Ароматен ориз

Оризът се сервира топъл като гарнитура или самостоятелно ястие, като всяка порция се поръсва с част от кедровите ядки.

© Димитър Катерински

Оризът се сервира топъл като гарнитура или самостоятелно ястие, като всяка порция се поръсва с част от кедровите ядки.



Оризът е едно от най-простите и същевременно най-сложни за приготвяне ястия. Освен различните видове, които се предлагат на пазара, има и различни техники за направата му, в зависимост от желания резултат.


Някои сортове са толкова ароматни, че се нуждаят единствено от малко сол, за да разгърнат уханието си, в други случаи мекият вкус на ориза благодатно се оставя да бъде погълнат от силни подправки, които го превръщат в изцяло ново изживяване.


В ориенталската кухня той се приготвя обичайно по този начин, като към силните аромати се добавят стафиди или ядки, придаващи му специално плътно звучене. Възможностите за експериментиране са безброй, особено с участието на децата, които ще бъдат завладени от този вариант, в който кедровите ядки със своята хрупкавост и шафранът с прелестния си цвят превръщат обикновения бял ориз в истинско празнично ястие.




За направата му са нужни: 3 с.л. масло, 225 г дългозърнест ориз, щипка качествен шафран, 600 мл пилешки бульон, 2 с.л. сурови кедрови ядки, морска сол и черен пипер


Две супени лъжица от маслото се разтапят в дълбока тенджера, добавят се оризът и шафранът и всичко се запържва за кратко. Към сместа се изсипва топлият бульон, подправя се със сол и черен пипер и се оставя да заври. След това котлонът се изключва, тенджерата се покрива с капак и се оставя така около 20 мин, без да се разбърква, до готовност на ориза.


През това време останалото масло се разтапя в тиган и в него се запичат кедровите ядки до златисто – става много бързо и трябва да се внимава да не изгорят. Оризът се сервира топъл като гарнитура или самостоятелно ястие, като всяка порция се поръсва с част от кедровите ядки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 746 Неутрално

    малко скъпичко ястие- шафран, кедрови ядки...Но безспорно вкусно.

  2. 2 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1405 Неутрално

    Чудесна рецепта.С кедрови ядки е нова идея, поне за мен,въпреки че си купувам.Имат дъх на смола от бор

  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1974 Весело

    Вкусно,с Лефер на скара.

  4. 4 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 806 Неутрално

    Маслото върши чудеса с ориза.

  5. 5 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3949 Неутрално

    Лесно и вкусно!
    Който няма шафран, може да го замести с кардамон.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  6. 6 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 458 Весело
  7. 7 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2077 Неутрално

    [quote#4:"murttle"]Маслото върши чудеса с ориза.[/quote]
    За сажеление за повечето неща - прави ги значително по-вкусни. Но ориз и масло = карбс и животинска мазнина - най-хубавата и най-вредна комбинация. Разбира се ако пък не е вкусно не си заслужава да се яде.
    Близко Източните култури му слагат и много малко канела. За сажеление хората в България не го харесват така, защото им напомня сутлиаж.
    В Индия му слагат (в някои рецепти) турмерик .. в България май се казва куркума - ако не граша с правописа.
    За суши трябва да охладите ориза и да го разрошите с дървена вилица и малко сладък оризов оцет.

    California Über Alles
  8. 8 Профил на Galata
    Galata
    Рейтинг: 571 Неутрално

    Пилаф със сафран от Сафранболу!
    Супер!

    "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
  9. 9 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 4549 Неутрално

    А бе я махнете тези шафрани, куркуми, кардамони и другите му там далекоизточни скъпотии и опитайте това.
    една средна, до сто грама глава Български лук на двеста и петдесет грама ориз, четири лъжици олио, една лъжица масло. Нарязвате лука на четвърт шайбички, тънко, тънко. Загрявате олиото с маслото и запържвате лука до сребристо. Застилате с него една средна тавичка, отгоре измит нормален ориз двеста и петдесет грама, заливате с четири чаши (за препоръчване вода от филтър кана, аз вече само с такава вода готвя) вода в която са разтворени две кубчета най обикновен зеленчуков бульон, хвърляте го във фурната за около четиредесет минути като гледате отгоре да придобие златист отенък и опитайте, най ефтиния и вкусен ориз. Така го готвдят всички турци в България

  10. 10 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 2045 Весело

    До коментар [#6] от "mahjongg":

    И с бира

    Предразсъдъците са за ограничените.
  11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2077 Неутрално

    До коментар [#8] от "Galata":


    До коментар [#9] от "сидер":

    Тук се говори за рецепти. За ориз - едно сравнително скучно нещо. Откъде дойдоха тези минуси? Винаги ме е учудвало!

    California Über Alles
  12. 12 Профил на Рагнар Лодброк
    Рагнар Лодброк
    Рейтинг: 64 Весело

    Госпойце Катеринска, тва ноо вкусно изглежда! Ама ще помоля за по-голяма чиния. Щото няма място за тас кебапа. Който несъмнено ще добавите обилно към ориза.

    Доказателства за моето съществуване няма. :)
  13. 13 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3244 Неутрално

    До коментар [#1] от "nonsens2":

    Казват,че шафранът е афродизиак!

  14. 14 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3244 Неутрално

    До коментар [#4] от "murttle":


    До коментар [#7] от "Pontif А":


    До коментар [#8] от "Galata":

    Моят личен лекар ме посъветва да ям спокойно всичко,но да не прекалявам с кашкавала и майонезата. Не да не ги ям,а просто по-малко.
    Иначе пилафа е голяма работа!

  15. 15 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1360 Неутрално

    На къфто и да било ориз не му ли фърлиш водата, за нищо нестава после, освен за лепило!...

  16. 16 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 458 Весело

    С шафран много ясно, че ще стане ароматен оризът! Много качествена подправка и любима моя!

  17. 17 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3508 Весело

    До коментар [#6] от "mahjongg":

    Нали знаеш кога настъпи икономическата криза? Когато китайците разбраха ,че оризът е само гарнитурата.

  18. 18 Профил на maginka
    maginka
    Рейтинг: 427 Неутрално

    никога не съм готвила по този начин,но мисля, че е крайно време да опитам.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK