С децата в почивните дни (11 и 12 октомври)

С децата в почивните дни (11 и 12 октомври)

© Ali Hashisho, Reuters"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.


Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на [email protected].

СЪБОТА:


- София - От 10 часа, на бул. "Витоша" пешеходното пространство при кръстовището с бул. "П.Евтимий", е сборният пункт за всички фенове на велосипеди, ролери, кънки, скейтборд и всички алтернативни и природосъобразни начини за транспорт в града. Походът ще поеме в посока Южен парк, където ще има изненади за най-малките велосипедисти. ​За безопасното преминаване на велопохода автомобилното движение ще бъде отцепено по маршрута:  бул. "Витоша" - ул. "Бяла черква" - бул. "Петко.Ю.Тодоров" - Южен Парк. Походът ще бъде посрещнат на голямата поляна при бившата сцена със специално театрално представление на открито "Загаси крушка - посади дърво". За всички родители и техните деца сдружение "Велоеволюция" организира безплатно обучение по безопасно градско колоездене след представлението.​
- София - Всяка събота от 11.30 ч. в Софийска градска художествена галерия се провежда програмата на Фондация Изиарт "Изкуство за малките". Деца на различни възрасти имат възможността да влизат свободно в галерията и да рисуват различни произведения на изкуството под напътствията на млади преподаватели, завършили Национална художествена академия. Програмата е напълно безплатна. Не е необходимо и предварително записване. Целта е да превърне музеите в лесно достъпно и привлекателно  място, както за децата така и за техните родители. Рисувайки в залите на музеите, децата  имат възможност да се запознаят с произведенията на изкуството, а организирането на импровизирана изложба с техните рисунки накрая на всеки сеанс цели да им даде самочувствие и самоувереност на истински творци.


С децата в почивните дни (11 и 12 октомври)

© Галерия УниАрт на НБУ


- София -
За трета поредна година "Детски университет НБУ" отваря врати за деца от 4 до 13 години в галерия "УниАрт" на Нов български университет. Там сред произведения на старите майстори и на съвременни творци "малките студенти" ще слушат приказки за чудната история на изкуството, ще учат за основни жанрове, стилове и подходи в изкуството, ще усвояват техники на рисуване. От най-ранна възраст те ще имат възможността да попият от академичната атмосфера - ще се срещнат с гостуващи лектори - университетски преподаватели и хора на изкуството. Занятията се водят от изявени студенти по изкуствознание и изящни изкуства на НБУ и се провеждат всяка събота от 10 часа за деца до 7-годишна възраст и от 11.30 часа за по-големите деца.


- София - С "Приказка за валдхорна" ще бъде поставено началото на новия сезон на "Фортисимо Фамилия", който ще включва близо 30 концерта. В продължение на 8 месеца най-малките почитатели на класическата музика отново ще имат вълнуващи срещи с голяма част от музикалните инструменти – флейтата, арфата, перкусиите, виолончелото, тромпета, кларинета и цигулката ще разкрият своите тайни пред тях. В събота концертите са два - от 11 и от 12 ч.. Следващият е в неделя от 11 ч.. Мясотот както винаги е Камерна зала на Концертен комплекс "България" на ул. "Аксаков" 1. Билетите са по 6 лв. и се предлагат на касата на залата или в мрежата на "Тикетплюс".


С децата в почивните дни (11 и 12 октомври)

- София - Военновъздушните сили най-отговорно канят всички на въздушни и наземни демонстрации по повод тяхната 102-годишнина на летище София - северен район във Враждебна. Вратите отварят от 11 ч., а авиошоуто започва от 13 ч.. Входът е свободен.


- София - Новата учебната година в Детска архитектурна работилница вече започна. Тази седмица темата е музиката, а организаторите обещават да помогнат на любознателните малчугани да открият ритъма в сградите и улиците на града. Децата ще научат още какво черпи архитектурата от музиката и каква е връзката между двете изкуства.Занятията се провеждат в Софийска градска художествена галерия от 10, 13 и 15 ч., а цената за посещение е 15лв. За записване - [email protected].


С децата в почивните дни (11 и 12 октомври)

- София - Фестивалът "Горичка филм фест" представя анимацията, подходяща за деца "Миниатюрно: Долината на изгубените" мравки от 15:30 ч. в кино "Одеон".


- София - В събота от 16:30 ч. в Paradise Center може да се включите в артработилницата "Космическа надпревара", в която малчуганите ще изработят и декорират свръхбързи космически кораби и далечни планети от Слънчевата система. 


- София - Шоу кухня за деца "Вкусно с Ола" е поредица от образователни събития, реализирани от верига заведения Ola Taste of MED и насочени към най-малките. По забавен и интересен начин децата участват в приготвянето на ястията, сами си режат зеленчуците, след това опитват и от "произведенията" си, убеждавайки се, че здравословните ястия могат да бъдат и вкусни. Тази събота събитието е от 15 ч. в "Сити Център София", етаж 2 - в зоната за хранене


- Пловдив - Богата програма от работилници и инициативи за най-малките предлага седмото издание на международния архитектурен фестивал One Architecture Week 2014, който ще се проведе от 10 до 19 октомври. Повечето от инициативите в специалната детска програма ще се проведат в квартал "Капана" и ще са със свободен вход за всички деца, като е нужно единствено малките да бъдат предварително записани от страницата на фестивала.


- Бургас - Организаторите на фестивала за късометражно кино In The Burgas, който предстои в града по инициатива на авторите на известния международен форум на късометражното кино "В двореца" в Балчик, ще проведат творчески ателиета с участието на ученици от бургаските езикови гимназии. Правят се в два часови пояса - от 10 до 12 ч. и от 15 до 17 ч. в зала "Петя Дубарова" на Морското казино.


- Бургас - В Държавен куклен театър през уикенда се играе постановката "Меко казано" от 11 ч.


- Русе - Дванадесетото издание на Международен форум- изложение "Здраве, Щастие, Красота" организира детско шоу. Събитието ще се състои в дните от 10-12 октомври в Доходното здание на пл. "Свобода" 4. Детското шоу е с начален час 17 часа, на 11 октомври, пред Доходното здание. Водещ на шоуто ще бъде актрисата Ралица Константинова. Децата и техните родители ще имат възможност да се включат в игри, като зумба, пилатес и да практикуват йога. Да разберат какви са ползите от нея и как влияе върху организмът ни.


НЕДЕЛЯ:


- За четвърти път сайтът "Детски книги" предизвиква децата да открият магията на книгите и четенето с кампанията "Читателска щафета 4: Ловци на приключения". Тя започна на 29 септември и ще продължи до 8 януари 2015 година с много съпътстващи инициативи и конкурси, които да предизвикат интереса на малчуганите към съвременната литература за деца и книгите извън задължителните списъци.


В инициативата могат да се включат деца от 6 до 13 години, които са прочели поне три книги от поредиците "Сам Силвър, тайният пират", "Детективите Агата и Лари" и "Приключенията на Минерва Минт" на издателство ФЮТ и изпратили по пощата попълнена форма за участие до 8 януари 2015 година на адрес: 1113 София 13, п.к. 204, за играта "Читателска щафета".


С децата в почивните дни (11 и 12 октомври)

© Модо-България


- София - "Концерти на възглавници" се завръщат на 12 октомври с два концерта (в 11 ч. или в 17 ч.), които ще се състоят в залата на Съюза на архитектите на столичната улица "Кракра" №11. Този път те са посветени на Италия и на операта. В програмата влизат известни оперни арии и италиански канцонети от Пучини, Доницети и Верди. 


Оперният "Концерт на възглавници" ще бъде представен от сопраното Доротея Доротеева и тенора Димитър Зашев, акомпанирани от пианистката Венета Нейнска. Двамата солисти са със завиден опит по международните оперни сцени, който ще им помогне да потопят зрителите в световете на "Травиата", "Риголето", "Сицилиански вечерни", "Бохеми" и други. 


Час преди концерта започва "Работилница на възглавници", в която децата ще могат да изработят играчки от подръчни и естествени материали. След изпълнението на музикантите ще започне "Музикален урок на възглавници", в който най-любопитните почитатели ще могат да научат повече за операта.


- София - Тази седмица ателието на "Био игри" в Националния природонаучен музей е на тема "Светът на насекомите" и ще отговори на въпросите: Що за същество е "насекомото"? Защо са важни насекомите за нас хората? В ателието на "Био игри" децата ще имат възможност да участват в ролеви игри, по време на които ще изполват различни "части" от тялото на насекоми, ще разберат за какво служат те и ще разгледат насекомите в музея. Всяко дете ще изработи пано с насекоми. Групата за деца от 5 до 7 години е от 11:30 до 12:30 ч., а за деца от 8 до 10 години - между 13:30 и 14:30 ч.. Необходимо е записване на: 0882 523 281 или [email protected] (между 10-18ч.) Цената е 10 лв.  включва разглеждането на музея за детето/децата и един възрастен придружител.


- София - "Крал Етълбърт" - куклен театър за деца ще има в неделя от 11 ч. на куклената сцена на ниво 1 в "Сердика Център".


- София - В неделя в Paradise Center от 16:30 ч. има куклен театър с постановката "Шарената черга".


- София - В курса по керамика ще се запознаете с древното изкуство на керамиката и грънчарството. Напътствани от художник - керамик и педагог ще усвоите техники за създаване на функционална и художествена керамика. Курсът започва тази неделя и ще се провежда в "Работилничка за приложни изкуства" (бул. Христо Ботев 12, до Петте кьошета) неделя от 13 до 17 часа. Включва 8 урока по 6 учебни часа в рамките на два месеца. Цената за едно посещение е 40лв., а при заплащане на пълния курс - 300лв. Всички материали за работа, както и изпичането на изделията, са осигурени и  включени в цената. За контакти и записвания:  0898 583 267 / 0877 433 990 / 0889 527 938 или е-мейл: [email protected]


- София - Tази неделя темата на танците в Montesito Kids са народните ритми. Началото е от 10:30 до 12 ч.. Цената е 10 лв. с включена водичка, като то е с продължителност 1 час и 30 мин. Препоръчва се предварително записване на e-mail: [email protected] или на тел. 088 211 3637. Заниманията са подходящи за деца над 5 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За деца и възрастни:
  Военновъздушните сили най-отговорно канят всички да видят нашите въздушни и наземни демонстрации по повод 102 годишнината ни.
  На 11 октомври отваряме врати в 11:00ч., а шоуто ще започне в 13:00!
  Летище София - северен район - Враждебна
  ВХОД СВОБОДЕН!
  http://airforce.mod.bg/bg/?page_id=7767

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK