Полски експерт препоръча България да извърши бързо образователна реформа

Збигнев Марчиняк

© Фондация "Заедно в час"

Збигнев МарчинякЗбигнев Марчиняк – архитектът на образователната реформа в Полша, след която функционално неграмотните ученици намаляват с 20% за 3 години, а децата постигат сериозни успехи според международни изследвания, посъветва в България да не се губи време за реформи и да се действа със замах.


"България няма време за губене. Не може да си позволите децата ви да изостават на дъното на развитите страни. Вашите деца не са по-глупави от връстниците си в другите държави", коментира Марчиняк, който взе участие в третата годишна конференция "Образование 2014", организирана от фондация "Заедно в час", Европейската комисия и Световната банка в България. Според него заради мащабите на страната необходимите реформи зависят от достатъчно малко хора, за да се постигнат достатъчно бързо резултати.


"Образователна реформа се прави на големи стъпки, а не на малки. В противен случай има опасност да бъде обратима", коментира Збигнев Марчиняк. Той посочи и ключовите фактори за успеха на полската образователна реформа: Формулиране на нови национални приоритети и цели за резултатите от образованието; адаптиране на учебната програма и на рамката за оценяване в синхрон с тях; удължаване на общообразователния етап и забавяне на отсяването и профилирането на учениците; по-голяма автономност на училищата при определянето на учебната програма; отчетност за напредъка на всички ученици на нива от учител през директор до местната власт.
Според експерта елитаризацията на училищното образование е в ущърб на цялото общество. Отделянето на "талантливи" от "неталантливи", "добри" от "лоши" деца в отделни училища не носи ползи, а напротив – спира развитието на децата. Цената на сегрегацията се плаща от по-бедните и по-слабо представящи се ученици, които нямат с кого да се сравнят, посочи Марчиняк. Той даде пример със собствената му страна, където талантливите деца учат в същите училища като останалите им връстници, като същевременно имат достъп до фонд за подкрепа на талантливите деца.


"Не сме забелязали в резултат на премахването на елитаризацията на училищата по-малко ученици да проявяват интерес към олимпиадите например", казва Марчиняк и допълва, че именно след реформите позициите на полските ученици на международни състезания се подобряват или запазват. "Появиха се дори нови национални олимпиади по други предмети, стартирани от учители. Родителите, чиито деца ходят на олимпиади, нямат причина да са недоволни и да искат специални привилегии за децата, защото те имат достъп до тях във всяко квартално училище", разказа оше той, цитиран от "Заедно в час".


Миналата седмица, в рамките на конференцията бе представен доклад, според който образователната система у нас "сортира" учениците според социално-икономическия им статус, като учениците от селата изостават с около 2 години спрямо тези в градовете. От няколко години пък страната ни е в долната част на класацията на програмата за международно оценяване на учениците PISA.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 959 Неутрално

  То няма нужда човек да е експерт за да се светне, че тук И образованието се проваля.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Не може да си позволите децата ви да изостават на дъното на развитите страни. Вашите деца не са по-глупави от връстниците си в другите държави"


  Факт, но политическата омерта има нужда точно от необразовани и болни хора без характер за да ги държи в подчинение и да може да ги манипулира по лесно.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 3. 3 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#2:"tom_sawyer"]Збигнев Марчиняк – архитектът на образователната реформа в Полша, след която функционално неграмотните ученици намаляват с 20% за 3 години, а децата постигат сериозни успехи според международни изследвания, посъветва в България да не се губи време за реформи и да се действа със замах.[/quote]

  Направо да го направим министър? Израел си взеха Стенли Фишър за шеф на централната банка, а момента начело на Bank of England е канадец. Така и така новият надали ще направи нещо за средното образование, както онзи ден разправя "три пъти мери, един път режи"...

 4. 4 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ще се намери ли кой да чуе хората, който са си свършили работата много преди нас?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 5. 5 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Любопитно

  в една нормална европейска държава, като Полша, пътят за развитие на един индивид е обвързан с усилията, които този индивид положи, за да се усъвършенства - преди всичко чрез образование и професионален опит.
  в една държава, която хем иска да получава продуктите на една нормална държава, хем не иска да се откъсне от безвремието и мързела на съветското робство, развитието на индивида се обуславя от възможността да се нагаждаш. образованието и професионалният опит нямат никакво значение. един другар нямаше нито ден трудов стаж а образованието му се изчерпваше с формата на копчетата на съветските военни униформи, пък стана министър-председател, а сега е евродепутат. ами какъв стимул и пример имат тогава българчетата да учат? по-добре да се научат да се бият като кОбрат, ще им дадат от милицията синя лампа за мерцедеса и ще си го паркират където им скимне и всяка силиконова принцеса ще ги боготвори.
  другите нации си имат никола тесла, айнщайн, брин, гейтс, джобс, на балканите си имаме братя галеви, черепа, пашата, крокодила, носорога и крушата

  zenrus.ru
 6. 6 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всяко второ новородено е "от боята"... Как да произведеш от циганите лекари, инженери, учители, мениджъри? И този полски реформатор ще вдигне ръце ако види структурата на материала...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 7. 7 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 381 Неутрално

  hiloqдите ВУЗ-ове на глава от населението в България са ПОЛИТИчЕСКИ мотивирани, за да не отиват всяка година десетки хиялди завършили средното образование веднага в борси те по труда, а първо да бъдат няколко години студенти! огромна СТРУКТУРНА безработца, това има сега България. + НЕефективно израходване пари за образование/здравеопазване...

 8. 8 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Интересно ми е колко цигани е ограмотил полският реформатор? Иначе, идеите му са добри. Само дето всяка образователна реформа налага разходи на политиците сега, приходите ще са в далечното бъдеще и ще ги обере някой друг. При тези въпрос , кой точно политик ще иска да прави образователна реформа?

 9. 9 Профил на argosan
  argosan
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#5:"S.P.Q.R."]на балканите си имаме [/quote]

  Тесла е от тези същите балкани, по-западните де

  "Bolshevism is not a policy, it is a disease."
 10. 10 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#6] от "di Maria":

  Това, че са родени от една определена етническа група не означава, че тези деца са глупави, просто средата им ги тегли надолу, тъй като техните родители нямат образование и не стимулират децата си да получат такова / Има и изключения /. Трябва да им се внуши, че без образование винаги ще са извън обществото, но първо трябва техните родители да проумеят това.
  Относно системата в Полша за стимулиране на отличните ученици бих добавила, че в Испания се прилага такава система. Детето учи в обикновено училище, но при показан успех влиза в групата на отличниците, на които се дават карти за безплатно посещение на зъболекар, за намаления при покупка на книги и за ресторанти. На отличилите се се дават сертификати, примерно за хубав почерк и т.н. Могат да се намерят много начини за стимулиране, стига някой да си размърда мозъка. Не е достатъчно само да бъдат нахранени и да им се осигури здравословна закуска, трябва да се мисли и за духа.

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "di Maria":
  До коментар [#8] от "drake":

  Циганите не са ни виновни,
  не сетим ли това си заблуждение - силна Държава няма да имаме...

 12. 12 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#10:"ikar_01"]Това, че са родени от една определена етническа група не означава, че тези деца са глупави, просто средата им ги тегли надолу, тъй като техните родители нямат образование и не стимулират децата си да получат такова [/quote]
  Ете тука е ключа от бараката... това поколение е загубено и ще остане завинаги маргинализирано. На свой ред то ще произведе по конвейр нови маргинали. Просто омагьосан кръг. И тук не става дума само за цигани. Пред погледа ми в квартала са 2 многодетни български семейства с по 4 или 5 деца. Те също са на най-ниското стъпало на социалната стълбица. В България 5 деца може да си позволи само Слави Бинев. Туй е положението...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 13. 13 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#8:"drake"]Интересно ми е колко цигани е ограмотил полският реформатор? [/quote]
  Би трябвало да има опит в онова полско градче, където циганите масово гласуваха за ДПС. Интересно е да научим, как полското образование е приобщило българските цигани там.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 14. 14 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#13] от "di Maria":

  Ами може. Не знам, ако има безплатни закуски в училище може и да е виждал циганчета. Иначе рецептите са хубави просто човекът не знае нашите основни проблеми особено демографския. И другият ни проблем ,е че на индивидуално ниво никой не вижда смисъла от добро образование защото успехът не е свързан с такова.
  На този фон каквито и реформатори да идват ищо няма да се промени. Остава само индивидуалния ентусиазъм.

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Подиграват ни се вече.

 16. 16 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Че това и извънземните могат да ни го кажат... Ама какво правим по въпроса?

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Весело

  Полски експерт препоръча България да извърши бързо образователна реформа
  ..
  Полша да не се меси в работата на американското посолство!
  Че ша са наказваме! Ааамаха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#5:"S.P.Q.R."]всяка силиконова принцеса ще ги боготвори. [/quote]
  Интересно как никоя не тръгна да става гадже на обикновен студент в Софийския?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#10:"ikar_01"] На отличилите се се дават [/quote]
  То ако не му идва на детето от вътре...за някаква награда да учи...загубена работа е!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  [quote#13:"di Maria"]Интересно е да научим, как полското образование е приобщило българските цигани там.[/quote]
  Никак, няма държава и система които са успели да приобщят и интегрират циганите. Дори французите които са доста толерантни се отказаха и ни ги връщат. Вчера гледам по бТВ един холандски град който циганите ни са го "приобщили" към себе си, човека там беше вдигнал ръце и предлагаше наказания за държава която им праща такива. Дори те с невероятната си толерантност не могат да се справят, обратно нашите като са видели че им минават номерата са ги налазили като скакалци.

  Въпросът не е генетичен или биологичен, просто общност която с невероятна упоритост вече столетия отказва да се интегрира където и да е попаднала. Вероятно единственото успешно решение ще е вземане на децата още от малки с пълно откъсване от семейството и общността и отглеждане в друга среда. Това естествено е фантазия, невъзможно и не го препоръчвам. Но показва степента на безизходица в която се намираме относно този етнос.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на dunapren4o
  dunapren4o
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз съм за идеята - да имаме външни специалисти за министри. Както големите фирми наемат служтели и одитори от други държави, защо да не можем си поканим един такъв министър, който вече се е доказал, да постъпи на работа в нашта 'фирма' (бел.ред. в нашият парламент)

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Реформаторите веднага да направят реформата!

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  Реформа, ре-форма, рефор-ма, ре-фор-ма ..... тиралалалалалал...
  Я стига! Само крайни наивници или откровени меркантилници могат да продължават с илюзиите. Добре подклажданите илюзии.
  А на всичко отгоре тук някои се замечтаха за чужбински министъри.
  Дрънкала!
  Полякът също дрънкало ... като всички останали!
  Не ви ли омръзна да ви баламосват? Всичко е за ПАРИ!
  ТОзи иска да му платим. Нашите "реформатори" искат да им платим. Колкото повече, толкова повече...
  НЯКОЙ ДА ПРЕДСТАВИ КОНКРЕТНИТЕ АНАЛИЗИ, ИЗВОДИ, СТЪПКИ, ДЕЙСТВИЯ, ЦЕЛИ????
  Не нали? ДА!
  Дрънкането за реформи е ЛЪЖА!
  Но всичкото отгоре реформа означава само промяна на формата! Някой да се замисли за същността? НЕ!
  Което е и целта!
  На мен ми писна!
  А още повече ми писна от чужбински лаборанти, експериментиращи на наш гръб!
  ВЪН!
  !!!!!!!!
  !

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  не знам какво трябва да се направи и къде трябва да учат различните по способности ученици,но че е задължително много неща в образованието да се променят.и не само в средното,но и във висшето.Не може да имаме 50 университета,със съмнителни преподаватели или такива ,които преподават на 5-6 места.Откриват се специалности,които никой не търси или се произвеждат специалисти,които и без това са прекалено много,като юристи и икономисти.И за всичко това се плаща от държавата.

 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  До коментар [#24] от "rosiraycheva50._":


  [quote#24:"rosiraycheva50._"]Не може да имаме 50 университета,със съмнителни преподаватели или такива ,които преподават на 5-6 места.[/quote]

  Нямаме 50. Цели 53 са!
  А трябва да се направи следното:
  1. Да останат 3!!!/ТРИ/ държавни и още три частни; и няколко реални технологични института.
  2. Да се премахне Държавното дотиране на студенти и да се въведе ИЗЦЯЛО СТУДЕНТСКОТО КРЕДИТИРАНЕ. Като едновременно се въведе истинската цена на висшето образование./Сега един студент струва по-малко от един ученик!?!?; Качеството, разбира се.... /;
  3.Категорично ДА НЕ СЕ ПРИЕМА ТОДОРЖИВКОВСКИЯ ЗАКОН НА ГЕРБ за училищното образование. /очевидно ще се приеме и ще загробим бъдещето на малкото останали ни деца!/;
  4.Да захвърлим като пагубни мантрите от последните двадесет и пет години за "негодните, некадърни, непрофесионални, неграмотни даскали, доценти и професори"!/Обаче доста хора правят пачки от подобни мантри и на тях няма да им хареса/
  5.Да изтрием от лицето на земята гнусната кохорта от "експерти реформатори", спонсорирани от множеството чуждоземски "реформаторски" НПО, имплантирали се във управлението на образованието и преливащи от партия в партия, но винаги с тази на власт.
  5.Да станем най-после граждани, а не зомбита на всеки мутрочалгаджия!
  И... да бъде светлина!
  !

 26. 26 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Образователната ни система е огледален образ на обществената. Как ще премахнем елитаризацията, като на нея се държи всяка власт у нас от самото начало на третата държава? Това е най-устойчивата традиция, безотказно прилагана от всяка следваща управляваща върхушка и обслужващите я класи. Дотолкова вкоренена в обществените нрави, че даже на най-големите, на думи поне, радетели за промени, и наум не им идва да променят точно това.

 27. 27 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Едва ли с този "премиер". На него и Цветанов не им трябват образовани.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 28. 28 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#27] от "socialen":
  Той и сегашният и предишните просто не са в състояние да направят реформа и да искат. Просто са некадърни. И така е вече 70 години. Начело на тая държава са били пияници, изроди, крадци на мандри, съратници на гореспоменатите крадци, техни деца и пазванти. Обединяващото всички тези персони е липсата на сериозно образование и каквито и да е било умения извън политиката(ако това изобщо може да се нарече политика). А най-лошото е че са достатъчно комплексирани и си назначават съветници и помощници които по нищо не ги превъзхождат(да не би да им лъсне безхаберието).

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  [quote#3:"Finland"]Направо да го направим министър[/quote]
  Идеята за министри, "наети" от Европа, в един момент може да се окаже не толкова екзотична.

 30. 30 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Щом глупавия осъзнава колко е глупав, значи не е съвсем безнадеждно положението!


 31. 31 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Доброто образование в България може само да ти гарантира, че ще бачкаш като луд, за да издържаш двама връзкари-комундери, 3-5 "граждани с културни особености, непозволяващи им да работят", 2 фалшиви ТЕЛК-аджии, няколко пенсионера, банкери с фалирани банки и цялата червена управляваща паплач.... В даден момент, с цялата си интелигентност се запитваш : ЗАЩО???

 32. 32 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 989 Любопитно

  До коментар [#31] от "Коки":

  За да може човек в даден момент да си вземе багажчето и да си тръгне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK