Концерт за клавесин и деца

Плакатът на концерта

© Модо България

Плакатът на концертаПоредното музикално приключение на "Концерти на възглавници" вече се задава и този път изненадата в него се нарича клавесин. 


Италианският месец в популярната софийска поредица за малките и по-възрастните любители на класическата музика продължава с гостуването на прочутия италиански клавесинист Сауро Аргалия.


Майсторът на бароковия инструмент концертира из цяла Европа и пристига в България специално за събитието по покана на организаторите. Специализирал в най-престижните музикални институции в Италия, музикантът ще демонстрира богатите възможности на клавесина пред публиката.
Концертните възможности са две – в 11ч. и в 17ч. на 26 октомври, в залата на Съюза на архитектите на ул. "Кракра" №11 в София.


Като предшественик на пианото, клавесинът силно прилича на модерния си роднина по външния си вид, но звученето им се различава значително. Нежни китарни акорди, елегантни мелодии и виртуозни стремителни пасажи са характерни за този инструмент, съществуващ още от Средновековието.


За първи път в програмата на "Концерти на възглавници" на клавесин ще прозвучат творби от италиански барокови композитори. Специално внимание ще бъде обърнато на Доменико Скарлати, роден именно на 26 октомври, но преди точно 329 години.Цена на билетите:


Възрастен – 20 лв.
Дете – 5 лв.
Максимална цена за семейство – 35 лв. (цената включва един или двама възрастни, придружаващи до 5 деца)


Резервациите са силно препоръчителни, тъй като местата се изчерпват бързо. Те могат да бъдат направени на сайта www.pillows.bg, а за новини от концертите вижте и страницата на инициативата във "Фейсбук"

Младите музикални зрители ще чуят още "Танц-битка" на Бернардо Стораче, "Токата и скерцо на кукувицата" от Бернардо Паскуини, както и музика от Балтасаре Галупи и Перголези. 


Музикалната програма ще бъде допълнена с две безплатни събития. В "Работилница на възглавници" преди всеки от концертите децата ще могат да изработят играчки от естествени материали. След изпълнението на Сауро Аргалия ще започне музикален урок на възглавници, в който най-любопитните ще могат да научат повече за клавесина. 


Безплатните билети от "Детски Дневник" ви очакват


"Детски Дневник" по традиция ще предостави на читателите си възможността да спечелят ваучери, осигуряващи безплатни семейни билети (до двама родители и техните деца) за концертите.


Отговорете вярно на въпроса и може да сте сред късметлиите, на които жребият ще отреди четири безплатни ваучера.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 61 гласа

  1. Чукчета (49.18%)
  2. Перца (42.62%)
  3. Въздушна струя (4.92%)
  4. Малки лъкчета (3.28%)

За да участвате в надпреварата, трябва да сте регистриран потребител в id.capital.bg и да отговорите на въпроса. 


Обърнете внимание, че сайтът на "Дневник" позволява да гласуват и читатели без регистрация в мрежата id.capital.bg, но жребият след това може да бъде изтеглен само между онези, които са гласували през потребителски профил.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 67 гласа

  1. Чембало (19.40%)
  2. Спинет (1.49%)
  3. Виржинал (0%)
  4. Орган (79.10%)

Анкетите ще бъдат активни до 23.30 ч. на 21 октомври, а на следващия ден ще бъдат обявени печелившите. 


В играта не могат да участват работещи за "Икономедиа" и техните семейства. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK