С уроци по физика за седемте смъртни гряха Тео създава медалисти

Теодосий Теодосиев

© Община Казанлък

Теодосий ТеодосиевЕдин от законите на Мърфи гласи, че човек за да постигне нещо значимо в живота си, трябва да има своя минимум неблагоприятни условия. Е, ние ги имаме. Това казва учителят по физика Теодосий Теодосиев.


Той е дал всичките си спестявания, за да ремонтира една сграда в Казанлък и да я превърне в безплатно училище за подготовка на ученици по физика на световно ниво - за олимпиади и състезания, показва репортаж на "Нова телевизия". Деца от цяла България се стичат в Казанлък, за да решават задачи по физика. През последните 40 години Тео е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, а учениците му продължават образованието си в най-престижните университети в САЩ и Великобритания.  


Но всички това се случва в мизерните условия на изоставено училище, което се руши, често няма ток, вода, както и отопление. Целта на Тео е да създаде една модерна школа. 
За желаещите да помогнат на учителя е организирана дарителска акция:
Фондация Тео
Банка ДСК - BG41STSA93000021850154 
Код STSABGSF


"Дневник" публикува отново текста на Георги Марчев за Теодосий Теодосиев. Той излезе за първи път през април тази година като част от поредицата "Истинските герои".


Формулите за седемте смъртни гряха, божественото и сатанинското са част от най-интересните уроци по физика в школата на учителя Теодосий Теодосиев. През последните 40 години той е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, колкото са спечелили научните сили Великобритания и Франция, взети заедно. "Върнали сме им го за Ньойския договор", шегува се учителят, макар "гордостта да е най-тежкият грях".


През 80-те години Теодосий, известен повече като Тео, решава да създаде школа в Казанлък, където да запалва искрата на знанието към физиката у учениците. И успява. Досега в най-представителните световни състезания България е абсолютен първенец с общо 16 победители през годините. "Всички те са мои възпитаници", спомня си Тео.


Отдаденост на науката


Не е пресмятал общият брой свои ученици, но си спомня как в началото тогавашният директор на училището му препоръчал да набелязва бързо развиващите се деца и да обучава само тях за състезания. "Някои са по-бавнички, но може да станат учени от световна величина, стига да се прояви търпение към тях", смята Тео. Просто освен знание олимпиадите изискват услужливост на паметта, бърза реакция. "Един учен може да бъде бавен, но пък някога да постигне някакво свръхсветовно постижение", вярва учителят.


С уроци по физика за седемте смъртни гряха Тео създава медалисти

© Община Казанлък


Като цяло две трети от българските ученици, постигнали успехи от състезания по света през последните десетилетия, са преминали през неговата школа. Всяка събота и неделя деца от цялата страна пътуват към Казанлък, за да учат физика. Тео им преподава напълно безплатно, защото смята, че "през XXI век най-скъпият продукт ще бъде доброто образование". "Подарявам го, казва с усмивка, въпреки че през последните години са такива времена, в които все по-малко хора искат да ме използват."


Според него в наше време има доста технологични достижения, които разсейват децата, но все още има ученици, които искат да учат. Има и спонсори, които да дарят средства за ежегодните летни академии, като тази година ангажимент е поел Любомир Минчев. Те се провеждат на три пъти - в края на юли за децата от пети до седми клас и от седми и осми клас, както и обучението за най-големите в края на август в Калофер. На последния лагер се обучават ученици, които ще се явяват на олимпиади през следващите месеци.


С уроци по физика за седемте смъртни гряха Тео създава медалисти

© Община Казанлък


"И вие ще станете като нас"


На летните академии пристигат вече пораснали възпитаници на Тео, които в момента учат в едни от най-големите световни университети - "Принстън", "Кеймбридж", в Шанхай, в Япония, в Германия, на най-различни места по света. "Малките ги виждат и си казват: "Преди няколко години е бил като мен, а сега вече е по големия свят и сред едни от най-добрите", аргументира се Теодосий. Според него по този начин се снема бариерата на страха от знанието.


Мотото на школата му е: "И ние бяхме като вас и вие ще станете като нас." Преди няколко години възпитаникът му Александър Макелов е бил поканен от президента, за да получи награда за постиженията си. "И Александър награди президента - с една тениска, на която е този лозунг", спомня си Тео и добавя, че тогава възникнал бурен дебат дали това е надпис само за гробища. "Наистина през Средновековието е имало такава тема на художниците - един зид, едно сводче със същия надпис, но сега значи друго."


По време на лагерите учениците решават задачи от 8 сутринта и до 12 през нощта само с прекъсване за храна. "Някои продължават и след полунощ. Весело е, хубаво е, приятно е." Старанието му е да работи по теорията на виенския психиатър д-р Фройд - "да им бъде приятно на децата, и подсъзнанието да им бъде заето от наука".


С уроци по физика за седемте смъртни гряха Тео създава медалисти

© Личев архив


Астрономически преход


Задължително по време на академията се провежда и 25-часов преход за практическо изучаване на астрономията. "Тръгваме в 8 ч. сутринта и се връщаме на другия ден в 9 ч. С фенерчета, денонощно се движим, което е и физическо, и умствено натоварване, и това ги прави устойчиви на всякакъв вид усилия", разказва Тео. Според него така децата се научават да постигат свръхпостижения, личности готови за големи постижения.


След това дава пример с китайците, които пропорционално би трябвало през година да обират наградите по олимпиадите, но не е така - и българските ученици успяват. Обяснението му, че сме смесица от разнородни генетически връзки, от които се получава по-устойчиво поколение. "Талантлив народ сме, но това не е достатъчно, защото човек може да умножи живота си по нула, или по минус едно, което е още по-лошо", смята Теодосий и добавя, че затова учи възпитаниците си и на труд.


Само на голямата лятна академия отиват 93 души, колкото побира базата там, но отделно идват и още 20 ученици на палатки.


С уроци по физика за седемте смъртни гряха Тео създава медалисти

© Личен архив


За божественото и сатанинското


Сред най-интересните уроци на Тео са формулите за божественото и сатанинското, за седемте смъртни гряха. Учениците дори искали няколко пъти да им бъдат преподавани. "Нашето не е само формули, не е само убийствено решаване на ужасяващи задачи, физиката е философия, това е природата, това е вселената. Това е просто философия на вселената", казва той. В школата децата се занимават и с поезия от древния Изток, с търсене на вечния абсолют - все неща, за които физиците също имали формула.


"Не случайно физиците са означили с буквата S Сатанаил - падналият архангел", отваря много леко вратата на най-интересните си уроци. След това посочва, че те трябва да бъдат чути точно по време на летните академии, защото "сега са много дълга тема". Смята, че по темата трябва да се напише книга, за да предаде знанието.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Гледах предаването за него. Насълзиха ми се очите. Толкова умен човек и така всеотдаден а няма кой да му помогне. Колко пари са нужни за изграждането и спонсорирането на една школа - 200,300 хил. лв. За справка за следващите 4 години САМО ГЕРБ ще вземат близо 50 млн. лв. държавна субсидия. А има още 7 партии в парламента!

  Поздрави!

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 453 Неутрално

  ЗА българин на годината!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Поклон!

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 4. 4 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Ако такъв човек работи в Германия, или във Франция, с техни ученици, ще има и отлична база, ще има и финансиране. И точно за това, че работи тук, в тази среда, че прави това, което прави- БРАВО!

 5. 5 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На хора като него трябва да се раздават ордени и пари, а не на бивши агенти на ДС.

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Днешният Народен Будител!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Мърфи си е Мърфи, но БГ условията никой не може да ги разбере, а това, което се случва въпреки всичко е повече от героизъм! Скромно, достойно, значимо... Браво !!!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#1:"Стажанта"]Гледах предаването за него. Насълзиха ми се очите. [/quote]

  И аз го гледах по НОВА Е, не ми се насълзиха очите (не съм ЧАК толкоз емоционален), но човека заслужава подкрепа ФИНАНСОВА!!! В ДСК взимат само левче такса за превод на налични в чужда сметка (освен времето на опашката в тази бая мудна банка)

  Та който работи с тази банка (или има излишни 10-15 мин' и още толкоз/повече кинта)-да си даде лептата По беден няма да стане, ама със сигурност ще се почувства по добре

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#5] от "arcanum":


  [quote#5:"arcanum"]На хора като него трябва да се раздават ордени и пари, а не на бивши агенти на ДС. [/quote]
  Подкрепям!!!
  До коментар [#1] от "Стажанта": Предишният ми коментар беше адресиран до теб, ама пропуснах да кликна това

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 908 Неутрално


  Това е истината!

  the devil is in the data
 11. 11 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "Стажанта":

  ГЕРБ знаят да дават пари за църкви,само дето и църквата спря да вдъхва тази сигурност и доверие в народа си,съжалявам но е така,а този човек каза неща които много хора не ги разбират дори,хората не осъзнават че наистина само и единствено науката ще направи така че хората да се чувстват по-добре,няма друго вземете дори само измислянето на един нов процесор който е по-силен от предишния-представете си сега че този процесор се използва за медицински цели които от своя страна да се намери лек за рак!Всичко в този свят е свързано толкова силно и здраво колкото Волен Сидеров с Русия и Бареков с Пеевски,не се лъжете имаме повече нужда от такива хора като този човек Тео или ако е само той последен такъв вид в Б-я,значи не е толкова скъпо да помогнем на един човек да научи хората да ловят риба,да се върна още в началото на това което писах в библията много добре е казано не давай риба на гладни,научи го да лови,това се опита и да ни каже Тео,не случайно го казва той много добре го знае това!

 12. 12 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Гледах репортажът за него по Нова. Възхитен и безмълвен съм.
  Истински, жив народен будител! Не съм се надявал, че ще имам такъв съвременник. Достоен за паметник и паметна плоча на работното му място. А то е явно в сърцата на всички деца, до които се е докоснал този Човек. Благодарен съм, че медиите ни направиха свидетели на делото му. След като са си врели главите в пясъка до сега, надявам се поне от тук нататък, да се образува опашка от политици и държавни служители, които да си свършат работата и да подпомогнат по всякакъв начин този Българин!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 13. 13 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "Додо":

  На този човек не казаха че му е предлагано да работи и за НАСА,това което са ми казвали е почти 100% сигурно така че сами си правете изводите,що за човек е щом е решил да остане тук,каква любов трябва да имаш към Б-я,такава каквато КОЙ няма да разбере дори в края на дните си в нааканите си гащи!

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  хубава идея, ама това с "божественото и сатанинското" за чий морков е нужно?
  за да се примолят на църковните меценати да им отпуснат нещичко ли?
  напразни надежди.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на cezare
  cezare
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз дарих. Сигурен съм, че ще бъдат използвани добре.

 16. 16 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За НАСА не знам, ама при добро желание Т. Т. можеше отдавна да загърби ''това село'' Казанлък за сметка на толерираната и преди, и сега Стара Загора, или на най-толерираната ( и преди, и сега ) столица...
  Но както великият Чудомир предпочете Казанлък пред София ( лично министърът на просветата му предлагал работа там ), така и Тео остава верен на родния си град....
  Поклон!
  До коментар [#13] от "gembirdkz":

 17. 17 Профил на Venelin Todorov
  Venelin Todorov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Успелите му ученици да не забравят какво им е дал и да помогнат!

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#5] от "arcanum":

  ,,На хора като него трябва да се раздават ордени и пари, а не на бивши агенти на ДС. ,,

  Е ама той отваря очите на слепите, докато ония от ДС са затваряли очите на прогледналите и целия народ

 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Гледах днес във Vbox предаването и ми се доплака!
  Сълзи на гордост, умиление и преклонение пред толкова всеотдаен и гениален Човек! Това е истинският Будител!
  И с каква обич говореха за него възпитаниците му!
  Както казва Каролев, май е по-добре, че държавата не му се е намесила - онези административни плъхове щяха да опорочат доброто дело!
  За мен физиката е наука странна, страшна и твърде сложна! Наистина недоумявам как я прави забавна, но щом привлича децата, и успехите им са неоспорими, значи е гений!
  Да е жив и здрав и дано успее да издаде наръчник, дано има и последователи!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Значи още се раждат будители в България.

 21. 21 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Финансирането може да дойде и от нас, ето тук е сайта на фондацията на Тео, ако желаете да помогнете.
  http://teocreator.org/Bank-details.php

 22. 22 Профил на scaliger
  scaliger
  Рейтинг: 229 Гневно

  "Формулите за седемте смъртни гряха, божественото и сатанинското са част от най-интересните уроци по физика в школата на учителя Теодосий Теодосиев."

  И да съм червив от пари, стотинка няма да му дам! Докато в тая страна бъркаме ФИЗИКА и МЕТАФИЗИКА, бял ден няма да видим!!!

  А колкото до учениците, които печелят световни олимпиади, това без съмнение си е ТЯХНА лична заслуга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK