчугани , най-много втори клас. Отидоха на гишето и дамата веднага им наля по една голяма халба бира. Хлапетата врътнаха бирата на екс и отлетяха на училище.
  Та кога , казвате , да им се разреши ?
  Биреното пиянство се развива много добре. Често се срещат млади хора с двулитрови бутилки по улиците.
  После минават на концентрат,най-често водка , но не го пият чисто , а го разреждат с газузи. Това е още по-опасно защото е сладко и не усещат кога се накъркват. Ролята на родителите е да им обяснят ,че водка се пие с мезе , а не с лимонада.

 25. 25 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 697 Неутрално
 26. 26 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Снимката е много неадекватна на статията, но явно радва окото на редакторите, които явно много харесват гледката на ученичката с шарената къса рокличка. Между другото краката са хубави, но малко сочни като за ученичка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK