Агенцията за закрила на детето откри куп нарушения в IV помощно училище

Агенцията за закрила на детето откри куп нарушения в IV помощно училище

© Анелия НиколоваДържавната агенция за закрила на детето е констатирала редица нарушения при проверката на в ІV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, съобщиха агенцията. Заради тях от директора ще бъде потърсена административнонаказателна отговорност. В официалното съобщение до медиите се посочва, че са нарушени както текстове от Закона за закрила на детето, така и на Конвенцията на ООН за правата на детето.


До проверката на ІV помощно училище се стигна, след като в социалните мрежи родители на дете с аутизъм, обучавано там, написаха, че вероятно върху дъщеря им има сексуално посегателство, като ръководството не взима мерки случаят да се изясни. Последваха няколко дни на неадекватни реакции от страна на отговорните институции и граждански протести с искания институциите да реагират незабавно при сигнали за насилие над деца.


В крайна сметка започна сериозна проверка в училището както от ДАЗД, така и от Министерството на образованието. Назначени бяха и експертизи от прокуратурата.
Персонал без подготовка е гледал децата
Проверката на Агенцията за закрила на детето разкрива, че на 19 септември, когато се предполага, че е станало посегателството срещу детето аутист, за определен период от време децата са били поверени изцяло на грижата на непедагогически персонал, който няма уменията и познанията на педагозите за работа с деца със специални потребности и за адекватна реакция при криза.


Констатирано е също, че липсата на цялостно видеонаблюдение в учебното заведение също е предпоставка за недостатъчната сигурност на средата за децата.


Подценяване на ситуацията
Сред констатираните нарушения са подценяване от страна на директора на училището на ситуацията, вследствие на което не е изпълнил задължението си да уведоми незабавно дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД или МВР за нуждата от закрила на дете, с което е създал риск за детето за ненавременно предприемане на адекватни мерки за закрила.


Проверката е констатирала още лоша организация на работата, при която за всеки ученик, са отговаряли много и най-различни служители. Това позволява размиване на отговорността и неяснота в кой момент къде е детето и кой е персонално отговорният за него.


От агенцията отчитат, като грешка и фактът, че след попадането на детето в нова и непозната среда това не е отчетено и по отношение на него не са планирани никакви дейности за оказване на първоначална подкрепа.


Липса на диалог
При проверката не е открит и документ, който да свидетелства за приемственост на информацията, касаеща провежданата професионална работа с ученик със специални образователни потребности между предходното и настоящото учебно заведение на детето, във връзка с уменията, постиженията, дефицитите и областите, в които е необходима подкрепа за детето.


Случаят разкрил и липсата на диалог и комуникация с родителите на детето по отношение на обмяна на информация за уменията, възможностите и особеностите в поведението му, поради което е налице и сериозно разминаване с наблюденията на специалистите и персонала в учебното заведение, и написаното в епикризата на детето и заявката от страна на родителите.


Предписанията
Във връзка с констатираните нарушения на директора на училището ще бъдат дадени задължителни предписания за осигуряване на видеонаблюдение вътре в учебното заведение; за засилване на контролната дейност, с цел недопускане полагане на грижи за деца единствено от непедагогическия персонал; за подобряване на контактите с родителите и обмен на информация относно поведението и постиженията на децата; допълване на длъжностните характеристики на служителите със задължение за познаване на законодателството в областта на закрилата на детето.


Отправени са препоръки за подобряване на координацията на екипа на учебното заведение с отдела за закрила на детето. Докладът с резултатите от извършената проверка ще бъде предоставен на министъра на образованието и науката за предприемане на действия по компетентност и на Софийската районна прокуратура предвид образуваното досъдебно производство.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Какво става с тази държава,все едно не е тя,чета днес КЗК глобили Близу,КЗК глобили Топлофикация,Правата на детето,почвам да си мисля че започвам да живея като белите хора.!

 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Да не се следим,че ще се хванем.
  Където и да се направи проверка,ще се намерят нарушения.

 3. 3 Профил на oboroti
  oboroti
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да накажат и Държавната комисия за закрила на детето, че досега не е открила нарушенията, а чака да стане издънката и тогава!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на bltmv
  bltmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Предписанията ясно. Не е ясно насилвано ли е детето, кой е изверга и какво ще е наказанието за виновните!

  Който ни освободи, той ще ни зароби - Васил Левски; България винаги се е справяла с враговете си. Погубвали са я нейните спасители. - Константин Павлов
 6. 6 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 870 Неутрално

  А наказания за виновните ще има ли ?

 7. 7 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  Като започнем да протестираме за всичко и да си търсим правата може и да мръдне нещо на някъде... напред де.

  Жената е покана за щастие
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Любопитно

  "В крайна сметка започна сериозна проверка в училището..." - и в крайна сметка пак ще е същата каша! От време на време ще се ПРЕСТРАШИ някой да наруши идилията на админо-чиновническите велможи и ще се поогледат, пошумят и до там. А все за рИформи препират, за експертиза, за прозрачност - КАПАЦИтети! Задкулисие безкрай...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Явно има сделка - ще открием нарушения, ще има наказани, но до съд няма да се стигне. Потулване чрез половинчати разкрития.
  Тези, които разбутаха нещата обаче си постигнаха своето - детето им ще учи в общообразователно училище.

 10. 10 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 642 Неутрално

  оплакване - медий - форуми - протест - драма - уволнения

  Искрено се надявам детето да не било насилвано, ако ще и всичко останало да е цирк.

 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 613 Любопитно

  "Държавната агенция за закрила на детето е констатирала редица нарушения при проверката на в ІV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, съобщиха агенцията. Заради тях от директора ще бъде потърсена административнонаказателна отговорност"

  Някой може ли да ми обясни след като реалния контрол се извършва от тази агенция, тя къде е била до сега?

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  Всички министерства,комисии,агенции и други видове народни хрантутници откриват нередности след намесата на телевизиите.

 13. 13 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Добре де, ДАЗД неможе ли в предварителен порядък да инспектира тези училища, домове за деца в неравностойно положение и т.н.? Едва ли са чак толкова много. Нон - стоп контрол.
  Така превантивно ще изчезнат повечето предпоставки за лоши условия или, не дай Боже, посегателства върху децата.
  Предполагам, проблемът с подходящо подготвен персонал е сериозен.

 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#13] от "danid":

  Подкрепям - трябва да има постоянен контрол и проверки!

 15. 15 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "констатирала редица нарушения", но не е констатирала сексуално посегателство. То това не им е работа на тях май, а на прокуратурата.

 16. 16 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Кой е наказаният? Кой е уволненият? КОЙ понесе отговорността?
  От статията не намерих отговор на тези въпроси.
  Както и на това, тази ДАЗД по дупките ли си е бъркала досега и какъв е смисъла да я има, след като върши винаги СЛЕДВАРИТЕЛЕН контрол???

 17. 17 Профил на Росица Делева
  Росица Делева
  Рейтинг: 177 Разстроено

  Не ми харесва че всички виновни пак не се изписват и конкретно какви им са наказанията , иначе всичко е между другото и с най–добри пожелания,т.е. пак същото.Какви наказания ще понесат тези ЛЕЛИ които по телевизията много говореха и то всички против детето?Те са служебни лица и те трябва да си понесат наказанията, да не кажа уволненията.

 18. 18 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 415 Неутрално

  То да беше само в това училище. Има доста такива, но просто агенцията вече няма капацитет да запълни пробойните навсякъде. Прекалено много са. А и основния проблем е, че дори и да вземе решение да се промени нещо, то все няма пари, не се прави и наказания за отговорните лица няма.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#1] от "gembirdkz":
  Колкото е по-строг контролът на държавата ,то толкова по-бързо ще се доближим до белите държави!

 20. 20 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Питам се: Ана Мария единствена жертва ли е? Само такъв тип насилие ли има? Дали няма и други посегателства? Да напомня, че аутистите не използват моного-много речева комуникация, но се изразяват с други средства. Например - с рисуване. И, не лъжат. Ако специалистите искат, ще разберат какво им казват тия деца! И, не знам, само аутисти ли учат там, или има и други заболявания. Тогава е възможно и самите деца да проявяват агресия. Нали, за това не трябва да остават без надзор? Ако в тоалетната един епилептик получи припадък, как придружаващия аутист ще му помогне? Това питам! И, това е един многото възможни рискове!

  goblenka
 21. 21 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Е как ще има подготвен персонал, като никой няма да иде да работи с деца с увреждания за 300 лева на месец.
  Как ще има видео наблюдение навсякъде в училището, като 100% не са им дали пари да инсталират камери, и 100% не са им дали пари да седи някой и да ги гледа тия камери и да съхранява записи на сървър. Тва с 5 лева не става. А да сложиш камери за спорта е все едно да гледаш през бинокъл - квот видял видял!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK