Всяко четвърто подрастващо момиче e жертва на физическо насилие

Всяко четвърто подрастващо момиче e жертва на физическо насилие

© УНИЦЕФНа Международния ден на детето момиче - 11 октомври, УНИЦЕФ предостави нови данни, които разкриват мащабите на насилието над подрастващи момичета, както и будещото тревога отношение, позволяващо подобна злоупотреба да продължава да съществува. 


Сред ключовите статистически данни се открояват следните:


Почти една-четвърт от момичетата на възраст между 15 и 19 години (около 70 милиона в световен мащаб) свидетелстват, че са били жертва на различни форми на физическо насилие, откакто са навършили 15-годишна възраст.


Почти 120 милиона момичета на възраст под 20 години (или 1 на всеки 10 в световен мащаб) са преживели насилствен полов контакт или други форми на сексуална злоупотреба. Едно на всеки 3 омъжени момичета на възраст между 15 и 19 години (или 84 милиона в световен мащаб) са станали жертва на емоционален, физически или сексуален тормоз, извършен от техния съпруг или партньор.
Данните показват, че в някои страни 7 на всеки 10 момичета на възраст между 15 и 19 години, които са преживели физическо и/или сексуално насилие, никога не са потърсили подкрепа. Голяма част от тях заявяват, че не възприемат случилото се като злоупотреба и следователно не го считат за проблем, нуждаещ се от помощ.


От цялото женско население в световен мащаб днес, 700 милиона са жените, които са сключили брак преди на навършат 18 години. Една на всяка 3 от тях е била омъжена преди 15-я си рожден ден.


Данните свидетелстват за притеснителни нива на приемане на насилието, особено сред самите момичета. Половината от всички момичета на възраст между 15 и 19 години в глобален мащаб смятат, че мъжът има право да бие съпругата или партньорката си при определени обстоятелства като отказ от секс, излизане от дома без разрешение, спорове, пренебрежително отношение към децата или прегаряне на вечерята.


УНИЦЕФ предлага конкретни действия, за да се предотврати насилието над момичетата:


- стимулиране на момичетата да ходят на училище;
- подсигуряването им с ключови умения за справяне с живота;
- подкрепата на родителите, включително финансова, за да се намалят рисковете, представляващи заплаха за момичетата;
- промяна на нагласите и нормите в общността посредством разговори и разпространение на информация;
- подсилване на законодателните, съдебните и социалните системи и услуги.


"Проблемът е глобален, но решенията трябва да бъдат намерени на национално, общностно и семейно ниво. Ние имаме отговорност към защитата, образованието и овластяването на подрастващите. И всички ние сме длъжни да допринесем за прекратяване на практиките на насилие над момичетата", каза Рао Гупта, зам.-изпълнителен директор на организацията.


Всяко четвърто подрастващо момиче e жертва на физическо насилие

© УНИЦЕФ


Още потресаващи факти в Международния ден на детето момиче:


Почти една-четвърт от момчетата на възраст между 15 и 19 години (70 милиона в световен мащаб) свидетелстват, че са били жертва на


различни форми на физическо насилие


Две от всички 3 момичета в ранна подрастваща възраст – между 10 и 14 години, редовно стават обект на телесно наказание. То продължава да бъде прилагано от родителите и на по-късен етап в процеса на съзряване на момичетата и по този начин се превръща в предпоставка за физическа агресия и от страна на интимните партньори. Едно от всички 3 момичета на възраст между 13 и 15 години в световен мащаб редовно стават жертва на тормоз.


Около 120 милиона момичета на възраст под 20 години (1 на всички 10 в световен мащаб) са преживели


насилствен полов контакт или други форми на сексуална злоупотреба 


Едно на всеки 3 омъжени момичета на възраст между 15 и 19 години (или 84 милиона в световен мащаб) са станали жертва на емоционален, физически или сексуален тормоз, извършен от техния съпруг или партньор.


Половината от всички момичета на възраст между 15 и 19 години в глобален мащаб смятат, че


мъжът има право да бие съпругата или партньорката си при определени обстоятелства


като отказ от секс, излизане от дома без разрешение, спорове, пренебрежително отношение към децата или прегаряне на вечерята. В 28 от 60 държави, които разполагат с данни и за двата пола, преобладава делът на момичетата, които считат побоя над съпругата или партньорката за оправдан. В 14 от тези държави разминаването във възприятията между момичетата и момчетата надвишава 10%.


Данните показват, че в някои страни 7 на всеки 10 момичета на възраст между 15 и 19 години, които са станали жертви на физическо и/или сексуално насилие, никога не са потърсили помощ. Голяма част от тях заявяват, че не възприемат случилото се като злоупотреба и следователно не го считат за проблем, нуждаещ се от подкрепа.


От цялото женско население в световен мащаб днес, 700 милиона са жените, които са


сключили брак преди на навършат 18 години


Една на всяка 3 от тях е била омъжена преди 15-тия си рожден ден. Най-високите нива на детски бракове са установени в Южна Азия и Субсахарска Африка. Почти половината от всички деца булки в световен мащаб живеят в Южна Азия, а 1 на всички 3 - в Индия. Във възприемането на детските бракове съществува огромно разминаване между най-бедните и най-богатите. Семействата, които живеят в бедност, са 2.5 пъти по-склонни да прибягнат до бракове в ранна детска възраст, отколкото тези с добро благосъстояние.


Около 28 милиона сред днешните подрастващи момичета са били подложени на


женско генитално осакатяване


в 29-те държави в Африка и Близкия изток, където тези практики са най-разпространени. Наличните данни показват, че женското генитално осакатяване продължава да се практикува въпреки индивидуалните предпочитания то да бъде прекратено. В повечето от страните, където женското генитално осакатяване е концентриране най-много (21 от 29 държави), мнозинството от момичетата са на мнение, че тези процедури трябва да бъдат преустановени. Ако не настъпи трайни намаляване на случаите на женско генитално осакатяване още от сега, броят на момичетата, подлагани на тези процедури всяка година, ще нарасне от 3.6 на 6.6 милиона до 2050 година.


През юли 2013 г. УНИЦЕФ започна инициативата #ENDViolence, която призовава за колективни действия за прекратяване на насилието срещу деца, като набляга на факта, че често насилието се случва извън полезрението или се понася поради социални и културни норми. Под името "Направете невидимото, видимо" инициативата има за цел да повиши информираността, като първа стъпка към промяна на нагласите, поведението и политиките. Около 70 държави по света официално се включиха в инициативата, което дава силен тласък на усилията да се разпознаят, проследят и докладват всевъзможните форми на насилие над децата.


УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам тя е водеща организация, която работи в полза на децата и е представена в над 190 страни по света. 

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Весело

  ИДИЛ решава проблемите с малките девойки с "убийства на честта"

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Защо магарето къса синджира"?

  Все по-хубаво става :)
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Неутрално

  "Половината от всички момичета на възраст между 15 и 19 години в глобален мащаб смятат, че мъжът има право да бие съпругата или партньорката си при определени обстоятелства като отказ от секс, излизане от дома без разрешение, спорове, пренебрежително отношение към децата или прегаряне на вечерята."

  Стряскаща статистика. Тези деца просто не знаят, че имат права... че този тормоз е престъпление срещу тях. А, не знаят, защото има пълна липса на информация затова в техните родни страни. Голяма част от тях да неграмотни и дори не могат да четят. Само образованието може да спаси тези невинни момичета...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално
 5. 5 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedo pepo":

  дедо, кое му е природното?

 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хйаде сега да се замизлим, каква част от тук присъстващата публика одобрява боя като възпитателно средство, и всеки да си даде сметка какво място заема в тази статистика.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Що за идиоти са в състояние да прилагат женското генитално осакатяване,нали и те от жена са родени.....

 8. 8 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Повръща ми се да го чета дори. Какви човекоподобни съществуват на този свят...

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Най-притеснителното за мен е това, че насилието е приемливо в цели общоности, да не кажа държави. Разбирам, че сега е някакъв световен ден на момичето, но мисля, че е редно да се говори и за тормоза над момчетата.

  Виждам различни кампании насочени към момичета и жени, но това напрактика изключва половината население. Всички сме хора и тези проблеми засягат всички ни. Момчетата също стават жертви на физически, емоционален и сексуален тормоз, а за това не съм видяла да се говори и наполовина толкова, колкото за момичетата, нито пък съм чула дори за една инициатива насочена специално към тях.

  Да се делим по полов признак няма как да обедини.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#7:"pentuer"]Що за идиоти са в състояние да прилагат женското генитално осакатяване,нали и те от жена са родени..... [/quote]
  Ама в страните където годсподства радикалния ислям гениталите си им ги оставят ,само crura clitoridis се ампутира за да не изпитват удоволствие от секс джихата !
  За това между 15 и 19 години се пристратяват към аналнс секс заради анален оргазъм !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на inerave
  inerave
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "rapidfire":
  така е.
  а извода след атанаска от павликени е свързан с темата. да се погледнем ние, след като обсъдихме нея. тя подразни толкова много хора и повдигна вълна от примитивизъм. обърнахте ли внимание на безкрайните вулгарни коментари, обиди, заплахи, защото тя прави, тя си позволява.като че ли още сме със стадата надигнали тояга над всеки, който се осмелява.

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Важно е като малки децата да се научат да споделят с родителите.И после всичко да се отразява,изнася на светло.

 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Физическото посегателство върху момиче е много по-тежко преживяване отколкото да те прострелят от разстояние.

 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "inerave":

  Каква Атанаска от Павликени, какви пет пари, каква милиция?
  Би ли ми припомнила, ако обичаш?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK