Крем от кестени

Кремът свършва бързо, затова смело удвоете количествата и посветете малчуганите в тайната на приготвянето му.

© Димитър Катерински

Кремът свършва бързо, затова смело удвоете количествата и посветете малчуганите в тайната на приготвянето му.



Кестените са една от най-красивите, вкусни и забавни страни на есента. Децата обичат да ги събират, да майсторят човечета от тях, а възрастните основно да похапват ядливата им разновидност печена, с чаша вино за компания.


С малко повече обработка те могат да превърнат всеки шоколадов сладкиш или ризото в бляскаво ястие, което да зарадва сетивата. Кестените успешно участват в супи, в плънката за печена пуйка или пиле, а кандирани в захарен сироп се топят неустоимо върху небцето.


Този крем от кестени изважда най-добрите им страни на показ. Идеален е за намазване върху филийка или палачинка, а също така може да бъде вложен в безброй десерти. Ако питаме децата обаче най-вкусен е просто така - директно с лъжица от буркана. Свършва бързо, затова смело удвоете количествата и посветете малчуганите в тайната на приготвянето му.




Нужни продукти: 400 г кестени, 200 г кафява захар, 100 мл вода, 100 мл течна сметана, семенцата на половин шушулка ванилия.


Всички кестени се сцепват с нож в заострения им край, като се прави малък кръст, след което се слагат в тенджера с вода и се сваряват за 30 мин. Оставят се да се охладят, докато могат да се хващат спокойно с ръка, обелват се внимателно и се почистват от вътрешната ципа. Натрошават се на парченца – с пръсти или вилица.


В дълбока съд се слагат водата, захарта, сметаната и ванилията и се загряват на котлона, докато кипнат, при непрекъснато бъркане. Добавят се кестените и температурата се намалява, като се оставя да къкри за 10 мин. и се разбърква от време на време. Сваля се от котлона и след няколко минути се пасира, докато се получи гладък и плътен крем.


Готовият крем се съхранява в хладилника за не повече от 10 дни. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 757 Любопитно

    Къде по точно децата ще съберат ядливи кестени?

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  2. 2 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 316 Неутрално

    Точно вчера използвах събраните кестени за супа. Но още има за събиране диви, другата седмица може да пробвам това.

  3. 3 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 316 Неутрално

    До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    По Беласица има, например. Тези които са засадени по градските улици като цяло не са ядливи, да.

  4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 757 Неутрално

    До коментар [#2] от "neanonimen":

    Дивият (конски) кестен е негоден за ядене. Виж, та си приготви крем от такива ...

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  5. 5 Профил на 16180339887
    16180339887
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Кой е "заострения" край на кестена? Аз само заоблени съм виждал...

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  6. 6 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
    ѩзыкъ блъгарьскъ
    Рейтинг: 880 Неутрално

    До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    На пазара

    Сезонът е подходящ и за един телешки гювеч в тиква, преди крема от кестени, пак с червено вино.

  7. 7 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 316 Неутрално

    До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    Не става въпрос за конски кестен. Този който расте по Беласица, поне, не е конски, но е див.

  8. 8 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2444 Неутрално

    Един единствен път съм ял кестени,бяха печени в Истанбул.Дето се казва ядат са.Обаче бяха кръгли бе хора.

  9. 9 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1269 Неутрално

    Крема изглежда апетитно.Сигурно това е оригиналната рецепта.Ще пробвам като добавка малко нишесте от безцветното

  10. 10 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2869 Любопитно

    Ядливите кестени се намират най-лесно в моловете. В момента има на частно магазинче в махлата, купих си половинка, жената ги свари и след хранене хапваме по няколко за мезе на последната чаша.Много вкусно.Обожавам ги, страшно мезе, утре ще си купя за занимавка на последния мач УБА-МЮ. Лошото е, че има недобросъвестни търговци, продават стара стока, която не става

  11. 11 Профил на today
    today
    Рейтинг: 1061 Неутрално

    До коментар [#5] от "16180339887":

    Отиди в кой да е плод-зеленчук и ще видиш от въпросните кестени. На цена от 2,50 до 4,99 за кг. Ако ще купуваш огледай да не са червясали.

    Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
  12. 12 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 470 Неутрално

    10 минути за къкрене на сметана са много. Дори принципно сметаната не е добре изобщо да се оставя да кипне/заври.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  13. 13 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#9] от "xalikarans":

    Пробвай, ама имай предвид че кестените са достатъчно хлебни и няма нужда от още скорбяла.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  14. 14 Профил на Бенефициенто Корупционе
    Бенефициенто Корупционе
    Рейтинг: 367 Весело

    Сега е сезонът на кестените! Съчетайте разходка в парка с вкусно ядене! Ще се радвам, ако всички мурзилки и герберчета от тоя форум го направят!

  15. 15 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2363 Неутрално

    Ще пробвам тази рецепта. А в момента има кестени на много места. Не става въпрос за тези кестени, които се търкалят по земята от дърветата по улиците.

  16. 16 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2978 Неутрално

    Печените кестени са най-вкусното нещо на света.Преди години имаше скари по улиците и ги сипваха в хартиена кесийка.София привечер миришеше на печени кестени. Хапваш си и си топлиш ръцете с кесийката....

  17. 17 Профил на odysseus
    odysseus
    Рейтинг: 418 Весело

    Les marrons chauds !!! Еххх спомени, спомени ))

  18. 19 Профил на plqp
    plqp
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#6] от "cor.ne.edito":

    Извинявай, исках да сложа плюс, ама неволно натиснах -. Идеята за тиквата много ми допадна

  19. 20 Профил на senser
    senser
    Рейтинг: 373 Неутрално

    С нетърпение чакам Гергьовден да прочета рецепта как деца правят чеверме.
    Дневник излагате се ... доста дълго при това

    simple mind
  20. 21 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 1516 Неутрално

    Не съм знаел, че може да се прави кестенов крем. Печени и варени кестени съм ял през цялото си детство, че даже и като студент съм хапвал кестени във вегетарианския ресторант.
    Понеже обичам да експериментирам ще взема да се пробвам и на кестенов крем. Благодаря за рецептата.

  21. 22 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1511 Неутрално

    До коментар [#16] от "Трябва съдебна реформа":

    Току-щи изядох една хартиена фунийка пълна с печени кестени (е, само кестените де, не хартията ). В един съседен град имаше панаир и не можах да устоя, а в добавка ги замезих с чаша червено винце, мммммм

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  22. 23 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1063 Неутрално

    Спомням си като дете как ги печеха по улиците на жар, но не бяха от конските по градинките. Сега ги пека на котлона с пинсета

  23. 24 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2978 Весело

    До коментар [#22] от "Jessika":

    С вино много вървят!

  24. 25 Профил на Никола Николов
    Никола Николов
    Рейтинг: 424 Неутрално

    Не разбирам защо трябва да разваляме кестените със захар. Те са достатъчно вкусни и такива каквито са.
    От друга страна консумацията на сметана със захар в буквалния смисъл е убийствена за организма.

  25. 26 Профил на Никола Николов
    Никола Николов
    Рейтинг: 424 Неутрално

    В добавка искам да кажа, че не смятам за много уместно публикуването на такива материали в детска рубрика.
    Не може да се тюхкаме непрекъснато, че децата ни са затлъстели и все повече боледуват от болести, за които до скоро се смяташе, че от тях боледуват само възрастните и същевременно да ги тъпчем със сметана и захар.

  26. 27 Профил на Никола Николов
    Никола Николов
    Рейтинг: 424 Неутрално

    За скептиците, които може би не вярват, че захарта е вредна (виждам едни минусчета до коментарите си) предлагам внимателно да изгледат едно видео наречено "Sugar: The Bitter Truth" (има го със субтитри на български във VBOX7), а и не само него. В интернет са налични изключително много материали по въпроса и то на сериозни медии.
    След това да решат дали да продължават да мажат на децата си филии и палачинки със сладка и кремове.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK